Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να παρουσιάσει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Νίκο Παπατάκη, έναν ξεχωριστό Έλληνα δημιουργό που άφησε πολύτιμο κινηματογραφικό έργο, και ο οποίος αποτέλεσε μια μυθική μορφή της σύγχρονης πολιτιστικής ιστορίας της Γαλλίας, με την δράση του να αποτελεί σημείο αναφοράς στην καλλιτεχνική και πνευματική αναγέννηση του μεταπολεμικού Saint-Germain. Το αφιέρωμα συμπίπτει με τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατό του (17/12/10).

 

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΕΚΚ και το CNC-Archives françaises du film και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

 

 Πρόκειται για την έκτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή»του ΕΣΠΑ 2007-2013.

 

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:
-Συνολικά δώδεκα (12) ταινίες. Έξι (6) ταινίες σε σκηνοθεσία Νίκου Παπατάκη, δύο (2) ταινίες με τον Νίκο Παπατάκη ως παραγωγό, μία (1) ταινία με τον Νίκο Παπατάκη ως ηθοποιό, και δύο (2) ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπατάκη. Οι περισσότερες από τις ταινίες του Νίκου Παπατάκη θα προβληθούν σε 35mm, ανάμεσά τους και οι δύο εκδοχές του Gloria Mundi, εκείνη του 1974 (130΄) κι εκείνη του 2005 (92΄).


Επίσης, θα προβληθεί σε ειδική προβολή η Βιριδιάνα του Luis Buñuel (1961, 90΄), τον οποίο ο Παπατάκης θαύμαζε ιδιαίτερα.

 

Όλες οι πληροφορίες για το αφιέρωμα «Νίκος Παπατάκης, ο αναρχικός ποιητής / Nico Papatakis, le poète anarchiste» στο site: Papatakis.tainiothiki.gr

 

Κοινωνικά δίκτυα: #NicoPapatakis