Οικία Κλεάνθους, Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια συνάντηση σκέψης εμπνευσμένη από το “Συμπόσιο” του Πλάτωνα, απολαμβάνοντας τα κρασιά από το κελάρι Παπαχρήστου και συζητώντας για το πώς κληροδοτήθηκε στο σύγχρονο κόσμο η αξεπέραστη Ιδέα του Κάλλους. “Έρωτας είναι η αγάπη για το ωραίο” αποφαίνεται ο Σωκράτης όταν έρχεται η σειρά του να εγκωμιάσει τον Έρωτα. Το “Συμπόσιο” ή “Περί Έρωτος” γράφτηκε περίπου το 385 π.Χ., σε μια περίοδο που η Αθηναϊκή Πολιτεία βρίσκεται σε παρακμή, εξαντλημένη από τους μακροχρόνιους πολέμους,  τονίζει η εμπνεύστρια του “νέου” Κόμβου Πολιτισμού VSN HUB  κα Βίκυ Ευαγγελίου.

 

Σκοπός μας, όπως λέει η κα Ευαγγελίου, “είναι να αξιοποιήσουμε τις αξίες της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στην σύγχρονη εποχή και να μας κανει πιο πλήρεις και ευτυχισμένους σήμερα. Η συζήτηση μας θα έχει θέμα το Κρασί, Τον Έρωτα και άλλους δαίμονες που μας απασχολούν. Θα ξεκινήσουμε με ανοικτή προσέλευση για μια ώρα, πριβέ ξενάγηση στο Μουσείο Ιστορίας Οικία Κλεάνθους”.


Το πάνελ συζήτησης ξεκινά στις 19.00 μ.μ, με τους ομιλητές:
Δρ Φιλοσοφίας Μιχάλη Κατσιμήτση
Οινοπαραγωγό Γεώργιο Παπαχρήστου


Συντονιστές
Βίκυ Ευαγγελίου Ιδρύτρια VSN Hub-Ancient Greek culture in business and tourism 
Λίλιαν Κούτση Κριτήριον Σύμβουλοι

 

Ακολουθεί ανοικτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Τέλος θα γίνει δοκιμή των κρασιών που έχει επιμεληθεί ειδικά για την βραδιά το Κελάρι Παπαχρήστου.

 

Ώρα προσέλευσης 18.00 μ.μ. έως 19.00 μ.μ.

 

 

 

ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ

 

Για την έγκυρη συμμετοχή σας θα πρέπει να γίνει κατάθεση του αντιτίμου στην:

  •  ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  •  5080-050865-144
  •  GR 41 0172 0800 0050 8005 0865 144
  •  ΚΟΥΤΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ.

Τιμή Συμμετοχής 18 ευρώ/άτομο

Για όποιες διευκρινήσεις αποστείλετε email [email protected] ή επικοινωνήστε στο 6936755912.

 

Πρόσβαση

Θόλου 5 Πλάκα
ΜΕΤΡΟ Σταθμός Μοναστηράκι
ΤΑΞΙ έως την είσοδο του Μουσείου
Πάρκινγκ κοντά στην είσοδο του Μουσείου

 

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται στο κτήριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιo». Η ιστορία του κτηρίου χάνεται πολύ πριν από το 18ο αιώνα, καθιστώντας το τελευταίο ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου. Το 1831, το κτήριο αγόρασαν οι Σταμάτιος Κλεάνθης και Εδουάρδος Σάουμπερτ οι οποίοι ανέλαβαν πρώτοι τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πρωτεύουσας της Ελλάδος. Στον ίδιο χώρο, από το 1837 και για τέσσερα χρόνια, λειτούργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το πρώτο της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.