«Εγώ στα μακαρόνια μου/ δεν βάζω πια μυζήθρα/τινάζω το κεφάλι μου/ και πέφτει η πιτυρίδα». Αν καταλαβαίνεις τον πόνο και το δράμα του παραπάνω τετράστιχου, τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε είσαι παιδί των 80’s και έβλεπες μια σατυρική εκπομπή με την Ελένη Ράντου, είτε σε βασανίζει το πρόβλημα της πιτυρίδας.

 

Η πιτυρίδα αποτελεί ένδειξη βακτηριακής φλεγμονής του τριχωτού, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. Τα νεκρά κύτταρα μαζεύονται και σχηματίζουν αντιαισθητικές συστάδες που ονομάζονται πιτυρίδα. Όμως χάρη στις σωστές θεραπείες αλλά και στην υγιεινή ζωή, μπορείτε να αποκτήσετε και πάλι υγιές τριχωτό.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Επιταχύνεται η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων

Ο λόγος που προκαλείται η πιτυρίδα είναι η υπερβολική απολέπιση του τριχωτού. Ανά δύο εβδομάδες, τα κύτταρα της επιδερμίδας στο τριχωτό ανανεώνονται φυσιολογικά και απορρίπτονται με τη μορφή μικρών, αόρατων λεπιών. Κάποιες φορές όμως, εξαιτίας ορισμένων παραγόντων, η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων μπορεί να επιταχυνθεί. Έτσι σχηματίζονται συστάδες νεκρών κυττάρων που ονομάζονται πιτυρίδα. Πρόκειται για μια πάρα πολύ συνηθισμένη διαταραχή, που αν και τις περισσότερες φορές δεν είναι σοβαρή, είναι όμως αντιαισθητική. Τα είδη πιτυρίδας που υπάρχουν είναι δύο:

  • Ξηρή πιτυρίδα: μικρές, λεπτές, λευκές φολίδες που πέφτουν στους ώμους
  • Λιπαρή πιτυρίδα: μεγαλύτερες και πιο χοντρές, κιτρινωπές φολίδες που κολλάνε στο τριχωτό και στα μαλλιά.

Σε κάποιες περιπτώσεις η πιτυρίδα συνοδεύεται από κνησμό και ερεθισμό.

 

ΑΙΤΙΑ

Η πιτυρίδα προκαλείται από έναν μικροσκοπικό μύκητα

Ο μικροσκοπικός μύκητας Malassezia πολλαπλασιάζεται και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο τριχωτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική απολέπιση του τριχωτού ως μέσο αντιμετώπισης της φλεγμονής αυτής.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν τον πολλαπλασιασμό του μύκητα Malassezia και αυτοί είναι:

  • Εξωτερικοί παράγοντες: υγρασία, συχνό χτένισμα και πιστολάκι στα μαλλιά, σκληρά προϊόντα, σκληρό νερό…
  • Εσωτερικοί παράγοντες: άγχος, ορμονική ανισορροπία, φτωχή διατροφή…

Ένας πραγματικός φαύλος κύκλος, μια και η φαγούρα και ο ερεθισμός οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη απολέπιση και πολλαπλασιασμό του Malassezia.

Επίσης, κάποιες διαταραχές όπως είναι η ψωρίαση, μπορεί να οδηγήσουν σε απολέπιση.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πώς αντιμετωπίζεται η πιτυρίδα;

Για την καταπολέμηση της πιτυρίδας μια αποτελεσματική λύση είναι τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν. Έχουν τέτοια σύνθεση που εμποδίζουν την αναπαραγωγή των μικροοργανισμών που προκαλούν την πιτυρίδα. Ακόμα, απομακρύνουν την πιτυρίδα από το τριχωτό χάρη στα συστατικά απολέπισης.

Για να εμποδίσετε την επανεμφάνιση της πιτυρίδας, σας προτείνουμε:

  • Να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα, μη αποξεστικά προϊόντα φροντίδας που είναι απαλά για το τριχωτό.
  • Να αποφεύγετε τα σκληρά προϊόντα και τα προγράμματα styling που μπορεί να αδυνατίζουν την τρίχα.
  • Να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή.