Πείτε μας μερικά πράγματα για τα προγράμματα σπουδών, τις δραστηριότητες και τους στόχους που έχετε θέσει για τη νέα σεζόν.

Τα τμήματα και τα προγράμματα περιλαμβάνουν επαγγελματική τριετή σπουδή, αναγνωρισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού, εργαστήρια και εντατικά σεμινάρια για ειδικές τεχνικές και μαθήματα προετοιμασίας για ακροάσεις. Η Δραματική Σχολή «Αρχή» στα 20 χρόνια λειτουργίας της έχει αφήσει το στίγμα μιας ιδιαίτερης φιλοσοφίας και λειτουργίας, που χαρακτηρίζεται από την εξερεύνηση της δημιουργικής διαδικασίας και την ενίσχυση της συλλογικότητας, με την αποφυγή αποσπασματικών προσεγγίσεων. Αυτή επιτυγχάνεται μέσα από έναν βασικό άξονα δραστηριοτήτων, με κεντρικό πυρήνα τη συστηματική δουλειά μέσω της συνέπειας και της συνεργασίας σε βάθος χρόνου μεταξύ δασκάλων και σπουδαστών. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία να μοιραστούμε τη δουλειά που γίνεται στη σχολή μας με ένα ευρύτερο κοινό και ταυτόχρονα, σε αυτή την περίεργη εποχή, να στηρίξουμε νέους δημιουργούς.

 

Πόσο απαραίτητη είναι η «σωστή θεατρική εκπαίδευση»;

Είναι αρκετά περίπλοκη η έννοια της «σωστής θεατρικής εκπαίδευσης». Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι απαιτείται χρόνος για να διαμορφώσει κανείς προσωπική αντίληψη της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και να εξελίξει την τεχνική χειρισμού εργαλείων έκφρασης. Ο νέος ηθοποιός χρειάζεται, δηλαδή, χρόνο για να έρθει σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου πριν βρεθεί αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις της επαγγελματικής λειτουργίας, γίνεται ο ίδιος εκσυγχρονιστής της τέχνης του, όταν ο τρόπος πειραματισμού είναι μέρος της εκπαίδευσής του.

Εμείς, στην «Αρχή», στοχεύουμε στη μεθοδευμένη εξέλιξη του ατόμου μέσα από τη σφαιρική ανάπτυξη προσωπικών στοιχείων, όπως το σώμα και η φωνή, οι νοητικές διεργασίες, η συναισθηματική διαθεσιμότητα και η φαντασία. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντική για εμάς η τριβή με το θέατρο, όπως έχει ήδη διαμορφωθεί στη μέχρι τώρα εξέλιξή του.