Η επιστροφή του συνοικιακού μπαρ

Η επιστροφή του συνοικιακού μπαρ Facebook Twitter
0

Την αρχή (τουλάχιστον στα τελευταία χρόνια) πρέπει να την έκανε το πρώτο Μπρίκι στο Παγκράτι, είκοσι τετραγωνικά μαγαζί, 30-40 άτομα χωρητικότητα και φήμη που ξεπέρασε τα σύνορα της περιοχής και έγινε talk of the town σε όλα τα κουρασμένα παλικάρια, που πίσω στα ‘90s είχαν ξεσαλώσει στα τρελά πάρτι στο Εργοστάσιο και στα Οινόφυτα και ήθελαν να κάνουν χαλαρό socializing με malt whisky και soul/funk μουσική. Στη συνέχεια το κορδόνι τράβηξε η πλατεία Μαβίλη, που μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό έγινε ξανά η πιο off-beat πλατεία του κέντρου με τον περισσότερο κόσμο, ο Λώρας πέρασε δεύτερη εφηβεία και τα Μπρίκι και Flowerδεν είχαν πού να χωρέσουν τις ορδές των φρικιών και των nu-γιάπηδων που είτε την έβγαζαν με μπίρες από το περίπτερο είτε ανακάλυπταν την επερχόμενη κυριαρχία των cocktails. Η πλάκα ήταν ότι για όσους έμεναν στην περιοχή (όπως ο υπογράφων), τα local τους δεν ήταν πια τα μαγαζιά που θα πήγαινες με τις πιτζάμες -που λέει ο λόγος- να πιεις ένα καφέ το μεσημέρι, αλλά το trendy μαγαζί του κουλτουροεναλλακτικού ή απλά το after-work-drinking του υπαλλήλου της διαφημιστικής της Κηφισίας.

Και ύστερα ήρθε η ολική «κατάρρευση» των αθηναϊκών clubs, η εξωφρενική άνοδος του Γκαζιού (που κι αυτό βασίστηκε όμως σε αρκετές περιπτώσεις στο concept του συνοικιακού μπαρ) και ο σύντομος εκφυλισμός του. Eτσι τα ωραία μπαρ επέστρεψαν στις γειτονιές της πόλης από την Αγία Παρασκευή μέχρι τα Ιλίσια και από το Παγκράτι μέχρι την Ηλιούπολη. Από το Boarding Passστο Χαλάνδρι (που σε κάποια φάση έπαιζε DJ και ο Μιχάλης Δέλτα) και το Playστην Αγία Παρασκευή μέχρι τις φασόν καφετέριες της Υμηττού και τα (πάντα «αυτόφωτα») μπαρ του Πειραιά, μια μεγάλη μερίδα του κόσμου μετατοπίστηκε στις περιοχές στο range της κατοικίας τους και η μεταμοντέρνα εκδοχή του παραδοσιακού καφενείου απέκτησε πάλι νόημα στα ‘00s. Και το σημαντικότερο είναι ότι στα περισσότερα από αυτά τα bar μπορείς να πας μόνος σου ανά πάσα στιγμή, το πιθανότερο είναι ότι στις 2-3 φορές θα έχεις μάθει τον barman και στις επόμενες θα χαιρετάς το μισό μαγαζί κραδαίνοντας την τρίτη βότκα που έχεις παραγγείλει. Δηλαδή, ό,τι στο εξωτερικό είναι αυτονόητο, που ο κόσμος είναι πιο cool όσον αφορά τη νυχτερινή του έξοδο και δεν έχει μπει στο τριπάκι του show off, εδώ μας πήρε κάποια χρόνια να το καταλάβουμε. Και αυτό είναι μεγάλη κατάκτηση.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ