The List

The List Facebook Twitter
0

Η δουλειά μου (δάσκαλος στο πανεπιστήμιο) αλλά και το μεράκι μου (αν δε μ' άρεσε η δουλειά που κάνω θα την είχα παρατήσει) είναι να διαβάζω συνέχεια. Δυσκολεύομαι λοιπόν να ξεχωρίσω εποχικά αναγνώσματα. Αλλ' αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να διακρίνω το καλοκαίρι και τις «διακοπές» του από τις άλλες εποχές. Προσαρμόζω έτσι, όσο γίνεται, τις συστάσεις που μου ζητήσατε για τα πέντε βιβλία του φετινού καλοκαιριού. Η σειρά που τα βάζω δεν είναι σειρά προτιμήσεως.

Ιβάν Γιαμπλόνκα
Ζαν Ζενέ, Οι ανομολόγητες αλήθειες
Mετ. Γιάννη Στρίγκου, εκδόσεις Καστανιώτη (2008)
Μου το συνέστησε κι εμένα θερμά ο εκδότης, που πάντα κάτι παραπάνω ξέρει. Μεθοδική κριτική της αγιοποίησης ενός δεδηλωμένου «μασκαρά» (για να μην πω, νέτα σκέτα, καθάρματος). Τον ίδιο τον Ζενέ βλάφτει τελικά όλ αυτό το λιβανιστήρι, κάνοντάς τον υπερασπιστή των θυμάτων, ενώ εκείνος ενδιαφερόταν μόνο για τους θύτες. Ιδανική θερινή άσκηση για μια ζωή απαλλαγμένη, από δω κι εμπρός, από τη «νοσταλγία της λάσπη"».

Pierre Hadot
N' oublie pas de vivre. Goethe et la tradition des exercices spirituels.
Editions Albin Michel (2008)
Προς το παρόν τουλάχιστον για γαλλόφωνους αναγνώστες μόνο (μεταφράζω ωστόσο τον εμβληματικό τίτλο: «Μην ξεχνάς να ζεις...»). Με είχε συναρπάσει πριν από μερικά χρόνια Το πέπλο της Ίσιδος του ίδιου συγγραφέα. Η μαγεία συνεχίζεται με τούτο το τελευταίο του βιβλίο αφιερωμένο στον Γκαίτε και στις επικούρειες και στωικές καταβολές του. Φτάνουν πια τα καψουροτράγουδα και τ' άλλα memento mori. Υπάρχει και η απεριόριστη ηδονή που γεννά η συνείδηση ότι υπάρχουμε έστω και για μια στιγμή.

Έρμαν Έσσε
Ευχάριστες στιγμές στον κήπο
Mετ. Γιώτα Λαγουδάκου, εκδόσεις Καστανιώτη (2006).
Και για να το ελαφρύνουμε κάπως το πράγμα. Πολυγραφότατος ο δημιουργός του Λύκου της Στέππας, αλλά σ' αυτό του το «αφήγημα» βάζει τα δυνατά του να μας αποδείξει ότι νοιαζόταν εξίσου τα μεγάλα έργα που θ' άφηνε πίσω του με τις καθημερινές σκληρές εργασίες στον ανθόκηπο της Κάζα Ρόσα. Από τότε που πρωτοξεφύλλισα το βιβλίο, τι περηφάνια και για τα δικά μου δεντράκια που μεγαλώνουν αλλά και τι καημός για τη βερικοκιά, το πολύγαλα και τη δενδρώδη τριανταφυλλιά που ενδιαμέσως έχασα.

Guillermo Arriaga
The Night Buffalo
Sceptre (2006)
Eίμαι ακόμα υπό την επιρροή του επικού Οι τρεις ταφές του Μελχιάντες Εστράντα, που πρόσφατα είδα στην τηλεόραση. Φίλοι που εμπιστεύομαι και που εκτιμούν απεριόριστα τον κινηματογράφο που γράφει ο Αριάγκα σχεδόν με απέτρεψαν να δοκιμάσω και την πρόζα του. Αλλ' ήταν τόσο βαρβάτο το σενάριο αυτής της ταινίας, που δεν πείσθηκα και ζήτησα οπωσδήποτε να δανειστώ το Βούβαλο της νύχτας. Αν είναι να διαβάσω -και να συστήσω- κάποιο μυθιστόρημα αυτό το καλοκαίρι, ας είναι οπωσδήποτε γραμμένο από έναν αληθινό μάστορα της αφήγησης. Το θέμα στο Βούβαλο έχει άλλωστε κοινά σημεία με τις Τρεις ταφές... το μεγαλείο της φιλίας υμνείται ξανά, σε πείσμα κάθε αντίξοης συνθήκης.

Cass Sunstein
Republic. Com.2.0.
Princeton University Press (2007)
Aναθεωρημένη και «επικαιροποιημένη» έκδοση του πολύκροτου Republic.com (2001, προ 9/11) του πιο προβεβλημένου ίσως αυτήν τη στιγμή Αμερικανού νομικού επιστήμονα. Μεσολάβησε το πιο ευοίωνο και φιλικό προς τον κυβερνοχώρο Infotopia, αλλ' ο Sunstein ξαναγυρνά εδώ στη γόνιμη κριτική του των πρακτικών του διαδικτυακού cocooning («εγκλεισμός» σε φίλα μόνον προσκείμενες πηγές πληροφοριών) που απειλούν τη δημοκρατία, περιορίζοντας την «ανοιχτομυαλιά» μας. Ο Μπάρακ Ομπάμα, του οποίου ο συγγραφέας είναι φίλος -παλιός συμφοιτητής- και άτυπος σύμβουλος, έχει πάντως ήδη εμπεδώσει τα σχετικά μαθήματα, αν δεν τα έχει παραδώσει κιόλας ο ίδιος πρώτος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ