Ρεπορτάζ: Το τέλος των Τεχνικών Εκδόσεων

Ρεπορτάζ: Το τέλος των Τεχνικών Εκδόσεων Facebook Twitter
3
Ρεπορτάζ: Το τέλος των Τεχνικών Εκδόσεων Facebook Twitter

Οκτώβρης, 1970. Σε ένα παλιό τριαράκι στο Νέο Κόσμο, άνθρωποι φτιαγμένοι από το ίδιο «μεταλλικό» ύφασμα στοιβάζουν πρόχειρα τις γραφομηχανές τους, τη μία δίπλα στην άλλη, με στόχο να εκδώσουν ένα μοντέρνο περιοδικό αυτοκινήτου στην Ελλάδα των Συνταγματαρχών. Με το ζόρι χωράνε στα δύο μικρά δωμάτια του σπιτιού. Στη χωροταξική μοιρασιά ο Βενιαμίν της συντροφιάς θα γνωρίσει την «εξορία»: στην κουζίνα. Εκεί θα στήσει το αταξινόμητο γραφείο του – το οποίο δεν είναι παρά μια ξύλινη τάβλα ανάμεσα σε κάτι κατσαρόλια της κακιάς ώρας κι έναν χιλιοταλαιπωρημένο νεροχύτη.

Δεν δίνει δεκάρα, όμως. Κι ας τρεμοπαίζει η τάβλα σαν αμορτισέρ, κι ας τον λούζει με σαπουνάδες η καθημερινή μπουγάδα του επάνω ορόφου κάθε φορά που ανοίγει το μικρό παράθυρο της κουζίνας για να πάρει λίγο καθαρό αέρα. Μονάχα ένα πράγμα μετρά εκείνες τις ώρες: να τυπωθεί το περιοδικό. Να το πιάσουν στα χέρια τους και να νιώσουν ζωντανοί, δραπετεύοντας μεμιάς από τη νεκρική ακαμψία της δικτατορίας. Ηγέτης της προσπάθειας είναι ένας μποέμ τύπος με σπουδές στην Αγγλία, πληθωρικό λόγο και ιδιόρρυθμη πένα, που δεν λογαριάζει τις συμβάσεις. Λατρεύει τα αυτοκίνητα με τρόπο ερωτικό, ποτέ λογιστικό. «Αδιαφορώ για τις καλοβαμμένες λαμαρίνες, μονάχα οι άνθρωποι που τις κατασκευάζουν με ενδιαφέρουν...» θα πει χρόνια αργότερα.

Από το παρθενικό κιόλας τεύχος, το νέο περιοδικό θα αγαπηθεί εμμονικά από το ανυποψίαστο κοινό. Κι αυτό διότι δεν πρόκειται για ένα έντυπο αυτοκινήτου, όπως η «Ταχύτης» και το «Βολάν» των '60s, αλλά για ένα τεχνολογικά εξελιγμένο undercover κοινωνικοπολιτικό περιοδικό, με αυθεντικά αιχμηρές θέσεις και εξόχως ανατρεπτικές απόψεις (από συνεργάτες όπως ο Νίκος Δήμου, ο Κώστας Ζουράρις κ.ά.), που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί ο τόπος. Αυτές οι «δομικές αξίες», σε συνδυασμό με την έντονη αμφισβήτηση που απέπνεε, κόντρα στα στρατευμένα κλισέ της εποχής, ήταν που το καθιέρωσαν αμέσως στη συνείδηση του κόσμου. Κανείς, ασφαλώς, από την ιδρυτική ομάδα, αποτελούμενη από τους Άρη Σταθάκη, Τάκη Πιρπιρή, Αντώνη Κόλλια, Δημήτρη Κληρονόμο και Ρούντυ Μορώνη, δεν μπορούσε να αντιληφθεί τότε ότι τα ατέλειωτα ξενύχτια στο τριαράκι του Νέου Κόσμου διαμόρφωναν κάτι περισσότερο από την ύλη του περιοδικού. Ότι ιχνηλατούσαν το αχαρτογράφητο DNA των εντύπων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η συνθήκη, βλέπεις, απαιτούσε θεωρητική συγκρότηση για να γίνει κατανοητή. Και μόνο ένας μπορούσε να τη διακρίνει στο θολό τοπίο των '70s, ο εκδότης και εμπνευστής των θρυλικών «4 Τροχών» (και άλλων 19 τίτλων συνολικά), Κώστας Καββαθάς...

10 Μαΐου, 2013. Η εταιρεία Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε. αποφασίζει την αναστολή των εκδόσεών της έπειτα από 43 χρόνια μακράς και άκρως ενδιαφέρουσας διαδρομής. Αιτία τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα. Μέχρι να καταλήξουν σε αυτή την απόφαση –που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε απλώς αδιανόητη– συνέβησαν πολλά, φυσικά. «Θα χρειαζόμουν τόμους για να τα εξιστορήσω...» λέει με πίκρα ο εκδότης των «Τροχών», Κώστας Καββαθάς, ο οποίος παραδέχεται ότι στο ξέφρενο ράλι της ζωής του έκανε κάμποσα λάθη. «Έμπλεξα με λάθος ανθρώπους σε πολλές φάσεις της ζωής μου, ήμουν ανέκαθεν εύπιστος. Τις "Τεχνικές Εκδόσεις, να ξέρεις, τις κατέστρεψαν οι γραβατωμένοι, τα ορφανά του χρηματιστηρίου, που στις πλάτες τίμιων ανθρώπων έπαιξαν τα παιχνίδια τους. Οι περιβόητοι μάνατζερ που ούτε τον εαυτό τους δεν μπορούν να κουμαντάρουν, όχι εταιρείες».

Αυτή την εποχή οφείλονται στους εργαζομένους οι μισθοί τεσσάρων μηνών – δίχως, φυσικά, να λογαριάσουμε τις χαμένες αποζημιώσεις, αν και εφόσον οριστικοποιηθεί το λουκέτο. Η οργή, εύλογη. Από τον Μάιο του 2012 καταβάλλονταν μισοί μισθοί, ενώ άπαντες είχαν υποβληθεί σε καθεστώς τετραήμερης εργασίας – χώρια από τις «συνήθεις», για την εποχή, μειώσεις που πραγματοποίησε η μητρική εταιρεία, οι Εκδόσεις Λυμπέρη. Η προ ημερών ανακοίνωση των 19 εργαζομένων των Τ.Ε. εξιστορεί λεπτομερώς όλο το χρονικό των τελευταίων γεγονότων.

Ο Κώστας Καββαθάς αισθάνεται πικραμένος με όσα του καταλογίζουν. «Λένε ότι πήρα πολλά χρήματα από τον Λυμπέρη για να πουλήσω το 33% της εταιρείας. Θα μιλήσω στα ίσια. Πήρα 3,5 εκατ. ευρώ, τα οποία μοιράστηκα με τη γυναίκα μου, Σοφία. Το δικό μου μέρος των χρημάτων, βέβαια, εξαφανίστηκε αμέσως, καθώς, όπως με ενημέρωσαν οι δικηγόροι του Αντώνη Λυμπέρη, χρωστούσα το ¼ των εγγυήσεων για τον εξοπλισμό της ΑΛΦΑ Press, μιας παλαιότερης εταιρείας μου και πιθανώς του μεγαλύτερου λάθους που έκανα ποτέ. Και τότε είχα συνεργαστεί με ακατάλληλους ανθρώπους, ο ανόητος». Αποτραβηγμένος πια στο σπίτι του, ο Κώστας Καββαθάς μοιάζει να μη θέλει να δώσει συνέχεια σε ψιθύρους, σχόλια, φήμες. «Κάποτε ήμασταν σαν τη γλυκιά συμμορία του Νικολαΐδη. Κάναμε το χόμπι μας δουλειά, γράψαμε τα σώψυχά μας, αγαπήσαμε τους ανθρώπους πίσω από τους τροχούς, αναδείξαμε τα όνειρά μας. Δεν ταιριάζει στις T.E. αυτό το άθλιο τέλος. Μέσα σε αυτή την εταιρεία, άνθρωποι ήρθαν παιδιά κι έφυγαν με παιδιά. Μεγάλωσαν οικογένειες, πήραν καλούς μισθούς. Άλλος 12.000 ευρώ, άλλος 7.000, άλλος 5.000. Πάντα στην ώρα τους. Με πικραίνει η κοντή μνήμη».

Ο Κώστας Λακαφώσης, παλιός «αρχιδοκιμαστής» των 4Τ, έζησε τη «χρυσή εποχή» του περιοδικού. «Πήγα το '92 κι έφυγα το '01. Ήταν η καλύτερη εποχή των "Τροχών". Μονίμως στα κόκκινα, από άποψη δημιουργίας. Ξεκίνησα να δουλεύω κατά τύχη. Σπούδαζα στην Πάτρα μηχανολόγος μηχανικός κι έστειλα κάποια στιγμή μια επιστολή για κάτι που είχε γραφτεί λάθος. Αμέσως με πήρε ο Κώστας Καββαθάς και χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα σε ένα γραφείο, κάνοντας την καλύτερη δουλειά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στην ηλικία των 20 και κάτι. Αυτό που αγάπησα στους4Τ ήταν η διαφορετικότητά τους. Η ανεξαρτησία τους. Ουδέποτε ήρθε κανείς να μου πει να αλλάξω κάτι σε κείμενό μου. Ήταν μέτριο το αυτοκίνητο, τονίζαμε αυτό. Θυμάμαι, μια φορά, είχαμε γράψει σε έναν τίτλο για το Hyundai Sirion, "Hyundai Metrion", με την ίδια γραμματοσειρά. Δεν μας ένοιαζαν οι εταιρείες και οι διαφημίσεις τους. Οι "Τροχοί" ήταν οι αναγνώστες τους».

Ο Γιώργος Λιβέρης είναι από τους αρχαιότερους δημοσιογράφους αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Ξεκίνησε να γράφει τη δεκαετία του '60 και για πολλά χρόνια ήταν «ανταγωνιστής» των 4Τ. Σήμερα, έχοντας περάσει πια τα 80, θυμάται με νοσταλγία εκείνη τη «νηπιακή» εποχή των 4T. «Ήταν μια επανάσταση στον χώρο του αυτοκινήτου, εξού και ο κόσμος λάτρεψε αμέσως το περιοδικό. Έφτασε να πουλά 104.000 τεύχη! Απίστευτα νούμερα για ειδικό –και όχι μόνο– Τύπο. Το μυστικό των "Τροχών", βέβαια, ήταν καλά κλειδωμένο στο μυαλό του Κώστα Καββαθά. Βασικά, προσέγγισε το αυτοκίνητο σαν να ήταν άνθρωπος, το ανύψωσε όπως ένας θεωρητικός, ίσως γιατί δεν ήταν ποτέ του κατσαβιδιού».

Την ξέφρενη πορεία των «Τροχών» ακολούθησαν και άλλα ειδικά έντυπα που αγαπήθηκαν, όπως το «Ήχος και Hi-Fi»ή το εξαιρετικό «Πτήση & Διάστημα», που έφτασε να πουλά 36.000 τεύχη. Οι 4Τ, όμως, ήταν που τα άλλαξαν όλα. Που έθεσαν τις βάσεις της νέας εποχής, καταγράφοντας με κέφι και μεράκι το ψυχογράφημα της ελληνικής κοινωνίας. Στο ιστορικό πια πρώτο editorial, ο Καββαθάς έκλεινε κυνικά το άρθρο του: «Αυτό είναι ένα περιοδικό αυτοκινήτου». Κι όμως ήταν κάτι παραπάνω. H χαμένη τιμή μιας δημοσιογραφίας που ολοένα και ξεθωριάζει...

Διάφορα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Η σχέση μου με τους 4 τροχούς ξεκίνησε παράλληλα με τη σχέση μου με τον πρώτο αγόρι μου σε ηλικία 17 ετών.Θυμάμαι πως ξεκίνησα να διαβάζω το περιοδικό αδιάφορα στην αρχή αλλά με συνεχόμενο ενδιαφέρον όσο περνούσε ο καιρός.Το περιοδικό αυτό μου έμαθε να αγαπώ την οδήγηση να διακρίνω την αφοσίωση και να σέβομαι τους ανθρώπους και τη δουλειά τους.Δεν είναι υπερβολή να αναφέρω ότι διαμόρφωσα χαρακτήρα με τη συνδρομή των γραπτών του, που στο πατρικό μου στη Θεσσαλονίκη καταλαμβάνει περίοπτη θέση.Αυτό που έχω να πω 25 χρόνια μετά, είναι πως ναι ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε αλλά οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν-δημοσιογράφοι , συγγραφείς, τεχνικοί-το έκαναν με λατρεία και ελευθερία αυτό που αγάπησαν. Ανεκτίμητη αποσκευή στη ζωή τους πιστεύω.Εμένα πάντως με βοήθησε να διευρύνω το πνεύμα μου και να έχω γνώσεις πέρα και πάνω από το αγαπημένο αυτοκίνητο. θα έλεγα λοιπόν ότι μετά από τόσα χρόνια κλείνει ένας κύκλος. Αλλά λυπάμαι τους σημερινούς 15 χρονους που δεν θα μπορέσουν μέσα από αυτό το υπέροχο περιοδικό να ψυχανεμισθούν τη σημαίνει έρωτας για μια κατακόκκινη Ferrari.... Με μια γλυκιά θλίψη λοιπόν από χαιρετώ την εποχή της αθωότητας μας και τους Π. Ο.Πανωραία Παπαδοπούλου.
Αυτό το έντυπο είναι 25 χρόνια από τη ζωή μου... Ό,τι καλύτερο έχει βγει σε αυτή τη χώρα αισθητικά, δημοσιογραφικά και εκδοτικά. Εύχομαι πολύ σύντομα να βρουν το δρόμο της επανέκδοσης, είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να μη υπάρχουν οι 4 Τροχοί σε αυτή τη πάμφτωχη χώρα. Με έμαθε να έχω οδηγική κουλτούρα, με έμαθε καλούς τρόπους στην άσφαλτο, να εκτιμώ τη σημασία του σχεδιασμού και της ουσίας στην αυτοκίνηση και τελικά να προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι ένας Π.Ο. (Πραγματικός Οδηγός) όπως χαρακτηριστικά έλεγε και ο κ. Καββαθάς...