Πώς να βρεις φτηνό κατάλυμα σε άλλη χώρα

Πώς να βρεις φτηνό κατάλυμα σε άλλη χώρα Facebook Twitter
Εικονογράφηση για τη LiFO: Dreyk the Pirate
6


 

Mπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά ένα από τα πιο νοικιασμένα σπίτια στην Αθήνα μέχρι τώρα είναι ένα απλό, αλλά καθαρό διαμέρισμα με δύο κρεβατοκάμαρες κοντά στον Σταθμό Λαρίσης. Η φωτογραφία της ιδιοκτήτριας και το μικρό της όνομα (Ελένη) φιγουράρουν δίπλα σε φωτογραφίες του σπιτιού. Εκεί, επτά άτομα μπορούν να κοιμηθούν με μόλις 45 ευρώ το βράδυ. Για την ίδια τιμή, τέσσερα άτομα μπορούν να κοιμηθούν σε ένα μικρό, αλλά μοντέρνο διαμέρισμα στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου στην Πλάκα. Για 30 ευρώ, δύο άτομα μπορούν να κοιμηθούν στον πτυσσόμενο καναπέ ενός δωματίου στην οδό Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Καλωσήρθατε στον φανταστικό κόσμο της airbnb, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού site ενοικίασης σπιτιών και χώρων στον κόσμο.

To 2008, δύο φίλοι και συγκάτοικοι, ο Brian Chesky και o Joe Gebbia, δεν είχαν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν το νοίκι του διαμερίσματός τους στο Σαν Φρανσίσκο. Designers στο επάγγελμα, πρόσεξαν ότι εκείνη την περίοδο γινόταν ένα μεγάλο συνέδριο γραφιστικής στην πόλη. Όλα τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα. «Σκέφτηκαν, λοιπόν, να νοικιάσουν τους καναπέδες τους για το συνέδριο, ενώ προμηθεύτηκαν και φουσκωτά στρώματα –από αυτά που φουσκώνουν με αέρα– και φιλοξένησαν επί πληρωμή τρεις καλεσμένους στο σπίτι τους. Η ιδέα ήταν ότι θα μπορούσαν να βγάλουν λίγα λεφτά γνωρίζοντας συναδέλφους τους και περνώντας καλά» εξηγεί η Lena Sönnichsen, υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις της airbnb στην Ευρώπη και την Ασία. Κάπως έτσι ξεκίνησε μία από τις ευρηματικότερες ιδέες των τελευταίων χρόνων με την αρχική ονομασία airbedandbreakfast.com (το air ήταν από τα στρώματα αέρος που είχαν χρησιμοποιήσει εκείνη την πρώτη φορά). Η ιδέα είναι απλή – καταχωρίζεις το σπίτι σου ή το δωμάτιό σου, ανεβάζεις φωτογραφίες και εξηγείς τι διαθέτει ο χώρος σου (από το πόσοι άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν εκεί μέχρι το αν έχει wi-fi ή κουζίνα). Φυσικά, εδώ τίθεται το θέμα της ασφάλειας: οι μεν ιδιοκτήτες είναι αναγκασμένοι να δώσουν ένα αρκετά λεπτομερές βιογραφικό και μια φωτογραφία τους και το airbnb προσφέρει στον ιδιοκτήτη μέχρι και 700.000 ευρώ για πιθανές ζημιές.

Διεθνώς, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν πέρσι το airbnb για να κλείσουν τις διακοπές τους σε πάνω από 300.000 καταλύματα σε 192 χώρες. Η Ελλάδα μπορεί να καθυστέρησε λίγο στην αρχή (πριν από ενάμιση μόλις χρόνο υπήρχαν ελάχιστες καταχωρίσεις), αλλά τώρα έχει πάρει μπρος για τα καλά. Υπάρχουν 4.000 σπίτια προς ενοικίαση στο airbnb –1.000 από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα–, από ένα σπίτι 120 τετραγωνικών με πισίνα στη Νέα Ερυθραία μέχρι ένα στούντιο στο Γκάζι. Σαράντα πέντε από αυτά έχουν πισίνα (οι περισσότεροι έχουν κανονική πισίνα, αν και ένας διευκρινίζει ότι εννοούν πλαστική φουσκωτή), 198 έχουν τζακούζι (ας ελπίσουμε ότι δεν εννοούν την μπανιέρα τους), 776 έχουν wi-fi. Η θέα της Ακρόπολης μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο ατού στις αγγελίες, αν και η χαμηλή τιμή είναι επίσης βασικό πλεονέκτημα – υπάρχουν σπίτια ή δωμάτια που κοστίζουν μόνο 25 ευρώ το βράδυ.

Κανείς δεν θέλει να μιλήσει επώνυμα για το σπίτι που νοικιάζει στο airbnb, γιατί απλούστατα κανείς δεν θέλει να έχει μπλεξίματα με την εφορία. Η Κ.Λ., αρχιτέκτων στο επάγγελμα, που νοικιάζει το σπίτι της στο Κουκάκι, μια μονοκατοικία με δύο κρεβατοκάμαρες και κήπο, καταφέρνει να πληρώνει με τα λεφτά του airbnb το νοίκι της. Κλειδώνει όλα της τα τιμαλφή σε ένα μικρό δωματιάκι στο υπόγειο του σπιτιού και οι καλεσμένοι μένουν σε όλο το υπόλοιπο σπίτι. « Όταν έχω καλεσμένους, πάω και μένω σε μια φίλη μου. Μέχρι τώρα δεν μου έχει τύχει κανένα απρόοπτο, μάλλον το αντίθετο». Υπολογίζει ότι τον τελευταίο μήνα έβγαλε 340 ευρώ μέσω του airbnb. «Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι ότι έρχονται πολλοί τουρίστες, αλλά οι  Έλληνες δεν φαίνεται να ταξιδεύουν ιδιαίτερα. Υποθέτω ότι είναι λόγω της οικονομικής κρίσης» διευκρινίζει η Lena Sönnichsen.

Η τιμή είναι σίγουρα μεγάλο δέλεαρ, αλλά οι άνθρωποι που επιλέγουν να ταξιδεύουν μέσω airbnb το κάνουν συχνά και για τις γνωριμίες ή για να νιώσουν πως είναι κομμάτι της κουλτούρας. Η μέση ηλικία των πελατών είναι 36. «Συνήθως είναι άνθρωποι που τους αρέσει να ταξιδεύουν και θέλουν να γνωρίζουν άλλους ανθρώπους. Δεν θεωρούμε ότι ανταγωνιζόμαστε τα ξενοδοχεία, γιατί έχουμε τελείως άλλη δομή. Επίσης, ο μέσος χρήστης μας είναι 36 ετών. Πολλοί νομίζουν ότι μας χρησιμοποιούν μόνο πολύ νέοι άνθρωποι ή hipsters, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει» εξηγεί η Lena Sönnichsen. Συνήθως, όσοι νοικιάζουν θέλουν μια πιο αυθεντική, εναλλακτική εμπειρία – εξάλλου μέσω airbnb μπορεί κανείς να νοικιάσει από ιδιωτικό νησί μέχρι κάστρο. Δεν είναι τυχαίο ότι το πιο επιτυχημένο τους σπίτι είναι ένα ξύλινο σπιτάκι σε δέντρο στην Καλιφόρνια – έχει νοικιαστεί πάνω από 100 φορές. Οι ιδιοκτήτες του έχουν ήδη βγάλει 80.000 δολάρια. «Ξεπλήρωσαν όλα τους τα χρέη και το δάνειο του σπιτιού τους» εξηγεί η Sönnichsen. Ποιος Αθηναίος θα έλεγε όχι σε κάτι παρόμοιο;

Διάφορα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
μόνο που επειδή είναι παράνομο κινδυνεύουν κάποια στιγμή να εχουν μπλεξίματα. Και κρίμα που είναι παράνομο γιατί σε άλλες χώρες επιστρέπεται και κερδίζουν και αυτοί που νοικιάζουν και οι εφορία. αλλά εδώ είναι ελλάδα...