Χωρίς καλοριφέρ!

Χωρίς καλοριφέρ! Facebook Twitter
7

Χωρίς καλοριφέρ! Facebook Twitter
Εικονογράφηση.: Dreyk the Pirate για τη LiFO

Ιστορίες της πόλης: Τριαντάρης ημιάνεργος αναλύει τον λογαριασμό των κοινοχρήστων του. Για ένα σχετικά μικρό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας αναγκάζεται να πληρώνει από τον Οκτώβριο ένα ποσό της τάξης των 100-120 ευρώ τον μήνα για πετρέλαιο, ποσό που θα εκτοξευτεί στο διπλάσιο από Δεκέμβριο κι έπειτα. Το συμπέρασμά του είναι πως για φέτος θα ζητήσει από τον διαχειριστή να κλείσει τη βάνα και θα βάλει ηλεκτρικό καλοριφέρ. Τα τσιμπημένα τιμολόγια της ΔΕΗ τον συμφέρουν πιο πολύ. Μια εύπορη φίλη πέρσι πλήρωνε περίπου 600 ευρώ τον μήνα για να ζεσταίνει το σπίτι της. Φέτος, ζήτησε να μάθει τι είναι το πέλετ (θέρμανση από βιομάζα) και πώς λειτουργεί. Ένα ζευγάρι εργαζομένων με μισθό στα όρια της επιβίωσης ψάχνει να βρει μια φτηνή αλλά και... ντιζαϊνάτη ξυλόσομπα, ώστε να ζεσταθεί φέτος. Τα συμβούλια στις πολυκατοικίες δίνουν και παίρνουν, μία βάνα κλείνει και τη θέση της παίρνει το air condition (παρατηρήστε στην τηλεόραση πώς διαφημίζονται ακόμα και τώρα), τα τζάκια άδειασαν πια από την παλιατζούρα και η Αθήνα, τώρα που έπιασε το κρύο, αναζητά για μία ακόμα φορά μια νέα πατέντα, ώστε να αντεπεξέλθει στην κρίση.

Μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου τα πράγματα πήγαιναν καλά. Ο καιρός θύμιζε άνοιξη, οι βροχές δεν έφερναν κρύο, οι νοτιάδες είχαν κερδίσει τους βοριάδες και οι θερμοκρασίες ήταν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Ακόμα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει πέσει κάτω από τους δέκα βαθμούς. Χωρίς ίχνος κινδυνολογίας, όμως, γνωρίζουμε όλοι πως τα πράγματα δεν θα είναι έτσι για πολύ. Οι κλιματικές αλλαγές έχουν κάνει τις εποχές της Ελλάδας να μοιάζουν με δύο. Έτσι, ο βαρύς χειμώνας ξεκινά από τέλη Δεκεμβρίου και σταματά στα τέλη Μαρτίου. Μπορεί να ανάσανε το πορτοφόλι μας που δεν χρειάστηκε να ασχοληθεί με το πετρέλαιο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά τώρα τι θα γίνει;

Έχουν πολύ ενδιαφέρον, πάντως, τα στοιχεία των βενζινοπωλών για τους προηγούμενους μήνες. Να θυμίσουμε πως τον Οκτώβριο, όταν άνοιξε η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών, με απόφασή του, εξί-σωσε στο 80% τον ειδικό φόρο του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν της κίνησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο να αυξηθεί κατά 30-40 (€1,40) λεπτά και να μειωθεί κατά δέκα λεπτά το δεύτερο. Η λογική είναι απλή και στα όρια... της ηλιθιότητας: ο κόσμος θα κρυώσει, θα θέλει να ζεσταθεί, οπότε από εκεί θα του τα πάρουμε, παρέχοντας παράλληλα και κάποιες διευκολύνσεις στους μη προνομιούχους. Στο 1/3 των Ελλήνων δηλαδή. Έτσι, στην Αττική τους δύο τελευταίους μήνες μειώθηκαν κατά 80% έως και 90% οι παραγγελίες. Εταιρεία πετρελαιοειδών με την οποία επικοινωνήσαμε, που όμως δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά της, υποστηρίζει πως το ποσοστό αυτό θα αγγίξει τους κρύους μήνες το 50%. Το ντόμινο συνεχίζεται, αφού η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα θέσει εκτός αγοράς τους μισούς από τους διακινητές. Πράγμα που σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας αλλά και μείωση των εσόδων του κράτους κατά 900 εκατ. ευρώ. Πάλι έξω έπεσαν.

Όσοι δεν έχουν υγραέριο, που είναι 30-40% φθηνότερο από το πετρέλαιο, αναζητούν άλλες λύσεις. Το ηλεκτρικό είναι μία από αυτές και η στροφή στο ξύλο είναι ξεκάθαρη. Μάλιστα, οι ουρές, σύμφωνα με τους εμπόρους, ξεκίνησαν από τα τέλη Ιουλίου. Η αύξηση στις παραγγελίες ξεπερνά το 100% και η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 180 με 200 ευρώ τον τόνο. Παρά τη «γλυκιά» ζέστη που βγάζει η καύση του ξύλου, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Δεν είναι όλα τα τζάκια ενεργειακά και, τελευταία, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδιαίτερα στην Κηφισιά, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και στο Κορωπί -όπου είναι και τα πολλά τζάκια- διαπιστώνεται αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Η αύξηση αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 mg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Οι μετρήσεις, μάλιστα, στο Μαρούσι και στο Κορωπί ξεπέρασαν τον περασμένο Νοέμβρη 16 και 18 φορές το όριο, όταν για όλο τον χρόνο δεν επιτρέπεται να ξεπεραστεί πάνω από 35 φορές. Μία άλλη έρευνα δείχνει πως τα τζάκια που λειτουργούν μια χειμωνιάτικη μέρα στην Αττική εκλύουν την ίδια ποσότητα αιθάλης με το κάπνισμα τσιγάρου. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το 2011 κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι παράνομα υλοτομημένης ξυλείας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Διάφορα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Η Ελλαδα θα μπορουσε να εχει αρκετη ενεργεια εαν τα προηγουμενα χρονια -ολα αυτα τα "χαμενα" χρονια- ειχε επενδυσει σε αιολικη ενεργεια και σε φωτοβολταϊκα, άλας... μερικοι "πανσοφοι" προτιμησαν αντι αυτου να στεινουν χλυδατα πανηγυρια στους Ολυμπιακους αγωνες, να αγοραζουν πανακριβα κυβερνητικα τζετ για τους φωστηρες πολιτικους αλλα και για να φερνουν το Αγιο Φως απο τα Ιεροσολυμα (σικ), να ξοδευουν σε στρατιωτικες δαπανες περισσοτερα απο καθε αλλη χωρα της Ευρωπης, κλπ, κλπ... Ετσι με αυτο και με εκεινο, σιγα-σιγα, φτασαμε στο σημερα οπου ο κοσμος να μην ξερει τι να κανει για το απαραιτητο φαγητο στο τραπεζι ή για την απαραιτητη θερμανση στην διαρκεια του χειμωνα... Δεν θα παμε ποτε μπροστα εαν πρωτα δεν δουμε με καθε λεπτομερεια για το που και πως εγιναν τα φοβερα λαθη των τελευταιων δεκαετιων, γιατι μονο ετσι θα κατορθωσουμε οχι μονο να αποφυγουμε τα ιδια λαθη ξανα, αλλα και να φτιαξουμε την κατασταση προς το καλυτερο...
ΚΑΙΠετρέλαιο για το καλοριφέρ ΠΟΤΕ. Πετρέλαιο για το αυτοκίνητο, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ; Ο Νεωτερισμός μου πάει.Μόνο αν αλλάξετε καύσιμα κίνησης, αλλάξτε και ασφάλιση. Η ΕΛΠΑ καλυπτει και άγονη γραμμή.
Χωρίς πετρέλαιο μένω. Χωρίς ιντερνετ ΠΟΤΕ!Έτσι μαζί με τον ΟΤΕ θα πληρώνω και τη ΔΕΗ, ηλεκτρονική επικοινωνία, ηλεκτρονική θέρμανση, ηλεκτρονική αυτονομία.. η Ελλάδα αλλάζειΠροσοχή στα τζάκια παιδιά.. του γείτονα του πήρε φωτιά.. τσεκάρετε τα διαπιστευτήρια του εργολάβου σας.
Ειμαι πολυ περιεργος να δω ποτε θα καταλαβουν αυτοι που μας κυβερνουν πως αυξανοντας τους φορους/τελη/κλπ μειωνουν στην ουσια και τα εσοδα του κρατους και το επιπεδο ζωης των πολιτων δραματικα.
Το φυσικό αέριο δεν είναι πιο φθηνό απ'το πετρέλαιο, τουλάχιστον όχι κατά 30 με 40 %. Κι έχει χαμηλότερη "απόδοση" - ζεσταίνει λιγότερο.Ένα άλλο πρόβλημα σε διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση είναι το εξής : επειδή άλλοι κάτοικοι επιλέγουν να μην ανάψουν καλοριφέρ, το κόστος για μας που το ανάψαμε, καθώς δεν αντέχουμε να κρυώνουμε, είναι πολύ μεγαλύτερο!Εξίσου σοβαρό όμως είναι κι αυτό που διαβάζω στο άρθρο για τα μη ενεργειακά τζάκια αλλά και την παράνομη ξυλεία... Τι μπλέξιμο ζούμε βρε παιδια...