Στιβ Τζομπς: Η αποκάλυψη

Στιβ Τζομπς: Η αποκάλυψη Facebook Twitter
0

Ο μύθος λέει πως το 2007 ο Στιβ Τζομπς επικοινώνησε με τον παλιό πρόεδρο του CNN και αρχισυντάκτη του περιοδικού «Time» Walter Isaacson για να του αναθέσει τη συγγραφή της βιογραφίας του. Ο Isaacson μπερδεύτηκε, αφού ο Τζομπς ήταν μόλις 48 χρόνων. «Είσαι όντως μια σπουδαία προσωπικότητα, αλλά περίμενε λίγο να βγεις στη σύνταξη», φαίνεται να του απάντησε ο βιογράφος του Άλμπερτ Αϊνστάιν και του Χένρι Κίσινγκερ.

Μετά από μερικά χρόνια, οι δυο άντρες ξαναβρέθηκαν και ο Τζομπς επανέλαβε για μια ακόμη φορά το αίτημά του. Ο Isaacson αρνήθηκε ευγενικά.

« Ίσως κάποια μέρα», του απάντησε. Το 2009, ο Τζομπς πήρε τη δεύτερη αναρρωτική του άδεια κι η γυναίκα του Laurene Powel επικοινώνησε ξανά με τον συγγραφέα, όντας λίγο πιο απαιτητική. Του ανακοίνωσε την ασθένεια του Τζομπς (καρκίνος στο πάγκρεας) και του εξήγησε πως ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Ο Isaacson δέχτηκε και ξεκίνησε αμέσως τις συνεντεύξεις. «Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου άνθρωπο των τεχνών και γραμμάτων, αλλά μου άρεσαν και τα ηλεκτρονικά. Μετά, όμως, διάβασα κάτι που είπε ένας απ’ τους ήρωές μου, ο Edwin Land της Polaroid, για το πόσο σημαντικοί είναι εκείνοι που μπορούν να σταθούν στο μεταίχμιο των γραμμάτων και των επιστημών και αποφάσισα ότι αυτό ήθελα να κάνω», ξεκίνησε ο Τζομπς, δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή του στον βιογράφο: αυτός θα έκανε κουμάντο και σε αυτό το πόνημά του, φανερώνοντας για μια ακόμη φορά ότι ήταν ένας άνθρωπος που θα ρίσκαρε τα πάντα για τις προσωπικές του προσδοκίες, εκτός απ’ τη φήμη του. Πόσο μάλλον αν επρόκειτο για την υστεροφημία του.

Η επίσημη βιογραφία του Στιβ Τζομπς βασίστηκε σε σαράντα συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος και δεκάδες άλλα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στις διάφορες φάσεις της ζωής του εφευρέτη του iPhone. Απ’ ό,τι φαίνεται απ’ τον πρόλογο, ο Τζομπς και η γυναίκα του επέτρεψαν στον Isaacson να γράψει ό,τι θέλει. «Δικό σου βιβλίο είναι». Αυτό αναφέρεται έντονα και είναι η απάντηση σε όλες τις απορίες που δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατο του Τζομπς όσον αφορά το δύστροπο του χαρακτήρα του. Η ίδια η γυναίκα του έδωσε το «ok», χωρίς να διαβάσει ούτε γραμμή, στα κεφάλαια εκείνα που περιέγραφαν τον χαρακτήρα του. Προφανώς, και σε εκείνα που αναφέρονταν στο περίφημο «πεδίο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» που δημιουργούσε ενστικτωδώς, όταν ήθελε να πείσει φίλους και συνεργάτες ότι είχε δίκιο σ’ αυτό που έλεγε. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν πως και λανθασμένες να ήταν οι απόψεις του, η δικαίωση που ερχόταν στο τέλος ήταν το μεγάλο του προτέρημα. Δεν έχει σημασία, πλέον, αν ήταν άσος στο μάρκετινγκ ή πρωτοπόρος, αλλά ότι έφυγε απ’ τη ζωή δικαιωμένος απ’ τις επιλογές του.

Στις 540 σελίδες του τόμου μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου που δεν του άρεσε να βάζει διακόπτες στα προϊόντα του. Από την παιδική κι εφηβική του ηλικία, όταν στα δώδεκα τηλεφώνησε στον Hewlett της Hewlett-Packard για να του ζητήσει υλικά ώστε να φτιάξει έναν μετρητή συχνοτήτων. Ο Hewlett συνομίλησε μαζί του αρκετή ώρα και στο τέλος τού έστειλε τα υλικά, βάζοντας τις πρώτες βάσεις. Σε ξεχωριστά κεφάλαια που σχετίζονται πάντα με τις επιχειρηματικές και τις τεχνολογικές δραστηριότητές του, περιδιαβαίνουμε στη ζωή του ανθρώπου που χαρακτήρισε την εποχή μας. Από την πώληση του ημιφορτηγού του για να χρηματοδοτήσει τον πρώτο υπολογιστή που έφτιαξε μαζί με τον φίλο του Στιβ Βόζνιακ, στην απόλυσή του από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε και στην επαναπρόσληψή του στην Apple και στον i θρίαμβό του. Η βιογραφία εστιάζει περισσότερο στον άνθρωπο Τζομπς και δεν γίνεται ιδιαίτερα επεξηγηματική σε ακραιφνώς τεχνολογικά ζητήματα, κάτι που τη βοηθά ώστε να μη γίνεται κουραστική και να έχει ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό που δεν θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τους nerd θαυμαστές του αφεντικού της Apple. Άλλωστε, είναι μια κοινή διαπίστωση πως ο Τζομπς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, άλλαξε τη ζωή όλων μας και όχι μιας κοινότητας που ζει και αναπνέει στη Silicon Valley.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Βιβλίο / Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Mία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς της εποχής μας, που έχει δεχθεί επιθέσεις και έχει λογοκριθεί για τις απόψεις της μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ποιος φοβάται το φύλο;» το οποίο αναμένεται να συζητηθεί, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν η ίδια έγινε mainstream.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ