ΔΕΥΤΕΡΑ

H Θεσσαλονίκη έχει παράδοση στα έντυπα (αλλά και στα ΜΜΕ γενικότερα). Τα πρώτα free-press βγήκαν εδώ, εδώ πρωτοξεκίνησε η τηλεόραση, εδώ και το ραδιόφωνο. Αυτά σκέφτομαι καθώς αγοράζω τον «Αγγελιοφόρο» - θα περάσω μαζί του μισή περίπου εβδομάδα, την υπόλοιπη με τη «Μακεδονία».

Η πιο κωμικοτραγική είδηση της εβδομάδας θα μπορούσε να είχε συμβεί μόνο στη Θεσσαλονίκη. Η τρομοκρατική οργάνωση «Συμβούλιο Αποδόμησης της Τάξης» μπέρδεψε τους ιερείς και έβαλε γκαζάκια σε λάθος μητροπολίτη! Νόμιζαν ότι έκαναν επίθεση στο σπίτι του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου (και μάλιστα γκρίνιαξαν με επιστολή, ρωτώντας γιατί το συμβάν αποσιωπήθηκε απ' τα τοπικά ΜΜΕ), όταν, κατά λάθος, είχαν επιτεθεί στο σπίτι του μητροπολίτη Καλαμαριάς Προκόπιου!

Βλέπω την κλασική στήλη κοσμικών της Κάτιας Ζελομοσίδου και αναρωτιέμαι πόσοι κοσμικοί υπάρχουν πια στη Θεσσαλονίκη; Θα ησυχάσουν ποτέ, αν δεν δουν τη φάτσα τους στην εν λόγω σελίδα;

 

ΤΡΙΤΗ

Μοιάζει απίστευτο, αλλά μέτρησα 24 μικρές ή μεγαλύτερες διαφημίσεις για οίκους τελετών. Είκοσι τέσσερις! Η πιο καλτ από όλες είναι αυτή του «Μπαμπούλα», που διευκρινίζει, σχεδόν εξοργισμένη, πως αυτός ο Μπαμπούλας ουδεμία σχέση έχει με τον άλλο οίκο τελετών που λέγεται επίσης Μπαμπούλας. Ο άλλος Μπαμπούλας έχει απλή διαφήμιση, δεν απαντά και δεν σηκώνει δηλαδή το γάντι. Προς το παρόν...

Πολύ μ' αρέσουν αυτές οι έρευνες που αποδεικνύουν το αυτονόητο. Χτες ήταν ότι αυξάνονται τα διαζύγια, σήμερα ότι η ακράτεια προκαλεί διαταραχές στην ερωτική ζωή!

Ο Πάνος Θεοδωρίδης (που έχει την πιο ενδιαφέρουσα στήλη του «Α») γράφει σήμερα για το νέο δημαρχείο. Επίσης, θέμα για το μετρό και τα προβλήματα της επέκτασης προς Καλαμαριά. Γιατί τριγυρίζει στο μυαλό μου η φράση «Η τρύπα του Κούβελα»;

 

ΤΕΤΑΡΤΗ

Μετά από τόσες εβδομάδες Media Trip με αθηναϊκές εφημερίδες, νιώθω ότι ξανασυνδέομαι με την πόλη μου. Μητροπολιτικά πάρκα στην Ευαγγελίστρια, μίνι μπας στην Άνω Πόλη, λίφτινγκ στην οδό Επταπυργίου... Με πιάνει όρεξη να πάω βόλτες σε άγνωστές μου γειτονιές, να γνωρίσω καλύτερα την πόλη. Η όρεξη φεύγει, ως διά μαγείας, με το που κλείνω την εφημερίδα.

Στις πολιτιστικές σελίδες, με γνήσια έκπληξη, βλέπω ότι γράφουν για το νέο μου βιβλίο. Μπράβο στον «Αγγελιοφόρο»! Η καλύτερη εφημερίδα! (wink)

 

ΠΕΜΠΤΗ

Τελευταία μέρα με τον «Αγγελιοφόρο», και αν υπάρχει κάποια πολιτική τοποθέτηση της εφημερίδας, εγώ δεν την έπιασα...

Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη κυρία της Ρωσίας: αναφέρονται διάφοροι πνευματικοί, πατριάρχες, μοναστήρια, Ρώσοι ιερείς, ο περίπλους του Αγίου  Όρους και γυναικείο μοναστήρι στην Ορμύλια. Δεν μου ακούγονται και τόσο διασκεδαστικά όλα αυτά, αλλά, οk, γούστα είν' αυτά...

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Από σήμερα διαβάζω «Μακεδονία» («Η πρώτη πρωινή εφημερίς εν Θεσσαλονίκη», λέει ο υπότιτλος).

Μαθαίνω για τη συνέχεια της επίσκεψης της Πρώτης Κυρίας της Ρωσίας: ναι, έκανε τον περίπλου του Αγίου  Όρους και θαύμασε και τα μοναστήρια στο Περιβόλι της Παναγίας. Σήμερα, μάλλον θα πάει στη Βέροια για να δει τον τοπικό μητροπολίτη, τον Παντελεήμονα. Τρελά γλέντια.

Κάτι ενδιαφέρον: σε τρία τουλάχιστον θέματα υπάρχει η γνώμη του πολίτη με φωτογραφίες καθημερινών ανθρώπων που λένε την άποψή τους. Αν διαβάζεις μόνιμα «Μακεδονία», αποκλείεται να μην πέσεις πάνω σε κάποιον γνωστό σου (όπως έπεσα εγώ απ' την πρώτη μου μέρα!).

Μια αρχειακή στήλη («Σαν Σήμερα»), απ' αυτές που μ' αρέσουν: ολόκληρη σελίδα με αναδημοσιεύσεις θεμάτων από τη «Μακεδονία» του 1960. «Επιτυχίαν σημειώνει ο θίασος Καρέζη», «Εδημοπρατήθη αντί 21.000.000 δρχ. το Παλαί Ντε Σπορ της Εκθέσεως», «Σχέδια διά φθινοπωρινά επανωφόρια» κ.ά.

«Κρατούν γερά οι εφημερίδες» διαβάζω στις σελίδες της Ψυχαγωγίας. Μόνο τρεις διαφημίσεις Γραφείων Τελετών.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

Πάλι «Μακεδονία»: Παγίδα θανάτου το ξενοδοχείο Νεφέλη στο Πανόραμα, λέει το πρωτοσέλιδο. Δύο πελάτες πέθαναν προχτές από δηλητηρίαση εκεί, κινδύνεψαν άλλοι 80. Θυμάμαι και το χτεσινό πρωτοσέλιδο («Σκορπούν τρόμο οι ένοπλες συμμορίες») και αναρωτιέμαι αν οι αναγνώστες της «Μακεδονίας» ζουν σε μια συνεχή κατάσταση τρόμου και πανικού. Εγώ, πάντως, κοντεύω.

Ανάμεσα στα χίλια ενδιαφέροντα τοπικά θέματα υπάρχει και μια καθημερινή σελίδα που λέγεται «Καλημέρα από την Αθήνα» και τη γράφει η Μαριάνα Πυργιώτη (!).

 

ΚΥΡΙΑΚΗ

«Μακεδονία» της Κυριακής. Από ολοσέλιδη διαφήμιση μαθαίνω ότι άνοιξε ο ραδιοφωνικός ΑΡΗΣ FM («Ζήσε κάθε στιγμή της αρειανής οικογένειας, ολόκληρος ο Άρης σ' ένα ραδιόφωνο»).

Ενδιαφέρουσα η στήλη του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Αστειατόριον». Σήμερα μιλάει για την αξιοκρατία και θυμάται τη ρήση του Τσόρτσιλ: «Αν η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν δίκαιη για 24 ώρες, την ίδια μέρα θα κατέρρεε».

Το ένθετο περιοδικό «LIVE!» είναι πολύ LifΟ (με την καλή έννοια), ζωηρό, νεανικό και γεμάτο με χίλια πράγματα που μόλις έμαθα ότι γίνονται στην πόλη - κι ας τα ξέχασα αμέσως μετά.

(Την επόμενη εβδομάδα: η πρεμιέρα του νέου «Ελεύθερου Τύπου»!)