O Nίκος Κούνδουρος ονειρεύτηκε πως πέθανε

O Nίκος Κούνδουρος ονειρεύτηκε πως πέθανε Facebook Twitter
0

«Είναι η ζωή της αφεντιάς μου μέσα από τη ζωή των άλλων» θα πει ο Νίκος Κούνδουρος για το βιβλίο του. «Αυτόπτης μάρτυρας τόσων και τόσων χρόνων και ο νους δυσκολεύεται να βάλει τάξη στις μαρτυρίες ενός άνθρωπου χαμένου μέσα στη λευκή μάζα ενός λαού, ενός κόσμου που είναι ο λαός του και ο κόσμος του». Ο τίτλος Ονειρεύτηκα πως πέθανα είναι όνειρο ενός κοριτσιού που με αυτό ξεκινάει το αυτοβιογραφικό αφήγημα. Έτσι, όπως στα όνειρα δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο, περνάνε εξήντα χρόνια από τις σελίδες του. «Είναι σαν φανταστικό ημερολόγιο. Απότομα όπως άρχισε αυτό το συναξάρι της ζωής μισό αληθινό και μισό ψεύτικο. Έτσι καθώς ταιριάζει στο νου μου που έμαθε να φτιάχνει ιστορίες και παραμύθια με ανθρώπους και με φαντάσματα. Γιατί η αλήθεια η δική μου είναι μόνο δικιά μου και τις αλήθειες των άλλων εγώ τις αλέθω όπως θέλω και όπως με βολεύει... Οι ιστορίες που γράφω είναι σπαράγματα μιας ζωής... Όπως ακριβώς τα βλέπεις στο υπόγειο του Εθνικού Μουσείου. Το καθένα έχει και τη δική του ιστορία. Τα εναποθέτω το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς χαρτάκια και αριθμούς. Είδα πόλεμο, είδα θάνατο, είδα φιλίες, είδα μίση, είδα πάθη, έρωτες και αδικία. Είναι μνήμες εξήντα χρόνων. Έχει τη ζωή μου όπως την έζησα. Θέλοντας, όμως, να μην είναι αυτάρεσκο το έργο, παίζω τον παρατηρητή».

Η ροή δεν έχει χρονολογική τάξη. Μνήμες έρχονται και παρέρχονται: «Δεν ήθελα να έχει τη ροή ενός μυθιστορήματος με σωστές χρονολογίες. Έτσι το έκανα ανασούμπαλο. Μπρος πίσω σαν μια συνεχή παλινδρόμηση». Οι θαυμαστές του καλλιτέχνη Κούνδουρου μπορεί να απογοητευτούν αφού δεν αναφέρεται καθόλου στον κινηματογράφο. Δεν περιγράφει τα making off των ταινιών του, παραθέτει μόνο τις εμπειρίες του. Πλάθει τη ζωή του όπως θέλει αυτός. Δική του ήταν άλλωστε. Πότε αποστασιοποιημένα και πότε σε πρώτο ενικό: «Σκέφτομαι και ξανασκέφτομαι να εξαφανιστώ μέσα στο πλήθος τόσων ανθρώπων και τόσων πραγμάτων που και αν ακόμα μπορώ να θυμηθώ δεν θέλω. Έτσι κι αλλιώς από χρόνια έχω μάθει να ξεχωρίζω το χρήσιμο από το άχρηστο και τελικά, γιατί να το κρύψω, το βολικό από το άβολο... Ό,τι έγινε, έγινε... Η μνήμη διαλέγει ό,τι θέλει...Όμως δεν θα ξεχάσω όσους αγάπησα και όσους με αγάπησαν» καταλήγει.

Διάφορα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ