Παντεσπάνι με σιρόπι

Παντεσπάνι με σιρόπι Facebook Twitter
0

Πέμπτη14/02

Ετοιμάζωένα απλό κέικ με πορτοκάλι και αμύγδαλα.Το μυστικό είναι πως θα το βρέξω με έναμαγευτικό σιρόπι αρωματισμένο μεκάρδαμο. Σε ένα μπολ βάζω 100 γρ. αλεσμένααμύγδαλα, 20 γρ. αμύγδαλα φιλέ, 200 γρ.ζάχαρη, 40 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 1½κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερκαι 80 γρ. αποξηραμένα cranberries.Προσθέτω 4 αυγά, 200 mlσπορέλαιο και το ξύσμα από ένα λεμόνικαι ένα πορτοκάλι. Ανακατεύω και βάζωτο μείγμα σε ταψί διαμέτρου 20 cm.Ψήνω για σαράντα λεπτά στους 200 βαθμούς.Στο μεταξύ, ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω σεένα κατσαρολάκι το χυμό από δύο πορτοκάλια,το χυμό από ένα λεμόνι, 200 γρ. ζάχαρη και5 σπόρους κάρδαμο τσακισμένους λίγο. Ανδεν το τσακίσεις, δεν μυρίζει. Τα βράζωμέχρι να δέσει το σιρόπι. Το άρωμα απότο πορτοκάλι και το κάρδαμο είναι κάτιπου αλλάζει τη διάθεση ακόμα και τουπιο μουντρούχα τύπου. Όταν ψηθεί τοκέικ, το αφήνω για δέκα λεπτά να κρυώσει,το βγάζω από τη φόρμα του και το τοποθετώσε πιατέλα που να μπορεί να κρατήσειλίγο σιρόπι. Τρυπώ με ένα ξυλάκι γιασουβλάκια το κέικ και το περιχύνω με τοσιρόπι. Σερβίρω με λίγη κρέμα γάλακτοςχτυπημένη μέχρι να σφίξει. Τρώω το πρώτοκομμάτι όρθιος κοιτώντας από το παράθυροτον κήπο, που, αν κρίνω από τα όσα λένεστις ειδήσεις, θα καεί από το χιόνι ανδεν τον προστατεύσω.

Παρασκευή15/02

Ανοίγωβιβλία κηπουρικής και προσπαθώ να δωπώς προστατεύονται τα δέντρα και ταφυτά από το χιόνι. Μάλλον θα ‘ναι κάτιαπλό, σκέφτομαι, αλλά δεν έχει ξανατύχεινα χιονίσει και να πρέπει να κάνω κάτιγια τα φυτά. Διαβάζω ένα παλιό τεύχοςτου «ΜarthaStewartLiving»,όπου η Μάρθα εξηγεί στους αναγνώστες(με βοηθό μια υπέροχη φωτογράφιση στουςχιονισμένους κήπους του παλατιού τηςστο Bedford)πώς να προστατεύουν τα φυτά. Δεν βάζεινάιλον, όπως έλεγε κάποιος στις ειδήσεις,τα καλύπτει με καναβάτσο δεμένο μεσκοινί και στηριγμένο περίτεχνα γύρωαπό τα φυτά. Το προσπαθώ κι εγώ, ντύνονταςχειμερινά τη δάφνη, το γιασεμί, κάτιάλλα φύλλα, τις γαζίες και τους ιβίσκους.Όλη η αυλή μου μοιάζει να έχει καταληφθείαπό κάτι σκυλάκια που τα έντυσε τοαφεντικό τους με παλτουδάκια για ναβγουν βόλτα στο Κολωνάκι. Οι γάτες δενχάνουν ευκαιρία. Το καναβάτσο γίνεταιπρώτης τάξεως πλατφόρμα για να τεντώνονταικαι να ακονίζουν τα νύχια τους. Τιςκατσαδιάζω, αλλά δεν έχω δει κανένανγάτο ποτέ στη ζωή μου να υπακούει σεεντολές. Όταν θέλουν κάτι, δεκάρα δενδίνουν. Πάντως η Μάρθα έσωσε τον κήπομου από βέβαιο θάνατο. Να θυμηθώ να βρωτη σελίδα της στο Facebook.

Σάββατο16/02

Μυρίζειχιόνι. Το λατρεύω το χιόνι. Ακούω ταδελτία των ειδήσεων που προειδοποιούνγια χιονιά από τη Σιβηρία, και κάπωςχαίρομαι. Σκέφτομαι πως μέχρι να πεθάνω,άντε να δω άλλες δέκα φορές χιόνι στηζωή μου. Με όσα δύσκολα περνούν οιΥδροχόοι τους τελευταίους μήνες, αυτήη ησυχία που υπάρχει όταν χιονίζειφαντάζει σαν το μεγαλύτερο καταπραϋντικό.Στα μπακάλικα και τα μανάβικα τα ράφιαείναι άδεια, λες και θα γίνει πραξικόπημα.Οι Αθηναίοι άκουσαν τις ειδήσεις καιφαντάστηκαν πως θα πιάσει ένα μέτροχιόνι στο κέντρο της Αθήνας και θαμείνουν όλα κλειστά για ένα μήνα. Αγοράζωκι εγώ πράγματα. Θέλω να έχω μια σούπανα τη ρουφάμε καυτή, τροφές για ταδαιμονόγατα, φρούτα, γάλατα για ρυζόγαλαζεστά με κανέλα, καφέδες, τσάγια καισαμπλεδάκια με κόκκινη μαρμελάδα απότο Ελληνικόν. Δεν μπορώ να τα βάλω σταbest,γιατί ξέρω πως ενδεχομένως να υπάρχεικάποιο ζαχαροπλαστείο κάπου που να ταφτιάχνει πολύ καλύτερα, ίσως με αληθινήμαρμελάδα. Εμένα όμως αυτά μου αρέσουν.Ακόμα και το γαλανόλευκο αμπαλάζ με τονμπλε ελεκτρίκ φιόγκο μού κάνει τελείωςΑθήνα. Αγοράζω ένα κιλό και αρχίζω μιαμάχη smsμε τη Νάνσυ.

Κυριακή17/02

Φτιάχνωρυζόγαλα στην κουζίνα και παρακολουθώτις γάτες που για πρώτη φορά βλέπουνχιόνι. Ο ηλίθιος αρσενικός αγγίζει μετη μύτη της πατούσας του το χιόνι καιπετάγεται στον αέρα από τρόμο. Η ατρόμητηγυναίκα Λούλα διασχίζει άφοβα τιςεπιφάνειες που είναι καλυμμένες μεφρέσκο χιόνι. Δέκα λεπτά αργότερα,αρχίζουν να παγώνουν από το κρύο και μεκλάματα με ικετεύουν να τους ανοίξω. Τακερνώ δύο μπολάκια γάλα. Ετοιμάζωρυζόγαλο. Είναι το αγαπημένο μου γλυκό,και μέχρι τώρα για κάποιον ανεξήγητολόγο δεν έχω καταφέρει ποτέ να το φτιάξωσωστά. ToJoyOfCooking,όμως, δεν κάνει ποτέ λάθος. Μου το έλεγαν,αλλά δεν το πίστευα, πως ό,τι κι αναποφασίσει κανείς να μαγειρέψει απόαυτό το βιβλίο, αν ξέρει να διαβάζει,ξέρει τι σημαίνει κατσαρόλα και δενείναι ηλίθιος, θα του πετύχει με τηνπρώτη! Σερβίρω το ρυζόγαλο σε μικράπήλινα μπολ. Όσο είναι ζεστό, πασπαλίζωμε κανέλα. Μυρίζει όλο το σπίτι απίθανα.Έξω χιονίζει, τα φυτά μου δεν θα καούναπό το χιόνι, η θέρμανση καίει ασταμάτητα.Θέλωπάντα να ‘μαστε,έτσι. Καλά. Σας φιλώ!


Ένα daiquiry για κάθε πόλη!

Μια μοναδική συλλογή από 12 αποκλειστικές και πρωτότυπες συνταγές από διαφορετικές πόλεις του κόσμου είναι η νέα πρόταση από το Havana Club. Με βασικό συστατικό το Havana Club A ejo 7 A os, κορυφαίοι bartenders από όλο τον κόσμο έφτιαξαν τη δική τους συνταγή για το απόλυτο daiquiry! H ιδιαίτερη βελούδινη γεύση και το σπάνιο άρωμα το A ejo 7 A os είναι παρόντα σε κάθε μια από τις 12 συνταγές. Enjoy!

KIEV

Από το χιονισμένο Κίεβο έρχεται η πρώτη συνταγή για Daiquiry. Για να κατασκευάσετε το κατακόκκινο θαύμα χρειάζεστε: 15ml σιρόπι με γεύση κεράσι, 10ml χυμό λάιμ, 40ml Havana Club 7 A os και δέκα κεράσια. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και προσθέστε θρυματισμένο πάγο. Σερβίρετε σε ποτήρι Daiquiry. Καλή απόλαυση!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ