Botrini’s

Botrini’s Facebook Twitter
Botrini's
0

Σαν να βρίσκομαι σε θεατρική σκηνή, αυτή είναι η αίσθηση που μου προσφέρει η ανοιχτή κουζίνα του Botrini's, με τη μαγειρική ομάδα να ετοιμάζει τα πιάτα με φοβερή επιμέλεια. Οι μάγειρες, προσηλωμένοι, δίνουν με ακρίβεια την τελική πινελιά στο πιάτο, τοποθετώντας άνθη, αλμυρίδες, ζελεδάκια, και στήνουν πιάτα εντυπωσιακά, που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Όπως ένας λογοτέχνης στήνει με δεξιοτεχνία την ατμόσφαιρα του βιβλίου του, έτσι κι ο Έκτορας βάζει με πάθος την προσωπική του σφραγίδα. Ο chef/patron Έκτορας Μποτρίνι συνεχώς εξελίσσει τα πιάτα και τις τεχνικές του. Δεν είναι τυχαίο που έχει διακριθεί με 1 αστέρι Michelin και έχει συγκεντρώσει 25 διαφορετικές βραβεύσεις. Αεικίνητος, σφύζει πάντα από ζωντάνια και διευθύνει με τη μαγειρική μπαγκέτα του τις κουζίνες των τριών εστιατόριων του σε Κέρκυρα, Αθήνα και Ρόδο, στα οποία θα προστεθεί ένα ακόμα στη Μύκονο, με φιλοσοφία «meat and lobster». Στο εστιατόριο Botrini's στο Χαλάνδρι ο Έκτορας παντρεύει τις παραδοσιακές γεύσεις με τη μοριακή κουζίνα, έχοντας στο πλευρό του δύο ικανότατους sous-chefs, τους Νίκο Μπίλλη και Τάσο Στεφάτο, που ακολουθούν συνειδητά τον δρόμο της εξέλιξης. Κάθε πιάτο του σεφ ερεθίζει πρώτα το μάτι πριν συναρπάσει τις υπόλοιπες αισθήσεις σου. Άφωνη έμεινα όταν ήρθε ο δίπατος διαφανής γαλάζιος δίσκος. Κάτω από το γυαλί διέκρινα άμμο και βότσαλα, ενώ επάνω φιγουράριζαν αραχνοΰφαντες φέτες καπνιστού ξιφία καρπάτσιο σε συνταγή που ακολουθούν οι ψαράδες στη νήσο Έλβα, οι οποίες συνοδεύονταν με νεραντζοσαλάτα κερκυραϊκή, βραχάκια από κουρκουμά, τραγανή σαλικόρνια (αλμυρίδα) και στο κέντρο σορμπέ από πιπεριά χαλαπένιο. Οι διαφορετικές υφές και τα υλικά ισορροπούσαν μαγικά, ξεδιπλώνοντας στον ουρανίσκο τις πολύπλοκες γεύσεις τους – έκρηξη νοστιμιάς που απογείωνε το εσπεριδοειδές και συμπλήρωνε με τη δροσιά του το διακριτικά πικάντικο σορμπέ (€19). Πιάτο για πολλά αστέρια, που καταγράφεται στη γευστική μνήμη. Ακολούθησε σε ανάλογο σκεύος εξαιρετικό «χταπόδι στο φυσικό του περιβάλλον». Χταπόδι καρπάτσιο γεμιστό με ταρτάρ θαλασσινών, αφρό από ζωμό του χταποδιού, δίπλα πατάτα καολίν –φτιαγμένη απέξω όπως κάνουν την πορσελάνη–, γεμισμένη με μαγιονέζα σκόρδου, και στην άκρη ένα ζελεδάκι ούζου (€22). Κορυφαία στιγμή ήταν η αλλιώτικη «καρμπονάρα», όπου το καλαμάρι ήταν δουλεμένο και κομμένο σαν πάστα και συνοδευόταν, στο μπολ που σερβιρίστηκε, με αυγά αχινού, αυγό κότας, μπέικον και τρούφα. Ονειρεμένο! Το ριζότο «Al nero, Η σκοτεινή πλευρά της σελήνης» (€21) δικαιολογούσε απόλυτα την ονομασία του, φτιαγμένο με παλαιωμένο ρύζι ακουαρέλο, σωστά χυλωμένο, με βούτυρο καραβίδας, μελάνι σουπιάς, αχινό και έντονη τη γεύση πορτοκαλιού. Πιάτο γοητευτικό. Το «Fantasy Lambia» (€29) μας πρόσφερε πλουσιοπάροχα τρεις παραλλαγές του αρνιού. Ήρθε σε μπολάκι με μαγειρίτσα ευωδιαστή και πληθωρική, ακολούθησε τρυφερό αρνί μπρεζέ με ρεβίθια και αέρα από λεμόνι με πληθωρική νοστιμιά και ο κύκλος έκλεισε με ωραία λιχουδιά από χειροποίητο πιτάκι σε ρολό γεμιστό με αρνάκι, ντομάτα, γιαούρτι και δυόσμο. Το επιδόρπιο, ευφάνταστο, ένα αποδομημένο τζατζίκι (€13) σε γλυκό.
Εντυπωσιακό όσο και εξαιρετικό παιχνίδι αλμυρού-γλυκού χάρισε το Corek à la Greca (€13), παγωτό τσουρέκι με κρέμα κανέλας με μαχλέπι και μαστίχα. Μεγάλο ατού της σάλας ο σομελιέ Δημήτρης Μανωλάκος. Ευγενής και ενημερωμένος, παντρεύει ιδανικά τα πιάτα με τις οινικές επιλογές του από τον παγκόσμιο αμπελώνα. Στόχος όλης της ομάδας του Έκτορα είναι να προσφέρει αυτό που αποκαλούμε «προσιτή γαστρονομία», και το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο. Στο Botrini's μπορείς να βρεις το «μενού ανακάλυψης» τεσσάρων πιάτων με 40 ευρώ και το μενού degustation έντεκα πιάτων με 80 ευρώ.

☛Botrini's, Βασιλέως Γεωργίου Β' 24Β, Χαλάνδρι, 210 6857323


Ραχάτι: Για να περάσεις καλά με τσικουδιά και μεζέδες. Η τσικουδιά ρέει δροσερή στα ποτήρια και μπορεί να μην την απολαμβάνουμε στην Κρήτη, όμως εδώ, στο ρακάδικο Ραχάτι, την ευχαριστιόμαστε εξίσου καλά. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια στον καινούργιο χώρο που στήθηκε στην Ηλιούπολη από μια οικογένεια γνήσιων Κρητικών. «Θέλαμε να φτιάξουμε το καφενείο που είχαμε στο χωριό μας στην Ιεράπετρα» λέει ο Χρήστος, ο γιος, ένα νέο παιδί που «άπλωσε» το όνειρό του μέσα σε αυτόν το ζεστό χώρο. Ανεπιτήδευτο περιβάλλον, χαλαρό, που ταιριάζει απόλυτα με την ονομασία «ραχάτι», αφού εδώ θα έρθεις για να χαλαρώσεις. Το διαπιστώνεις βλέποντας τον πάγκο με τις πολύχρωμες μαξιλάρες και τον μεγάλο μαυροπίνακα στη μία πλευρά, που δίνει πληροφορίες για τις μουσικές βραδιές και τους μεζέδες, ενώ στον απέναντι τοίχο φιγουράρουν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των Ξυλούρη, Κατράκη, Χατζιδάκι, Καστοριάδη, Μπέλλου. Τα παλιά παντζούρια έγιναν ράφια και οι ρόδες ποδηλάτου φωτιστικά. Τα μπλε σχολικά τετράδια πάνω στα τραπέζια έχουν αναλάβει τον ρόλο μενού με τους κρητικούς μεζέδες. Στην κουζίνα μαγειρεύει η μαμά Μαριάνθη, που τιμά τις παραδοσιακές συνταγές του χωριού της και ό,τι ωραίο φαγητό της έμαθε η γιαγιά της. «Τα περισσότερα προϊόντα έρχονται από το Λασίθι, τα άγρια χόρτα για τα καλτσούνια, η φρέσκια μυζήθρα, που είναι στα καλύτερά της αυτή την εποχή, η τσικουδιά είναι από οικογενειακό ρακοκάζανο. Το ρακόμελο το φτιάχνουμε μόνοι μας, με το θυμαρίσιο μέλι του τόπου μας» λέει με πάθος ο Χρήστος και μου προσφέρει ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο. Στο τραπέζι έρχονται μικρά πιατάκια και πιρουνάκια μαζί με πράσινες ελίτσες και παξιμάδι για ξεκίνημα. Μετά τις πρώτες τσικουδιές προσγειώνονται και οι μεζέδες και παίρνουμε δείγμα μαγειρικής γραφής της κυρίας Μαριάνθης. Χαρήκαμε οι τέσσερις συνδαιτυμόνες τα μικρά ευωδιαστά ντολμαδάκια (€4), μια μπουκιά το καθένα, που συνόδευε γιαούρτι, την πατάτα την οφτή (€4) που μόλις βγήκε από τη χόβολη και κάνει καλή παρέα στην τσικουδιά. Η κρητική σαλάτα με παξιμάδι, αγγούρι, ντομάτα, ελιές και ανθότυρο (€4,50) τρώγεται ευχάριστα. Το απάκι (€5) από τη Σητεία ήρθε ελαφρά ζεσταμένο, βγάζοντας τα αρώματα και τη νοστιμιά του. Τα αφράτα κεφτεδάκια (€4,50) ήταν λιμπιστικά και γρήγορα εξαφανίστηκαν από το πιάτο. Τα μοσχοβολιστά τηγανητά αυγά με στάκα (€5) και οι χειροποίητες πατάτες (€3) σαν λουκουμαδάκια πυροδότησαν τα πιρουνάκια της παρέας – ωραίο πιάτο. Το Ραχάτι δεν προσφέρει μόνο χαρά στον ουρανίσκο αλλά και στα αυτιά. Θα πετύχεις διάφορες κομπανίες από νέους που παίζουν με κέφι ρεμπέτικα, κρητικά ή έντεχνα με ήθος και άκουσμα που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του μαγαζιού. Αυτά που προσφέρει το Ραχάτι τιμώνται δεόντως από τους νέους ανθρώπους που γεμίζουν το μαγαζί ακόμα και τις καθημερινές. Δεν είναι να απορείς, αφού η σχέση ποιότητας-τιμής είναι εξαιρετική και η κρητική φιλοξενία περισσεύει. 


☛Ραχάτι, Μαρίνου Αντύπα 93, Ηλιούπολη, 210 9920207.


ΒορΟινά: Ραντεβού με τον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας. Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους με τους οινόφιλους της Αθήνας, οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας θα φέρουν την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 στην πρωτεύουσα τον οινικό πλούτο του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα και θα τον παρουσιάσουν στην καθιερωμένη εκδήλωση γευσιγνωσίας «Τα ΒορΟινά», που κατά παράδοση πλέον εγκαινιάζει οινικά τη νέα χρονιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει στη διάθεση των οινόφιλων για δοκιμές και συγκρίσεις μια μεγάλη συλλογή από επιλεγμένες ετικέτες γηγενών και ξένων ποικιλιών που καλλιεργούνται στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας. Η φετινή εκδήλωση συνδυάζεται με δύο ξεχωριστά οινικά γεγονότα. Τα ΒορΟινά θα φιλοξενήσουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων που θα αναδείξει τον καλύτερο Έλληνα sommelier για το 2015, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ένωσης των Οινοχόων στην Αυστρία το 2017. Η τελική φάση του διαγωνισμού θα είναι ανοιχτή στο κοινό, το οποίο θα μπορεί να παρακολουθήσει την αναμέτρηση σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε χώρο εστιατορίου. Παράλληλα, το δεκαήμερο από 23 Ιανουαρίου έως και 2 Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένο στους παραγωγούς της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», καθώς σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν οινικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις που θα καλωσορίσουν τους παραγωγούς-μέλη της ένωσης, φέρνοντας στο προσκήνιο τις οινικές τους δημιουργίες. Οι ΒορΟινές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν βραδιές γνωριμίας με τους παραγωγούς και τα κρασιά τους, μαθήματα μαγειρικής, παρουσιάσεις, σεμινάρια και masterclasses, ενώ επιλεγμένα εστιατόρια, μπαρ, café και wine bars θα προβάλλουν με τον δικό τους τρόπο το βορειοελλαδίτικο κρασί μέσα από εμπλουτισμένες οινικές λίστες, θεματικές βραδιές και ειδικά μενού που θα ετοιμάσουν προς τιμή των ΒορΟινών. Η έκθεση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Grande Bretagne», με διοργανωτή την ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

☛Ώρες λειτουργίας: 11.00-17.00 για επαγγελματίες (είσοδος με πρόσκληση/επαγγελματική κάρτα), 17.00-22.00 για το οινόφιλο κοινό (είσοδος: 5 ευρώ).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ