Μοιάζει με παιχνίδι, αλλά είναι διαλογισμός!

Μοιάζει με παιχνίδι, αλλά είναι διαλογισμός! Facebook Twitter
3
Μοιάζει με παιχνίδι, αλλά είναι διαλογισμός! Facebook Twitter
Έχω βρεθεί σε αίθουσα με 70 ενήλικες και ένα βρέφος 1 έτους, έχω χορέψει με παππού 91 ετών και έχω μαθητή που δεν χάνει μάθημα (τα λίγα που έχω κάνει) σε καροτσάκι... Φωτό: Αυγουστιίνος Κατσιβαρδάς

Τι είναι οι 5Ρυθμοί;

Φιλοσοφία, τρόπος θέασης της ζωής και πρακτική. Οι 5Ρυθμοί είναι πολλά πράγματα συγχρόνως. Μια απλουστευμένη απάντηση θα ήταν πως είναι μια πρακτική διαλογισμού μέσω κίνησης. Όταν κάποιος εξασκεί την πρακτική συστηματικά καταλαβαίνει πως του ανοίγεται ένας θεραπευτικός δρόμος, ο οποίος προέρχεται μέσα από μια καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση του εαυτού, των ορίων και των περιορισμών του, μια και είναι ταυτόχρονα δρόμος αυτογνωσίας.

Τους ρυθμούς τους ανακάλυψα σε μια συναυλία των James, στην Πάτρα. Βλέποντας τον frontman και τραγουδιστή Tim Booth να χορεύει, ένιωσα πως κάτι υπήρχε πίσω από την ελεύθερη, καθόλου στυλιζαρισμένη κίνησή του. Οι φίλοι μου πίστεψαν πως ο ίδιος βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών. Κάποια στιγμή μιλήσαμε και μου έδωσε τις κατευθύνσεις. Τώρα είναι συνάδελφος.

Σε ποιους απευθύνεται;
Μου αρέσει αυτή η ερώτηση! Σε όλους όσοι έχουν σώμα και αναπνέουν! Με πόδια ή με καροτσάκι για πόδια. Παιδιά και παππούδες! Έχω βρεθεί σε αίθουσα με 70 ενήλικες και ένα βρέφος 1 έτους, έχω χορέψει με παππού 91 ετών και έχω μαθητή που δεν χάνει μάθημα (τα λίγα που έχω κάνει) σε καροτσάκι. Αλλά βασικά απευθύνεται σε όσους έχουν όρεξη να ζήσουν κάθε στιγμή, να συνεχίσουν να γνωρίζουν τον εαυτό τους, να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους.

Τι δίνει στους μαθητές; Τι περιλαμβάνει το μάθημα;

Κινούμαστε, άρα ιδρώνουμε. Η σωματική ευεξία είναι φυσικό επακόλουθο. Έπειτα, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να απελευθερώσει εντάσεις και καταπιεσμένα συναισθήματα – μια αίθουσα 5Ρυθμών είναι το κατάλληλο και ασφαλέστερο μέρος για να το κάνει κανείς αυτό, να βάλει τις φωνές χωρίς τον φόβο να κριθεί, να γελάσει ή να κλάψει δυνατά. «Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για την ελευθερία που μπορούν και βιώνουν» έχει πει η Gabrielle Roth. Είναι διαλογισμός μέσω κίνησης, οπότε δίνει ό,τι και ο καθιστικός διαλογισμός, αυτογνωσία και συνειδητότητα. Με το πρώτο γνωρίζεις τον εαυτό σου, με το δεύτερο αποκτάς πλήρη συνείδηση της κατάστασής σου. Και αυτό το τελευταίο είναι αξία ανεκτίμητη! Η πληροφορία που μπορεί να πάρει κανείς από το σώμα του είναι μόνο σωστή, το σώμα δεν μπορεί να πει ψέματα. Το μάθημα είναι συνήθως δίωρο και περιέχει ζέσταμα υπό κάποια καθοδήγηση και ένα ή δύο Waves/Κύματα, αυτά που αποτελούν τους 5Ρυθμούς: τα Flowing/Ροή, Staccato/Στακάτο, Chaos/Χάος, Lyrical/Λυρικό και Stillness/Aκινησία. Όλα αυτά γίνονται υπό τη μουσική υπόκρουση που διαλέγει ο δάσκαλος ανάλογα με το τι έχει σκοπό να ασχοληθεί στο κάθε μάθημα. Δεν θα δεις ποτέ δάσκαλο να βάζει ένα CD στο player και να κάνει μάθημα. Οπότε στην εκπαίδευση μαθαίνουμε και DJ προγράμματα! Για τους Έλληνες και γενικά τους μεσογειακούς λαούς που δεν μας είναι εύκολος ο καθιστικός διαλογισμός, είναι εξαιρετικό εργαλείο.

Μοιάζει με παιχνίδι, αλλά είναι διαλογισμός! Facebook Twitter
Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για την ελευθερία που μπορούν και βιώνουν...

Από πού προέρχεται;

Από το σύμπαν. Εννοώ πως οι 5Ρυθμοί είναι ο τρόπος που η εμπνεύστριά τους Gabrielle Roth αντιλήφθηκε πως η ενέργεια κινείται στο σύμπαν. Όπως γράφει η ίδια: «Η ενέργεια κινείται σε κύματα, τα κύματα κινούνται σε μοτίβα, τα μοτίβα σε ρυθμούς. Ο άνθρωπος είναι απλώς αυτά, ενέργεια, κύματα, μοτίβα, ρυθμοί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, ένας χορός». Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη που τα είδε αυτά. Ψαχουλεύοντας στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, θα δεις πολύ σχετικά πράγματα. Το ίδιο αν διαβάσεις Καζαντζάκη. Το ίδιο αν δεις σαμανικές παραδόσεις και ινδικές διδαχές. Από την άλλη, η Gabrielle, στα 21 της, συναντήθηκε και συνεργάστηκε με τον Fritz Perls, τον «πατέρα» της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου Gestalt, και δουλεύοντας την κίνηση με ασθενείς του σε βαριά κατάθλιψη και ψυχώσεις, παρατήρησε το προαναφερθέν περί κυμάτων, ενέργειας και μοτίβων. Βέβαια, έπειτα δούλεψε με πολλούς θεραπευτές, σαμάνους, τον Osho, θιβετιανούς μοναχούς κ.ά. Η ίδια είναι Αμερικανίδα και έζησε στη Νέα Υόρκη μέχρι το 2012, οπότε και απεβίωσε. Στην Αμερική η πρακτική υπάρχει και διδάσκεται επίσημα τα τελευταία 40 χρόνια, έχοντας ήδη μπει στην καθημερινότητα χιλιάδων ενήλικων Αμερικανών και παιδιών στα μοντεσοριαννά σχολεία. Το Albert Einstein School of Medicine εκπονεί, και σύντομα θα εκδώσει, μελέτη για την θεραπευτική και ανασταλτική επίδραση των 5Ρυθμών σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πότε ήρθε στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα εμφανίστηκε πριν από 4 ή 5 περίπου χρόνια, με Έλληνα οργανωτή από την Αθήνα να προσκαλεί δασκάλους από το εξωτερικό.

Πού μυήθηκες; Πόσο καιρό σου πήρε;
Τους ρυθμούς τους ανακάλυψα σε μια συναυλία των James, στην Πάτρα. Βλέποντας τον frontman και τραγουδιστή Tim Booth να χορεύει, ένιωσα πως κάτι υπήρχε πίσω από την ελεύθερη, καθόλου στυλιζαρισμένη κίνησή του. Οι φίλοι μου πίστεψαν πως ο ίδιος βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών. Κάποια στιγμή μιλήσαμε και μου έδωσε τις κατευθύνσεις. Τώρα είναι συνάδελφος. Το πρώτο μου workshop, η πρώτη μου κανονική εμπειρία με τους Ρυθμούς και η στιγμή που αποφάσισα πως αυτό είναι για εμένα, ήταν στο Πήλιο, όπου ήμουν και η μόνη Ελληνίδα στην ομάδα! Η κατάθεση σε χρόνο και χρήμα, όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς με κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην Ελλάδα, είναι μεγάλη. Για να εκπαιδευτώ στη διδασκαλία των 5Ρυθμών ταξιδεύω από το 2011 κάθε μήνα στο εξωτερικό ώστε να συγκεντρώσω τα προαπαιτούμενα, περίπου 1.000 ώρες διαρκούς ενασχόλησης με το θέμα σε διάφορα επίπεδα/χάρτες. Έπειτα, έκανα την εκπαίδευσή μου στην Αμερική. Διαρκεί έναν χρόνο και μόλις τον Οκτώβρη πήρα την πιστοποίηση. Τώρα είμαι δασκάλα, πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα. Και περιμένω με πολλή χαρά να μεγαλώσει η κοινότητα τόσο σε χορευτές των 5Ρυθμών όσο και σε δασκάλους. Πάντα, όμως, θα είμαι μαθήτρια. Μια πρακτική δεν την μαθαίνει κανείς, αλλά πάντα μαθαίνει από αυτήν.

Συνεντεύξεις
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια