Νόστιμoς Σεπτέμβρης

Νόστιμoς Σεπτέμβρης Facebook Twitter
0

Νόστιμoς Σεπτέμβρης Facebook Twitter
Stay Hungry Bitch

 

Επιτέλους, αληθινό street food! Παρακολουθώντας σε καλοκαιρινό κινηματογράφο την καινούργια ταινία Σεφ, με τον πρωταγωνιστή να αναγκάζεται να εγκαταλείψει την κουζίνα πολυτελούς εστιατορίου και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό, αυτόματα σκέφτηκα το καινούργιο εστιατόριο του Ηλία Σκουλά με την παιχνιδιάρικη ονομασία «Stay Hungry Bitch». Παραπέμπει στα γκουρμέ food trucks που αλωνίζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με καλές δόσεις από φαγητό του δρόμου, που χαρίζει έμπνευση στον σεφ για πειραγμένα πιάτα. «Μου αρέσει ο αυτοσαρκασμός της κουζίνας» μου λέει o Ηλίας γελώντας και προσθέτει: «Προσπαθώ να περάσω στο μενού μια δική μου γλώσσα. Είμαι culinary mind, δεν είμαι σεφ. Βαριέμαι τη συμβατική κουζίνα. Μου αρέσει η αλήτικη, αλλά αριστοκρατική, να βγαίνει η ροκιά στο μενού». Δεν αργείς να διαπιστώσεις τα λεγόμενά του χαζεύοντας το μενού, που τυλίγει τον μαύρο μπακαλιάρο σε τορτίγια, λανσάρει την καρμπονάρα με νουντλς και miso και ισχυρίζεται ότι: «Δεν είναι άλλη μια βαρετή καρμπονάρα». Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Μόλις διαβείς το κατώφλι του μαγαζιού στη Βουλιαγμένη σε υποδέχεται μια τεράστια, κόκκινη, νέον επιγραφή: «Adult food for innocent people» – με το πρώτο σκανάρισμα του χώρου καταλαβαίνεις ότι υπάρχει περιπαικτική διάθεση. Τραπέζια στρωμένα με χάρτινα σουπλά όπου φιγουράρουν νοικοκυρές της Αμερικής του '50, κόκκινα και κίτρινα πιάτα από μελαμίνη, και στο βάθος η σάλα, που θα κλείνει για τον χειμώνα, φιλοξενεί ένα τζουκμπόξ, καναπέδες και έπιπλα που παραπέμπουν στη δεκαετία του '50 – διακοσμητικές πινελιές με αρκετή δόση αμερικανιάς. Το ιδιαίτερο χιούμορ σε ακολουθεί και στο μενού. Αρχή με Susi Lucy (€15,90) που έρχονται πάνω σε μαύρο πλακάκι: βιετναμέζικα ρολά ρυζιού στον ατμό που κλείνουν μέσα τους φιλέτο φρέσκου τόνου, δυόσμο, αγγουράκι, φύκια, wasabi, φρέσκα μυρωδικά, ραντισμένα με σουσάμι και μαυροκούκι. Τρώγονται ευχάριστα, αρκεί να εκτιμάς την πικάντικη γεύση. Ακολουθεί η Χιροσίμα (€12,50) – πρόκειται για τη σαλάτα Caesar, στην οποία ο Σκουλάς ακολουθεί την αυθεντική συνταγή του εμπνευστή της Ιταλού σεφ Caesar Cardini, ο οποίος την πρωτοέφτιαξε το 1924. «Το μπέικον το ψήνω έξι φορές σε σιρόπι μαύρης μπίρας» μου λέει ο Ηλίας συνωμοτικά, μόλις ετοιμάζομαι να δοκιμάσω την πρώτη μπουκιά από την ομολογουμένως εξαιρετική σαλάτα. Υπέκυψα στο πεϊνιρλί που το λένε Misirlou (€15,50) και φτιάχνεται με ζύμη πίτσας που γεμίζεται με σιγομαγειρεμένο στήθος από Black Angus, δεν τσιγκουνεύεται το τσένταρ που λιώνει και το καλύπτει σαν κίτρινο πέπλο και συμπληρώνεται με σος Jack Daniels. Εδώ ορμάς με τα χέρια και γεύεσαι ηδονικά κάθε μπουκιά. Και πριν προλάβεις να γλείψεις τα δάχτυλά σου, προσγειώνεται το πληθωρικό sandwich Cubano (€18), το street food που έφεραν οι Κουβανέζοι πρόσφυγες στις ΗΠΑ τέλος της δεκαετίας του '50. «Θεωρείται το Άγιο Δισκοπότηρο του street food» ισχυρίζεται ο Ηλίας Σκουλάς. Ένα τεράστιο σάντουιτς με ψωμί από καλαμποκάλευρο που θυμίζει σανίδα του surf, γεμίζεται με μαγειρεμένο για πολλές ώρες κότσι γουρουνιού, ζαμπόν, τυρί έμενταλ λιωμένο, πίκλες, τσίλι και συνοδεύεται με μαύρες πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Ένα «βρόμικο» που αναζητά τις ρίζες του. Εάν νιώθεις έτοιμος να βάλεις τις αρτηρίες σου να δουλέψουν στο φουλ, τότε το φευγάτο μαγαζί θα γίνει ο προορισμός σου.

☛ Stay Hungry Bitch, Ορφέως 2 & Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, 210 8960323

Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν τη γεύση τους. Αν το καλοκαίρι είναι η καλύτερή σου εποχή και θέλεις να μείνεις συντονισμένος με την παραλία και το πνεύμα των διακοπών, τότε η Γαλάζια Ακτή στον Σχοινιά θα συντηρήσει το όνειρό σου. Σε αυτή την παραλία και στην ανανεωμένη ταβέρνα πάνω στο κύμα μπορεί και να τσαλαβουτούσαν ή να έφτιαχναν πύργους στην άμμο και οι προπαππούδες σου, αφού το κοντέρ λειτουργίας της δείχνει έναρξη το 1868! Φέτος, η ταβέρνα Γαλάζια Ακτή είναι πλήρως ανανεωμένη, μοντέρνα και χαλαρή, ενώ η καινούργια φιλοσοφία στην κουζίνα οφείλεται στον δραστήριο Χρήστο Σοκόλη (ζαχαροπλαστεία Fresh, «Μargarita Pizza Artigianale» στη Νέα Ερυθραία). Έχει στηθεί μπαξές με τα μυριστικά που παίζουν στην κουζίνα, τα ψωμιά είναι χειροποίητα και βγαίνουν από τον φούρνο μέσα σε ταψάκι με ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη. Μικρό μενού με ευέλικτες προτάσεις για τσιμπολόγημα πάνω στο κύμα. Τα ψαράκια βγαίνουν από το τηγάνι και η αθερίνα, η μαρίδα και ο γαύρος (€6,50) τρώγονται με το χέρι και συνοδεύουν το ούζο. Η φρεσκότατη ψητή σαρδέλα, γεμιστή με μάραθο (€7), είναι γευστικό ποίημα . Η ελληνική σαλάτα ενισχύεται με καλαθάκι Λήμνου (€7), οι κεφτέδες λαχανικών με τα μυρωδικά του κήπου (€5,50) ευωδιάζουν και η ψητή μελιτζάνα με μελίχλωρο Λήμνου και μυριστικά (€5) είναι όνειρο. Η ποικιλία με λουκάνικα Τεμπών (€13,50) κάνει ωραία συντροφιά με την παγωμένη μπίρα, όπως και η χοιρινή μπριζόλα σχάρας με θυμάρι (€11). Στο μενού φιγουράρουν λίγες προτάσεις ζυμαρικών καθώς και ποικιλίες ψαρικών και κρεατικών. Απολαμβάνεις με το μαγιό σου και την αλμύρα της θάλασσας το νόστιμο φαγητό και την ευγενική περιποίηση, δύο βήματα από την αμμουδερή παραλία με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Τώρα έχεις άλλον ένα λόγο για να πηγαίνεις στη θάλασσα. Ζητάς τίποτα καλύτερο;

☛ Γαλάζια Ακτή, λεωφ. Ποσειδώνος 206, Σχοινιάς, 22940 55800


Μεξικάνικη πανδαισία στη Νέα Φιλαδέλφεια. Βράδυ καθημερινής και το μεξικάνικο εστιατόριο Agavita είναι γεμάτο κόσμο. «Σήμερα είναι χαλαρά» απαντάει η ευγενική κοπέλα στην υποδοχή. Ευχάριστος και στημένος όμορφα είναι ο εξωτερικός χώρος, με λαμπιόνια χρωματιστά, όπως και τα πήλινα πιάτα στο τραπέζι. Ατμοσφαιρική αισθητική με έντονες εξωτικές διακοσμητικές πινελιές αποπνέει η σάλα που είναι ζωγραφισμένη διά χειρός της Αγγλίδας Σόφι. Έντονα χρώματα και σχέδια που σε ταξιδεύουν στη μεξικάνικη κουλτούρα της Φρίντα Κάλο η οποία φιγουράρει και στο πολύχρωμο μενού, μαζί με τη φωτογραφία του Emilio Zapata. Στην κουζίνα μαγειρεύει ο σεφ Άγγελος Αρβανίτης που τιμάει τα καλά υλικά –κάποια από τα οποία εισάγονται από το Μεξικό– και φροντίζει να κρατά σε ισορροπία τις πικάντικες γεύσεις. «Μου αρέσει να μαγειρεύω καλό φαγητό» ισχυρίζεται και προσθέτει: «Θέλω να στέλνω τα πιάτα γεμάτα και να γυρίζουν άδεια». Αρχή με guacamole και τορτίγιες για να ανοίξει η όρεξη και στο ποτήρι, κλασικά, frozen Μαργαρίτα. Από τα μεξικάνικα τάπας, τα μανιτάρια με καυτερές πιπεριές chipotle, καραμελωμένα κρεμμύδια και διακριτικό σκορδάκι (€5,60) ήρθαν καλοφτιαγμένα κι ευχάριστα πικάντικα. Το μπουρίτο Chili con Carne (€5,70) ήταν τροφαντό και μέσα στην «καρδιά» του φυλάκιζε ωραία μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά με σάλτσα τσίλι, καλαμπόκι και αγγουράκι τουρσί. Για περισσότερη κάψα, τσιμπάς τις πιπεριές χαλαπένιος που στόλιζαν το πιάτο. Η κλασική μεξικάνικη πίτα κεσαντίγια ήρθε γεμιστή με μπουκιές ψητό κοτόπουλο, τυρί (€5,70) και λουσμένη με λιωμένο τυρί τσένταρ – πλούσια γεύση. Οι μερίδες είναι πληθωρικές, χορταστικές κι αξίζουν τα λεφτά τους. Το διαπιστώνεις και στο εξαιρετικό πιάτο φαχίτας με χοιρινά φιλετάκια (€8,90), σοταρισμένο κρεμμύδι και πιπεριές πολύχρωμες που συνοδεύεται με ωραίο ρύζι μεξικάνικο καθώς και sour creme, guacamole, salsa ranchero και τορτίγιες. Εδώ παίζεις δυνατά. Όμορφα καυτερό και τρομερά εύγευστο. Το μπέργκερ Agavita (€7,20) είναι υπερπαραγωγή. Ένα σούπερ μπέργκερ που σερβίρεται μέσα σε πανέρι, με υπέροχες, τραγανές πατάτες με τη φλοίδα τους και πράσινη σαλάτα. Αφράτο είναι το ψωμί που αγκαλιάζει το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με μεξικάνικη σάλτσα, πιπεριές χαλαπένιος, τσένταρ, ψητές ροδέλες κρεμμυδιού, ντομάτα και μπέικον. Τρώγεται απνευστί. Αν αντέχετε, θα κλείσετε με κάποιο από τα γλυκά που φτιάχνει ο σεφ. Πάντως, σουξέ έχει η κολασμένη τάρτα σοκολάτας (€4,50) με πράσινο πιπέρι, παγωτό φιστίκι και σάλτσα γλυκού τσίλι. Τα εμπνευσμένα σφηνάκια με βάση την τεκίλα δίνουν ιδέες για το κλείσιμο της βραδιάς.
☛ Agavita, Σμύρνης 55, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2510604

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ