Nέα μέρη στην πόλη

Nέα μέρη στην πόλη Facebook Twitter
Ψαράδες
0

 

Στους Ψαράδες

Μέσα από έναν κατάλευκο ξώχαρο σκηνικό μάς συστήνεται το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Ψαράδες που «έδεσε» κάβο στο Παλιό Φάληρο. Η ονομασία του ευθύς εξαρχής προσδιορίζει και τη θαλασσινή κουζίνα του. Άλλωστε, όπως λέει και ο δημιουργός του, καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή του ονόματος «Ψαράδες», αφού έγινε από σεβασμό κι εκτίμηση στους ανθρώπους που με μόχθο φέρνουν τη φρέσκια ψαριά τους στο μαγαζί. Εδώ η ομάδα της κουζίνας τιμάει τη φρέσκια πρώτη ύλη και στα πιάτα που έρχονται στο τραπέζι ανακαλύπτεις την διάθεση δημιουργικότητας. Γκουρμέ ψαροφαγία για όσους την επιζητούν, αλλά και πιο απλές, ξεκάθαρες γεύσεις για τους κλασικούς ψαροφάγους που επιλέγουν ένα μεγάλο ψητό ψάρι. Το τσίπουρο Avaton ρέει στα ποτήρια με τον πάγο και από δίπλα μια σειρά από μεζεδάκια έρχεται για να κρατήσει νόστιμη συντροφιά. Τσιροσαλάτα και γαύρος μαρινάτος πάνω σε χειροποίητο ψωμί με προζύμι. Η μους λευκού ταραμά είναι σαν αφρός και ενισχύεται με πούδρα από αυγοτάραχο Μεσολογγίου και κρίταμο (€4,5), έτοιμη να διεκδικήσει την εύνοια του τσίπουρου. Το σεβίτσε ψαριού, σερβιρισμένο πάνω σε μαύρο πλακάκι, είναι ωραίο και γευστικό, φτιαγμένο με φιλετάκια φρέσκων ψαριών κομμένα αριστοτεχνικά σε κύβους και μαριναρισμένα σε μείγμα από χυμό μοσχολέμονου, κρεμμυδιού και καυτερής πιπεριάς, με τη συμμετοχή μυρωδικών και βοτάνων (€8,5). Κάθε μπουκιά μοσχοβολούσε και οι νύξεις της καυτερής πιπεριάς έδιναν ωραία γευστική ένταση. Η πανακότα καπνιστού σολομού (€8,5) ήρθε αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, στην κορυφή της φιγουράριζε μια αμπούλα με λάδι βασιλικού και αυγά χελιδονόψαρου και συνοδευόταν από μαρμελάδα πορτοκαλιού. Φλύαρο πιάτο του οποίου το σύνολο κάλυπτε η υπερβολική γλύκα της μαρμελάδας. Η σαλάτα Ψαράδες (€6,5) ήταν πλούσια, με ποικιλία από δροσερά και τραγανά πράσινα φύλλα μαρουλιών, νεαρό σπανάκι, ρόκα με ντοματίνια και ντακάκια λαδιού, λουσμένη με αρωματική βινεγκρέτ αντζούγιας, μουστάρδα και κόκκινη καυτερή πιπερίτσα. Πραγματικά απολαυστική! Το μωσαϊκό χταποδιού (€8,5), από τα καινούργια πιάτα ημέρας, ήταν άνευρο και ήρθε με τις ψιλοκομμένες ροδέλες του χταποδιού να συνοδεύονται με πράσινη σαλάτα και μους καπνιστής μελιτζάνας, που είχε υπερβολικό ξίδι. Τα ποτήρια με το διάφανο υγρό τσουγκρίζονται και τα πιρούνια είναι σε θέση μάχης για να υποδεχθούν το επόμενο πιάτο, το παιχνιδιάρικο και με δημιουργική μαγειρική προσέγγιση μίνι πεϊνιρλί με γαρίδα, χτένι και μύδι με αρωματικά λαχανικά και κρέμα φέτας αρωματισμένη με ούζο και δυόσμο (€9,5). Πληθωρική γεύση, με την κρέμα φέτας να σκεπάζει τα θαλασσινά. Το κριθαρώτο με σουπιές (€9,5), μαγειρεμένο στο μελάνι τους με φρέσκα ντοματίνια κομμένα σε κύβους, ήταν απόλυτα πετυχημένο και με βαθιά νοστιμιά. Εδώ, ανακαλύπτεις ότι η κουζίνα κινείται με διάθεση δημιουργικότητας, αλλά προτείνει και πιάτα με τα ταπεινά, ολόφρεσκα ψαράκια, τηγανητά ή ψητά. Καλή είναι η οινική λίστα και η συλλογή με ελληνικά αποστάγματα (τσίπουρα, τσικουδιές και ούζα) από διάφορα μέρη της Ελλάδας που σιγοντάρουν τους μεζέδες.

☛Ψαράδες, Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, 210 9414888

Στο Θάμα (που αρέσει και στους Red Hot Chili Peppers!)

Η Μάντω Ηλιοπούλου έμαθε να μαγειρεύει τις συνταγές της πεθεράς της που είναι από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας και με σεβασμό στις γεύσεις ακολουθεί τις εποχές στην κουζίνα της. Δείγμα γραφής της απολαύσαμε όταν στο τραπέζι προσγειώθηκε η μπαμπανάτσα Φιλιατρών (€5,5) ή ριγανάδα. Πληθωρική φέτα από ζυμωτό ψωμί με ξεφλουδισμένη ντομάτα, φέτα του Πετρόπουλου από την Καλαμάτα, ρίγανη από τον Ταΰγετο, φρέσκο δυόσμο και λουσμένη σε μπόλικο υπέροχο λάδι από την Καλαμάτα. Όλα τα αρώματα και η αληθινή γεύση του τόπου ξεδιπλώνονται σε κάθε μπουκιά. Τόσο απλά, τόσο αφοπλιστικά νόστιμα. Ακολουθεί καγιανάς με τσιγαρίδες (€7) που είναι το παραδοσιακό παστό που φτιάχνει ο Οικονομάκος στην Καλαμάτα και συνδυάζει ωραία με τα χωριάτικα αυγά και τη φρέσκια ντομάτα. Ένα πιάτο που δε συσκοτίζει την καθαρότητα των γεύσεων. Καλοδεχούμενη στο τραπέζι και η σαλάτα με τα αλμυρίκια (€4) που είναι στην εποχή τους, με το ευωδιαστό ελαιόλαδο που δεν το τσιγκουνεύεται στα φαγητά της η καλή μαγείρισσα. Ο κοκκινιστός κόκορας, μαγειρεμένος σε κόκκινο κρασί με φρέσκια ντομάτα, και μαζί το χειροποίητο χυλοπιτάκι (€9) είναι ένα ωραίο πιάτο.  Όλα τα αρωματικά χόρτα του αγρού μπαίνουν στο χοιρινό (€9,5) (λάπαθα, μυρώνια, παπαρούνες, καυκαλήθρες), σωστά μαγειρεμένα, με το λεμονάκι σε ιδανική ισορροπία. Το μαγαζί φημίζεται για την υπέροχη γουρουνοπούλα του με την τραγανή πετσούλα που φτιάχνει ο Θάνος, σύζυγος της Μάντως, ο οποίος δεν της μαρτυράει το μυστικό της επιτυχίας του. Πολλοί είναι οι λάτρεις της κουζίνας τους και ανάμεσά τους το συγκρότημα Red Hot Chili Peppers που ενθουσιάστηκε με το φαγητό και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην επόμενη συναυλία του στην Αθήνα.

☛Θάμα, Μεσογείων 242, Χολαργός, 211 0139951

 

Απλά για την παρέα

Σε μια γειτονιά στο Κερατσίνι το Ρακ εν Ρολ είναι ένα μαγαζί παρεΐστικο, που θυμίζει ίσως άλλες εποχές, πιο απλές και κατανοητές όσον αφορά το φαγητό και πολύ πιο προσιτές όσον αφορά τις τιμές. Ο Λεωνίδας Μουμούρης, σεφ και ιδιοκτήτης, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια ν’ αλλάξει τη φιλοσοφία στο μαγαζί του και να το προσαρμόσει στα μέτρα της εποχής, όπως ο ίδιος λέει. Στον μικρό του χώρο μαγειρεύει καθημερινά φαγητά μαγειρευτά που αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Το μενού το βρίσκεις σε έναν μαυροπίνακα – λίγα πιάτα, με ορεκτικά και κυρίως. Ο χώρος μοιράζεται σε δύο μικρά δωμάτια με αφίσες στους τοίχους από συναυλίες, και τραπέζια όπου κάτω από το τζάμι φιγουράρουν αναμνηστικά εισιτήρια από συναυλίες. Καταλαβαίνεις ότι ο ιδιοκτήτης δίνει έμφαση και στη μουσική, εκτός από το φαγητό, όπως θα διαπιστώσεις και από τον ήχο που γεμίζει τον μικρό χώρο, χωρίς να ενοχλεί – επιλογές από καλή σύγχρονη ελληνική μουσική που θα σου κρατήσει καλή διάθεση. Στο τραπέζι έρχονται, αντί για ψωμί, πίτες ψητές με δύο διαφορετικές σος. Ακολουθεί μια πράσινη σαλάτα με λιαστή ντομάτα, λάχανο και παρμεζάνα (€5), με φρέσκα τα λαχανικά και ωραία αρτυμένη. Καλοφτιαγμένη η πράσινη φάβα από αρακά, με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης (€4), με απαλή υφή και νόστιμη γεύση. Ο Λεωνίδας φτιάχνει καθημερινά και χειροποίητες πίτες. Την ημέρα που πήγαμε είχε ετοιμάσει και δοκιμάσαμε πίτα με κιμά (€5,5) και μελιτζανόπιτα με φέτα (€4,5) που ήρθαν μέσα σε τηγανάκι. Από τα μαγειρευτά ήρθαν χοιρινό με εστραγκόν και ελιές (€6) και μοσχαράκι με λιαστή ντομάτα και κουσκούς (€6), πιάτα συμπαθητικά. Το Ρακ εν Ρολ δεν διεκδικεί γαστρονομική δόξα, αλλά αυτό που προσφέρει ευχαριστεί τους πελάτες του που γεμίζουν καθημερινά το μαγαζί.

☛Ρακ εν Ρολ, 25ης Μαρτίου, Κερατσίνι, 21 04632285

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του ελληνικού αμπελώνα στον οινικό κόσμο. Υπάρχουν όμως και αξιόλογα δείγματα κρασιών από την ποικιλία Ασύρτικο που καλλιεργούνται και οινοποιούνται και σε άλλα μέρη της χώρας. Το Petit Sommelier, την Πέμπτη στις 20:30, καλεί τους οινόφιλους σε μια τυφλή γευσιγνωσία στην οποία θα «μονομαχήσουν» τα σαντορινιά ασύρτικα με αυτά εκτός του νησιού. Την παρουσίαση των αναμετρήσεων αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπαδάκης και οι κριτές της κάθε μονομαχίας θα είναι όσοι συμμετέχουν. Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ.

Le Petit Sommelier, wine & spirit entertainment, Ζαΐμη 6, Παλαιό Φάληρο, 210 9842344

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ