Τι φταίει, τελικά, για όλα τα στραβά της Αθήνας;

Τι φταίει, τελικά, για όλα τα στραβά της Αθήνας; Facebook Twitter
10
Τι φταίει, τελικά, για όλα τα στραβά της Αθήνας; Facebook Twitter

☛ Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος ρωτά, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας απαντά – όσο μπορεί. Πενήντα αθηναϊκές απορίες είχε διατυπώσει απ' τη στήλη του «Urban Lab» ο Δημήτρης Ρηγόπουλος και, ευτυχώς, κάποιος εδέησε να απαντήσει, και μάλιστα άμεσα.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Ανδρέας Βαρελάς έστειλε στη στήλη την παρακάτω επιστολή: «Αγαπητέ Δημήτρη, να απαντήσω και στις 50 "αθηναϊκές απορίες" δεν γίνεται, σε κάποιες όμως μπορώ. Ας αρχίσω με το οικόπεδο στην Παυσανίου και την πολύ όμορφη φωτογραφία που έχεις. Αυτό που πρέπει να ξέρεις, όμως, είναι ότι ο καθαρισμός του έγινε από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί (παλέτες και λάστιχα) έχουν δοθεί από το τμήμα Ανακύκλωσης της Διεύθυνσης – μπορεί να σ' το επιβεβαιώσει η κ. Μαρίνα Τσίκου.

Για τις απορίες τώρα:

1) Κατράντζος, γωνία Σταδίου & Αιόλου - ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Η αντιδικία με κληρονόμους δεν δείχνει να μπορεί να λυθεί.

2) Για τις μπάρες επί Αβραμόπουλου, στην Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας μάθαμε ότι βασικός πολέμιός τους ήταν ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας, αλλά, σήμερα, με τις νέες συνθήκες που επικρατούν, θα μπορούσαν να τεθούν ξανά σε λειτουργία. Αν, πάντως, καταλήξουμε ότι δεν πρέπει, συμφωνώ ότι θα πρέπει να φύγουν.

3) Ο δήμαρχος κατέθεσε πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων, μικρών και μεγάλων. Το πολιτικό μας σύστημα προτιμά να σφυρίζει αδιάφορα και να ισχύει ο νόμος της χούντας.

4) Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση να δοθεί χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και στην Ομόνοια και στην πλατεία Κοτζιά αλλά και ρύθμιση για την πλατεία Βικτωρίας.

5) Έχεις απόλυτο δίκιο όσον αφορά την επέκταση των περιπτέρων μπροστά στον Εθνικό Κήπο – καταλαμβάνουν μέχρι και τα παγκάκια που βρίσκονται δίπλα τους. Με περισσό θράσος, μάλιστα, απλώνουν την πραμάτεια τους πάνω τους. Είναι ένα θέμα που θα φέρω στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, για να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, εκτός ημερησίας, και να αποφασίσουμε μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

6) Το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στο Σύνταγμα το καθαρίζουμε καθημερινά, αλλά η έλλειψη παιδείας δεν βοηθά.

7) Όσον αφορά την τριλογία και το κτίριο της Ακαδημίας, έχουμε προσφερθεί να βοηθήσουμε στον καθαρισμό τους. Ο Γ.Γ. της Ακαδημίας μας απάντησε ότι θα διαχειριστούν μόνοι τους το πρόβλημα του καθαρισμού της από τα συνθήματα.

8) Η πλατεία Αγ. Ειρήνης κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν χώρο που πολύ σύντομα θα πάρει ό,τι υπεραξία μπορεί και μετά θα αρχίσει μία πτώση που θα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη άνοδο και πτώση στου Ψυρρή. Έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, να το θυμηθείς αυτό μετά από λίγα χρόνια που θα γράφεις για την "πτώση". Η μόνη σωτηρία μπορεί να προέλθει από την αυτορρύθμιση και την προσπάθεια αρμονικής συμβίωσης, στο μέτρο του δυνατού, μεταξύ των καταστημάτων και των μόνιμων κατοίκων.

9) Ο Δήμος δεν συμφωνεί με την κουρελαρία ούτε στις κολόνες ούτε στις τζαμαρίες των κλειστών καταστημάτων αλλά ούτε και στη γενικότερη απαξίωση της εικόνας της πόλης. Στην πρόσφατη εκλογική περίοδο επιβάλαμε αυστηρά πρόστιμα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ακυρωθεί αλλά δεν έχουν και πληρωθεί, γιατί η αρμόδια επιτροπή για την επιβολή της νομοθεσίας έχει και μέλη από κόμματα που δεν συμμετέχουν, για να μη βγει απόφαση που θα τους στερεί πόρους από την κρατική ενίσχυση.

10) Στο Πεδίον του Άρεως υπάρχει η περίφραξη γιατί, απ' ό,τι γνωρίζω, το έργο δεν έχει παραδοθεί. Να πω εδώ ότι ο χώρος δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στην περιφέρεια και ο καθαρισμός του γίνεται με σύμβαση με τον Δήμο, η οποία έληξε στις 30/11.

Και τέλος:

11) Συμφωνώ ότι χειρότερη σημαία Δήμου δεν υπάρχει και θα ήταν ένα μεγάλο βήμα το να καταργηθεί.

*Ο σχολιαστής Simons πιάστηκε από μία απάντηση του αντιδημάρχου περί έλλειψης παιδείας και πρόσθεσε:

 

«Νομίζω η απάντηση νούμερο 6 του αντιδημάρχου καλύπτει, δυστυχώς, όλες τις ερωτήσεις. Το γιατί γίνονται όλα αυτά για τα οποία αναρωτιόμαστε μπορούμε να το απαντήσουμε, θέτοντας ερωτήματα στον εαυτό μας.

Γιατί καπνίζουμε σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα;

Γιατί όταν ο μπροστινός μας βγάζει φλας, αντί να τον αφήσουμε να περάσει, τρέχουμε για να μην προλάβει;

Γιατί παρκάρουμε πάνω σε πεζοδρόμια;

Γιατί βγάζουμε τον σκύλο βόλτα και δεν μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του;

Γιατί βάζουμε ό,τι πινακίδα θέλουμε στο μαγαζί μας, χαλώντας την αισθητική όλης της περιοχής;

Γιατί δεν κλείνουμε το τηλέφωνο στο σινεμά;

Γιατί δεν φοράμε κράνος;

Γιατί στα επεισόδια καταστρέφουμε ξένες περιουσίες και σπάμε την "άσχημη Αθήνα", κάνοντάς τη χειρότερη;

Δυστυχώς, η απάντηση είναι ότι κανείς δεν μας επιβάλλει αυτούς τους κανόνες/νόμους κι εμείς, χωρίς ίχνος παιδείας και σεβασμού, αφού δεν μας επιβάλλονται, δεν μπορούμε να τους τηρήσουμε. Πραγματικά, είναι κρίμα».

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Γιατι δεν αρχιζουμε με το απλο στην Αθήνα : να περιορισουμε το αυτοκινητο ελεγχοντας την σταθμευση. Αυτοματως οι συγκοινωνιες θα βελτιωθουν, ο Δημος ( αποκομιδη σκουπιδιων κλπ) θα λειτουργησει καλυτερα και ολη η πολη θα ανασανει. Γιατι για εργα χλωμο το βλεπω...
Οταν "επικαιροποιήσεις" τις απορίες σου, μπορείς να προσθέσεις και την ακόλουθη? Γιατί δεν υπάρχουν 7 τουλάχιστον φανάρια κυκλοφορίας αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους που να είναι πράσινα ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία? υπάρχει κάποιος ν'ασχοληθεί?Ευχαριστώ.
Πολύ καλό το post του Simons! Έχει απόλυτο δίκιο!Επιτρέψτε μου να γράψω κι εγώ κάτι που μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Στο σταθμό του μετρό Νομισματοκοπείο, στο ρεύμα προς Αγία Παρασκευή υπάρχει πιάτσα ταξί - πού λέτε; Μέσα στο λεωφορειόδρομο!! Ναι, είναι αλήθεια. Είτε με το έτσι θέλω είτε σε συννενόηση με τους "αρμόδιους" οι ταξιτζήδες σταθμεύουν στο λεωφορειόδρομο και μάλιστα μπροστά σε είσοδο και έξοδο πάρκιν σούπερ μάρκετ. Πιστεύω ότι μόνο στην Ελλάδα θα δούμε λεωφορειόδρομο να γίνεται πιάτσα ταξί.
Αγαπητέ φίλε νομίζω απέχεις πολύ από την πραγματική αλήθεια γτ σύμφωνα με τα λεγόμενα σου εγώ που μένω θεσσαλονίκη φταίω για τα ζητήματα της πολης. Δηλαδή πρέπει εμείς και ο κάθε πολίτης μιας προβληματικής χώρας να πάρει το νόμο στα χέρια του για να καθαρθέι η πόλη. Οι αρμόδιες αρχές και γενικά οι εμπλεκόμενοι φορείς που υπεισέρχονται. Σε αυτούς κατα κύριο λόγο θα έπρεπε να μεταβιβαστούν οι ευθύνες!!!