Μ'αγαπάς;

Μ'αγαπάς; Facebook Twitter
0

Στα νησιά πίστευαν ότι κατά την πανσέληνο του Αυγούστου νεράιδες και ξωτικά έβγαιναν για να σκορπίσουν έρωτα σε ό,τι άγγιζαν με το ραβδί τους. Η συγκεκριμένη πανσέληνος έχει και σκοτεινή δύναμη και γι' αυτό, ακόμη και σήμερα, σε θρησκείες-μαγείες αυτήν τη νύχτα γίνονται οι πιο σημαντικές τελετές για ζητήματα καρδιάς κι εκδίκησης. Δεν ξέρω. Σίγουρα πάντως τα συναισθήματα των ανθρώπων γίνονται πιο έντονα στην αυγουστιάτικη πανσέληνο. Τρεις μέρες πριν από την τελευταία, ένας περαστικός μου έδωσε μια μπλε πέτρα και μου είπε ότι μου τη χάριζε για να απορροφήσει την αρνητική ενέργεια του φεγγαριού. Χωρίς να σχολιάσω, την πήρα, την έπλυνα και την έκανα δική μου. Η μητέρα μου ρωτούσε αν θα πάμε και φέτος παραδοσιακά για νυχτερινό μπάνιο στην πανσέληνο, ο αδελφός μου φώναζε «όχι, απογαλακτισμός. Να κοπεί επιτέλους ο ομφάλιος λώρος. Η κατάρα των Ελλήνων είναι η μάνα τους».

Ο αδελφός μου. Αυτό που ξέρω καλά για τις σχέσεις του είναι ότι παίζει τη φαντασίωση μαθήτρια-εξωσχολικός. (Ο εξωσχολικός εμφανίζεται και χάνεται όποτε θέλει εκείνος, παίζει εκ του ασφαλούς). Με τα μπούνια στον έρωτα, αντίθετα, έμπαινε πάντα ο παιδικός μου φίλος, ο τύπος με τον οποίο μεγαλώσαμε μαζί - οι μητέρες μας ήταν κολλητές. Αν με κάποιο άνθρωπο ένιωσα ότι δίπλα του κατέκτησα τον κόσμο, αυτός είναι ο παιδικός μου φίλος. Ο αδερφός μου, ο παιδικός μου φίλος και ο πρώην άντρας μου -και ακόμη καλύτερός μου φίλος- είναι οι άντρες της ζωής μου. Έχουν κάτι πολύ κοινό αυτοί οι τρεις, δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακριβώς, αλλά ακόμη και ο χαιρετισμός τους μοιάζει - στο τηλέφωνο, ρωτάνε κατευθείαν: μ' αγαπάς; Τη φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνο, λοιπόν, εγώ κι ο αδελφός μου δεν πήγαμε για το παραδοσιακό βραδινό μπάνιο, αλλά μείναμε στο δικό μου σπίτι στο νησί. Ήρθε κι ο παιδικός μου φίλος για να αναλύσουμε για επτακοσιοστή πέμπτη φορά τον μεγάλο έρωτα της ζωής του - κι εκείνον όπου φέρθηκε εντελώς πια σαν μαλάκας. Κοιτάξτε πώς έχουν τα πράγματα. Η μεγάλη σεξουαλική έλξη έχει μέσα παιχνίδια δύναμης, μανιπουλάρισμα, είναι μη πολιτικά ορθή. Οι άνθρωποι, για να μπουν σε σχέση -κάτι που είναι πολιτικά ορθό- τα βάζουν όλα αυτά στην άκρη. Όμως η φύση της σεξουαλικής έλξης παραμένει η ίδια, γι' αυτό και χάνεται στις σχέσεις-συμμαχίες. Και οι σχέσεις με μεγάλη σεξουαλική έλξη, αντίστοιχα, τερματίζουν πολύ άσχημα, αν οι δυο παίχτες παίζουν άγαρμπα το παιχνίδι δύναμης. Ο παιδικός μου φίλος πάντα πίστευε ότι οι θεωρίες μου είναι βλακείες, μόνο όταν έχασε για πάντα τον μεγάλο έρωτά του άρχισε να ακούει τα βιβλία μου - αν και πια ήταν αργά.

Κάποτε είχα κι εγώ μια πολύ δύσκολη και πολύ έντονη σχέση με έναν Γάλλο αθλητή. Κράτησε τρία χρόνια και χωρίζαμε μέρα παρά μέρα. Έφευγαν τασάκια στους τοίχους και ρούχα απ' τα παράθυρα. Ό,τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να πληγώσει έναν άλλον τα κάναμε όλα. Και κάθε φορά που λέγαμε αυτό ήταν, δεν πάει άλλο, εκείνος τότε χτυπούσε τις παλάμες του και μου έλεγε «για πάμε πάλι λίγο λίγο, σιγά σιγά». Ήταν οι μόνες λέξεις που ήξερε στα ελληνικά κι ήταν εκείνες που του έλεγε ο προπονητής του μετά από απουσία λόγω τραυματισμού. Σηκωνόμασταν λοιπόν από το πάτωμα κουτσαίνοντας και ξαναμπαίναμε στη σχέση.

Γιατί όταν κάποιος με τον οποίο είσαι ερωτευμένος σε έχει προσκαλέσει σε παιχνίδι δύναμης κι έχεις δεχτεί, έλεγε πάντα ο παιδικός μου φίλος, δεν μπορείς πια να αποχωρήσεις. Όχι πριν ρίξεις τον αντίπαλο στα γόνατα. Ήταν στο Παρίσι, όπου θα φτιάχναμε τη ζωή μας, που ο αγαπημένος μου αντίπαλος έπεσε επιτέλους στα γόνατα. Δρασκέλισα το σώμα του, έσυρα τη βαλίτσα κι έκλεισα την πόρτα πίσω μου. Προσευχόμουν να μην ακούσω πίσω μου το «για πάμε πάλι λίγο λίγο, σιγά σιγά», κι ούτε κι εκείνος το είπε, γιατί στον έρωτα και στον πόλεμο, όταν όλα επιτρέπονται, τότε κι οι δυο πλευρές πληγώνονται πολύ. Κάπως έτσι κατέληξε κι εκείνος ο έρωτας του παιδικού μου φίλου που τον έχει στοιχειώσει. Για να γίνει καλό παιχνίδι δύναμης μέσα στη μεγάλη σεξουαλική έλξη πρέπει οι παίκτες να είναι πραγματικά ικανοί και να έχουν εκτιμήσει σωστά τα όρια του αντιπάλου. Οπότε, μόλις τελειώσω την ιστορία με τις Καριόλες, θα ξεκινήσω να σας λέω για το μεγάλο πάθος και όλα όσα έχουν γραφτεί για να το διαχειριστείτε σωστά. Μήπως μπορέσετε να φτιάξετε την πιο δύσκολη αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα μορφή σχέσης. Καλώς ήρθατε πίσω στην πόλη λοιπόν. Για πάμε όλοι πάλι λίγο λίγο, σιγά σιγά...

(συνεχίζεται)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ