Ο μαραθώνιος της ανακύκλωσης
Του χρόνου θα τρέξει και ο Δαρείος

 

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 27ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Οι διοργανωτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, επειδή φέτος κανένας αθλητής δεν παρασύρθηκε από το τραμ ή από καμιά νταλίκα. Το πιο συγκινητικό σημείο του μαραθωνίου ήταν όταν οι αθλητές διέσχιζαν τις περιοχές που κάηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Βέβαια, θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό αν διεξαγόταν ο μαραθώνιος παράλληλα με τις πυρκαγιές, ώστε να βλέπουμε τους αθλητές να βγάζουν φτερά στα πόδια για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Ο φετινός μαραθώνιος είχε και οικολογικό χαρακτήρα, αφού οι σακούλες και τα μπουκάλια που χρησιμοποίησαν οι αθλητές θα ανακυκλωθούν, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ανακυκλωθούν και τα ούρα των αθλητών, για να δημιουργηθούν νέα αναβολικά που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Επίσης, κάθε ξένος αθλητής υποχρεώθηκε να πάρει μαζί του πέντε κιλά σκουπίδια και να τα πετάξει στην πατρίδα του· δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με όλους αυτούς τους ξένους που έρχονται και αφήνουν τα σκουπίδια τους στην Ελλάδα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο μαραθώνιος της επόμενης χρονιάς, αφού θα συμπέσει με τον εορτασμό των 2.500 ετών από τη μάχη του Μαραθώνα. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, οι Πέρσες θα κάνουν απόβαση στην παραλία του Σχοινιά, ενώ θα ακολουθήσει πιστή αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα με χορηγό τη Eurobank.

 

Φεστιβάλ Βιβλίου στα Εξάρχεια!
Το γιαούρτι είναι ο καλύτερος φίλος του βιβλίου

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στον εκδοτικό κόσμο τα πρόσφατα γεγονότα στον πολυχώρο Φλοράλ της πλατείας Εξαρχείων. Σε μια χώρα που δεν διαβάζει σχεδόν κανείς, η έκδοση ενός βιβλίου γίνεται πρωτοσέλιδο μόνο όταν υπάρξουν επεισόδια και τραμπουκισμοί κατά την παρουσίασή του. Οι παρουσιάσεις των νέων βιβλίων του κ. Χριστόφορου Κάσδαγλη και της κυρίας Σώτης Τριανταφύλλου θα περνούσαν μάλλον απαρατήρητες αν δεν υπήρχαν οι γνωστές επεμβάσεις των μπάτσων και των αναρχόμπατσων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου βιβλίου του κ. Πυγμαλίωνα Σελιδοδείκτη Αριστερά, διαβήτης και υπερτροφία του προστάτη δεν έπεσε ούτε ένα γιαούρτι και παραλίγο η βραδιά να καταλήξει σε φιάσκο. Ευτυχώς, την ώρα που ο κ. Σελιδοδείκτης αποχωρούσε απογοητευμένος από το Φλοράλ, πέντε πιστοί του φίλοι με στολές ντόμινο τού πέταξαν μερικά προφιτερόλ και μια τούρτα παγωτό, με αποτέλεσμα να πλακώσουν οι τηλεοπτικές κάμερες και η έκδοση του βιβλίου να τύχει πανελλήνιας προβολής. Μάλιστα, τα αντίτυπα του βιβλίου που είχαν λερωθεί από σοκολάτα και σαντιγί μοσχοπουλήθηκαν στη μαύρη αγορά· το αντίτυπο με το κερασάκι της τούρτας πουλήθηκε σε δημοπρασία στο eBay και «έπιασε» το αστρονομικό ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Γνωστός εκδότης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως μόνο τα γιαούρτια και τα αυγά μπορούν πλέον να τονώσουν την αγορά του βιβλίου, που περνάει πρωτοφανή κρίση. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου ζήτησε ήδη από το υπουργείο Πολιτισμού το επόμενο Φεστιβάλ Βιβλίου να διεξαχθεί στα Εξάρχεια. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρξουν πολλά όμορφα χάπενινγκ με γιαουρτoπόλεμο και πυρπολήσεις περιπτέρων εκδοτικών οίκων. Παράλληλα, χιλιάδες βιβλία θα ρίχνονται καθημερινά στην πυρά και οι αστυνομικοί με τους αντιεξουσιαστές θα παίζουν κυνηγητό με μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα ανάμεσα στα περίπτερα, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν τους Αθηναίους μακριά από την τηλεόραση και να τους κάνουν βιβλιολάτρεις.

 

Ντεκαπάζ στο λιμάνι!
Η μαύρη ρίζα δεν θα γίνει γκρίζα

Μεγάλα προβλήματα στην αγορά δημιούργησε η απεργία των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Τα κομμωτήρια ξέμειναν από οξυζενέ και εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίες δεν μπορούσαν να κάνουν ντεκαπάζ. Διακόσιες χιλιάδες ξανθιές με μαύρη ρίζα περικύκλωσαν τα κοντέινερ με το οξυζενέ και απειλούσαν να τους βάλουν μπουρλότο. Ο εκπρόσωπος των λιμενεργατών, σε μια προσπάθεια να μη διχαστεί το λαϊκό κίνημα, επέτρεψε τον εκτελωνισμό του οξυζενέ και οι ξανθιές αποχώρησαν από το λιμάνι, φωνάζοντας το σύνθημα «η μαύρη ρίζα δεν θα γίνει γκρίζα». Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί καθόλου για τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, επειδή θεωρεί σίγουρο πως, μόλις ξεκινήσουν οι βανδαλισμοί και τα επεισόδια στην Αθήνα, κανείς δεν θα ασχολείται πια με το λιμάνι του Πειραιά.

 

Θα ζήσεις, γιατρέ;
Οι Έλληνες σνομπάρουν τα εμβόλια

 

Οι περισσότεροι από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της χώρας μας αρνούνται να εμβολιαστούν, ενόψει της εξάπλωσης της νέας γρίπης. Οι γιατροί δηλώνουν πως προέχει η υγεία των πολιτών και ξεκαθαρίζουν πως θα εμβολιαστούν αφού πρώτα εμβολιαστεί και ο τελευταίος πολίτης της χώρας και περισσέψουν εμβόλια. Ο αλτρουισμός των γιατρών έχει συγκινήσει -αλλά έχει βάλει και σε υποψίες- τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, με τη σειρά τους, παραχωρούν ευγενικά τη θέση τους στους γιατρούς. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην εμβολιαστεί τελικά κανείς και να μας μείνουν αμανάτι οκτώ εκατομμύρια εμβόλια. Ο μεγάλος αριθμός διαθέσιμων εμβολίων έχει απογοητεύσει τους Έλληνες, γιατί θεωρούν πως το εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι εντελώς μπασκλασαρία. Παράλληλα, σκεπτικισμό έχει δημιουργήσει στους πολίτες το ότι δεν χρειάζεται να δώσεις φακελάκι για να κάνεις το εμβόλιο. Τώρα, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαδώσει τη φήμη πως τα εμβόλια είναι ελάχιστα και πως δεν επαρκούν για όλους. Τα εμβόλια θα φυλάσσονται σε αποθήκες που θα φρουρούνται, ώστε να γίνουν περιζήτητα και να βάζουν όλοι λυτούς και δεμένους για να τα αποκτήσουν. Αν τελικά πειστούν οι Έλληνες να κάνουν το εμβόλιο, οι πρώτες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που θα εμβολιαστούν θα είναι αυτές που έχουν πολλές υποχρεώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα - δηλαδή, οι αστυνομικοί, οι αναρχικοί και οι αντιεξουσιαστές.