Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Πρόλαβέ το! «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική»

Απόψε, Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 19:00, επί της σκηνής της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής (στα πλαίσια των εκδηλώσεων Megaron Plus) μια μοναδική παράσταση σε περιμένει, για να τη βιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις. Κυριολεκτικά με όλες! Ναι, και με τη γεύση, έστω εξ αποστάσεως. Τρεις θα είναι οι μάγοι που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους: Ο ξακουστός και ρομαντικά πολυμήχανος σεφ Pierre Gagnaire (Πιερ Γκανιέρ), ο τολμηρός χημικός και θεωρητικός της μοριακής γαστρονομίας Hervé This (Ερβέ Τις) και ο διακεκριμένος ντράμερ της τζαζ Daniel Humair (Ντανιέλ Ιμέρ). Ο Γκανιέρ (που θεωρείται από τους τρεις καλύτερους σεφ στον κόσμο) θα μαγειρεύει, ο Ιμέρ θα παίζει μουσική, ενώ ο Τις θα παρεμβαίνει δημιουργικά και άκρως καταλυτικά. Φυσικά οι τρεις τους θα χρησιμοποιήσουν τα μεταλλικά κουζινικά σκεύη ως όργανα έκφρασης, αλλά δεν θα περιοριστούν εκεί. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα σύνολο οσμών, γεύσεων, κινήσεων, ήχων, ρυθμών - αλλά και λόγου φυσικά. Προλογίζει ιδανικά ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης. Οι ομιλίες θα είναι στα γαλλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Αυτή η παράσταση ανάδειξης της αξίας των καθημερινών απολαύσεων γίνεται με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
INFO: «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική», Πέμπτη 10 Μαΐου, ώρα 19:00, Megaron Plus, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 210 7282 000.

Περί οίνου και συνεργασίας

Ένα νέο βραβείο -αγγλιστί Trophy- για την ανάδειξη του καλύτερου ελληνικού οινοποιείου θα απονέμεται από φέτος στα πλαίσια του «International Wine & Spirit Competition», ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς οίνων και αλκοολούχων ποτών στον κόσμο. Και αυτό θα είναι το «The Kir-Yianni Best Greek Winery Trophy», που αποτελεί μία συνεργασία των διοργανωτών του διαγωνισμού και της «Κυρ-Γιάννη», του Γιάννη Μπουτάρη. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια για την στοχευμένη προβολή του ελληνικού κρασιού και την καταξίωσή του στον διεθνή οινικό χάρτη. Και το σημαντικότερο, δεν σημαίνει ότι θα το κερδίσει αναγκαστικά το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Αλλά σίγουρα θα προβληθεί το καλό ελληνικό κρασί. Εύγε!

Παντού τρως σπιτικό

Είναι από τα οξύμωρα της εποχής. Πώς μπορούμε να μιλάμε για σπιτικό φαγητό σε ένα εστιατόριο; Όσο καλό και να είναι το γεύμα, αν δεν είναι συγγενείς σου οι μάγειρες είναι σπιτικό το φαγητό; Αλλά η πιο γλυκιά γεύση απ' όλες είναι αυτή της νοσταλγίας. Όποιος καταφέρει και την κλείσει σε μπουκαλάκι θα εξασφαλίσει το μέλλον του. Α, παρομοίως με τον όρο «παραδοσιακό». Πιάστε κανένα λεξικό, βρε παιδιά. Υπάρχουν κι άλλες λέξεις εκεί έξω.

Ταχυφαγείο

Η Diner's Club, η εταιρεία πιστωτικών καρτών, και το βραβευμένο εστιατόριο Σπονδή (κατηγορία «Ο Σεφ στο επίκεντρο») διοργανώνουν ένα φεστιβάλ με αφορμή το εκλεκτό ελαιόλαδο, βλέπε το Prestige Gourmet Olive Festival. Καλή κίνηση και από τους δύο, μόνο που η βασική αδυναμία του ελληνικού ελαιόλαδου δεν είναι ότι δεν το ξέρουν οι γνώστες, αλλά οι μέσοι καταναλωτές - τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Ιδίως στο εξωτερικό, που ταυτίζουν το καλό λάδι με την Ιταλία. Και όσο για τη Diner's, πέρα από τις κινήσεις προβολής τέτοιου είδους, που ναι μεν είναι άκρως καλοδεχούμενες και επιτρέπουν τη διοργάνωση τρανών και αξιόλογων γκουρμέ εκδηλώσεων, μήπως θα έπρεπε να ασχοληθούν λίγο και με το ποσοστό παρακράτησης κέρδους από τα εστιατόρια, που είναι η αχίλλειος πτέρνα της ανάπτυξής τους τελευταία; Άρχισαν και τα εγκαίνια στην παραλιακή... Πριν από καιρό το Reina Club Restaurant (Λ. Ποσειδώνος, Άγιος Κοσμάς, 210 9851 182), και την περασμένη Παρασκευή το 24K (πώς λέμε χρυσός 24Κ) club-restaurant στο Ακρωτήρι (Άγιος Κοσμάς, 210 9859 147). Στο μεταξύ, το μικρό εστιατόριο στη Βουλιαγμένη που ειδικεύεται στο ψάρι και τα θαλασσινά μεζεδάκια είναι το Ψαράκι (210 8962 215). Καλή σας απόλαυση (επικρατούσα εκφραστική αμερικανιά). Στο κέντρο τώρα: Chopsticks λέγεται το νέο πολυ-ασιατικό εστιατόριο/take away που άνοιξε στην, καρα-ασιατική πλέον, πιάτσα κάτω απ' το Σύνταγμα (Απόλλωνος 2, 2103232 120).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ