Ευγένεια. Αρετή προς εξαφάνιση

Ευγένεια. Αρετή προς εξαφάνιση Facebook Twitter
0

Ευγένεια. Μία λέξη τόσο μικρή αλλά συνάμα τόσο σημαντική.


Στην καθημερινότητά μας παρατηρούμε ότι η ευγένεια στους ανθρώπους σπανίζει. Σε κάποιους ανθρώπους ¨ξεχειλίζει¨. Σε άλλους δε απουσιάζει παντελώς.


Η ευγένεια είναι αρετή και την καλλιεργούμε από τα παιδικά μας χρόνια. Κατά κάποιον τρόπο είναι ένας τρόπος έκφρασης. Η κοινωνία μας σήμερα είναι τόσο μίζερη και απάνθρωπη που η ευγένεια ¨φαντάζει¨ σαν μία όαση. Η ευγένεια στον άνθρωπο είναι αρετή. Μία αρετή που δυστυχώς τείνει να εξαφανιστεί. Το επίπεδο ενός ανθρώπου φαίνεται από τον τρόπο που θα μιλήσει. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που δε σκέφτονται πριν μιλήσουν. Οι άνθρωποι δίχως ενσυναίσθηση νοιάζονται μόνο για το εγώ τους και όχι για το γενικό σύνολο. Πόσο συχνά επικροτούμε τους άλλους; Πόσες φορές σχολιάζουμε κάτι/κάποιον με θετικό πρόσημο; Πόσο δύσκολο είναι να είμαστε απλά ευγενικοί με όλη τη σημασία της λέξεως; Να χαιρετίσουμε με αυθεντικό χαμόγελο και όχι ψεύτικο, να πούμε στον άλλον κάτι που δε μας αρέσει με ευγενικό τρόπο και όχι απλά για να του κάνουμε υπόδειξη; Πόσο δύσκολο είναι πια να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες στη ζωή μας; Είτε αφορά στο σχολείο, είτε στον εργασιακό μας χώρο ή και στο δρόμο, στο πάρκο οπουδήποτε; Πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε το σωστό και να το μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας; Τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμά μας. Στην καθημερινότητά μας πλέον παρατηρούμε συχνά ότι στον κοινωνικό μας περίγυρο κυριαρχεί η αγένεια, η ασέβεια και ο φθόνος προς τους άλλους. Αγένεια και φθόνος σε καθετί που γίνεται.


Συχνά αναρωτιόμαστε αν η ευγένεια ενός ατόμου αποσκοπεί σε κάτι άλλο. Τόσο δυσεύρετη πλέον είναι η ευγένεια στον κόσμο μας!
Αυτή η αρετή, όμως, αντανακλάται στον καθρέφτη του προσώπου μας. Όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους.


Ο ευγενής άνθρωπος είναι με το χαμόγελο ακόμα κι αν δεν είναι καλά, ο ευπρεπής θα σιωπήσει ακόμα κι αν μέσα του επικρατεί το χάος. Δε θα σε προσβάλλει ακόμα κι αν ξέρει πως έχει δίκιο σε πολλές περιπτώσεις. Θα βοηθήσει όπου μπορεί δίχως κανένα όφελος.


Ευγένεια σημαίνει καλλιέργεια ψυχής. Σημαίνει καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, σημαίνει θετική αύρα.


Γι΄ αυτό, αν βρείτε ανθρώπους με ευγένεια προσπαθήστε να τους κρατήσετε κοντά σας. Είναι δυσεύρετοι!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ