Ένας Σύριος πρόσφυγας προσπαθεί να φύγει από την Ελλάδα

Ένας Σύριος πρόσφυγας προσπαθεί να φύγει από την Ελλάδα Facebook Twitter
9

Ναι, δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Αν γνωρίζατε τι τους προσφέρουν κάποιες χώρες της βόρειας Ευρώπης ίσως ούτε εσείς θα θέλατε. Το κείμενο αυτό όμως δε γράφεται για να τονίσει το ότι οι μετανάστες αναγκαστικά περνούν από Ελλάδα. Στόχος είναι να κοινοποιήσει τη διαδικασία που ακολουθούν για να φύγουν.

Σε ένα συνέδριο στην Ολλανδία γνώρισα έναν επιτυχημένο και πολύ συμπαθητικό επαγγελματία της Πληροφορικής. Με ρώτησε από πού είμαι και συνέχισε λέγοντας ότι είχε μείνει στην Ελλάδα για 3 μήνες. Διακοπές; Όχι, έμεινε για 3 μήνες όσο προσπαθούσε να φύγει παράνομα από την Ελλάδα καθώς ήταν Σύριος πρόσφυγας.

Καταρχήν δε γνώριζα πως ακόμα και να είσαι αποδεδειγμένα Σύριος πρόσφυγας πρέπει να φύγεις παράνομα από την Ελλάδα, αλλά μου εξήγησε ότι αυτή είναι η κατάσταση.

«Είμαι ευγνώμων που η χώρα σου έχει τόση μεγάλη διαφθορά», μου είπε με μεγάλη χαρά, «αλλιώς δεν θα είχα καταφέρει ποτέ να φύγω.»

Ας δούμε λίγο την ιστορία του.

Το 2014 έφτασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Πήγε στην Αθήνα όπου μπορούσε να βρει πολύ εύκολα διακινητές (smugglers) που θα του έδιναν ψεύτικη ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ήταν πολύ εύκολο να τους βρεις παντού στην Ομόνοια είπε, σε καφετέριες, στους δρόμους, και ήταν διαφόρων εθνικοτήτων.

Με αυτήν την πλαστή ταυτότητα μετά θα επιχειρούσε να πετάξει από Ελλάδα για εξωτερικό, συγκεκριμένα προς χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Αυτός ήθελε να πετάξει για Ολλανδία. Όλη η υπόθεση ήταν να καταφέρεις να φύγεις από την Ελλάδα. Αν σε πιάσουν στην Ολλανδία δεν είναι πρόβλημα, είπε, γιατί εκεί αν αποδείξεις ότι είσαι Σύριος θα έχεις αμέσως άσυλο, θα σου δώσουν σπίτι και άλλα προνόμια και θα κινήσουν πολύ γρήγορα τις διαδικασίες για να έρθει και η υπόλοιπη οικογένεια σου.

Πώς φεύγεις όμως από την Ελλάδα; Πηγαίνεις στο αεροδρόμιο με πλαστή ταυτότητα. Ξανά και ξανά, μέχρι να καταφέρεις να πετάξεις.

Η κάθε προσπάθεια γίνεται με διαφορετική ταυτότητα που σου προμηθεύει ο διακινητής. Πότε είσαι Ιταλός, πότε Ισπανός, πότε Βούλγαρος. Μέχρι και ελληνική του έδωσαν είπε και ας μην μπορούσε καν να διαβάσει το "όνομα" του επάνω στην ταυτότητα.

Ο ίδιος διακινητής κανονίζει επίσης εισιτήρια για να φτάσεις σε διάφορα αεροδρόμια του εσωτερικού και τα αεροπορικά εισιτήρια για το εξωτερικό.

Ο συγκεκριμένος πρόσφυγας επιχείρησε να πετάξει προς εξωτερικό περίπου 10 φορές πριν τελικά τα καταφέρει.

Αν σε πιάσουν στο αεροδρόμιο, λέει, γυρνάς πίσω στην Αθήνα για καινούργια ταυτότητα και προσπαθείς ξανά σε νέο αεροδρόμιο.

Το πιο δύσκολο αεροδρόμιο είναι της Αθήνας. Εκεί υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι άντρες τις ασφαλείας που μιλούν αραβικά και σε πιάνουν πριν καν περάσεις τον έλεγχο.

Επίσης στην Σαντορίνη ήταν πολύ αυστηροί.

Σε άλλα μέρη όμως όχι.

Τελικά κατάφερε να πετάξει από το αεροδρόμιο της Ρόδου. Όλο αυτό του κόστισε πολύ, είχε αναγκαστεί να πουλήσει περιουσία στην Συρία για να ανταπεξέλθει οικονομικά σε αυτή την περιπέτεια. Αν δεν έχεις χρήματα είπε, πρέπει να πας με βάρκα στην Ιταλία, που είναι πολύ πιο επικίνδυνο.

Άπαξ και φτάσεις στη βόρεια Ευρώπη όμως, όλα γίνονται πιο εύκολα.

«Είμαι ευγνώμων που η χώρα σου έχει τόση μεγάλη διαφθορά», μου είπε με μεγάλη χαρά, «αλλιώς δεν θα είχα καταφέρει ποτέ να φύγω.»

YouSendIt!
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Συγνώμη, δεκτό όλο αυτό για την ευημερία, αλλά το ότι δεν εφαρμόζεται ένας νόμος από τον ίδιο τον μηχανισμό που υπάρχει για να περιφρουρεί τους νομους, δεν είναι λίγο ανησυχητικό; Δεν θα υποτιμήσω το βάσανο του, αλλά από που και ως που αυτό του παρέχει ασυλία σε ποινικά αδικήματα; Ακόμη χειρότερα, αντιλαμβάνεστε ότι το να διωχθεί ένας ανθρωπος για παράβαση νόμου μπορεί και είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε διοικητή; Δεν σας ανησυχεί αυτό; Αν η αγωνία του για επιβίωση είναι ελαφρυντικό, ας δικαστεί και ας το κρίνει το δικαστήριο. Όχι "φύγε και ούτε γάτα ούτε ζημιά, οι φύλακες είναι γεματες" και άλλες ανοησίες! Αν δεν τον διώκουν μου δίνουν αυτομάτως το δικαίωμα να κάνω το ίδιο και εγώ, χωρίς να διωχθώ.
Αλίμονο, να μην βρεθεί κανείς στην θέση ενός Σύριου ή μιας Σύριας. Αφήστε την κριτική σας στην άκρη περί παρανομίας, σχολιαστές. Εδώ η χώρα τους κατεδαφίστηκε, 600.000 νεκροί. ΟΚ, δεν φταίτε εσείς, αλλά ελπίζω οι δικλες σας παρανομίες να περιοριστούν στις μικροπαραβάσεις κόκκινου, τσιγάρου, κινητού, παρκαρίσματος κλπΑπολαύστε την ευημερία σας. Κι εσείς άλλωστε με τα ίδια παρακαλητά της χώρας, με τα ίδια ευρωπαϊκά κονδύλια συντηρείστε.
Προσπάθησε τόσες φορες χωρίς καμια νομική συνέπεια! Έκανε εκτεταμένη χρήση πλαστογραφίας, επιχείρησε να φύγει 10 φορες παράνομα από την χώρα και δεν κινήθηκε ποτέ καμια ποινική διαδικασία εναντίον του για την πληθώρα των νόμων που παραβίασε! Προφανως υπηρχε άνωθεν εντολή για την μη εφαρμογή των νόμων! Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο!! Και έκανε όλα τα παραπάνω όχι για να ξεφύγει από την Συρία αλλα για πάει σε μια χώρα στην οποία θα εισέπραττε καλύτερα και περισσότερα επιδόματα! Η προσφυγιά των επιδομάτων!
Ωραία αυτά τα άρθρα και μακάρι να σωθούν όλοι οι άνθρωποι αλλά για κάποιο λόγο (που δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς) με κάνουν και αισθάνομαι περίεργα (με την κακή έννοια) για την ελλάδα και τους έλληνες. Σαν να μας τη λένε, ότι και καλά δεν είμαστε αρκετά καλοί ή συμπονετικοί ή γουάτεβερ. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χώρες αυτές, ούτε τους κρατάμε ομήρους. Μακάρι πραγματικά να μπορούσαμε να κάνουμε παραπάνω αλλά βλέπω και τις χώρες που μπορούν τι κάνουν για να τους βοηθήσουν.
Πρόσφυγες που επιλέγουν οι ίδιοι που είναι ασφαλείς ,με κριτήριο τις οικονομικές παροχές της κάθε χώρας ,πρέπει να συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία.
Οκ μια χαρά τα λέει ο Σύριος πρόσφυγας, στην Ελλάδα είμαστε κακοί και φερόμαστε άσχημα στους πρόσφυγες, στην Ολλανδία αν είσαι Σύριος έχεις σπίτι δουλειά αυτοκίνητο κλπ. Και γιατί τότε δεν έρχεται η Ολλανδία ( η οποία θέλει τόσο πολύ τους πρόσφυγες) σε μία συμφωνία με την Ελλάδα να φεύγει καθημερινά ένα αεροπλάνο από εδώ με προορισμό το Άμστερνταμ; Τόσο πολύ θέλουν οι ελληνικές αρχές τους Σύριους να τους έχουν εδώ;
Όχι. Δεν τους θέλει (υπό την έννοια αθρόων-ανεξέλεγκτων εισροών), όμως όποιος πρόσφυγας -και με τον τρόπο που περιγράφεται στο άρθρο (άρα αρκετά μικρός αριθμός προσφύγων)- καταφέρει να μπει στην Ολλανδία (αιτούμενος άσυλο, αρχικά προερχόμενος από εμπόλεμη χώρα), η Ολλανδία κατέχει τους κατάλληλους κρατικούς, κοινωνικο-οικονομικούς (και με την αντίστοιχη, Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση), μηχανισμούς και υποδομές να τους δεχτεί. Ουσιαστικά, για ευνόητους λόγους, χωρίς να κρίνουμε αν είναι ηθικά σωστοί ή λάθος, επιθυμείται αριθμός προσφύγων τόσος, όσος η χώρα μπορεί να απορροφήσει λειτουργικά (και κοινωνικά...).Άρα, όπως είναι κατανοητό, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία Ολλανδίας-Ελλάδος, όπως αναρωτιέσαι. Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε για τις (αμφιλεγόμενες) συνθήκες που αφορούν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, "Κανονισμός του Δουβλίνο I,II, III".Να σημειωθεί πως στην Ολλανδία, εδώ και κάποια χρόνια, έχει δυσκολέψει σημαντικά και η ένταξη των πλήρως νόμιμων μεταναστών, ευρωπαίων μάλιστα, με ευκολία εύρεσης εργασίας και άνετης ένταξης μόνο όσων κατέχουν εξιδανικευμένες γνώσεις και ικανότητες σε συγκεκριμένους τομείς τεχνολογικού και επιστημονικού πεδίου.Το ίδιο ισχύει και για πολλές, άλλες χώρες της βορειοκεντρικής Ευρώπης.