Πήγα στο γήπεδο και δεν σηκώθηκα στον εθνικό ύμνο της Ελλάδας

Πήγα στο γήπεδο και δεν σηκώθηκα στον εθνικό ύμνο της Ελλάδας Facebook Twitter
Ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι πήγαμε για να δούμε το φαινόμενο του ελληνικού μπάσκετ Γιάννη Αντετοκούνμπο.
25

Την προηγούμενη Κυριακή κατά το τέλος των καλοκαιρινών μου διακοπών αποφάσισα να πάω στο γήπεδο να δω και εγώ μαζί με όσους έμειναν στην Αθήνα την εθνική ομάδα μπάσκετ. Ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι πήγαμε για να δούμε το φαινόμενο του ελληνικού μπάσκετ Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το γήπεδο ήταν γεμάτο, όλη η Αθήνα είχε μαζευτεί στο ΟΑΚΑ. Παρέες, οικογένειές, ζευγάρια, κάθε πιθανός συνδυασμός είχε φτάσει με χαρά και ενθουσιασμό στο γήπεδο.

Πριν ξεκινήσει ο αγώνας η φίλη μου με ενημερώνει ότι στο γήπεδο υπάρχει η μοναδική γυναίκα Ελληνίδα διαιτητής στο μπάσκετ και ταυτόχρονα ξεκινάει ο εθνικός μας ύμνος. Όλο το γήπεδο όρθιο λοιπόν για να τιμήσει την χώρα του, μια χώρα που έχει βγάλει μόνο μια γυναίκα διαιτητή στο μπάσκετ.

Πριν ξεκινήσει ο αγώνας η φίλη μου με ενημερώνει ότι στο γήπεδο υπάρχει η μοναδική γυναίκα Ελληνίδα διαιτητής στο μπάσκετ και ταυτόχρονα ξεκινάει ο εθνικός μας ύμνος. Όλο το γήπεδο όρθιο λοιπόν για να τιμήσει την χώρα του, μια χώρα που έχει βγάλει μόνο μια γυναίκα διαιτητή στο μπάσκετ.

Μία χώρα που έδωσε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο υπηκοότητα τώρα που πήγε στο NBA και όχι τόσα χρόνια που ζούσε και εργαζόταν σκληρά στην Ελλάδα. Μία χώρα που αγνοεί και βάζει στο περιθώριο ανθρώπους παρόμοιου χρώματος με τον Γιάννη γιατί αυτοί μένουν στα Πατήσια και δεν παίζουν στο NBA αλλά πουλάνε πράγματα στον δρόμο για να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Μια χώρα που δεν έδωσε ποτέ τα εφόδια (οικονομικά και μη) στον Γιάννη και σε όλους τους αθλητές που κρατάνε την σημαία της και την κάνουν περήφανη. Μια χώρα που δεν σέβεται κανέναν διαφορετικό. Μια χώρα που περιθωριοποιεί την διαφορετικότητα. Μια χώρα που όταν παίζεται ο εθνικός της ύμνος σηκωνόμαστε όρθιοι γιατί είμαστε περήφανοι για όλα τα παραπάνω.

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ.

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Το να μη σηκωθείς στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου δεν είναι κατόρθωμα: ζεις επειδή κάποιοι έπεσαν για να ζούμε σε μία χώρα ελεύθερη, ανήκουσα στο Δυτικό κόσμο και για να μπορείς να έχεις το δικαίωμα σήμερα να εκφράζεις ελεύθερα το μίσος σου για τη χώρα στην οποία ζεις. Για σκέψου το πόσο μεγαλειώδες είναι το κεκτημένο του δυτικού πολιτισμού!
Εμείς πάλι έχουμε πολύ περισσότερα κοινά με τους ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή οι οποίοι αγαπούν αυτήν την πατρίδα και σέβονται τα σύμβολα της από ανθρώπους οι οποίοι πρόερχονται από εδώ μεν, αλλά την αποστρέφονται δε. Εγώ κρατώ το σεβασμό του Γιάννη προς τη σημαία και τη συγκίνηση του Θανάση κάθε φορά που ψάλλει τον εθνικό ύμνο.Να σας πω και κάτι ακόμα; Ακόμα και αν όλες οι διαιτήτριες ήταν γυναίκες και όλοι οι μετανάστες έπαιρναν υπηκοότητα με μια απλή αίτηση, κάποιοι πάλι θα δεν θα τιμούσατε την Ελλάδα.
Γήπεδο = Χώρος συνάθροισης των λεγόμενων "νοικοκυραίων" που θέλουν να τα σπάσουν. Στον εθνικό ύμνο δε θα σηκωνόντουσαν; Μπορεί να σπάσουν καθίσματα, μπορεί να κάψουν αυτοκίνητα πάνω στην τρέλα τους, να πλακωθούν με οπαδούς αντίπαλης ομάδας....αλλά ο ύμνος ύμνος!!! Και φυσικά να χαρακτηρίσουν "αδερφή" όποιον δεν ασχολείται με το γήπεδο...που στο μικρό τους μυαλό, όποιος δεν ενθουσιάζεται με το να βλέπει μπάλα είτε είναι του μπάσκετ είτε του ποδοσφαίρου...έλκεται από άτομα του ίδιου φύλου. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.Προσωπικά όταν παίζουν τον εθνικό ύμνο....τοποθετώ τα χέρια μου στα μπουζούκια μου (το πιάσατε το υπονοούμενο φαντάζομαι).
Δεν υπάρχει η τέλεια χώρα, ούτε οι τέλειοι πολίτες. Το ανθρώπινο είδος, εκ κατασκευής δεν μπορεί να πραγματώσει την ουτοπία. Ο Εθνικός Ύμνος, τιμά την Ιδεατή Ελλάδα και όσους έδωσαν την ζωή τους (και είναι πολλοί) για να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η τόσο μοναδική χώρα, γλώσσα και πολιτισμός. Το να μην σεβόμαστε έστω και στα τυπικά την Χώρα μας, δείχνει ότι δεν την σεβόμαστε και στα ουσιαστικά- να μην απορούμε λοιπόν μετά για την κατάσταση της κοινωνίας μας. Επίσης, τέτοιες κινήσεις δεν είναι αντίσταση, είναι τζάμπα μαγκιές και δηθενιές. Ο Χατζηδάκης δεν σώζει, ούτε δείχνει βάθος και εύρος σκέψης.
Οι αρχικές στροφές είναι ωραίες και πράγματι εξυμνούν την ελευθερία. Από ένα σημείο και μετά όμως... είναι σκέτο γλείψιμο των δυνάμεων της εποχής, βρίζει και λίγο ανατολή, σας παρακαλώ άρχοντες δώστε μας λίγη ελευθερία, σας παρακαλώ, σλουρπ. Προτιμώ το Θούριο που ξεσήκωσε σε επανάσταση, αλλά ποιος τον διδάσκεται, ποιος τον μαθαίνει, ποιος τον ξέρει; Καλά καλά δεν ξέρουν ποιος ήταν ο Ρήγας κι ας αναφέρεται σε μια στροφή του ύμνου...
Ο εθνικός μας ύμνος είναι ύμνος προς την ελευθερία. Καταλαβαίνω τους προβληματισμούς σας αλλά μου φαίνονται άσχετοι με το θέμα του εθνικού ύμνου ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί ένα φόρο τιμής σε όσους Έλληνες έχασαν τη ζωή τους γι' αυτήν. Ήμουν κι εγώ στο γήπεδο και σηκώθηκα και συγκινήθηκα όταν τον άκουσα. Προσωπική μου επιλογή παρότι βάλλομαι (και προσβάλλομαι) σχεδόν καθημερινά από συγγενείς και φίλους για μια άλλη μου προσωπική επιλογή η οποία είναι να αγαπώ και να συζώ με έναν άντρα με εθνική προέλευση πολύ μισητή στον μέσο Έλληνα. Και σηκώθηκα γιατί- ενώ καταλαβαίνω και νιώθω στο πετσί μου τι θέλετε να πείτε- θεωρώ πως τα δύο θέματα είναι άσχετα μεταξύ τους και η δική σας κίνηση ασεβής.
Προφανώς Σχορτσιανίτης, Κόμματος, Μπατίστα σας είναι παντελώς άγνωστοι ε;Ο Αντετοκούμπο σε ηλικία 19 ετών έφυγε για τις ΗΠΑ. Το έτος 2013. Υπηκοότητα πήρε πριν να φύγει για τις ΗΠΑ. Πόσα "χρόνια ζούσε και εργαζόταν σκληρά στην Ελλάδα"; Ειρήσθω εν παρόδω απο το 2009 έπαιζε μπάσκετ επαγγελματικά.Εδώ σας προβληματίζει ότι υπάρχει μόνο μία γυναίκα διατητής μπάσκετ. Αλήθεια εσείς πόσες φίλες έχετε με τις οποίες να μαζευόσαστε για να δείτε μπάσκετ; Έχετε υιοθετήσει ένα πακέτο προβληματισμών ολίγον τι κλισεδιάρικων.Νομίζω ότι σας έχουν μάθει να μισείτε την πατρίδα σας. Δικαίωμά σας, δε λέω. Αλλά μη νομίζετε ότι λέτε και τίποτα σοφίες.Ένας Χατζιδάκις πάντα δίνει κύρος...Ε, να κι εγώ:Κι έμαθα σαν λησμόνησα του τραγουδιού τα φάλτσανα φτιάχνω φίνο μουσακά και μακαρόνια σάλτσακι όλοι μου λέγαν σε γιορτές, σε γάμους, σε βαφτίσια"εσύ θα γίνεις Παναγιά μια μέρα στα Πατήσια".
Το ότι όλοι όσοι αναφέρεις είναι αθλητές δεν σε προβληματίζει; Όλοι οι υπόλοιποι εγχρωμοι που δεν έχουν το ταλέντο να παίξουν επαγγελματικά μπάσκετ τι αντιμετώπιση έχουν;Όσον αφορά στις γυναίκες διαιτητές θέλω να πω το εξής. Εγώ βλέπω μπάσκετ φανατικά. Παναθηναϊκός είμαι αλλά μου αρέσει να βλέπω όσο περισσότερους αγώνες Ευρωλιγκας προλαβαίνω. Όταν δεν είμαι σπίτι μπαίνω σε κάποια αθλητική ιστοσελίδα για να βλέπω σε live μετάδοση τουλάχιστον το σκορ.Η μοναδική γυναίκα διαιτητής μέχρι πέρυσι ήταν η Ανν Παντερ. Κάθε φορά που σφυριζε σε κάποιον αγώνα έχει τύχει να μπεις σε κάποια ιστοσελίδα να δεις τι γράφανε οι σχολιαστές; Από πουτανα μέχρι αγαμητη την λέγανε και ότι πρέπει να πάει να πλύνει κανένα πιάτο! Αν ένας άνδρας διαιτητής έκανε λάθος ήταν απλώς ένα λάθος. Αν έκανε εκείνη ήταν άχρηστη που τι δουλειά έχει με τη διαιτησία.Και για να καταλήξω κάπου. Ναι οι γυναίκες κατά μέσο όρο ασχολούνται με το μπάσκετ που αναφέραμε τώρα λιγότερο από τις άνδρες. Αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος που είναι πολύ λιγότερες οι γυναίκες διαιτητές από τους άνδρες. Ως προς αυτό συμφωνώ μαζί σου. Αυτό είναι όμως μόνο ένας παράγοντας. Η αντιμετώπιση που θα έχουν και ο σεξισμος που θα υποστούν είναι ένας άλλος επίσης πολύ σημαντικός! Αυτό είναι το θέμα!
Έχεις ακούσει ποτέ τι ακούνε οι άντρες διαιτητές; Μου κάνεις κάποιας μορφής πλάκα; Έχεις ακούσει για άντρες διαιτητές που τους έχουν δείρει; Που τους έχουν ανατινάξει το αυτοκίνητο, το μαγαζί (ο φούρνος του Σπανέα), το σπίτι; Αυτό το υπέστησαν γιατί ήταν άντρες ή γιατι ήταν διαιτητές; Για σκέψου. Βρίζουν τους άντρες πχ αρχαιολόγους ή τους άντρες περιπτεράδες ή τις αντίστοιχες γυναίκες επαγγελματίες;Έχει πει κανείς κακή κουβέντα για την τιτανομεγιστοτεράστια Νίκη Μπάκουλη που ξέρει καντάρια μπάσκετ; Ή και αν έχει πει δεν είχε ακούσει ο μακαρίτης ο Συρίγος;Φτάνει πια με τις γραφικότητες και την εθελοντική αυτοθυματοποιήση προς άγραν ιδιαίτερων προνομίων.Κατά τα λοιπά ειλικρινά δεν έχω καταλάβει πως αντιλαμβάνονται πολλοί αυτοπροσδιοριζόμενοι ως "προοδευτικοί" την έννοια της μεταναστευτικής πολιτικής. Όποιος πατάει το πόδι του στην Ελλάδα πρέπει να παίρνει υπηκόοτητα; Σε ποιες άλλες χώρες συμβαίνει αυτό; Εκτός από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία (που είναι χώρες μεταναστών) τι συμβαίνει αλλού;Σε χώρες σαν την Ελλάδα (μικρές πληθυσμιακά με εύθραυστες οικονομίες και ισορροπίες εξωτερικής πολιτικής) τι συμβαίνει;Για κάνε μια συγκριτική μελέτη και πες μας. Μήπως το πρόβλημα είναι η ύπαρξη εθνικού ύμνου; Ενός εθνικού ύμνου για τον οποίο ο Αντετοκούμπο στέκεται προσοχή αλλά η πολύ δυναμικιά και όξω απ'τα δόντια φίλη της στήλης απαξιοί;Σεξισμός προφανώς και υφίσταται. Πχ υπάρχει μια ολόκληρη σχολή σκέψης που πριμοδοτείται από ΜΜΕ, πανεπιστήμια, κόμματα που εδράζεται αποκλειστικά στο να εξετάζει τι έχεις ανάμεσα στα σκέλια σου. Φεμινισμός λέγεται.Υπάρχει βέβαια και το αντίθετό του. Αλλά αυτό όλοι το καταδικάζουμε.ΥΓ Ο Μπατίστα ήταν ποδοσφαιριστής.
@Αριαδνηκ“Όλοι οι υπόλοιποι εγχρωμοι που δεν έχουν το ταλέντο να παίξουν επαγγελματικά μπάσκετ τι αντιμετώπιση έχουν;”Εχουν την ιδια αντιμετωπιση που εχουν και ολοι οι μη εγχρωμοι αλλοδαποι που ειναι στην ιδια κατασταση (δηλ. καταγωγη απο μη ΕΕ κτλ ή/και κανεναν Ελληνα γονιο ή/και κανενα περιουσιακο στοιχειο). Δεν ειναι θεμα χρωματος.
Αλήθεια έχω περιέργεια. Εσύ δηλαδή θεωρείς ότι σεξισμος στην στην εποχή μας δεν υφίσταται και ότι τα δύο φύλα είναι απολύτως ισότιμα; Δεν κάνω επίθεση αυτή τη στιγμή. Όντως αναρωτιέμαι τι πιστεύεις για να γράφεις τέτοια σχόλια. (Δεν αναφέρομαι μόνο στο συγκεκριμένο αλλά γενικά στα σχόλια σου)
Επίσης, θεωρώ παράλογο αυτό το "θεωρείς ότι σεξισμος στην στην εποχή μας δεν υφίσταται και ότι τα δύο φύλα είναι απολύτως ισότιμα;" όποτε καταρρίπτεται κάθε επί μέρους επιχείρημα.Όχι, δεν υφίσταται σε ό,τι αναλύσαμε. Σίγουρα όχι στον περιγραφόμενο θαθμό. Πάμε παρακάτω να δούμε που μπορεί να υπάρχει.Γιατί αν ο φεμινισμός γκρινιάζει για δέκα και τελικά έχει δίκιο σε δύο μάλλον το φεμινιστικό κίνημα είναι μία φούσκα που άλλους σκοπούς έχει.
Εγώ νομίζω πως συμβαίνει το αντίστροφο. Ο φεμινισμος γκρινιάζει για 10, έχει δίκιο στα 8 και επειδή στα 2 γίνεται υπερβολικός το πήραμε σκοινί κορδόνι ότι είναι φούσκα.Και ποιοι είναι παρακαλώ οι σκοποί που υπηρετεί ο φεμινισμος; Είναι εύκολο όταν διαφωνούμε με μια ιδεολογία να καταφεύγουμε στην συνωμοσιολογια!
Συνωμοσιολογια είναι να αποκρύπτουμε τι είναι ο φεμινισμός.Αν δεις την ετυμολογία του, την πορεία και την εξέλιξή του (δηλ. όλα εκτός από αυτά που λέει η σημερινή του ηγεσία) θα δεις.Την εξερσιμότητα επί μέρους ταυτοτικών ομάδων εξυπηρετεί.
Ως προς αυτό συμφωνώ εν μέρει. 45 χρόνια αριστερίλας έχουν φέρει φοβερή μιζέρια και αυτολύπηση.Κατά τα λοιπά ως ενήλικας πολίτης έχεις και κάποιες υποχρεώσεις. Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι για όλα.
Ο Κόμματος έχει γεννηθεί στη Λάρισα από Έλληνα πατέρα (άρα ελληνική ιθαγένεια/). Ο Σχορτσιανιτης στο Κονγκό από Έλληνα πατέρα (άρα σύμφωνα με το νόμο μπορούσε να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια "ως απόγονος Έλληνα πολίτη"). Ο Μπατίστα γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι και πήρε την ελληνικη ιθαγενεια το 1994, λίγο πριν παίξει στην Εθνική Ελλάδος. (σ.σ. δεν υπάρχει νομική διάφορα μεταξύ ιθαγένειας και υπηκοότητας , ο δε όρος υπηκοότητα στα επισημα κείμενα τείνει να καταργηθεί). Ορίστε εμένα δεν μου είναι παντελώς άγνωστοι αλλά δεν καταλαβαίνω το σχόλιο που κολλάει.
Ρε γράφοντα, στο επιχείρημα Α (ο Αντετοκούμπο είναι αποδεκτός επειδή παίζει μπάσκετ) απαντάς με το αντεπιχείρημα Β το οποίο στηρίζει το Α (τώρα μην πεις ότι ο Μπατίστα έπαιζε μπαλιτσα, άσχετο ) . ( Δεν εξετάζω την ορθότητα του επιχειρήματος Α). Δεν έχει εύκολα κλισέ μόνο το άρθρο,όπως κατηγορείς, αλλά και η εύκολη και εύπεπτη επιχειρηματολογία σου με δήθεν βαθυστόχαστο ύφος την οποία βλέπω συστηματικά σε κάθε σχόλιο που κανεις...
Ρε moli8,Αυτό που λέω εδώ κι εκεί και παραπέρα είναι να μου πουν όλοι οι "αδέρφια μου αλήτες πουλιά" ποια μεταναστευτική πολιτική ορέγονται.Πάντ' αυτού ήξεις αφήξεις και σιγή ιχθύος οπότε φτάνει το θεμα στο κλοκλό.Κυνικός ήταν ο Σαμαράς. Και η πολιτική εμπεριέχει και την κυνικότητα. Άλλως ο καλύτερος μπασκετμπολίστας του πλανήτη αυτή τη στιγμή θα ήταν αμερικονιγηριανός.Να το πω με σαφήνεια: δεν μπορεί όποιος πατάει το πόδι του εδώ να αποκτά υπηκοότητα εκτός αν αυτό σημαίνει ιδιαίτερο όφελος για το εδώ.Η δε διαφοροποίηση υπηκοότητας-ιθαγένειας δεν είναι νομική. Είναι ετυμολογική. Δεν αντεχεται άλλο η μίρλα και η μιζέρια όμως. Ολιγον τι φεμινισμός, μαζι με μεταναστες αδέρφια μας και για topping μου την σπάει ο εθνικός ύμνος.