O ναρκισσισμός του σήμερα

O ναρκισσισμός του σήμερα Facebook Twitter
1

Σήμερα τείνουμε να φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι η νέα μάστιγα. Η τεχνολογία τείνει να έχει πλέον περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα. Πλέον πέρα από την μη επικοινωνία των ανθρώπων υφίσταται και ένα άλλο φαινόμενο.


Υπάρχει μία τάση να ανακοινώνουμε οτιδήποτε κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος είτε στο facebook είτε στο instagram. Γιατί τόσος ναρκισσισμός; Γιατί πρέπει να ενημερώνουμε τους πάντες για το τι κάνουμε, που είμαστε, με ποιους είμαστε; Γιατί θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τα προσωπικά μας; Άλλο να διαφημίσουμε τη δουλειά μας και άλλο την προσωπική/φιλική μας ζωή. Μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την υπερβολική αυτοπροβολή; Ανασφάλεια ίσως; Μήπως θέλουμε να δείξουμε ότι η ζωή μας είναι τέλεια ακόμη κι αν δεν είναι; Εξάλλου οι καλύτερες στιγμές μας δεν προβλήθηκαν ποτέ στα social. Οι καλύτερες φωτογραφίες μας ποτέ δεν κοινοποιήθηκαν.

Γιατί αφήνουμε τους άλλους να "εισβάλλουν" στη ζωή μας με αυτόν τον τρόπο; Τι κερδίζουμε έτσι; Στην ουσία τίποτα. Ένα μεγάλο τίποτα. Το μόνο που κερδίζουμε είναι ίσως φθόνο προς εμάς από τους άλλους. Στην ουσία είναι μία "εισβολή" στο σπίτι μας, στο χώρο μας. Βγαίνουμε για καφέ; Συναντιόμαστε με φίλους ή γνωστούς; Κάνουμε meeting; Βγαίνουμε για ποτό; Πάμε (πολυπόθητες) διακοπές; Αμέσως κοινοποίηση στα social. Μα αυτό δεν είναι ζωή. Είναι το φαίνεσθαι. Θέλουμε να δείξουμε κάτι που ίσως να μην είμαστε κιόλας. Ας ζήσουμε τη ζωή μας όπως μας αρέσει, με όποιους μας αρέσουν. Ας κρατήσουμε τις φωτογραφίες για εμάς και την οικογένειά μας ή τους φίλους μας. Κι ας ζήσουμε τη ζωή μας απλά όπως κάναμε παλιά και το απολαμβάναμε περισσότερο. Δε χρειάζεται να διαφημίζουμε τη ζωή μας και να δίνουμε λαβή για σχόλια στους τρίτους.

Αν μας αρέσει κάτι ας το κάνουμε για μας πρωτίστως. Ας μην ξεχνάμε ότι οι "φίλοι" του facebook και του instagram δεν είναι φίλοι μας. Είναι γνωστοί μας. Με πόσους από εκείνους έχουμε επαφή στην καθημερινότητά μας; Ζήτημα οι πραγματικοί μας φίλοι να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού! Οι υπόλοιποι είναι απλά συνάδελφοι, γνωστοί, μέλη σε μια ομάδα που ανήκουμε. Δε χαίρονται όλοι για μας. Δε θέλουν όλοι το καλό μας. Με τους περισσότερους δε λέμε ούτε γεια όταν συναντηθούμε στο δρόμο. Στην καλύτερη περίπτωση να πούμε τα τετριμμένα. Με άλλους πάλι δε τα λέμε ανά δίμηνο μέσω messsenger!


Ας πάμε να πιούμε τον καφέ μας δίχως να το "φωνάξουμε". Ας πάμε πια αυτές τις διακοπές που με τόσο κόπο προσπαθήσαμε να αποταμιεύσουμε δίχως να το ανακοινώσουμε! Ας συναντηθούμε με τους φίλους μας για να συζητήσουμε τα σχέδιά μας δίχως πάλι να το κοινοποιήσουμε! Ας κάνουμε το οτιδήποτε δίχως να πρέπει να το μάθει όλος ο κόσμος!


Όχι άλλη αυτοπροβολή, όχι άλλες selfie! Ας κοιτάξουμε την ουσία της ζωής και όχι το φαίνεσθαι!


Ας δώσουμε προτεραιότητα σε ότι είναι αληθινό.... Η αληθινή ζωή δεν είναι στα social!

YouSendIt!
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ορθές επισημάνσεις. Αλλά η πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία, ζει για το φαίνεσθαι, άλλως περιθωριοποιείται. Και κατανοώ όσους αδυνατούν να βιώσουν το τελευταίο γιατί θέλει πραγματική δύναμη.