Γράμμα στην αγέννητη κόρη μου

Γράμμα στην αγέννητη κόρη μου Facebook Twitter
1

Αγαπημένη μου,


Ελπίζω όταν διαβάζεις αυτά που σου γράφω ακολούθως να γελάσεις, γιατί πολύ απλά θα σου φαίνονται απολύτως ξεπερασμένα. Ήθελα να σου πω κάποια πράγματα για την εμφάνισή σου, έτσι όπως δεν μου τα είπε ποτέ κανείς. Γιατί θα ήθελα να αισθάνεσαι όμορφη και ελεύθερη κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σου, ανεξάρτητα από το πώς φαίνεσαι στους άλλους.


«Όταν εγώ ήμουν στην ηλικία σου» δηλαδή έφηβη, φοιτήτρια και γενικά μια νέα γυναίκα, δεν ήμουν ποτέ εντάξει. Δεν ήμουν ποτέ αρκετή. Όταν φορούσα φόρμες-που πίστεψέ με, το έκανα παντού, όπως και τώρα που έχω φτάσει τα 30- ήμουν «πολύ χύμα». Δεν ήμουν αρκετά θηλυκή. Φορούσα πολλά αντρικά φούτερ και είχα πολλά αθλητικά παπούτσια, αλλά είχα πάντα έλλειψη σε τακούνια και μπαλαρίνες. Τότε, όλοι σχεδόν –από τους φίλους μου μέχρι τον παππού και τη γιαγιά- μου έλεγαν πως είμαι κοπέλα και πως έπρεπε να φοράω πιο συχνά φορέματα. Να σου πω όμως κάτι;


Όταν αγόραζα φορέματα, αυτά που αγόραζα ήταν πολύ κοντά. Ή πολύ ανοιχτά. «Πλήρωσες τόσο για τόσο λίγο ύφασμα;» ή «Όταν το φορέσεις αυτό, φρόντισε να έχεις παρέα». Ήταν, θα αναρωτιέσαι τόσο αποκαλυπτικά; Όχι. Ήταν ρούχα βραδινά σαν κι αυτά που κάθε γυναίκα έχει στη ντουλάπα της. Και τότε;

Άραγε στη δική σου εποχή, κατασπαράζετε η μία την άλλη ή κλείνετε εμπιστευτικά το μάτι ψιθυρίζοντας «I got your back, girl»; Αλλάζει ο κόσμος ή είναι απλώς η φύση μας να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μη θέλουμε να μας ξεπερνάνε;


Τότε ήταν δικό μου λάθος που τα είχα αγοράσει και προκαλούσα τους άντρες στο δρόμο ή στα μαγαζιά να έρθουν να μου μιλήσουν. «Να σου μιλήσει θέλει ο άνθρωπος, όχι να σε φάει». Εγώ, άμυνα. Απαντήσεις κοφτές και ματιές με την παρέα να είναι σε επιφυλακή. «Ξινή». Ναι, η μάνα σου είναι πολύ ξινή αγαπημένη μου, επειδή η συμπεριφορά της δεν ήταν τόσο «ανοιχτή» όσο τα ρούχα της για τον αντρικό πληθυσμό. «Όμως, αν δε θέλεις να σε ενοχλούν, τότε γιατί τα φοράς εξαρχής;»


Γιατί η μαμά έζησε μέσα στην εικόνα. Στην εποχή των social media. Φαντάζομαι ότι τώρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Τότε είχαμε αρχίσει να έχουμε πρόσβαση στις προσωπικές ζωές των διάσημων μοντέλων/σούπερ-σταρ/παρουσιαστριών/ηθοποιών- ίσως να πιστεύαμε ότι μπορούσαμε μέχρι και να μυρίσουμε τα αρώματα τους ή να δούμε μέσα από το μακιγιάζ τους τις τυχόν ατέλειες- και προσπαθούσαμε να γίνουμε σαν κι αυτές. Contouring και highlighter- τώρα η μόδα είναι nude χρώματα, τώρα καρέ, τώρα είναι ιν οι φακίδες, τώρα είναι ιν οι καμπύλες, αλλά είναι εκτός το ombre. Εσύ τι από όλα αυτά έχεις; Ή δεν έχεις τίποτα; Τουλάχιστον βγάλε μια σέλφι να σουφρώνεις τα χείλια και να δείξεις ότι δεν έμεινες πίσω.


Πού ξέρεις; Μπορεί να λάβεις τη στήριξη των υπόλοιπων γυναικών. Μπορεί. Αν τα πράγματα έχουν γίνει ξαφνικά πολύ καλύτερα, μπορεί να είμαστε λιγότερο κομπλεξικοί και περισσότερο ανεκτικοί.


Αγαπημένη μου, αλήθεια φοράς σορτσάκια το καλοκαίρι που ζεσταίνεσαι και όλα τα βίντεο κλιπς της Lana del Rey σου θυμίζουν τι σημαίνει το να είσαι κουλ; Κι εγώ φορούσα. Τα λάτρευα! Αλλά μια μέρα, μια παρέα έφηβων κοριτσιών (!) που ήταν αντίστοιχα ντυμένες μου φώναξαν ότι θα έπρεπε να μαζέψω τα οπίσθιά μου. Άραγε στη δική σου εποχή, κατασπαράζετε η μία την άλλη ή κλείνετε εμπιστευτικά το μάτι ψιθυρίζοντας «I got your back, girl»; Αλλάζει ο κόσμος ή είναι απλώς η φύση μας να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μη θέλουμε να μας ξεπερνάνε;


Στην εποχή μου ας πούμε, η πλουσιότερη και νεότερη δισεκατομμυριούχος, Kylie Jenner ήταν η πλέον μισητή στην πλειονότητα του γυναικείου πληθυσμού, ακριβώς επειδή ήταν πετυχημένη! Και όμορφη (αν και πλαστική)!


Βλέπεις αγαπημένη μου, το αποτέλεσμα μετράει.


Το αποτέλεσμα για μένα είναι να είσαι εσύ εντάξει με το πώς είσαι.


Δε σου κρύβω παρόλα αυτά, ότι φοβάμαι.


Φοβάμαι πως αν φοράς διαρκώς φόρμες, δε θα είσαι αρκετά γυναίκα. Αλλά αν φοράς φορέματα, δε θα είσαι αρκετά σεμνή. Βέβαια, μπορείς να φοράς τζιν, αλλά να προσέχεις να μην είναι σκισμένα, γιατί μπορεί να μη σε θεωρήσουν αρκετά σοβαρή. Αντίστοιχα, πρέπει να ελέγχεις πάντα τα σορτσάκια σου, να μην είναι αρκετά κοντά και να τα προσαρμόζεις πάντα στο βάρος σου. Αυτό να ξέρεις ισχύει και για τα κολάν. Θα σε συμβούλευα μάλιστα αν είσαι καλλίγραμμη, να μην πολυφοράς κολάν, γιατί προκαλείς αρκετά και μπορεί να σου πιάσουν την οπίσθια όψη με χυδαίο τρόπο.


Αλλά να θυμάσαι, η μαμά στα λέει αυτά από αγάπη. Γιατί τουλάχιστον όταν έζησε αυτή, τα πράγματα ήταν λίγο πολύ έτσι.


ΥΓ. Ίσως τελικά, η μπούρκα να είναι λύση.


Σ' αγαπώ πολύ,

Η μαμά

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ