Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, το πιο πολύτιμο...

Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, το πιο πολύτιμο... Facebook Twitter
0

Άγιε Βασίλη,

...κάτι τα εορταστικά τραγούδια, κάτι οι στολισμένοι δρόμοι, κάτι μια παλιά χριστουγεννιάτικη μπάλα και ένα σημείωμα...
...κάτι που συνειδητά αναμοχλεύει τα όνειρα μου και επίμονα μου ζητά να σου γράψω...


Φαντάζομαι πως το γράμμα με παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη δεν ξεκινάει κάπως έτσι...Συγχώρεσε με όμως, δεν έχω εμπειρία από γράμματα.

Συγχώρεσε μου την απειρία και την οικειότητα στις λέξεις.

Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Όταν ήμουν παιδί προσευχόμουν κάθε βράδυ εκείνες τις ημέρες των Χριστουγέννων να σε συναντήσω και να ταξιδέψω μαζί σου σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάντα με εντυπωσίαζε το χαρούμενο και καλοσυνάτο πρόσωπο σου. Θυμάμαι σε όλη την παιδική μου ηλικία να σε αναζητώ και να ψάχνω απάντηση σε ένα και μόνο ερώτημα: «Ποιά είναι τα πιο πολύτιμα δώρα στη ζωή ;»


Μέσα μου, ήθελα να μου αποκαλύψεις το μυστικό σου και ύστερα θα έκανα τα πάντα για να καταφέρω να τα βρώ.


Παράξενες σκέψεις για ένα μικρό παιδί, την στιγμή που οι βιτρίνες ήταν γεμάτες από άψυχα αντικείμενα και άλλα ανιαρά.


Εγώ όμως μεγάλωνα αλλιώς.


Οι γονείς μου παρατήρησαν από τα γεννοφάσκια μου την διαφορά αυτή. Έβλεπαν στα μάτια μου να αναζητώ κρυμμένα νοήματα και θεωρίες. Θυμάμαι κάποια στιγμή να με ρωτάει η μητέρα μου: «Τι δώρο περιμένεις από τον Άγιο Βασίλη φέτος;»


Και η απάντηση μου ήταν κοφτή και περιεκτική:« Το πιο πολύτιμο!»


Τότε εκείνη χωρίς δισταγμό αποκρίθηκε: «Θα περιμένεις πολύ γιατί τα πιο πολύτιμα δώρα θέλουν πίστη, αγάπη και συνήθως χρόνο».


Σίγουρα τα μικρά παιδιά λίγο καταλαβαίνουν από αυτά που οι μεγάλοι λένε...Τότε έγραψα σε ένα μικρό λευκό χαρτί «πολύτιμα», το τσάκισα και το έκρυψα σε μια χριστουγεννιάτικη μπάλα από φελιζολ. Για πολλά χρόνια όσο στόλιζα το χριστουγεννιάτικο δέντρο, την κοιτούσα σα να περίμενα να μου μιλήσει, ύστερα χαμογελούσα για το κοινό μας μυστικό μιας που κανείς δεν ήξερε ότι περίμενα ακόμη μια απάντηση...


Σήμερα, πολλά χρόνια μετά, σκάλισα ξανά εκείνη την μπάλα της παιδικής μου ηλικίας και βρήκα το μικροσκοπικό χαρτί καρτερικά να περιμένει να το ελευθερώσω. Και τελικά συνειδητοποίησα κάτι που πάντα γνώριζα!


"Κανένα πολύτιμο δώρο δεν φιγουράρει σε βιτρίνες, δεν χρειάζεται αμπαλάζ ούτε και λεφτά για να το αγοράσεις..."


«Συνειδητοποίησα ότι η λέξη πολύτιμος κρύβει μέσα της χιλιάδες συναισθήματα, βαριά αρώματα και πολύχρωμα σχήματα. Κατάλαβα πως σε ό, τι δίνεις σημασία, αυτό σε ακολουθεί και γίνεται μέρος της ζωής σου. Έμαθα πως κάθε χρόνος που προσθέτεις στην πλάτη σου δεν σε μεγαλώνει αλλά σε βοηθάει να καταλάβεις περισσότερο τον εαυτό σου. Σε μαθαίνει να περιμένεις και να μην συνδέεις την "αργοπορία" με την αποτυχία. Σε βοηθάει να ωριμάσεις.


Μέσα από τα έτη, κατάλαβα ότι οι Κυριακές και οι αργίες έχουν σημασία μόνο όταν έχεις ανθρώπους να τις μοιραστείς. Κατάλαβα ότι οι εξετάσεις θα έπρεπε να αποτελούν μια αγχωτική διαδικασία, μόνο όταν πρόκειται για την πορεία της ζωής σου. Έμαθα πως όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν δεν έχουν ανάγκη από φωτογραφίες αλλά από στιγμές και αργότερα από αναμνήσεις. Έμαθα ότι οι ευαίσθητοι διαρκώς ψάχνουν να βρουν απαντήσεις την στιγμή που άλλοι δεν ενδιαφέρονται ούτε να ρωτήσουν...


Κατάλαβα πως η καλή πράξη δεν ανταμείβεται αλλά τελικά ποιος νοιάζεται για την ανταμοιβή; Έμαθα ότι είναι όμορφο να σε θυμούνται εκεί που θέλεις να μένεις αναλλοίωτος. Συνειδητοποίησα ότι η ελπίδα βρίσκεται πάντα πρώτη, πως δε μπορεί να πεθάνει και ότι καμία υλική απώλεια δεν κοστίζει όσο η ανεκτίμητη ζωή.


Μέσα μου συνέδεσα την λέξη "πολύτιμος" με κάθε άνθρωπο που αγαπώ, με κάθε στιγμή που έμεινε παντοτινά στην ψυχή μου. Ονόμασα "πολύτιμο" ότι άγγιξε την ζωή μου και την έκανε καλύτερη, ό, τι άγγιξε την ζωή μου και με έκανε πιο δυνατό. Συνειδητοποίησα ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής είναι η αγάπη και ότι τελικά μόνο τα μικρά παιδιά μπορούν να κοιτάζουν πίσω από τις λέξεις.


Έχω και άλλα να σου γράψω όμως θα σταματήσω εδώ.


Σ ευχαριστώ για όλα τα πολύτιμα δώρα της ζωής. Τώρα που είμαι μεγάλος χρειαζόμουν να ήμουν ακόμη παιδί για να καταλάβω τελικά, ότι η αγάπη, η ευτυχία και άλλες ακόμη, είναι πολύτιμες λέξεις που λατρεύουν να ακούν οι μεγάλοι αλλά μόνο τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν...»


Εύχομαι σε όλους μια κρεμασμένη μπάλα από φελιζολ, πίστη και χρόνο!


Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος

Με αγάπη

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ