Σεισμός

Παράλληλες γραμμές

Παράλληλες γραμμές Facebook Twitter
1

Είναι δύο γραμμές που εκτείνονται στο άπειρο και κάθε φορά που πάνε να ακουμπήσουν η μία την άλλη, φτάνοντας σχεδόν σε απόσταση αναπνοής, στρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση και ξαναχάνονται η κάθε μία στο δικό της κόσμο. Και όταν πάλι έλκονται με στόχο να σμίξουν, πάλι τόσο κοντά φτάνουν και πάλι χάνονται. "Αυτό είμαστε και εμείς.", σκέφτηκα μεταξύ σοβαρού και αστείου. Αν και ήξερα καλά τι από τα δύο υπερίσχυε. Και σίγουρα δεν ήταν το αστείο...

Δεν ήθελα να το πω, τουλάχιστον φωναχτά. Γιατί μέσα μου το ήξερα. Δεν ήθελα να το ξεστομίσω γιατί θα το έκανα πραγματικότητα. Όταν λες κάτι του δίνεις υπόσταση, ντύνοντάς το με λέξεις, χρωματίζοντάς το με συναισθήματα. Του επιτρέπεις να υπάρξει με κίνδυνο να σου επιβληθεί. Όσο το κρατάς όμως στο μυαλό σου, του επιτρέπεις να κινείται μονάχα εκεί, σχεδόν φυλακισμένο, μπορείς ακόμα και να το θάψεις πίσω από καμιά άλλη σκέψη αν τυχόν σε ενοχλεί τόσο πολύ.Αλλά να το πεις είναι αλλιώς...

Αλλά η ζωή δεν είναι μαθηματικές θεωρίες, οι άνθρωποι γραμμές. Θυμήσου τη γέννηση του Αδάμ, του Μιχαήλ Άγγελου. Το χέρι του Θεού δεν ακουμπάει εκείνο του Αδάμ, αλλά η δύναμη που τα βλέμματά τους στοιχειοθετούν είναι εκείνη που εκμηδενίζει κάθε χιλιοστό της απόστασης που εμποδίζει την επαφή τους. Μπορεί το βλέμμα του πρωτόπλαστου να υποτάσσεται σε εκείνο του Δημιουργού. Μπορεί η ματιά του τελευταίου να γεμίζει με κομπασμό, ίσως και έκπληξη, στη θέαση του δημιουργήματός του. Αλλά σκέψου ότι η δύναμη που πλάθουν οι ματιές τους δεν θα ήταν η ίδια εάν ο ένας δεν είχε αντίκρυ του τον άλλο.

Ίσως τελικά πάντα θα προτιμώ ματιές με δύναμη όμοια με εκείνη του Θεού και του Αδάμ, παρά μια επαφή που εύκολα ξεχνιέται.

1

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό μου έφερε στη θύμηση κάτι που είχα γράψει κάποτε:ΤοπίοΤο τοπίο σαφές· δεν αφήνειαμφιβολίες τέσσερις ράγες· δύο και δύο και επάνω τους δυό τρέναΣε ένα χώρο δεντρόφυτο κατά μήκοςπεριφραγμένο με σιδερένια κάγκελα να μην εισχωρεί κανείς παρείσακτος και κάπου, κάπου βλέπεις μικρές διαβάσεις·ελεγχόμενεςκάθετες προς τις ράγες·Να περνάν οι περαστικοί και να φεύγουν απ’την άλλη, βιαστικά. Πριν έρθουνε τα τρένα και τους πατήσουν.Και οι ζωές μας και αυτές παράλληλεςσυνοδοιπόροι στον ίδιο δρόμο.Στις ίδιες –παράλληλες- ράγες Κάθομαι και κοιτάω τα τρένα μας να τρέχουν και αναμένω. Και καρτερώ την σύγκρουση όταν έρθει.Την αναπόφευκτη, την λυτρωτική, την απαραίτητη. Άραγε θα επιζήσει κανείς;Αυτό ούτε ο μάντης Τειρεσίας δεν το ξέρει.Ένα μόνο είναι σίγουρο.Τίποτα ποια δεν θάναι ίδιο.Τίποτα ποια δεν θάναι όπως παλιά.Αυτό δεν ήθελες;Αυτό.Και αρκεί!