Μόλις βγήκες από μια σχέση που παραδόξως αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πως δεν ήταν ο μεγάλος σου συνταρακτικός έρωτας. Συνηθισμένη κατάσταση έξω με την παρέα να αναλύεις και να υπεραναλύεις ποιος και κατά πόσο έφταιξε που όλη αυτή η καψούρα έληξε άδοξα, ξεφούντωσε. Η απάντηση βγαίνει τόσο βεβιασμένα σχεδόν αισχρά: μαλακομαγνήτης. Ούτε εσυ ούτε ο άλλος ευθύνεται για τον χωρισμό, ευθύνεται εκείνη η ανώτερη σκοταδιστική δύναμη που ακούει στο όνομα «μαλακομαγνήτης».


Τόσο παιδιάστικη και ευθυνόφοβη η απάντηση σου, μικρό μου. Δεν υπάρχει μαλακομαγνήτης. Ο λαός σοφά έχει πει «όμοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα». Ελκύουμε και έλκουμε το όμοιο μας. Αυτό που έχουμε, όσο θλιβερό και αν ακούγεται, είναι αυτό που μας αξίζει. Ο περίγυρος μας μάς αντικατοπτρίζει. Μην επιρρίπτεις λοιπόν ευθύνες σε ανοσιότητες όπως ο «μαλακομαγνήτης». Εσύ και μόνον εσύ είσαι υπεύθυνος για τα δεινά και τα καλά σου.


Αν το περιβάλλον σου είναι σκάρτο, τότε κάπου σφάλλεις και ο ίδιος. Ένας πολύ καλός μου φίλος μου συνέστησε προσφάτως να διώξω από την ζωή μου ανθρώπους τοξικούς, τα συναισθηματικά βαμπίρ που λένε. Θαρρώ σήμερα πως είχε δίκιο. Κάνω όμως την αυτοκριτική μου· Εγώ τους μάζεψα, εγώ τους επέτρεψα να έρθουν, να πάρουν και ύστερα θλιβερά να φύγουν. Ήταν ο δικός μου χαρακτήρας που τους προσκάλεσε. Εγώ και μόνον εγώ είμαι υπεύθυνη για τη ζωή μου.


Εν ολίγοις, θέλω να σου πω να σταματήσεις να πιστεύεις σε σκοταδιστικές αηδίες και σε μαλακομαγνήτες. Αν σε ενοχλούν οι γύρω σου, άλλαξε πρώτα τον εαυτό σου. Εσύ θα καθορίζεις από τούδε και εις το εξής ποιον θα έχεις δίπλα σου ως φίλο, ως σύντροφο, ως εχθρό και ως αντίπαλο. Μπορείς να ξεκινήσεις με το να κατανοήσεις ποιος είσαι και τι θες και ύστερα σαφώς όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Πιάσε τη ζωή σου από τα μαλλιά και κούρεψε την γουλί.