10+1 ταινίες από τα 80s που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ

10+1 ταινίες από τα 80s που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ Facebook Twitter
0
10+1 ταινίες από τα 80s που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ Facebook Twitter


The Shining (1980)

 


Δεν υπάρχει άτομο που να μην παγώνει από το βλέμμα του Nicholson όταν, κρατώντας ένα τσεκούρι, φωνάζει "Danny, I'm coming". H πλήρης αποδόμηση της ομώνυμης νουβέλας του Stephen King από τον Kubrick είναι ένα ανεξήγητο (?) ταξίδι στην παράνοια.

 Raiders of the Lost Ark (1981)

Συνήθως όταν ρωτούσαν ένα αγόρι τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, απαντούσε αστροναύτης. Εγώ απαντούσα αρχαιολόγος. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, οι περιπέτειες του Δρ. Indiana Jones από τον πρώτο παραμυθά του Hollywood (Steven Spielberg) έδιναν επιτέλους φθαρτές ιδιότητες (βλ. φίδι) σε έναν ήρωα δράσης.


Blade Runner (1982)

 


Τι θα συμβεί αν ερωτευτείς το cyborg που κυνηγάς? Ακόμα χειρότερα, τι θα συμβεί αν αποδειχθεί ότι είσαι κι εσύ cyborg? Ο ορισμός του φουτουρισμού από τον Ridley Scott σε μουσική Vangelis Papathanasiou. Προτιμήστε τη Director's Cut.

Scarface (1983)

 


H άνοδος και η πτώση ενός Κουβανού βαρώνου ναρκωτικών στο Miami. Το πέρασμα από το Κομμουνιστικό καθεστώς στο Αμερικάνικο Όνειρο δεν είχε πάντα ευτυχή κατάληξη. Για άλλη μια φορά ο Pacino δίνει ερμηνεία για Oscar, ενώ η τότε πιτσιρίκα Michelle Pfeiffer κλέβει καρδιές. Η σκηνή με το αλυσοπρίονο στο μπάνιο παραμένει μία από τις πιο σοκαριστικές που έχουν γυριστεί ποτέ.


Terminator (1984)

 


Αν υπάρχει ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που μπορεί να αποδειχθεί προφητικό, τότε αυτό είναι του Εξολοθρευτή. Οι μηχανές επαναστατούν, το ταξίδι στο παρελθόν γίνεται αγώνας δρόμου κι ο Arnold σχεδόν αμίλητος σου κόβει την ανάσα με το δολοφονικό του βλέμμα.


Breakfast Club (1985)

 


Πέντε μαθητές, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, τιμωρούνται να περάσουν το Σάββατο τους στο σχολείο. Πέντε μαθητές μέσα από τη σύγκρουση θα έρθουν πιο κοντά και θα βιώσουν την πρώιμη ενηλικίωση. Μία από τις καλύτερες εφηβικές ταινίες όλων των εποχών και αναμφίβολα αρκετά κοντά στη σημερινή δυτική γενιά. Εδώ ακούγεται η μεγαλύτερη επιτυχία των Simple Minds ('Don't Forget About Me'), η οποία παραδόξως δε γράφτηκε από τους ίδιους.


Big Trouble in Little China (1986)

 


Ο (υποτιμημένος) Kurt Russell πρωταγωνιστεί σε ένα φιλμ που από ένα απλοϊκό b-movie μεταμορφώνεται σε ένα cult διαμάντι με φόντο όχι τους συνήθεις ουρανοξύστες ή τα ήσυχα προάστια των Αμερικάνικων μεγαλουπόλεων, αλλά τη 'στοιχειωμένη' Chinatown. Αν και εμπορικό ολίσθημα στην εποχή του, αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά saga του John Carpenter.


Angel Heart (1987)

 


Ένα από τα πιο ανατριχιαστικά φινάλε της δεκαετίας. Η πρώτη κινηματογραφική επαφή με το δαιμονικό κόσμο του Voodoo στη Νέα Ορλεάνη κι ερμηνεία καριέρας από το (τότε) sex symbol Mickey Rourke. Έκτοτε οι αναγραμματισμοί άρχισαν να αποκτούν άλλη σημασία στο σινεμά (βλ. 'Louis Cipher').


Dead Ringers (1988)

 


Το νοσηρό σύμπαν στο μυαλό του David Cronenberg μέσα από την ψυχαναγκαστική σχέση αλληλεξάρτησης δύο ομοζυγωτικών διδύμων. Ο Jeremy Irons σε διπλό ρόλο-σταθμό στην καριέρα του μπλεγμένος σε έναν μεταφυσικό ιστό που έχει υφάνει με δεξιοτεχνική μαεστρία ο Καναδός δημιουργός.


Do the Right Thing (1989)

 

Με αφορμή ένα καυτό καλοκαιρινό πρωινό σε μια συνοικία του Brooklyn, τα τεταμένα νεύρα των περίοικων οδηγούν σταδιακά σε απολαυστικά κωμικοτραγικές καταστάσεις, αφήνοντας μας όλους με την απορία για το ποιος μπορεί τελικά να κάνει το σωστό. H απόλυτη κατακραυγή του σύγχρονου αστικού παραλογισμού υπό το πολυφυλετικό πρίσμα του πάντα καυστικού Spike Lee.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ