Στο σημερινό «Α μπα»: περί παγκόσμιας ισορροπίας

Στο σημερινό «Α μπα»: περί παγκόσμιας ισορροπίας Facebook Twitter
48

 

__________________
1.

Αγαπητή Α, μπα

Είμαι σε απόγνωση, θέλω να με βοηθήσεις. Έμενα χρόνια στο εξωτερικό και πάντα ήθελα να γυρίσω Ελλάδα. Το τελευταίο εξάμηνο που ήμουν εκεί ήμουν σε μία σχέση αλλά θεώρησα ότι δεν γινόταν να αλλάξω το πλάνο της ζωής μου γι αυτόν. Κι έτσι γύρισα...Το μετάνιωσα βέβαια πολύ γρήγορα. Αυτός το πήρε πολύ βαρυά και μετά άρχισαν τα προβλήματα. Αναγνωρίζω ότι δεν του φερόμουν κι εγώ πολύ καλά. Πάνω σε έναν καβγά μου ζητάει να κάνουμε διάλειμμα, και την επόμενη μέρα βγαίνει με μία και φιλιούνται. Αυτό μου το παραδέχτηκε ο ίδιος με κλάμματα. Είμαι χάλια. Με πείθει για το ότι δεν σήμαινε τίποτα για εκείνον και για τα αισθήματα του για μένα. Αλλά πως θα μπορέσω να ξεπεράσω κάτι τεέτοιο? Ξεπερνιέται κάτι τέτοιο? Και πώς θα μπορέσω να τον ξαναεμπιστευτώ και να γυρίσω πίσω για να είμαστε μαζί? Έχει περάσει πλέον 1 χρόνος που γύρισα και σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο από απόσταση.- Μία πληγωμένη

Άλλαξες χώρα γιατί θεωρούσες ότι η σχέση σου δεν ήταν αρκετά σημαντική για να μείνεις εκεί που ήσουν. Το μετάνιωσες (γιατί «φυσικά;» Καθόλου «φυσικό» δεν είναι. Ή μάλλον, είναι τόσο φυσικό όσο είναι «φυσική» μια λάθος απόφαση). Δεν του φερόσουν καλά, τα χαλάτε, αυτός φιλιέται με μια άλλη, το μετανιώνει, και κλαίει για να τον συγχωρήσεις, ενώ τα είχατε χαλάσει.


Και η σούμα είναι ότι η πληγωμένη είσαι ΕΣΥ;


Δεν ξέρω τι να πρωτογράψω. Ήθελες να αλλάξεις χώρα επειδή η σχέση σου δεν καθοριστική για τις αποφάσεις σου, αλλά ήθελες να μείνει ο άλλος πιστός; Γιατί; Θα τα είχατε για πάντα από μακριά; Αυτό συμφωνήσατε; Κι ακόμα αν τα είχατε από μακριά, εφόσον τα χαλάσατε σε έναν καβγά, γιατί ζητάς τα ρέστα που φιλήθηκε με μια άλλη; (Που να έκανε και τίποτα άλλο) Τι πρέπει να ξεπεράσεις; Ότι δεν θα είναι εις τους αιώνες των αιώνων δικός σου, όπου και αν είσαι, όπου και να πας;


Δυσκολεύομαι να απαντήσω σε κάποιον που φέρεται ανώριμα, παιδικά και εγωιστικά, αλλά όταν κάποιος φέρεται ανώριμα, παιδικά και εγωιστικά και επιπλέον πιστεύει ακράδαντα ότι είναι και θύμα, δεν ξέρω αν έχει νόημα η απάντηση. Βέβαια, η συγκεκριμένη έχει βρει τέλειο παρτενέρ, ο οποίος κλαίει για συγχώρεση από τη μαμά του. Κύριε, τα πάντα εν σοφία εποίησας (και τώρα κάποιος θα με ρωτήσει γιατί χρησιμοποίησα αυτή τη φράση εφόσον δεν πιστεύω σε θρηκείες, σε 3...2...1...)

__________________
2.

Γεια σου ...Α, μπα!
Ειμαι 33 χρονων, μένω Ελλάδα και γενικα στη ζωή μου εχω περασει αρκετά στον οικογενειακό τομέα (άσχημο χωρισμο γονιών, η αδερφή μου άρρωστη με την πάθηση της "μανιοκατάθλιψης" κτλ) Και γράφω κτλ γιατι με την βοήθεια ειδικών και χρόνιων (περιπου 4) ψυχανάλυσης και διαφόρων άλλων μεθόδων, κατάφερα να αποκτήσω αυτοπεποίθηση και να καταλάβω πολλα για πραγματα που μου ταιριάζουν και πως να τα διεκδικώ. Φυςικα το πιο δυςκολο ήταν να βάλω την οικογένεια μιυ στη θέση της. Στον συναισθηματικό τομέα όμως νοιωθω αρκετά κενά ( πχ φοβίες , έλλειψη εμπιστοσύνης, τάση φυγής αλλα και μη σωστο διαχωρισμό αξιών σε έναν άνθρωπο) κανω συμβουλευτική τα τελευταία 3 χρονια αλλα με την ψυχολόγο αυτη στη συνέχεια κάναμε και παρέα με αποτέλεσμα να με επηρεάζει αρκετά αλλα δεν ξερω εαν αυτο ειναι σωστο ή οχι ! Νοιωθω οτι τα επιχειρήματα που θέτει ειναι σωστά αλλα κάποιες φορες αμφιβάλλω εαν ειμαι εγω αυτη που παίρνω τις αποφάσεις στο τέλος . Σαν να την θεωρώ μέντορα μου ενα πράγμα αλλα πολλές φορες νοιωθω και αυτο που λέμε Brain washing. Θα έπρεπε να αλλάξω ψυχολόγο, ετσι δεν ειναι ; Ευχαριστω ... :)- Star*

Δεν μπορώ να φανταστώ προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες είναι αποδεκτό να κάνεις παρέα με την ψυχολόγο σου. Δε νομίζω ότι υπάρχουν. Ναι, πρέπει να αλλάξεις ψυχολόγο το συντομότερο, και αυτό είναι η πρώτη μόνο κίνηση. Ούτε για φίλη σου κάνει αυτή η γυναίκα, γιατί η σχέση σας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μπερδεμένη, έως και επικίνδυνη, και το καταλαβαίνεις και η ίδια. Καλύτερα να πάρεις μια απόσταση, να βρεις άλλη ψυχολόγο, και όταν αισθανθείς και πάλι δυνατή, επαναπροσδιορίζεις αυτή τη σχέση σε νέες βάσεις – αν το θελήσεις.

__________________
3.

Αγαπητή Α, μπα,

Είμαι φοιτήτρια πρώτο έτος στην Αγγλία, στην ίδια πόλη με την καλύτερή μου φίλη. Την γνωρίζω από τη δευτέρα γυμνασίου και από τότε μέχρι και σήμερα είμαστε αχώριστες. Σπουδάζουμε όμως σε διαφορετικά πανεπιστήμια και έχουμε κάνει διαφορετικές παρέες η κάθε μία αλλά βρισκόμαστε και μιλάμε σχεδόν κάθε μέρα.
Σήμερα (για την ακρίβεια πριν λίγα λεπτά) κατάλαβα πως μου είπε ένα τεράστιο ψέμα και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Δεν ξέρω πώς να νιώσω... Νιώθω βασικά πως δεν την ξέρω πια. Σαν να μην είναι αυτή που νόμιζα. Θα ήθελα πραγματικά να σου διηγηθώ την ιστορία και να μου πεις την άποψή σου πάνω στο θέμα.
Εδώ και κάτι μήνες λοιπόν, μου έχει πει πως έχει ένα αγόρι, ο οποίος είναι ένας απ' τους flatmates της στην εστία που μένει. Εγώ δεν τον έχω δει/γνωρίσει ούτε μια φορά, όσες φορές κι' αν έχω πάει από εκεί. Είχα αρχίσει λίγο να αναρωτιέμαι αν όντως υπάρχει, αλλά έλεγα πάντα από μέσα μου ''τι βλακείες σκέφτομαι, σιγά μην μου έλεγε ψέματα η ίδια μου η κολλητή.'' Φωτογραφίες μου είχε δείξει βέβαια, τον έχει και φίλο στο Facebook αλλά δεν έχω δει ούτε ένα μήνυμά του, ούτε έχω παρατηρήσει να την παίρνει ποτέ τηλέφωνο... Σημειώνω επίσης πως πριν τα φτιάξει με αυτόν μου είχε πει για άλλους δύο που είχε κάνει κάτι, αλλά ούτε αυτούς τους γνώρισα ποτέ. Άρχισα λοιπόν να υποψιάζομαι πως κάτι πάει στραβά. Πως μου λέει ψέματα. Δεν της το είπα όμως, γιατί δεν ήμουν ποτέ σίγουρη.
Σήμερα όμως έγινε κάτι πολύ ακραίο. Με πήρε τηλέφωνο το πρωί και μου είπε έκπληκτη πως ο γκόμενός της θέλει να την γνωρίσει στους γονείς του που είναι στο Λονδίνο. Η πόλη που μένουμε είναι 2 ώρες με αυτοκίνητο απ' το Λονδίνο. Μου είπε πως θα φύγει μεσημέρι και θα γυρίσει βράδυ. Εγώ παραξενεύτηκα λίγο γιατί γνωρίζονταν πολύ λίγο καιρό για να γίνει ένα τέτοιο βήμα στην σχέση τους. Αλλά δεν έδωσα και πολύ σημασία. Όσο ήταν στο δρόμο λοιπόν (μου είχε πει πως πάνε με το αμάξι του), μιλάγαμε μέσω Facebook και μου έλεγε πόσο έχει φρικάρει και πως δεν τον βλέπει τόσο σοβαρά και δεν ξέρει τι να κάνει. Εγώ γέλαγα και προσπαθούσα να την ηρεμήσω. Τέλος πάντων με αυτά και μ' αυτά έρχεται η ώρα που γυρνάει πάλι πίσω και με παίρνει τηλέφωνο να μου πει πως πήγε. Αφού μου τα είπε, με ρώτησε αν μπορεί να περάσει από εδώ. Ήρθε, μαγειρέψαμε, φάγαμε, μιλήσαμε, γελάσαμε κτλ. κτλ. Κάποια στιγμή πήγε να τσεκάρει το Facebook της απ' το laptop μου και χωρίς να το θέλω είδα τον κωδικό της... Όταν έφυγε ήμουν σε τεράστιο δίλημμα να μπώ η να μην μπώ. Τελικά μπήκα από το Facebook της και πήγα στα μηνύματά της και εκεί ήταν που όσα υποπτευόμουν βγήκαν αληθινά. Οι συζητήσεις της με όσους είχε μιλήσει τις ώρες που εγώ νόμιζα πως ήταν στο Λονδίνο, δεν συμπεριλάμβαναν καθόλου το γεγονός πως ήταν στο Λονδίνο! Μάλιστα με κάποιους συμφοιτητές της κανόνισε να πάνε μαζί στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου να διαβάσουν! Και μία flatmate της την ρώτησε ''Τι έκανες όλη μέρα;'' και εκείνη της απάντησε ''Τίποτα, διάβαζα και πήγα supermarket.'' Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Το ξέρω πως ήταν τεράστιο λάθος που μπήκα απ' το Facebook της, αλλά δεν άντεχα, ήταν ο μόνος τρόπος να μάθω την αλήθεια. Δεν ξέρω τώρα τι να κάνω, πώς να της φερθώ. Θέλω να την ρωτήσω γιατί μου λέει τέτοια ψέματα, τί την ωθεί σε κάτι τέτοιο, αλλά δεν ξέρω πώς να της το πω... Δεν την αναγνωρίζω πια, έχασα την εμπιστοσύνη μου.

Τα κακά νέα πρώτα: η σχέση σας δεν θα είναι ίδια, ό,τι και να κάνεις τώρα, ακόμη και αν προσπαθήσεις να το κουκουλώσεις, ή να το αγνοήσεις, ή να το θάψεις. Ευτυχώς που δεν θέλεις να κάνεις τίποτα από τα τρία.


Τα μέτρια νέα τώρα: είναι σημαντικό ότι λέει ψέματα μόνο σε σένα. Δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει, αλλά σίγουρα κάτι σημαίνει. Ίσως να θέλει να έχεις κάποια εικόνα γι' αυτήν, και αυτό επειδή η εικόνα που έχει για τον εαυτό της μάλλον δεν είναι καλή. Την ξέρεις πολλά χρόνια, οπότε η αίσθηση που έχει για τον εαυτό της εξαρτάται και από την δική σου ματιά. Προσπαθώντας να επηρεάσει αυτό που βλέπεις, ίσως καταφέρει να αλλάξει και τον τρόπο που βλέπει η ίδια τον εαυτό της.


Καλά νέα δεν έχω, δυστυχώς. Καλό θα είναι αν καταφέρεις να επιστρατεύσεις όλη σου την φιλευσπλαχνία για έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι χρειάζεται να εφευρίσκει μια άλλη ζωή για να νιώθει αποδεκτός σε έναν φίλο του, γιατί αυτή η ζωή που ζει δεν αξίζει αρκετά. Μην το βλέπεις ως επίθεση προς εσένα. Δικό της θέμα είναι, εσύ λειτουργείς περισσότερο ως καθρέφτης.


Για μένα το καλύτερο είναι να πεις την αλήθεια. Δεν είναι βολικό να παραδεχτείς ότι μπήκες στον λογαριασμό της επειδή υποψιαζόσουν ότι σου λέει ψέματα, αλλά είναι πιο δίκαιο να παραδεχτείς ότι έκανες κάτι λάθος, πριν της δώσεις την τρομάρα της ζωής της.

__________________
4.


Σας χαιρετώ! Χώρισα πριν από λίγο καιρό μετά από μια απαίσια σχέση η οποία κατέληξε σε γάμο και παιδί. Ήταν 10 χρόνια γεμάτα υποτίμηση, ξύλο κι άλλα δυσάρεστα. Εδώ και δυο μήνες περίπου όμως έχω γνωρίσει ένα παιδί το οποίο μου ξύπνησε αισθήματα που είχα ξεχάσει. Κι εκείνος έχει βγει από μακροχρόνια σχέση κ δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμος να μπει σε μια νέα ακόμη. Το θέμα είναι ότι περνάμε πολύ καλά ο ένας με τον άλλο και τα βρίσκουμε σε πολλά (ασχολίες, χιούμορ, γούστα, στάση ζωής) κι έχει αγγίξει την ψυχή και το μυαλό μου χωρίς να έχει αγγίξει καν το κορμί μου. Η απορία μου είναι η εξής: πιστεύεις ότι δυο σπασμένοι άνθρωποι σαν εμάς θα τα βρουν στην πορεία ή θα καταλήξουμε σε αθλιότερη κατάσταση απο αυτή στην οποία βρισκόμασταν πριν γνωριστούμε;- Gina

Αν πέρασες δέκα χρόνια γεμάτα υποτίμηση και ξύλο, και εξακολουθείς να πιστεύεις ότι είσαι καταδικασμένη σε κακή ζωή, αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις πειστεί ακόμα ότι δεν έφταιγες για την κακοποίηση. Αν δεν έχεις ξεκαθαρίσει αυτό μέσα σου, αν δεν έχεις αναλύσει αυτό που έζησες για δέκα χρόνια για να το κατατάξεις εκεί που πρέπει, θα δυσκολευτείς να δημιουργήσεις μια ισότιμη σχέση – όχι επειδή δεν αξίζεις ισότιμη σχέση, αλλά επειδή ίσως δεν έχεις μάθει πώς να την διεκδικείς.


Η μοιρολατρία είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι. Δεν είσαι αυτά που έζησες, είσαι αυτό που θέλεις και αποφασίζεις και προσπαθείς να είσαι. Η ζωή είναι ανοιχτή, πάντα, για όλους μας.

 

__________________
5.


Ειμαι 23 χρονων και κοπελα. Δε ξερω πως να το θέσω αλλα θα προσπαθησω κάπως ετςι: νόμιζα παντα πως ήμουν straight. Ειχα μια σχεση απο το γυμνάσιο (με αγορι προφανώς) που τελείωσε πριν 3 μήνες. Πριν 1μιςη χρονο γνωριςα μια κοπελα που τελικά Κάπου στην πορεία την ερωτεύτηκα. Της το ειπα, μου ανοίχτηκε κ αυτη, και τωρα ειμαςτε μαζι. Ενώ περνάω τελεια μαζι της και δε θελω να τη χαςω, φοβάμαι οτι δε θα εχω κατι 'φυσιολογικό' ποτε ξανα, όλες οι φιλες μου θα παντρευτούν, η μανα μου θα αναρωτιέται γιατι ειμαι μονη και τα σχετικά. Με βαραίνει το γεγονός οτι δεν το εχω πει σε κανεναν, ουτε καν στη μητέρα μου που παντα τα συζητούσαμε ολα. Θελω να μιληςω σε κάποιον (πχ τςακωνομαςτε με την κοπελα μου κ θελω να το συζητηςω Με κάποιον και δε μπορω)! και πνιγομαι στις σκέψεις μου!Τι να κανω;- Messed up

Οι φίλες σου τι φίλες είναι αν δεν μπορείς να τους πεις κάτι τόσο σημαντικό; Δεν το λες επειδή φοβάσαι την αντίδραση τους; Μήπως τις υποτιμάς; Δεν λέω ότι αποκλείεται να αντιδράσουν άσχημα, μου κάνει όμως εντύπωση που δεν σου περνάει καν από το μυαλό να τους μιλήσεις. Γιατί είναι αυτονόητο για σένα να το κρατάς μυστικό από τη μητέρα σου; Δεν λέω ότι πρέπει οπωσδήποτε να της το πεις, αλλά αν είχατε τόσο καλή σχέση, μήπως την υποτιμάς και αυτή;


Από αυτά που γράφεις είναι σα να πιστεύεις ότι έπαθες προσωρινή παράνοια και ότι δεν αξίζει να ανακατέψεις όλη σου τη ζωή για μια περαστική τρέλα. Ή μάλλον, φοβάσαι το ανάποδο: ότι δεν θα είναι μια περαστική τρέλα και –γκασπ- τελικά δεν είσαι εκατό τοις εκατό στρέιτ.


Πέρα από τις διάφορες απορίες που έχω (πώς κρύβεις μια ολόκληρη σχέση από όλη σου τη ζωή; πού βγαίνετε; Πού λες στις φίλες σου ότι πας; Πόσα ψέματα λες κάθε μέρα για να κρύψεις κάτι τέτοιο), η πρόταση μου είναι ότι όταν νιώθεις ότι δεν έχεις κανέναν για να πεις κάτι, είναι η ώρα για να πας σε έναν ψυχολόγο. Μεταξύ άλλων, και γι' αυτό υπάρχουν.

__________________
6.


Λακωνικα.
Ειναι δυσκολο να αποφασισεις να αγαπησεις.ειναι σαν να κανεις σκοινακι και να πρεπει να λυσεις μια εξισωση με δυο αγνωστους.προφορικα.λαχανιασμενη.
1,5 χρονο με κοπελα.κοπελα με κοπελα.απιστευτος ερωτας.απιστευτη αγαπη.απιστευτη αυτη.δυο φορες την απατησα με εναν φιλο μου.το πηρε ηρεμα και λογικα.ξεχωριζει το σαρκικο και το συναισθηματικο.την χωρισα γτ ενοιωθα οτι ειχε κουραστει και οτι ειχαμε παραγινει αδερφακια με ολο αυτο το μπειμπιτοκ και τις λιγοστες ερωτικες στιγμες.εχω κανει κατι με 4 ανθρωπους στους 4 μηνες που ειμαστε χωρισμενες.με οποιον κανω (εκτος απο την μια που καπως κατι ενοιωσα) ή θελω να κανω σκεφτομαι αυτη.σχεδον νοιωθω οτι την απαταω.ισως φταιει το οτι ακομα δεν φερομαστε σαν χωρισμενες.αυτη εκανε κατι με εναν και πεθανα." ο χωρισμος ειναι η καλυτερη βιωματικη περιγραφη του θανατου." οπως λεει και ενας φιλος μου.παντα ημουν ενα κτητικο καθαρμα.ενα εγωιστικο γουρουνι.δεν μπορουσα και δεν μπορω να φανταστω οτι αυτος/αυτη που φιλουσα φιλιεται με αλλον/αλλη.οκ ειμαι και αυτοκαταστροφικη μεσα σε ολα.πως θα καταφερω να "αγιασω" και να σταματησω να παθαινω κριση πανικου στην σκεψη οτι μιλαει με καποιον αλλο και αυτος δν ειμαι εγω . γιατι ειναι "αυτος".αντρας.μαλιστα ειναι τοσο περιπλοκο.

Υ.Γ. ακομα και η ψυχολογος μου σηκωνει τα χερια ψηλα .

Πιστεύω ότι η ψυχολόγος σου σηκώνει τα χέρια ψηλά όχι επειδή είσαι κάποιο ανεξήγητο, περίπλοκο, μπερδεμένο φαινόμενο, αλλά επειδή ενώ ξέρεις πολύ καλά ότι η συμπεριφορά σου είναι ανάρμοστη, παιδική και πολύ κουραστική για τους άλλους (βάζω και την ψυχολόγο σου μέσα, να ξέρεις), δεν έχεις καμία πρόθεση να την αλλάξεις.


__________________
7.


Όσο κι αν προσπαθώ να μην επιβαρύνω τον πλανήτη με τα σκουπίδια μου και τις συνήθειες μου, ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί και μου είχε κάνει εντύπωση μια φορά που είχες πει ότι ουσιαστικά είναι παράλογο να καθαρίζουμε το μπάνιο, την κουζίνα, τα υπόλοιπα δωμάτια με πόσιμο νερό εφόσον άλλοι δεν έχουν ΚΑΝ πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Όμως σε αυτό δε βλέπω καμία εναλλακτική. Δηλ τι να κάνω; Να μαζεύω με κάποια πατέντα τα απόνερα από τα πλυμένα πιάτα κι από το πλύσιμο του σώματός μου και να πλένω με αυτά την κουζίνα κοκ; Τότε δε θα τα βρώμιζα αντί να τα καθαρίζω;

Δεν το εννοούσα τόσο κυριολεκτικά. Δεν θα χορτάσουν οι πεινασμένοι της γης αν εσύ προσωπικά σταματήσεις να τρως. Χρειάζεται όμως σεβασμός στα αγαθά που μας δίνονται τόσο εύκολα, και τόσο φτηνά σε σχέση με την παγκόσμια αξία τους (το πόσιμο νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο, το φρέσκο φαγητό) και αυτό σημαίνει μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση. Η σπατάλη μας, σε συνδυασμό με την αυτονόητη απαίτηση να γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού είναι που έχει βυθίσει τα τρία τέταρτα της γης σε τέτοια ένδεια. Δεν αλλάζει κάτι στην παγκόσμια ισορροπία αν κάποιοι, ακόμη και όλοι, στερηθούν κρέας (ή γάλα, ή αβγά, ή δερμάτινα είδη, ή δεν ξέρω τι) αν παράλληλα τρώνε γκότζι μπέρις που εισάγονται με αεροπλάνα από την Καμπότζη (το τελευταίο παράδειγμα είναι από το μυαλό μου, για να εξηγήσω το σκεπτικό). Ο σεβασμός έχει νόημα όταν γίνεται παντού, και στα πλην, αλλά κυρίως στα συν, δηλαδή όχι μόνο σε αυτά που δεν τρώμε, αλλά στο ζύγισμα τους σε σχέση με αυτά που τελικά τρώμε.

48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
Επειδή είμαι ενοχική με την κατασπατάληση του νερού κάνω τα εξής: -Χρησιμοποιώ λεκάνη για το πλύσιμο πιάτων και στο ξέπλυμα έχω μέση ροή νερού, όσο χρειάζομαι δηλαδή.-Στην τουαλέτα ρίχνω όταν γίνεται το νερό του μπάνιου ή αυτό που μένει από το πλύσιμο των χεριών.-Στα μπαλκόνια πάει το νερό της σφουγγαρίστρας και μετά λίγο καθαρό για το ξέπλυμα. -Παράθυρα και αυτοκίνητο τα πλένουμε με τον κουβά.Δεν σώζω και τον πλανήτη...αλλά από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα!!!
Μ' αφορμή την #6 θα' θελα να ρωτήσω κάτι που με προβλημάτισε αρκετά τελευταία, εάν μία/ένας έχει συγχρόνως δύο σχέσεις με δύο άτομα διαφορετικού μεταξύ τους φύλου, μπορεί να θεωρείται δικαιολογημένα ότι απιστεί ή όχι; Παρακαλώ, εάν πιστεύετε ότι όχι, ψηφίστε ΟΧΙ. Ευχαριστώ πολύ.
Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο η απιστία έχει να κάνει με το φύλο. Η απιστία είναι όταν προδίδεις την εμπιστοσύνη του συντρόφου σου σε σεξουαλικό κ όχι μόνο επίπεδο. Από τη στιγμή που τα όρια (αν κ δυναμικά) είναι καθορισμένα στο κάθε ζευγάρι για το τι σημαίνει για αυτούς απιστία τι νόημα έχει ένα τέτοιου είδους γκάλοπ;
Τα όρια δεν είναι ρητά καθορισμένα συνήθως πριν μία τέτοια "απιστία" ίσως θεωρώντας αυτονόητο ότι δε θα υπάρξει λόγω και των κοινωνικών ταμπού. Γιατί μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι άλλες ανάγκες καλύπτει μία σχέση μ' άτομο του ενός φύλου, κι άλλες μ' άτομο του άλλου. Εάν δεν μπορούν να σου δώσουν τα ίδια πράγματα, γιατί να μπορούν ν' αξιώσουν να μην πας και δίπλα, όταν πρόκειται μάλιστα γι' ανάγκες σου ζωτικής σημασίας(σεξ/αίσθημα/οικογένεια ανάλογα); Γιατί πρέπει να στα δίνει όλα ένα άτομο; Σ' αυτό το σημείο είναι κρίσιμο για την ερώτησή μου το φύλο. Αφού είναι άλλης υφής σχέσεις, γιατί αφορά ως απιστία και δεν μπορούν να τρέχουν παράλληλα και πρέπει να γνωρίζουν και ν' αποδέχονται έστω, κι υπάρχει προδοσία της εμπιστοσύνης, εάν δε γνωρίζουν; Ένας απ' το ένα φύλο και μία απ' τ' άλλο. Κι αν γνωρίζουν κι αποδέχονται, πάλι θεωρείται απιστία που αποδέχονται/ανέχονται ή ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΙΣΤΙΑ; Θέλω να πω μήπως δεν τίθεται καν θέμα να ξέρουν, διότι δεν υπάρχει απιστία/σύγκριση ανάμεσα σ' ανόμοια πράγματα.
"εάν μία/ένας έχει συγχρόνως δύο σχέσεις με δύο άτομα διαφορετικού μεταξύ τους φύλου, μπορεί να θεωρείται δικαιολογημένα ότι απιστεί ή όχι;"Αν τα άτομα το γνωρίζουν και συναινούν, προφανώς όχι (polyamory). Αν τα άτομα δεν το γνωρίζουν, προφανώς ναι....Τι κουκουρούκου/αυτονόητη ερώτηση.
Βρε κοριτσια στο πατριαρχικο αντρικο μυαλο η απιστια εχει καθορισμο εννοιας α λα Bill Clinton: αμα δεν μπει κρεατινη ενεση, ολα καλα!Αυτο που δεν απαντιεται βεβαια ειναι η περιπτωση λεσβιας που απιστει με καποιον περιστασιακο αντρα επιβητορα: το αντρικο πατριαρχικο μυαλο υπολογιζει την κρεατινη ενεση ως το απαν, οποτε ισως τοτε ισχυριστει οτι δεν αποτελει απιστια αλλα ανακσλυψη του φωτος του αληθινου, φως εκ φωτος κλπ κλπ.Lose lose situation.
Τωρα που το ξαναβλεπω ισως αδικω τον Πριγκηπα. Ναι μεν σαφως θεωρω οτι αυτο που ειπα ισχυει στο μυαλο πολλων αντρων (αν η γυναικα τους τους απατησει με αλλη γυναικα δεν ειναι τοσο φοβερο, ισως γουσταρουν κιολας φαντασιωσικα). Αλλα νομιζω ο Πριγκηπας αναφεροταν στο χθεσινο αρθρο με μαρτυριες αυτοπροσδιοριζομενων ως στρειτ αντρων με σχεσεις γαμου ή μακροχρονιες που συναπτουν πρριστασιακες σεξουαλικες συνευρεσεις με αλλους αντρες για ομοερωτικη επαφη.
η Γ45 πάλι, Θα προτιμούσα η σύντροφός μου να πήγαινε μόνο με μένα! Ούτε φαντασιωτικά! Αναφέρομαι και στα δύο φύλα και για σχέσεις επενδυμένες συναισθηματικά. Συνειδητοποιώ ότι είναι μια πολύ πιο συνηθισμένη φάση απ' ό,τι συζητάμε συνήθως, γιατί απλά δεν τη συζητάμε λόγω των ταμπού. Πήρα αφορμή απ' την #6.
Με την ίδια λογική άλλες "ανάγκες" μπορεί να καλύπτει ένα άτομο με x διαφορετικές γυναίκες/ή με x διαφορετικούς άνδρες ή με x διαφορετικώς προσδιοριζόμενουs ανθρώπους.Εκτός κι αν θεωρείς τις γυναίκες τους άνδρες και τα διαφορετικώς προσδιοριζόμενα άτομα ως αμειγείς ομάδες με σαφή χαρακτηριστικά και επιθυμίες, των οποίων τα "μέλη" πάντοτε προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, οπότε i rest my case κι αναρωτιέμαι γιατί σπαταλώ τoν χρόνο μου εδώ.
@It's the cops,η ετοιμολογια δεν αναιρει οτι το να σου πει καποιος οτι κατι "δεν σου παει" σημαινει οτι παιρνει απο μονος του ενα παραπανω θαρρος απο οτι ειναι αποδεκτο. Με τι κριτηρια στο κατω κατω κρινει? Εμφυλα, οπου οι γυναικες ειναι "γλυκιες" κι οτιδηποτε αλλο παρεκλινει θεωρειται καταδικαστεο?Δεν σε ειχα για τυπο που θα μου ελεγε να χανογελαω κιολας στους αγνωστους. Κρατα τη θεση σου ψηλα.
Πριγκηπα, ειλικρινα θεωρω οτι με τις εμπειριες του ευρυτερου περιγυρου αυτο που συμβαινει ειναι κυριως το σχημα παντρεμενος/δεσεμευμενος φαινομενικα στρειτ αντρας συναπτει περιστασιακες σαρκικες σχεσεις με αλλους αντρες ενω η γυναικα δεν εχει ιδεα. Δεν θα μπω στις αιτιασεις γιατι δεν ειμαι ψυχολογος αλλα το φαινομενο απο μονο του δεν μιλαει για το τι ψαχνουν στο παραλληλο τα ατομα που ακολουθουν αυτην την τακτικη? Αν ηταν η συντροφικοτητα, η παλιοπαρεα για μπαλιτσα και μπυρες ή η φιλοσοφικη αναλυση της ζωης και του συμπαντος πανω απο ενα καλαμι ψαρεματος γιατι δεν επαρκουν οι αρρενες πλατωνικοι φιλοι αν δεχτουμε οτι η γυναικεια συντροφια πληροι αλλες αναγκες?Προκειται ξεκαθαρα για υποκρισια.
Γ 45, Το καλάμι ψαρέματος, πράγματι, όπως είδαμε και στο Brokeback Μountain, ήταν/είναι πολύ ύποπτο/άκυρο..! Από κει και πέρα, όμως, δηλαδή υποστηρίζεις ότι κι οι gay/bi ΑΝΤΡΕΣ αναζητούν μόνο σεξουαλική ανακούφιση/απόλαυση σαν κτήνη, ενώ οι gay/bi ΓΥΝΑΙΚΕΣ τον αγνό έρωτα/φιλία/κατανόηση/τρυφερότητα/αγάπη; Ή οι gay/bi άντρες δεν είναι άντρες, ενώ οι gay/bi γυναίκες απλά "παίζουν" μεταξύ τους παιχνίδια τρυφερότητας/αισθαντικότητας/ιδεαλιστικού πάθους; Συλλαμβάνεις τον όχι και τόσο λανθάνοντα σεξισμό/ομοφοβία σ' αυτήν τη συλλογιστική διάκρισης, που το κριτήριό της είναι η παρουσία/απουσία φαλλού; Συμφωνώ, βέβαια, ότι γύρω μας συμβαίνει κυρίως αυτό που περιγράφεις, νομίζω όμως ότι υπάρχουν πολλές gay/bi γυναίκες που απλά δεν τις πιάνει το μάτι μας, όπως η #6, που θα' θελα πολύ να' ξερα και την ηλικία της, διότι νομίζω, επίσης, ότι μία/ένας 18-28 ετών τώρα έχει ξεπεράσει αυτήν την κυρίαρχη προσέγγιση/αντίληψη της υποκρισίας που ανάφερες, π.χ. έχεις διαβάσει στο fb πόσο παίζει στους πολύ μικρούς η λέξη/έννοια "bromance"; Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα που έθεσες, αποκομπλεξαρισμός του άντρα σχετικά με την έννοια του αντρισμού (βλέπε Γκλέτσος), σεξουαλική απληστία; Και τα δύο μαζί; Οι εξελίξεις, νομίζω, τρέχουν πλέον πάρα πολύ γρήγορα..
Πριγκηπα, σε διαβεβαιω οτι δεν υφισταται τιποτα τετοιο εκ μερους μου. Μην βαζεις στο στομα μου λογισ που δεν ειπα. Δεν εκανα τετοιο διαχωρισμο για τις λεσβιες, ουτε θεωρω οτι το σεξ πρεπει να εχει αισθηματικο μανδυα για να καταξιωθει. Αν εχεις διαβασει αλλα σχολια μου, το αποκαλω σαρκικη αγαπη.Αυτο που εννοουσα ειναι οτι οι αντρες ως πιο ατομα της πραξης παρα της θεωριας και με αυξημενη τεστοστερονη ακομα και ως γκει αναζητουν πιο αμεσα και αποτελεσματικα αυτο που τους ενδιαφερει.Οσο για το Μπροουκμπακ, σωστο (χεχε) αλλα για ψαρεμα βεβαια -κυριολεκτικα- δεν πηγσν ποτε. Να εισαι καλα!
Τι λες Πρίγκηπα και βέβαια είναι απιστία, δεν διαβάζεις τι μελοδράματα εξελίσσονται με μια απιστία όχι μεταξύ φύλων αλλά φίλων; Μεγαλύτερη η προδοσία του στενού κρίκου/χαλκά φιλίας.
Απιστία είναι να έχεις παράλληλη σχέση και να μην γνωρίζει το ένα σου ταίρι την ύπαρξη του άλλου, είτε είναι του ιδίου φύλου είτε του άλλου. Αν το γνωρίζει, και το αποδέχεται, δεν το λέμε απιστία αυτό. Με άλλα λόγια, το κρυφό είναι απιστία, ασχέτως φύλου.
Διαφωνώ, ότι αποδέχεται δεν το κάνει λιγότερο απιστία, μάλλον ανέχεται ή κάνει τα ίδια, οπότε έχουμε απιστίαΧ2, αλλά το θέμα μου είναι μήπως ούτως ή άλλως δεν τίθεται θέμα..μήπως δε χρειάζεται να δώσεις "λογαριασμό"(είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα).
#1 Εσύ ήσουν αυτή που δεν τον θεώρησες αρκετό για να μείνεις, εσύ ήσουν αυτή που σηκώθηκες κι έφυγες, εσύ ήσουν αυτή που δεν του φερόσουν καλά...πώς σκ@τ@ κατάφερες να τον πείσεις ότι εσύ πρέπει να τον ξαναεμπιστευτείς και να τον συγχωρήσεις μου λες;Από τη στιγμή που σηκώθηκες κι έφυγες ενώ ήσουν μαζί του και ήσουν αποφασισμένη πως δεν θα έμενες για εκείνον, άστον ήσυχο να φτιάξει τη ζωή του με άλλη. Εσύ απλώς τα θέλεις όλα δικά σου
Ήταν κάποτε μια περίπτωση που ένα άτομο διατηρούσε πολύχρονη σχέση από μακριά. Το καλοκαίρι ήταν μαζί σε πλήρη σχέση αλλά τον υπόλοιπο χρόνο προσπαθούσε να "βρει κάτι καλύτερο" σε πολλαπλές σχέσεις με διαφορετικά άτομα κάθε φορά. Με τον ερχομό για το καλοκαίρι πάντα γύρναγε στην πρώτη σχέση. Αυτό κράτησε για αρκετά χρόνια μέχρι που κάποτε το άλλο άτομο αποφάσισε να "χωρίσουν".
#4# αμα βλέπεις τον εαυτό σου "σπασμένο" υπάρχει μεγάλη περίπτωση να βλέπεις τον άλλο ως σωτήρα κ πιθανόν να απογοητευτείς όταν προχωρήσει η σχέση.Αυτο που νομίζω έχει προτεραιότητα ειναι να δυναμώσεις εσύ η ίδια,να καταλάβεις καλά τον εαυτό σου κ να σταθείς στα πόδια σου κ μετά θα μπείς σε οποιαδήποτε σχέση με άλλους όρους.Κ από εκεί κ πέρα τον αν θα επιτύχει η σχέση ή οχι,δεν θα έχει να κάνει με το ότι είσαι "σπασμένη"
7#Ρε συ Λενα αυτο που μου αρεσει πολυ στον τροπο που απαντας ειναι οτι δε φοβασαι να πεις “παιδια δε ξερω, αυτο που ρωτησες φιλαρακο δεν ειναι θεμα προσωπικης αποψης αλλα ερευνητικου debate, ψαξε, διαβασε κ μαθε”. Νταξ μεσες ακρες, εσυ τα λες καλυτερα. Αλλα σε οτι αφορα τα περιβαλλοντικα, καπου χανεται... Γραφεις σημερα οτι ” Δεν αλλάζει κάτι στην παγκόσμια ισορροπία αν κάποιοι, ακόμη και όλοι, στερηθούν κρέας”. Και το γραφεις με τοση ευκολια που μου προκαλει τεραστια εντυπωση. Κρατη σημερα εξεταζουν σοβαρα (meaning τρεχουν ερευνητικα προγραμμα) τις επιπτωσεις επιβολης φορου στην καταναλωση κρεατος, με σκοπο να την περιορισουν. Περιπου το 20% των greenhouse gas emission προερχεται απο κτηνοτροφια ενος στο συνολο της η γεωργια ειναι ευθυνεται για το 1/3 των συνολικων εκπομπων αεριων θερμοκηπιου. Δεν ξερω πως κ απο που πηγαζει αυτη η λογικη του ”ελα μωρε σιγα τι σημασια εχει τι τρωμε” Και αν υπαρχει καποιους θεωρει ασυνδετες τις επιπτωσεις απο την κλιματικη αλλαγη, με την φτωχεια, την κατανομη πλουτου ή και το μεταναστευτικο το παρακατω αρθρο σιγουρα θα δωσει τροφη για σκεψη. http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/aug/18/mass-migration-crisis-refugees-climate-change
Υποθέτω πως η Λένα εννοεί κάτι του τύπου, ότι πας να το σώσεις από τη μια, χαλάει από την άλλη. Για παράδειγμα, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων που αποψιλώνονται για να γίνουν κυρίως καλλιεργήσιμες εκτάσεις προκειμένου να τραφούμε εμείς. Εκατοντάδες χιλιάδες λαγοι και άλλα μικρά ζώα φρίσκουν φρικτό θάνατο κατά το όργωμα των χωραφιών της σόγιας, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων για τα φρούτα και τα λαχανικά(που ακόμα και τα βιολογικά ραντίζονται(είμαι από αγροτική περιοχή και είναι σιγουράκι). Ελάττωση χρήσης πετρελαίου ή ρεύματος σημαίνει αυτόματα αύξηση στην καύση ξύλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που μου έρχονται πρόχειρα κι έτσι στα γρήγορα.*Ελπίζω να μην το πάρεις ως προσωπική επίθεση
Ναι, αυτό που λέει είναι οτι αν σταματήσουμε όλοι να τρώμε κρέας για να εξαλείψουμε το 20% των greenhouse gas emissions, και αρχίζουμε να τρώμε goji berries απο την Καμπότζη (χρησιμοποιώ το παράδειγμα της Αμπα) θα δημιουργήσουμε ένα καινούργιο 20% greenhouse gas emission ή κάτι παρόμοιο. Έχει σημασία, αν αυξήσουν τον φόρο του κρέατος τι θα τρώμε μετά περισσότερο, και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;
Ρε συ τσαρλυ μπραουν δεν το παιρνω προσωπικα. Και για να σου κανω και ενα θετικο σχολιο μη νομιζεις οτι εχω καποιο εμπαθεια προς το ατομο σου, το Happiness is a warm blanket μου αρεσει πολυ. Αλλα τωρα οκ εκατσες κ μου σχολιασες με παρεδειγματα κιολας, μην τυχον κ εχω αντιθετη γνωμη, οτι καθε ανθρωπινη δραστηριοτητα εχει καποιος κοστος και καποιο αντικτυπο στο περιβαλλον. Μπορεις επισης να μου επισημανεις οτι η γη ειναι σφαιρικη. Ενταξει εννοειται καθε τι εχει καποιος κοστος κ καποιο κοστος ευκαιριας επισης. Κατσε ψαξε αν σε ενδιαφερει τι ειναι cost benefit analysis και πιο συγεκριμενα για implementation of environmental projets μιας κ μιλαμε για το περιβαλλον. Αν βαριεσαι, για να το πουμε χοντρικα ,ουσιαστικα θες να εφαρμοζεις την πολιτικη/επενδυση/κατι_τελος_παντων που εχει τις περισσοτερες θετικες ή λιγοτερο αρνητικες επιπτωσεις. Αυτο που κανουμε ειναι οτι ψαχνουμε να βρουμες τις λιγοτερες βλαβερες λυσεις. Αν αντικατσεις το κρεας με κατι αλλο το 20% δεν θα γινει 0% αλλα οτιδηποτε κατω απο 20% ειναι οφελος.
Σωστά, ακόμη πολλές ζωοτροφές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να θρέψουν ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Υπάρχουν όμως πιο άμεσες και εύκολες λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζει η μόλυνση του περιβάλλοντος από το να γίνουμε όλοι vegan. Δεν μπορεί εξέλιξη χιλιάδων χρόνων στην ανθρώπινη διατροφή να αλλάξει σε δύο-τρεις γενιές! Μόνο με επικράτηση μεγάλης παγκόσμιας πείνας ή δίψας που θα θυμίζει ταινίες Mad Max.
#3# αναρωτιεμαι πως μεχρι τωρα δεν ειχες ζητησει επιμονα να γνωρισεις τον φιλο της,κ μάλιστα να δηλώσεις θιγμένη που δεν προθυμοποιήθηκε απο μόνη της να σας γνωρίσει,παρότι είστε τόσο κοντινές φίλεςΠάντως τώρα μόνο η ευθεία προσέγγιση απομένει μιας κ δεν μπορείς να υποκρίνεσαι ότι δε συμβαίνει τπτ.Μην της επιτεθείς.Προσπάθεισε να την κάνεις να σου εξηγησει γιατί ένιωσε την ανάγκη να σου παρουσιάσει έτσι τον εαυτό της .
Και νά 'ταν μόνο αυτό... Πώς είναι δυνατόν να έχει πει ένα τερατώδες (μεταξύ κολλητών) ψέμα ενώ μέχρι τώρα ας πούμε ήταν ειλικρινής μαζί της κατά τα άλλα; Ούτε μικρότερα ψεματάκια στο παρελθόν δεν υπέπεσαν στην αντίληψή της, ούτε για βλακείες, κάτι; Πώς φτάσαμε ξαφνικά στο "με γνωρίζει στους γονείς του";Κατά τα άλλα είναι αχώριστες, βλέπονται κάθε μέρα, λένε μεταξύ τους τα πάντα κλπ.Η ακόμα μεγαλύτερη απορία μου βέβαια είναι γιατί δεν την αμφισβήτησε ανοιχτά όταν άρχισε να το υποψιάζεται. Γιατί έστω δεν επέμεινε πλαγίως για "αποδείξεις". Πχ. κάτι ανώδυνο, να στείλει ένα μήνυμα στον τύπο μπροστά της. Έπρεπε να μπει στο λογαριασμό της (ασχολίαστο αυτό) για να μπορεί να εκφράσει αμφιβολίες για κάτι που δεν έδειχνε πολύ αληθοφανές; Μα τώρα είναι αργά, ειδικά μετά από την ανεκδιήγητη κίνηση να παραβιάσει τα προσωπικά της αρχεία. Τώρα τί να της πει και γιατί; Έχουνε ξεφτιλιστεί αμφότερες, δεν σώζεται η κατάσταση.
Επειδή έχω υπάρξει στη θέση της γράφουσας, δεν πρόκειται απλά για μία "προδοσία" από την κολλητή. Τα άτομα αυτά είναι ακίνδυνα, δε λένε ψέματα για σπείρουν τη διχόνοια, να ανακατέψουν ή να σε βλάψουν, παρά μόνο για να ζήσουν κατά τι πιο όμορφα τι ζωή τους. Όταν τα περιστατικά αυτά στη φίλη μου μαζεύτηκαν (μου παρουσίαζε άτομα που δεν υπήρχαν, ή υπήρχαν αλλά δεν τα είχε γνωρίσει ποτέ) είχα θυμώσει τόσο που την έβαλα κάτω και της τα είπα και ειλικρινά φέρθηκα απαίσια και το έχω μετανιώσει. Μου είπε πως έχω δίκιο ό, τι και να πω και πως απλά δεν το ελέγχει, ξέρει ότι το καταλαβαίνω, ξέρει πόσο γελοία φαίνεται και με το που το λέει νιώθει απαίσια, αλλά το ένα ψέμα φέρνει το άλλο και ντρέπεται να πει ότι είναι όλα της φαντασίας της. Όταν μετά από ένα σημείο η ζωή σου δε σε ικανοποιεί και μπαίνεις στη διαδικασία όχι να την αλλάξεις, αλλά να πλάσεις ένα δικό σου ψεύτικο κόσμο και να ζεις μέσα σε αυτόν, ένας ειδικός μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμος. Αυτό συμβούλεψα και εκείνη, έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, και στο μεταξύ μας έχουμε συμφωνήσει κάθε φορά που καταλαβαίνω πως λέει ψέματα να της το λέω εκείνη την ώρα και να μη ντρέπεται να μου πει αλήθεια. Πώς δεν ντρέπεται; Γιατί όταν το παραδέχεται της χαμογελάω και της λέω μπράβο. Απλώς εσύ φρόντισε να μη την αποπάρεις όπως εγώ στην αρχική συζήτηση, να την κάνεις από την αρχή να καταλάβει πως δε την κρίνεις και πως καταλαβαίνεις γιατί το κάνει, και πως θα είσαι δίπλα της να το πολεμήσετε μαζί.
Για τα μεγάλα διλήμματα της σωτηρίας του πλανήτη. Το θέλω σε σύγκριση με το μπορώ.Μπορείτε να:α) Χρησιμοποιήσετε πλυντήριο πιάτων. Κάνει καλύτερη δουλειά με λιγότερη κατανάλωση νερού αν είναι πλήρης και δεν χαλάνε τα χέρια σας.β) Αγοράζετε Ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγωγής. Ιδιαίτερα αυτά που μεταφέρονται με πλοία μολύνουν τις θάλασσες και την ατμόσφαιρα χειρότερα από κάθε άλλο μέσο μεταφοράς. γ) Ποτέ μην πετάτε φαγητό. Η χειρότερη σπατάλη της καταναλωτικής μας κοινωνίας. δ) Ανακυκλώνετε σε χώμα τα φυτικά απορρίμματα από το μαγείρεμα. Παράγετε τα δικά σας βιολογικά τρόφιμα. Αν δεν έχετε χώρο για κήπο υπάρχουν οι γλάστρες.Κήποι στα μπαλκόνια και ταράτσες σκιάζουν το καλοκαίρι και προστατεύουν από τον κρύο τον χειμώνα.ε) Μονώσετε το σπίτι, πόρτες, παράθυρα. Η πιο οικονομική λύση για εξοικονόμηση ενέργειας μετά τα ηλιακά.
Επειδή η στήλη (γράφεται και) διαβάζεται και εκτός Ελλάδας, σχετικά με το (β) σου να πω ότι καλό είναι γενικά να αγοράζουμε προϊόντα που παράγονται όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μας και πιο κοντά στην εποχή τους... τρώμε και πιο σωστά έτσι...
Σωστά να παράγονται όσο το δυνατόν πιο κοντά μας και υπό τον έλεγχο μας. Τα τρόφιμα που μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι είναι τα καλύτερα, πιο ωφέλιμα. Ιδιαίτερα με το κλίμα της Ελλάδας αλλά και σε πιο βόρεια κλίματα υπάρχουν τρόποι καλλιέργειας ή παραγωγής τροφίμων σε ιδιωτικό ή κοινόχρηστο θερμοκήπιο. Υπάρχουν όρια βέβαια με το κλίμα, όπως ελιές και εσπεριδοειδή θα είναι αναγκαστικά εισαγόμενα.
Ισως γιατι δεν υπαρχει καποια αλλη φραση που να περιγραφει καλυτερα αυτο που θελει να πει ωστε να περασει το μηνυμα... και τι εγινε που προερχεται απο την θρησκεια αυτη η φραση; συγγνωμη αλλα νομιζω σε προλαβε η α' μπα :)
Δε χρειάζεται να είναι κανείς χριστιανός για να χρησιμοποιήσει μια φράση εκκλησιαστικής προέλευσης που βασικά μιλά για τη νομοτέλεια του κόσμου. Επίσης κι εγώ χρησιμοποιώ τη γνωστή φράση με το βουνό κσι τον Μωάμεθ χωρίς να είμαι μουσουλμάνα. Ας μη μιλήσουμε για όρους όπως κάρμα, κισμέτ, τσάρκα κτλ.