Στο σημερινό «Α μπα»: Πώς το λέτε εσείς εκεί;

Στο σημερινό «Α μπα»: Πώς το λέτε εσείς εκεί; Facebook Twitter
98

__________________

1.

 

Αγαπημένη Λένα!
Θέλω να σου πω ότι με χαροποίησε ιδιαίτερα ο ερχομός της κορούλας σου στη ζωή και θα ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το πιο αστείο πράγμα που έχει κάνει μέχρι τώρα.
Σας αγαπάμε!
Και τρελαινόμαστε να μιλάμε για μωρά!
- Κων/να


AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν θα φανεί αστείο σε εσάς που το διαβάζετε, γιατί πρέπει να το δείτε, αλλά γελάω πάρα πολύ όταν παίζει μόνη της για κανένα δεκάλεπτο και έχει ξεχαστεί, και της μιλάω, και πετάγεται μέχρι πάνω και με κοιτάει με τεράστια έκπληξη και ύφος «εσύ, εδώ;» Αν δεν είμαι στο οπτικό της πεδίο, υποθέτει ότι δεν είμαι εκεί. Τώρα αρχίζει να το καταλαβαίνει, και όταν είμαι ας πούμε στα δεξιά της, κοιτάει δεξιά- αριστερά- δεξιά- αριστερά- δεξιά- αριστερά για να σιγουρευτεί ότι είμαι εκεί ακόμα και αν δεν με βλέπει – και μάλιστα το «δεξιά» το κάνει απότομα, σα να θέλει να με πιάσει στα πράσα - κάτι που επίσης μου φαίνεται τρομερά αστείο.


Άσε, αν με αφήσετε λάσκα δεν θα μιλάω για τίποτε άλλο. Σταματάω εδώ ?

__________________
2.

Γεια σου Αμπα και να χαίρεσαι το Αμπακι και τον Αμπαμπα! Έχεις καμία ιδέα για το πώς να αποθηκεύω ενδιαφερουσες πληροφορίες που βρίσκω online? Πχ διαβάζω ένα άρθρο και σημειωνω 2-3 σημεια, ιδεες, φράσεις, πράγματα που θέλω να ψάξω εν καιρω. Πως να αρχειοθετω αυτές τις πληροφορίες; Οι σελιδοδείκτες στον browser δε βοηθούν γιατί δε με ενδιαφέρει γενικά η σελίδα αλλα 2-3 σημεία της. Οπότε αναζητω καποιο συστημα ή και software αρχειοθέτησης πληροφοριών. Σε ευχαριστώ προκαταβολικά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Software αρχειοθέτησης πληροφοριών; Σημειωματάριο εννοείς; Υπάρχουν άπειρα.

 

Πολύ πετυχημένο το αμπαμπας.


__________________
3.

Με χώρισε. Φταίγαμε και οι δύο. Ζήτησε φιλικές σχέσεις και ενώ ξέρω ότι μονομιάς δεν γίνεται, δέχτηκα γιατί δραστηριοποιούμαστε σε κοινό χώρο, οπότε θα ήταν πιο άνετα τα πράγματα χωρίς δράματα και θα έβαζα σιγά σιγά τα όρια της επικοινωνίας μας και δεν θα χρειαζόταν δηλώσεις στους κοινούς γνωστούς (όντως απομακρύνθηκα τόσο ώστε να νιώθω άνετα). Βρήκε αμέσως άλλον που γνώρισε ενώ ήμασταν μαζί, το έμαθα αλλά το έπαιζα ανώτερος κάθε φορά που συναντιόμασταν. Δεν κράτησε πολύ η σχέση τους. Ανακαλύπτω ότι αναλύει με λεπτομέρειες σε φίλους μου γιατί με χώρισε και δικαιολογείτε ενώ εγώ δεν μπήκα σε λεπτομέρειες, ανέφερα απλά το γεγονός. Βγαίνω φταίχτης. Όταν με χώρισε, η δικαιολογία ήταν χαζή αλλά είχα δει ήδη τα σημάδια οπότε ούτε εξηγήσεις ζήτησα ούτε αντίρρηση έφερα, πράγμα που ενόχλησε όπως φαίνεται, γιατί το χρησιμοποιεί και αυτό εναντίον μου. Πιστεύω επειδή δεν το έχω ξεπεράσει εντελώς ακόμη δεν μπορώ να κρίνω ξεκάθαρα και κάθε φορά που μιλάμε κάνω σενάρια. Οι φίλοι μου έχουν επηρεαστεί. Νιώθω ότι γίνομαι θύμα και κάνω πισωγυρίσματα. Πιστεύεις ότι έπεσα στην παγίδα μου; Αν με θέλει ακόμη δεν τολμάω να το ρωτήσω, αν και δεν αλλάζει τα πράγματα η απάντηση.
Είσαι από τα καλύτερα πράγματα που συνάντησα τυχαία!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

H ερώτηση είναι αν πιστεύω ότι έπεσες στην παγίδα σου; Ποια είναι η παγίδα σου;


Κι εγώ πιστεύω ότι επειδή δεν το έχεις ξεπεράσει εντελώς ακόμη δεν μπορείς να κρίνεις ξεκάθαρα και κάθε φορά που μιλάτε κάνεις σενάρια. Έχεις καταλάβει όμως τι πρέπει να ξεπεράσεις; Γιατί μου φαίνεται ότι είσαι ακόμα στην αρχή, και παλεύεις ακόμα με την καρδιά του μαρουλιού. Σε χώρισε. Δεν φταίγατε και οι δυο. Σε χώρισε γιατί έτσι ήθελε, ενώ εσύ δεν το ήθελες, και πιθανόν να το ήθελε επειδή είχε γνωρίσει εκείνον τον άλλον. Ξεκίνα από αυτό.


__________________
4.

Μου κάνει εντύπωση που πολλές φορές λες ότι το τι βλέπει ο άλλος δεν σημαίνει ότι είναι όλος ο κόσμος έτσι. Για παράδειγμα λες συχνά ότι επειδή αυτός που ρωτάει έχει τα τάδε παραδείγματα είναι λάθος να βγάζει συμπέρασμα ότι όλοι είναι έτσι. Θα ήθελα να μου απαντήσεις γιατί είναι λάθος το να βγάζει συμπέρασμα. Και σε τι στηρίζεσαι για να του το λες, ποιο είναι το επιχείρημά σου. Εννοείς δηλαδή ότι δεν υπάρχει μία γενική νοοτροπία, μία συνολική ηθική που χαρακτηρίζει τον πληθυσμό της χώρας; Πιστεύεις ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ανεπηρέαστος από το σύνολο στο οποίο ζει και χαράζει μία δική του αυτόνομη πορεία που είναι ανεξάρτητη και ατομική και μοναδική; Γιατί λες με τόση ευκολία ότι τα παραδείγματα που έχει ο καθένας δεν σημαίνουν ότι είναι όλοι έτσι; Και οκ δεν είναι όλο έτσι.. αυτό με την σειρά του τι σημαίνει; ότι αυτοί που δεν είναι έτσι και είναι αλλιώς είναι τόσοι πολλοί που τελικά όλοι κάνουν την ζωή που έχουν επιλέξει με τα δικά τους προσωπικά κριτήρια ασχέτως των κοινωνικών νοοτροπιών και κανόνων;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η τελευταία πρόταση με μπέρδεψε λίγο. Θα απαντήσω στο γενικότερο θέμα. Δεν είναι κακό να παρατηρείς ή να λαμβάνεις υπόψη τις απόψεις των τριγύρω σου. Κακό, με την έννοια του παραπλανητικού, είναι να πιστεύεις ότι οι απόψεις των τριγύρω σου είναι οι απόψεις όλης της πλάσης, και αυτό διότι αν πιστεύεις κάτι τέτοιο, επαναπαύεσαι, και αν διαφωνείς, δεν ψάχνεις άλλους ανθρώπους που πιστεύουν αυτό που πιστεύεις κι εσύ. Οπότε, αντί να εξερευνήσεις αυτό που αισθάνεσαι, προσπαθείς να χωρέσεις στις αντιλήψεις των τριγύρω – και μπορεί να είναι εντελώς τυχαίο το πού βρέθηκες και ποιους αφήνεις να σε ορίζουν. Δεν έχει σημασία αν είναι πολλοί ή λίγοι αυτοί που πιστεύουν ό,τι πιστεύουν, σημασία έχει να βρει ο καθένας τον εαυτό του, και μετά την ομάδα που του ταιριάζει.


Λέω με ευκολία ότι τα παραδείγματα που έχει ο καθένας δεν είναι η εικόνα της πραγματικότητας, επειδή η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και κανένας μας δεν έχει συνολική εικόνα. Είναι πραγματικά εύκολο να το πεις.

 

__________________
5.

Αγαπητή Α μπα,
Καλές γιορτές να χούμε και εύχομαι να περάσεις πολύ πολύ όμορφα με την οικογένεια σου.
Δεν ξέρω αν έχω κάποιο πρόβλημα αλλά θα θελα πολύ τη γνώμη σου για κάτι.
Πριν αρκετό καιρό γνώρισα ένα παιδί το οποίο μου άρεσε πολύ. Έδειξε και κείνος ενδιαφέρον αρχικά αλλά από δικά μου λάθη (σοβαρά) τον απομάκρυνα από την ιδέα να με γνωρίσει καλύτερα....Ωστόσο επειδή του άρεσε το σεξ μαζί μου μου ζήτησε να βρισκόμαστε γι αυτό και μόνο το λόγο. Στην αρχή δεν μπορούσα να το χωνέψω αλλά μετά λίγο λίγο σκέφτηκα ότι ίσως κάποια στιγμή τα καταφέρουμε και για κάτι παραπάνω.....
Έκτοτε (από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε) παρόλο που στέλνει συχνά πυκνά (βέβαια μετά πάντα από δική μου προτροπή και ελάχιστα από δική του) ότι θα βρεθούμε και θέλει πολύ, δεν το κάνει.
Εγώ έχω στείλει πολλές φορές μηνύματα του τύπου τι θα γίνει...αν με κοροιδεύει κτλπ (το οποίο το θεωρεί βέβαια χαζό) αλλά πάντα μου λέει σε θέλω και θα βρεθούμε και ότι παραλογίζομαι.....
Κάθε φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση τσακωνόμαστε και του λέω ότι οκ ας μη το κουράζουμε, προφανώς και δεν υπάρχει αμοιβαία ανάγκη αλλά αυτός που λέει ότι θα γίνει σύντομα και ότι το θέλει πολύ.
Τη τελευταία φορά του την είπα άσχημα και του είπα να με παρατήσει ήσυχη γιατί όλο αυτό είναι ανόητο και ότι πλέον έχω βαρεθεί αυτή τη συμπεριφορά. Παραδόξως συνεχίζει να μου τάζει και να μου λέει ότι θέλει πολύ αλλά όλο αυτό το καιρό δεν έχει χρόνο (γνωρίζω ότι έχει τρεχάματα) αλλά πάντα μου υπενθυμίζει να μη μπερδεύω τα πράγματα....
Τι νομίζεις; Καταρχάς θεωρείς ότι είμαι παράλογη και κατά δεύτερον πιστεύεις ότι πρέπει να τον διαγράψω τελείως;
Μου αρέσει πολύ, είναι καλό παιδί και πραγματικά πιστεύω ότι αν το είχα χειριστεί καλύτερα στην αρχή τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.

Αχ θα περιμένω με αγωνία την απάντηση σου!!!!!!!!!!!!!
Μάγδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αχ βρε Μάγδα, που περιμένεις και με αγωνία την απάντηση μου, δεν κατάλαβα την ιστορία. Δέχτηκες κάτι που δεν ήθελες με την ελπίδα ότι «θα σε δει αλλιώς», μέχρι εκεί κατάλαβα, αλλά μετά τι έγινε; Ούτε αυτό; Ή έγινε αυτό, και εσύ θέλεις ραντεβού εκτός αυτού;


Από την άλλη, έχει σημασία; Σημασία έχει να σταματήσεις να επιμένεις ότι αν είχες χειριστεί αλλιώς τα πράγματα τώρα θα ήταν αλλιώς. Τα χειρίστηκες όπως τα χειρίστηκες επειδή είσαι ή ήσουν αυτό που είσαι ,οπότε το μόνο που είναι χρήσιμο τώρα είναι να αναλογιστείς γιατί έκανες αυτά τα σοβαρά λάθη, αν τα έχεις ξανακάνει, ποιες είναι οι πιθανότητες να τα ξανακάνεις, και πώς θα καταλάβεις στο μέλλον από νωρίς ότι πρόκειται να τα ξανακάνεις.


Καλά σου λέει, μην μπερδεύεις τα πράγματα. Τι περιμένεις τώρα, και για τι επιμένεις, και τι εννοείς ότι σε κοροϊδεύει; Ζητιανεύεις την προσοχή του επειδή θέλεις να γυρίσεις τον χρόνο πίσω. Θέλεις να σε γνωρίσει ξανά σα να μην σε ήξερε, για να πάρεις το πάνω χέρι. Ξέχνα το, ξέχνα το, το γρηγορότερο. Όσο πιο πολύ το προσπαθείς, τόσο περισσότερο είσαι στο έλεος του. Μην κάνεις ποτέ κάτι που δεν θέλεις ελπίζοντας σε κάτι άλλο. Εξηγήσου σε σένα πρώτα, εξήγησε και στον άλλον αν θέλεις, αλλά μην αφήνεις μεσοβέζικες καταστάσεις να σε τραβάνε στον πάτο της θάλασσας. Αν χρειάζεται να σου το πω χοντρά, έχασες. Πάρ'το απόφαση, γιατί αλλιώς θα χάσεις κι άλλα.

 

__________________
6.


Α,μπα μου να χαίρεσαι το παιδάκι σου, να έχετε υγεία, τύχη και ευτυχία!
Με αφορμή την ερώτηση 7 της 13/12/2017, την απάντηση και κυρίως το ανοιχτό κάλεσμα της 1/11/2017 θέλω να με βοηθήσεις στο εξής: η αδερφή μου είναι έγκυος (στα μισά περίπου) μετά από προσπάθεια 3 ετών και σύντομα ελπίζω να γνωρίσω τον ανηψιό μου. Εγώ είμαι 40 ετών, ελεύθερη χωρίς παιδιά και μένω σε διαφορετική πόλη από την αδερφή μου και τον άντρα της. Μιλάμε στο τηλέφωνο με την αδερφή μου και μου λέει τους προβληματισμούς της (σε αντίθεση με εμένα που είμαι δυστυχώς πιο κλειστός χαρακτήρας) και ξέρω ότι έχει αγωνία για όλο αυτό που έρχεται, το μεγάλωμα του παιδιού, την αλλαγή στη συζυγική ρουτίνα, τις δυσκολίες στη δουλειά που θα γίνουν δρυμίτερες μετά τη γέννα, την κούραση, το άγνωστο μέλλον με την ευθύνη ενός ανθρώπου να είναι πάντα το πανοφόρι σου, ακόμα και το πως ανατρέφεις ένα αγοράκι (στην πατρική οικογένεια είμαστε 4 κόρες) και κυρίως τα βασανιστικά ερωτήματα αν όλα θα πάνε καλά – η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η υγεία του παιδιού. Πες μου α,μπα μου, εγω δεν είχα ποτέ εγκυμοσύνη, πως να βοηθήσω (κυρίως ψυχολογικά γιατί πρακτικά δεν μπορώ να κάνω πολλά), τι χρειάζεται μία έγκυος να ακούει από την αδερφή της, πως μπορώ να υποστηρίζω χωρίς να φαίνομαι άσχετη, χωρίς να γίνομαι κουραστική, πως να αποφύγω όλα αυτά τα λάθη που κάνουμε όσοι δεν ξερουμε τι σημαίνει κύηση;;; Άσε που μεταξύ μας τα παιδιά τα αγαπώ, έχω ωραίες θεωρείες, αλλά από μακρυά, γιατί από κοντά με κουράζουν σε δύο ώρες (δυστυχώς).
Μία μέλλουσα (κακιά;) θεία
-Θεία Κούλα

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δυο ώρες; Μια χαρά είσαι!


Δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να ξέρεις κάτι από μέσα για να συμπαραστέκεσαι σε κάποιον, όποιο και αν είναι το θέμα. Αυτό που χρειάζεται πάντα, και είναι το πιο βασικό, είναι να ακούς. Να ακούς, γιατί ο άλλος θέλει να μιλήσει, τις απαντήσεις τις περισσότερες φορές τις ξέρει και μόνος του. Αν έχει αγωνία για την υγεία της, για τον τοκετό, για την υγεία του παιδιού, τι μπορείς να πεις; Δεν μπορείς να πεις τίποτα, εγγυήσεις δεν υπάρχουν, το ξέρει και η ίδια. Κατά πάσα πιθανότητα όλα θα πάνε καλά, αλλά μπορείς να το εγγυηθείς; Δεν μπορείς να της πάρεις την αγωνία, ακόμα και αν ήσουν ειδικευμένος γυναικολόγος. Οπότε, κυρίως άκου. Άκου, και κάνε ερωτήσεις για να καταλάβεις τι σου λέει. Ρώτα την πώς νιώθει. Και μετά άκου.


Όταν έρθει το μωρό, είναι πιθανό να αλλάξουν και τα δικά σου συναισθήματα, όχι για όλα τα μωρά της γης, αλλά για το συγκεκριμένο, και να αντέχεις διάφορα που τώρα σου φαίνονται δύσκολα. Τότε θα μπορείς να προσφέρεις πραγματική βοήθεια. Η πιο σημαντική είναι να της προσφέρεις ύπνο κρατώντας το μωρό, αλλά και το φαγητό, τα πλυμένα ρούχα, οι γραφειοκρατικές δουλειές, όλα αυτά θα είναι πολύτιμη υποστήριξη για για αυτή και τον άντρα της. Μένετε σε άλλες πόλεις, αν βρεις ευκαιρία να πας από κοντά για λίγες μέρες θα σου είναι ευγνώμων.

 

_________________
7.


Kαλά ξερω οτι θα λαβω απειρο κραξιμο, αλλα θελω να το ομολογησω. Μισω τα ελληνικα! Τα απεχθανομαι (περα απο το οτι μισω και την Ελλαδα ως χωρα, ως νοοτροπια κλπ κλπ, απο μικρη οχι τωρα πρωτη φορα στην κριση, να το τονισω αυτο). Ειναι υπερβολικα τυπικα, απιστευτα χαοτικα και με παρα πολλους τυπους χωρις λογο. Απο το σχολειο τα αντιπαθουσα, μ αρεσαν σε καποιο βαθμο τα αρχαια καθως τα εβλεπα ως ανεξαρτητη γλωσσα αλλα τα νεα ελληνικα ποτε. Λογω σπουδων πηγα στην Αμερικη 4 χρονια απο οπου και ξαναγυρισα πολυ δυστυχως. Εκει καλως ή κακως εμαθα να μιλαω πολυ καλα Αγγλικα και πλεον αρκετες λεξεις κ φρασεις τις λεω στα αγγλικα, οχι πολυ περισσοτερες απο οσες λεει και ο μεσος ορος βεβαια. Τελος παντων, ας πουμε οτι δε γυσταρω να λεω παμε για ΨΨΨωνια και θελω να λεω παμε για shopping. η θελω να λεω σε καποιον gimme a break ή you must be kidding me ! Να πω οτι λατρευω τα αγγλικα και περα απο τα ελληνικα απεχθανομαι και γαλλικα και γερμανικα με τα οποια ασχοληθηκα παλιοτερα αλλα κ τωρα και πηρα και τα ανωτερα πτυχια για περιπου παρομοιους λογους με τα ελληνικα. Απο μικρη θυμαμαι ηθελα πολλα να τα λεω στα αγγλικα,τα αγαπουσα τοσο πολυ και θεωρουσα λιγο 'υπο' τη γλωσσα μας. Ωραια και γιατι μας τα λες ολα αυτα θα μου πεις? Σε συζητησεις μου απο τοτε που γυρισα ( προπερσι) πολλοι μου αναφερουν (μορφωμενα ατομα, ζουμε στην Αθηνα, δεν ειναι θειες απο το χωριο) : γιατι πετας τοσα αγγλικα? Εγω τους εξηγω δεν το κανω για επιδειξη, ουτε μενοντας 4 χρονια εξω απεκτησα fluency, τοσο ωστε να μη μου ρχονται οι λεξεις στα Ελληνικα. Απλως γουσταρω να μιλαω ετσι. Δεν αντεχω να σας ακουω να το τερματιζετε στα ελληνικα, να λετε λεξεις που ακουγονται πολυ πιο ωραιες και smooth στα αγγλικα στα ελληνικα και γενικως να κραζετε οποιον χρησιμοποιει αγγλικες λεξεις. Με αποκορυφωμα οταν καναμε συζητηση στην παρεα μου, υποστηριξα την υπεροχη των αγγλικων και το ποσο χαλια κατα τη γνωμη μου ειναι τα ελληνικα και εφαγα γερο βρισιδι! Απο τοτε δεν το ξαναεθιξα το θεμα αλλα ρε συ Α μπα, δεν ειναι δικαιωμα μου να μιλαω οπως θελω? Αν ο αλλος το θεωρει καπως δε μπορω να απολογουμαι! Ουτε θα απολογουμαι που απεχθανομαι τα ελληνικα, απο μικρη κατι μου κλωτσαγε σ αυτη τη γλωσσα, και ας εγραψα αριστα στις Πανελληνιες (αλλα λογω κυρους με στειλανε εξω). Τελος παντων, τοσο κακο ειναι να χρησιμοποιω Αγγλικα? Δεν εχω υφακι ουτε ειμαι σνομπ ( εννοωντας δεν εχω ακουσει ποτε τετοιο σχολιο στη ζωη μου). Α μπα πες μου γιατι δε βλεπω το λαθος! φιλια!
-strella


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τι να πω βρε στρέλλα, είμαι σπίτσλες.


(Φίλη, θεωρείς την Αμερική ανώτερη από την Ελλάδα, και σου βγαίνει στη γλώσσα. Θα έλεγα ότι θα το ξεπεράσεις, αλλά είναι σε τόσο συναισθηματικό επίπεδο και τόσο μακριά από το λογικό σου επίπεδο, που δεν ξέρω αν γίνεται.)


98

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#6 Με το καλό να έρθει το μωράκι στην οικογένεια!Μετά από πρόσφατη εγκυμοσύνη και γέννα μπορώ να σου πω πως αυτό που ήθελα από την αδερφή μου ήταν υποστήριξη ψυχολογική. Να με ακούει και να μη με αγχώνει.Η γέννα, ειδικά όταν είναι πρώτη και δεν ξέρεις τί να περιμένεις, σε απασχολεί πολύ, αν θα πάνε όλα καλά, και κανείς δε μπορεί να σου το εγγυηθεί, όπως εύστοχα απαντά η Λένα.Αν η αδερφή σου ανησυχεί, αν κάτι με το γιατρό δεν της κάθεται καλά, μην την αποθαρρύνεις από το να πάρει μια δεύτερη γνώμη.
#6Όσο είναι μικρούλι το μωρό, όταν επισκέπτεσαι μπορείς να το κρατήσεις όσο κοιμάται ή αφού φάει και θέλει να κοιμηθεί, θα θέλει απλά συντροφιά για να αισθάνεται η μαμά ήσυχη ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει για λίγο. Επίσης αν σου αρέσει το μαγείρεμα εκτιμάται πάρα πολύ από τις νέες μαμάδες!Αν δεν σε πειράζει να συγυρίσεις, να σιδερώσεις, ξεσκονίσεις, σκουπίσεις αυτό θα βοηθούσε πολύ επίσης. Α και να πληρώσεις κανα λογαριασμό. Κατά τα άλλα, φτιάξε καφέδες και άκου την αδελφή σου, μπορεί να ακούγεται κουρασμένη, απελπισμένη, φρικαρισμένη, να έχει παράλογα παράπονα, αλλά και τρισευτυχισμένη ταυτόχρονα με το μωρό. Μην κρίνεις, ρώτα και άκου, απλά θέλει να μιλήσει κάπου. Αλλά αν δεις σημάδια κατάθλιψης βρες τρόπο να μιλήσει σε γιατρό γρήγορα και μίλα στον σύντροφό της επίσης. Θα είσαι μια γλύκα θεία, και θα σε μαγέψει το ανηψάκι σου, ακόμη κ αν δεν το αντέχεις πάνω από δίωρο, σκέψου ότι θα είναι ένα δίωρο-δώρο στη μαμά του!
#7Συγχαρητήρια, αποκόμισες τα περισσότερα σχόλια για σήμερα. Αυτό γιατί η έπαρση και η περιφρόνηση στάζουν από κάθε σου πρόταση, μαζί με την άγνοια για τη νέα ελληνική που πιστεύω θα τυραννήθηκε τρελά στα χέρια των καθηγητών του σχολείου σου. Οι περισσότεροι που παθαίνουμε την επέλαση της αγγλικής στα ελληνικά μας έχουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια να ντρεπόμαστε που ξεχνάμε βασικές ελληνικές εκφράσεις. Κι ας ζούμε στο εξωτερικό πάνω από τη μισή μας ζωή. Κάποιος είπε "εξαιρούνται οι απόφοιτοι Deree", πιθανολογώ επειδή αυτοί το παθαίνουν σε μεγάλο βαθμό και εξαιρετικά τρυφερή ηλικία, επίσης κάνει μπαμ ως κάτοικοι Αθήνας και καθώς συμβαίνει βαθμηδόν. Είτε χειροτερεύει για να διατηρήσουν μια "σφραγίδα σπουδών", είτε έρχονται στα ίσια τους όταν αρχίζουν να δουλεύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις. Πάντως γενικώς και το δικό τους μυαλό πήζει κάποια στιγμή και κατανοούν πόσο αστείο/γελοίο ήταν που το έπαθαν στα φοιτητικά τους χρόνια... (το σημερινό δείγμα μου είναι γύρω στα 100 άτομα που κρατήσαμε κάπως επαφή, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο, συγχαρητήρια, αλλά μιλάμε για μακροχρόνια μελέτη).
#1Ψηφίζω να ποστάρει η Λένα μια παράγραφο με τα καινούρια κατορθώματα και εκπληκτικές συμπεριφορές στις οποίες πιάνει το Α,μπάκι, κάθε φορά που νιώθει να ξετρελαίνεται! Αν νομίζει ότι αυτό είναι πολύ συχνά, κατανοητό, κι εγώ παθαίνω τύψεις που ζαλίζω τους φίλους μου αν κάνουν το λάθος να με ρωτήσουν (αφού τα πω όμως). Ας είναι μια φορά τη βδομάδα, το κερασάκι της Παρασκευής ή η αρχή της τσαγκαροΔευτέρας.Τι λέτε; <3Πέθανα με τον Αμπαμπά!!!
#7. "Language is not a state: it is an achievement. Language is not a mere impressment of all we hear or read. Language is the activation of the linguistic experience and mechanisms that biologically characterise man. It is not a recording or a disorderly accumulation of materials, but an active processing of the linguistic experience which is mainly characterised by choice and creativity. In other words, language is not a mechanistic and automatic state, but a creative and laborious achievement: it is an "opus vitae". Having quoted that, νομίζω ότι απλώς έχεις υποψιαστεί ότι you suck σε αυτόν τον τομέα και έχεις πάθει αυτό που λέει ο μισητός Ελληνικός λαός: what the fox does not reach, makes them hanging
Κι εμένα έπειτα από αρκετά χρόνια σπουδών και εργασίας στο εξωτερικό έχουν σκουριάσει κάπως τα ελληνικά μου και δεν έχω το λεξιλόγιο και την ευχέρεια που είχα κάποτε, ωστόσο ποτέ δεν ανακατεύω αγγλικά με ελληνικά όταν πηγαίνω Ελλάδα γιατί μου φαίνεται εντελώς γελοίο, άβολο και αγενές. Όταν δε θυμάμαι μία λέξη στα ελληνικά, ή κάνω παύση μέχρι να μου έρθει, ή λέω αυτό που θέλω περιφραστικά. Το να πετάς λέξεις/εκφράσεις όπως shopping, smooth και gimmie a break δεν σε κάνει να φαίνεσαι ούτε πιο μορφωμένη, ούτε πιο κοσμογυρισμένη. Σε κάνει κάτι ανάμεσα σε Πέτρο Κωστόπουλο και Χλέμπουρα από το Κωνσταντίνου και Ελένης.
# 1 <3# 6 δεν έχω πολλά να προτείνω για τη φάση της εγκυμοσύνης, αλλα σε σχέση μ αυτό που λες στο τελος της ερωτησης, να πω απλως ότι επειδή ούτε εγώ ειμαι μαμα και πίστευα ότι δεν έχω πολλη υπομονη με τα παιδιά, από τότε που έγινα θεια αυτό άλλαξε τελειως: τα ανηψακια μου είναι παρα πολύ ζωηρά και κάθε φορα που έρχονται σπιτι μου γυρίζουν τον κόσμο ανάποδα, αλλα κάθε φορα που φεύγουν ανυπομονώ να ξανάρθουν να κανουν τα ίδια :)
Ααα, δεν ξέρω τί λες εσύ στο 7,αλλά κανένα upset ή frustrated δεν μπορεί να φτάσει σε εύρος και βάθος απόδοσης το "very very χολοσκασμένη" της αείμνηστης! Υ.Γ. Πολλή Γεωργία Βασιλειάδου παίζει τώρα τελευταία στις ερωτήσεις. Τις προάλλες είχαμε το χαμένο δαχτυλίδι (βλ. "Η καφετζού"), σήμερα είχαμε τη "Θεία από το Σικάγο", να κάνω μια πρόβλεψη για την "Ωραία των Αθηνών" αύριο-μεθαύριο; Αν και η αγαπημένη μου είναι "Ο Θησαυρός του μακαρίτη", εδώ που τα λέμε :P
Νο 7Μιας και γίνεται κουβεντα για ψώνια, εχω παρατηρήσει ότι οι εκφράσεις 'είναι ψώνιο', 'την εχει ψωνίσει τελείως' κ.α., που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες και εγώ τις χρησιμοποιώ συχνά, δεν μεταφράζονται στα αγγλικά. Ζω στην Αγγλία και πραγματικά δεν μπορώ να εξηγήσω την έννοια του ψώνιου στους ντόπιους φίλους. Κι είναι κρίμα γιατί υπάρχουν πολλά ψώνια γύρω μας καλή ώρα. Καμιά ιδέα για μετάφραση?
Η λέξη smug περιγράφει περίπου αυτό που λέμε ψώνιο.Conceited επίσης.Κατά τ'άλλα δεν έχω λόγια για την ερώτηση #7, δεν μπορώ να πάρω και πολύ στα σοβαρά τις γλωσσολογικές απόψεις κάποιου που λέει ότι τα ελληνικά "είναι χαοτικά, με πάρα πολλούς τύπους χωρίς λόγο (???)" και μάλιστα σε αντιδιαστολή με τα αγγλικά. Αλήθεια ξέρει όντως τόσο πολύ σε βάθος την αγγλική γλώσσα? Πολύ αμφιβάλλω, ιδίως αν κρίνω από το ότι ως επιχείρημα για την εύχερειά της στην αγγλική φέρνει παράδειγμα το shopping και το you must be kidding me που τα ξέρει ακόμα και η τρίχρονη ανηψιά μου που βλέπει baby tv. Από τα πιο ρηχά ποστ (για να μην πω τίποτα χειρότερο) που έχω διαβάσει ποτέ σ'αυτή τη στήλη, κατα τ'άλλα με κάλυψαν απολύτως τα προηγούμενα σχόλια.
#7Βρε καλώς και την Θεία από το Σικαγο.Άκου είναι παρα πολύ απλό το πράγμα.. Ε τζινιους λάικ γιου, θα έπρεπε ήδη να είχε καταλάβει την λύση στο απίστευτα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Αλλά μάλλον λόγω ψυχικης θολούρας δεν το βλέπεις.Λοιπόν δώσε μπέιζ στα λεγόμενα μου:Ξυπνάς τουμοροου μορνιγκ. Κατεβάζεις από το πατάρι την βαλίτσα σου. Ανοίγεις το κλόουζετ σου και βάζεις μέσα οποιο φάκινγ ρούχο θες. Πας στο έρπορτ και βγάζεις εισιτήριο (γουάν γουέι) για οποιαδήποτε αγγλόφωνη σιτι θες.Μπάι μπάι και ράιτ του αςΥς1. Ελπίζω να μην τρίζουν τα κοκαλάκια της ΒασιλειαδουΥς2. Σου γράφει μια που ζει στο εξωτερικό. Εδώ οι κάτοικοι όταν τους λέω ότι είμαι ελληνίδα το πρώτο που αναφέρουν είναι τι δύσκολη και πλούσια γλώσσα έχουμε. Υς3. Να φανταστώ όμως ότι παρα το απύθμενο μίσος σου για την χώρα μας, τα καλοκαιρακια μια χαρά λιαζεις το κορμί σου στα ελληνικά άϊλαντς Ε; Τι όχι;
#7 Στο μονο που δυσκολευτηκα γυριζοντας απο το εξωτερικο ηταν να ανακτησω την ορθογραφια μου και να βρω εκφρασεις να αντικαταστησουν τις αγγλικες,που τοσο ταιριαζαν στο περιεχομενο που ηθελα να εκφρασω οπως το give me a break.Παρ'ολα αυτα ενιωσα οτι μιλαω την πιο πλουσια γλωσσα του κοσμου οταν ημουν εξω και ηθελα να πω κατι και αυτο εκφραζοταν με τρεις απλες λεξεις,ενω εγω ειχα εναν χειμαρο στο μυαλο μου. Τεσπα. Νομιζω οτι αυτο ειναι κομπλεξ. Θες απλα να φανεις υπερανω γιατι εζησες στο Αμερικα και εκει ειναι ολοι OMG και 3 lol ενω εδω οι φτωχοι συγγεννεις. Ξεκαβαλα
Το give me a break είναι το "άσε μας" ή "παράτα μας"(ή χ*σε μας, αναλόγως τον αποδέκτη). Συνδυάζεται με το "κουκλίτσα μου". Εναλλακτικό αλλά πιο παλιομοδίτικο το "Δε μας χ.. ρε Νταλάρα", το "ωχ αδερφέ" ή στο καλαματιανό το "ω μπω".
Αγαπητή #7Δεν θα σε κράξω. Απλά θα επισημάνω ορισμένα σημεία της ερώτησής σου που κάπως αυτοαναιρούνται. ‘Σε στείλανε έξω;’ Εσένα ποιος είναι ο ρόλος σου όσον αφορά τη δικιά σου τη ζωή; Αν δεν σε στέλνανε έξω, τι θα έκανες; Και αφού τέλος πάντων σου άρεσαν τόσο τα αγγλικά γιατί άφησες να σε στείλουν και δεν δραστηριοποιήθηκες ώστε να πας μόνη σου; Δηλαδή αν σε έστελναν στη Γαλλία, τι θα έκανες, που δεν σου αρέσουν ούτε τα Γαλλικά; Πάρε τη ζωή στα χέρια σου. Πριν 1,5 χρόνο, λες γύρισες. 'Η μήπως σε γυρίσανε; ‘Αλλα θελω να το ομολογησω’ Από ότι καταλαβαίνω μάλλον το έχεις ομολογήσει στον εαυτό σου όπως και στην παρέα σου εδώ και πολύ καιρό. Άρα τι εξομολόγηση είναι αυτή; Εξομολόγηση version 1.2; (Ορίστε έγραψα κι εγώ αγγλικά τώρα).Στη συζήτηση υποστήριξες την άποψή σου. Και πολύ καλά έκανες, αφού αυτό πιστεύεις. Γιατί νιώθεις την ανάγκη να κάνεις αυτή την εξομολόγηση (που δεν ειναι εξομολόγηση στο κάτω-κάτω); Επειδή κανείς δεν συμφώνησε μαζί σου; Ψάχνεις την επιδοκιμασία αγνώστων στο ίντερνετ αφού η παρέα σου δεν συμφώνησε μαζί σου;‘Δεν ειναι δικαιωμα μου να μιλαω οπως θελω?’ Δικαίωμά σου είναι να μιλάς όπως θες. Και δικαίωμα των φίλων σου να σε ρωτήσουν γιατί το κάνεις. Δεν είναι άγνωστοι και δεν σε σχολιάζουν χωρίς να σε ξέρουν, είναι οι φίλοι σου που σε συναναστρεφονται και πιθανώς να θέλουν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά σου για να σε καταλάβουν καλύτερα. Είχες την ίδια συμπεριφορά και πριν πας Αμερική; Τι άλλαξε στο ενδιαμέσο;‘Μορφωμενα ατομα, ζουμε στην Αθηνα, δεν ειναι θειες απο το χωριο’: Δηλαδή όποιος είναι μορφωμένος οφείλει να μιλάει μισή μία γλώσσα και μισή μία άλλη απλά επειδή τις κατέχει και τις δύο (ειδικά αν ‘έχει ανώτερα πτυχία’); Δεν γίνεται να μιλάς ισπανικά με τους Ισπανούς, ρουμάνικα με τους Ρουμάνους και ελληνικά με τους Έλληνες; Όπως λες, οι φίλοι σου σου αναφέρουν ότι ‘πετάς πολλά αγγλικά’. Δεν σε ‘κράζουν’, όπως λες παρακάτω, σου ‘αναφέρουν’ (όπως λες παραπάνω).‘Τα ελληνικά έχουν πάρα πολλούς τύπους χωρίς λόγο’: έχεις συμβουλευτεί γλωσσολόγο; Γιατί δεν κάνεις περισσότερους αγγλόφωνους φίλους; Και θα λυθεί το ζήτημα.Άντε ας κάνω κι εγώ μια εξομολόγηση. Κανόνικα τώρα θα έπρεπε να δουλεύω, αλλά αντ’αυτού γράφω αυτή την απάντηση. Φιλιά.
#3.Παγίδα δε βλέπω ή δεν αντιλαμβάνομαι πώς την εννοείς.Αυτό που καταλαβαίνω είναι,ότι η κυρία αντί για το γάιδαρο χτυπάει το σαμάρι.Δεν έκατσε η φάση με τον άλλο.Μάλλον ήταν μια λάθος κίνηση,που δε θέλει να παραδεχτεί.Κάπου θέλει να ξεσπάσει και την πληρώνεις εσύ.Τώρα βρήκε να θυμηθεί,ότι δεν έπεσες στα πόδια της να την παρακαλάς,αλλά δέχτηκες χωρίς ιστορίες να χωρίσετε.Ναι,βρε,εσύ φταις,που πήγε και κακόπεσε.Να πεις σε εκείνους,που σου μεταφέρουν διάφορα,ότι δε θέλεις τέτοιες κουβέντες.Ό,τι έγινε,έγινε και τελείωσε.Μπορεί να νιώθεις ακόμα κάτι,αλλά μην ψαρώνεις με τέτοιες βλακείες.Προτίμησε κάποιον άλλο.Αυτό δεν αλλάζει.Κι αν όλα πήγαιναν καλά με αυτόν,δε θα κλαιγόταν από δω κι από κει.Πιθανότητα θα σε είχε γραμμένο,για να μην πω την άλλη λέξη.
Ναι,σαχλαμάρες και ξεράσματα.Δε θα το έλεγα βέβαια και αποκλειστικά γυναικεία συμπεριφορά.Το να αφήνεις το άλλο πρόσωπο και να περιμένεις να το πάει και solo ξεφτίλα,είναι εγωιστικός παραλογισμός,που απαντάται και στα δύο φύλα.Μου το έχει πει πρώην,όταν ζήτησε να χωρίσουμε κι απάντησα απλά οκ."Τι έτσι θα είσαι τώρα;Δε θα κλάψεις";Λες και παίζαμε στα Κόκκινα Φανάρια κι έπρεπε να κρέμομαι απ'το πόδι του,να του λέω "μη φύγεις,Ντορή,θα φαρμακωθώ".Την ώρα,ρε φίλε,που στην ουσία μου λες,ότι δεν είμαι τόσο σημαντική για σένα,παρεξηγιέσαι,που δε δείχνω,πόσο σημαντικός είσαι εσύ;Κάτι περίεργο καταναλώνουν αυτοί οι άνθρωποι.
Οι άντρες τα λένε διαφορετικά (Εχουν κι εκείνοι πληθώρα ξερασμάτων να επιδείξουν. Μην τους αδικήσω!)"Τόσο γρήγορα με ξεπέρασες μωρή πουτανί" και άλλα τέτοια εκπάγλου καλλονής και παιδείας...Ένας εγωϊσμός φουσκωμένος με ούριο άνεμο άλλο πράγμα ρε παιδί μου. Μέχρι Βραζιλία φτάνει άμα τον βάλεις στο νεράκι!
#1Αχ να σας πω κι εγώ κάτι που μου είπε ο ανιψιός μου όταν ήταν 2,5 χρονών και μου φάνηκε πολύ αστείο; Έπινε πορτοκαλάδα και του έπεσαν κάτω κάτι σταγόνες. Με κοιτάει και μου λέει "Έλενα κατάϊσε¨. Δεν κατάλαβα, με κοιτάει και μου ξαναλέει ¨Κατάϊσε Έλενα¨ (ήθελε να καθαρίσω). Μια άλλη φορά ήθελε να δει Πέππα αλλά δεν είχε στην τηλεόραση. Μου δείχνει το λάπτοπ και μου λέει "Πολογιστή". Τον κοιτάω με έκπληξη, μου το ξαναλέει. Σου λέει αυτή δεν τα πιάνει, πρέπει να της τα λέω 2 φορές.
#7 Φυσικά και είναι δικαίωμά σου να μιλάς αγγλικά ή όποια άλλη γλώσσα θες όπως και των άλλων να μην σου απαντάνε αν τους μιλάς αγγλικά επειδή το θεωρούν αγενές. Το πρόβλημα εδώ είναι οτι σνομπάρεις την μητρική σου γλώσσα και την θεωρείς υποδεέστερη, μια γλώσσα που διδάσκονται στα σχολία των περισσότερων χωρών (τα αρχαία και νέα ελληνικά είναι η ίδια γλώσσα απλά σε πιο απλή μορφή). Το να υποτιμάς μια γλώσσα μπροστά στα άτομα που την μιλάνε είναι αγενές. Φαντάσου να έλεγες στου Αγγλους οτι η γλώσσα τους είναι βάρβαρη. Ε το ίδιο κάνεις και με τα ελληνικά και το οτι είσαι Ελληνίδα δεν σου δίνει κανέναν ελαφρυντικό. Οταν ζούσες στην Αμερική δεν πετούσες ελληνικές λέξεις επειδή δεν ήξερες την αντίστοιχη ελληνική (κι ας μην γελιόμαστε με 4 χρόνια στην Αμερική δεν μπορείς να μιλάς τα αγγλικά καλύτερα απ τα ελληνικά), ε το ίδιο δεν πρέπει να κάνεις και στην Ελλάδα, πρέπει να προσαρμόζεσαι στο περιβάλλον σου. Αν απεχθάνεσαι τόσο τα ελληνικά φύγε από την Ελλάδα αλλιώς κράτα τις πραγματικά περίεργες και άτοπες απόψεις σου για τον εαυτό σου. Το να προσβάλλεις όσους μιλούν και αγαπούν τα ελληνικά σε κάνει απλά αντιπαθή, δεν κερδίζεις κάτι.Με τον τρόπο που μιλάς μου θυμίζεις λίγο την μαντάμ Σουσού...
#6 Νομίζω η Α,μπα; έχει απόλυτο δίκιο στην απάντησή της. Έγινα κι εγώ πρόσφατα θεία, και βλέπω ότι η μαμά του μωρού χρειάζεται ανθρώπους κοντά της, ακόμη κι αν είναι μόνο συναισθηματικά κοντά. Δυστυχώς εγώ λόγω δουλειάς και απόστασης δεν μπορώ να προσφέρω πολύ στα πρακτικά, αλλά είδα πόσο ανακουφισμένη είναι όταν βλέπει ότι ενδιαφερόμαστε για το μωρό εγώ κι ο άντρας μου, σκέφτεται ότι υπάρχει κόσμος που αγαπάει το παιδί (οκ ίσως παίζει ρόλο το γεγονός ότι είμαστε σε ξένη χώρα και οι οικογένειές μας δεν είναι κοντά). Επίσης ακόμη και το να την επισκεπτόμαστε στο σπίτι και να της λέμε νέα από τον "έξω κόσμο" την χαροποιεί, καθώς είναι ουσιαστικά περιορισμένη στο σπίτι τους τελευταίους μήνες και μακριά από τη δουλειά της βαριέται. Όσο για τις αντοχές, είμαι από τους ανθρώπους που απλά φρικάρουν όταν είναι κοντά σε μωρά, αλλά παρόλα αυτά το ανηψάκι μου μια χαρά αντέχω να το κρατάω όταν στριγκλίζει μέσα στ' αυτί μου :) Νομίζω όταν ένα μωράκι είναι πιο "δικό σου" δε σε ενδιαφέρει απλά να του κάνεις χαριτωμενιές και να δεις τι γλυκούλι που είναι, αρχίζεις να παρατηρείς όλες τις αντιδράσεις του, ανησυχείς και ενδιαφέρεσαι για λεπτομέρειες, οπότε δεν χρειάζεται καν να "αντέξεις", θέλεις από μόνη σου να το προσέξεις. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να το χαρείτε το μωράκι!
Τα λες πολύ ωραία,Τσουμπλέκια!Θα πρόσθετα για την #6 αυτό που έκανε η #1 για τη Λένα: ρώτα τη για το μωρό. Ζήτα φωτογραφίες, ζήτα πληροφορίες για το τι καινούργιο έκανε σήμερα το μπεμπέκι, δείξε ενδιαφέρον.