Στο σημερινό «Α μπα»: εθισμός και εξάρτηση

Στο σημερινό «Α μπα»: εθισμός και εξάρτηση Facebook Twitter
87

__________________
1.


Αγαπημένη Αμπα,

Ποια είναι η γνώμη σου για την Ivanka Trump;
Απ τα βίντεο που βλέπω, φαίνεται ότι μιλάει πολύ ωραία, έχει καθαρή άρθρωση, είναι ετοιμόλογη, έξυπνη και Μετρημένη.. θεωρείς ότι σαν κόρη μοιάζει στον πατέρα της και λέει ότι χρειαστεί για να τον υποστηρίξει;

-Money Trees


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ευτυχώς που πλησιάζουν οι εκλογές για να χωθεί όλη η οικογένεια Τραμπ εκεί όπου ζει συνήθως, για να γλιτώσουμε επιτέλους από τις φωνές και τις φάτσες τους που βρίσκονται παντού. Η σχετικά κοινή παραδοχή δε, ότι η Ιβάνκα είναι έξυπνη και μετρημένη, πλέον με βγάζει από τα ρούχα μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Η καλύτερη εξήγηση που έχω βρει ως τώρα είναι ότι η Ιβάνκα είναι πολύ όμορφη. Στους όμορφους συγχωρούμε απείρως περισσότερα, και στην περίπτωση της Ιβάνκας έχουμε ένα περίτρανο παράδειγμα.


Δεν θεωρώ ότι μοιάζει στον πατέρα της και λέει ό,τι χρειαστεί για να τον υποστηρίξει. Είναι πασιφανές. Μόλις της κάνουν μια «δύσκολη» ερώτηση για τις ανακολουθίες και τις φρικιαστικές δηλώσεις του πατέρα της, απαντάει με τα επιχειρήματα της σχολής Τραμπ: τα μέσα είναι εναντίον μας. Δεν ξέρω αν είπε ο πατέρας μου κάτι τέτοιο (το είπε). Εγώ δεν ξέρω αν το είπε (το είπε, είναι σε βίντεο/συνέντευξη). Δεν εννοούσε αυτό (αυτό εννοούσε, το είπε με ακριβώς αυτά τα λόγια). Δεν είναι ρατσιστής (χωρίς επιχειρήματα). Δεν είναι σεξιστής (χωρίς επιχειρήματα). Ο πατέρας μου αγαπάει τις γυναίκες επειδή σε μένα φέρεται μια χαρά (λυπήσου μας). Αν είναι να μου κάνετε επιθετικές ερωτήσεις, θα φύγω (τα λόγια του πατέρα σας αναφέρω). Χτυπάει το κινητό, δεν σας ακούω, αντίο.

 

Τώρα που η εταιρεία της με τίτλο «γυναίκες που εργάζονται» (δεν εννοεί πάντως τις δασκάλες και τις νοσοκόμες) έχει δεχτεί ένα ωραίο χτύπημα γιατί υπάρχουν και γυναίκες που εργάζονται και δεν την θεωρούν μετρημένη και έξυπνη, προσπαθεί να κάνει μανούβρα και να ισχυριστεί ότι οι design κουρελαρίες που πουλάει δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Μόνο που έχουν, γιατί έτσι κι αλλιώς τα πάντα είναι πολιτική, αλλά όταν το λες αυτό τη χρονιά που ο πατέρας σου προσπαθεί να βγει πρόεδρος της Αμερικής, το θράσος σου έχει πάει σε άλλο επίπεδο (επιστημονικά λέγεται «επίπεδο Τραμπ».)

__________________
2.


Λένα διάβασα ότι έχεις μείνει Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να μας πεις για την εμπειρία σου εκεί. Τι σου άρεσε, τι όχι, τι προτείνεις και αν το μετανιώσεις που έζησες εκεί. Εγώ πέρασα μέσω πανελλαδικών εκεί και παρόλο που είχα ενθουσιαστεί όταν πήγα για να βρω το σπίτι που θα μείνω κάπως με φόβισε. Περίμενα κάτι άλλο. Μια πιο γραφική πόλη, λιγότερο "πολη" και περισσότερο τουριστικό προορισμό. Καταλαβαίνω ότι με αυτά τα μυαλά η απογοήτευση έρχεται γρήγορα βέβαια.. τελοσπαντων γενικα αν θες εσένα τι σου αρέσει σε μια πολη; (Εγώ όλη μου τη ζωή μένω στην εξοχη)

-Cretangirl


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που μου αρέσει σε μια πόλη είναι η αίσθηση του αναπάντεχου. Ότι είναι πιθανό κάποτε, μια μέρα, χωρίς προειδοποίηση, μπορεί να βρεθείς κάπου ωραία και να κάνεις μια ωραία γνωριμία. Είναι περισσότερο ψευδαίσθηση, παρά αίσθηση, γιατί και στις πόλεις οι άνθρωποι χαράζουν την καθημερινή τους λούπα και αποφεύγουν πολύ να κάνουν κάτι αναπάντεχο, όπως να πάνε σε μια γειτονιά που δεν ξέρουν, να φάνε μια έθνικ κουζίνα που αγνοούν, να πάνε σε μια συναυλία που δεν θα διάλεγαν. Όσο πιο συναρπαστική η πόλη, τόσο περισσότερες ευκαιρίες για το αναπάντεχο, και τούμπαλιν.


Η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει σχέση με την πόλη που γνώρισα εγώ, αλλά είμαι βέβαιη ότι τα ωραία της ιστορικά κομμάτια θα είναι ακόμη ωραία. Για μένα το μεγαλύτερο της και αχτύπητο ατού είναι ότι το ιστορικό της κέντρο βρίσκεται στη θάλασσα. Όλες οι πόλεις που έχουν αυτόν τον χαρακτήρα νομίζω ότι μπαίνουν σε μια ειδική λίστα, θα ήθελα να τις επισκεφτώ όλες.


__________________
3.


Αγαπητή αμπα αποφάσισα να σου στείλω γιατί ήθελα μία αντικειμενική άποψη από κάποιον που δεν με ξέρει και συγνώμη προκαταβολικά για το μακρυναρι που θα ακολουθήσει. Είμαι υπέρβαρη και έχω κομπλεξ με τα κιλά μου και όχι γιατί με ενδιαφέρει η άποψη του κοσμου αλλά γιατί έχω πρόβλημα με τον εαυτό μου, δεν συμφωνούμε συχνα. Ειμαι φοιτητρια 21 χρόνων, γκρινιάρα χωρίς υπομονή και έχω τη τάση να τα παρατω εύκολα. Μένω με τους γονείς μου και γενικά ποτέ δεν ήμουν κοινωνικός άνθρωπος πάντα μαρεζε η σιγουριά του σπιτιου φίλους πάντα εκανα εύκολα αλλά ήταν λίγοι όχι στενοι και δύσκολα τους κρατούσα οπότε. Ήμουν αποφασισμένη λοιπών να χάσω κιλά μέσα στις πανελλήνιες (που βαρανε όλα τα ψυχολογικά μαζί) μέχρι και προκαταβολή έδωσα σε γυμναστήριο για να μην έχω περιθώρια να κάνω πίσω αλλά ούτε η στιγμή ήταν σωστη, ούτε χρόνο είχα ούτε υποστήριξη απ τους γονείς (προφανώς και με κραζανε πλήρωναν φροντιστήριο για κάποιο λόγο και δεν θέλαν επιπλέον έξοδα) και έτσι δεν πήγα. Τώρα με τη σχολή εξακολουθώ να μην έχω υποστήριξη απ τους γονείς γιατί οι σπουδές πιστεύουν ότι θέλουν διάβασμα 24/7 (καταπιεση και σε αυτό ναι) αλλά όσο να πεις έχω ελεύθερο χρόνο τουλάχιστον, μπορώ να πηγαίνω και χωρίς να το ξέρουν αν χρειαστεί. Αυτό που με κρατάει πίσω είναι ή νοοτροπία που έχω για τα γυμναστήρια. Καταρχάς δεν θέλω να πέσω πάνω σε γνωστούς απλά δεν θελω, ειλικρινά πιστεύω οτι πλέον στα γυμναστήρια συχνάζουν τα τουμπανα και οι χαζογκομενες για επίδειξη και γενικά όλοι οι δήθεν πολύ σπάνια κάποιος να πάει γιατί έχει στόχο και συχνά αυτό αντανακλάται και στο προσωπικό που σε όλη τη περιοχή μου οποιο γυμναστήριο και να διαλέξεις είναι το ίδιο πραγμα! Γενικά δεν με ενδιαφέρει η άποψη του κόσμου ιδικά του άγνωστου αλλά όταν είναι να είμαι στον ίδιο χώρο και κατά πάσα πιθανότητα στα ίδια ωράρια για ένα εκτενές χρονικό διάστημα με ένα πλήθος ανθρώπων ναι θα με επηρεάζει η γνώμη τους και το πώς θα με βλέπουν. Θα ήταν πιο εύκολο για μένα το να πάω με κάποιον γνωστό αλλά πλέον έχω μάθει να μην βασίζομαι σε κανέναν και αυτό όχι επειδή δεν ρωτησα. Επίσης λαμβάνοντας υπ όψη το ότι μένω με τους γονεις δεν μπορώ να αλλάξω διατροφικές συνήθειες όπως να κάνω ξεχωριστό φαι για μένα. Και τέλος μην ξεχνάμε το γεγονός ότι φοβαμαι την αποτυχια. Το να προσπαθησω να πάω δηλαδή και να απογόητευτω για τον χ ψ λογο. Απλά είμαι σε μία φάση που αισθάνομαι μπρος γκρεμός και πίσω ρεμα και σε όποιον εχω προσπαθήσει να μιλήσω για αυτό το θέμα ή με θεωρεί υπερβολική ή απλά γελάει γιατί νομίζει ότι κάνω πλάκα(;) και αλλάζει θέμα. Δεν ξέρω αν όλο το σύμπαν συνομωτει εναντίων μου ή αν όλα είναι στο μυαλό μου ή ίσως λίγο και απ τα 2 απλα θα ήθελα πολύ να ακούσω και την άποψη κάποιου τρίτου


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αγαπητή φίλη.


Για να χάσεις κιλά, πρέπει να τρως λιγότερο από αυτό που τρως τώρα.


Τόσο απλό είναι, και το έχουμε κάνει τόσο δύσκολο, γιατί δεν μπορούμε με τίποτα να καταφέρουμε να τρώμε λιγότερο, γιατί δεν καταλαβαίνουμε πόσο πολύ τρώμε κάθε, μα κάθε, μέρα.


Η άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία σου, αλλά αν περιμένεις να χάσεις κιλά με το γυμναστήριο χωρίς να μειώσεις το φαγητό, ξέχνα το. Αν είσαι απογοητευμένη και μπερδεμένη τώρα, πού να δεις τι έχει να γίνει αν μετά από ένα μήνα στο γυμναστήριο είσαι ακριβώς στα ίδια κιλά.


Πρώτον, μπορείς να τρως λιγότερο από το φαγητό στο σπίτι. Μπορείς να αδυνατίσεις απλώς μετρώντας θερμίδες. Δεύτερον, φυσικά και μπορείς να κάνεις ξεχωριστό φαγητό για σένα, δεν σε εμποδίζει κανείς. Τρίτον, δεν χρειάζεται να είσαι γραμμένη σε γυμναστήριο για να γυμνάζεσαι, δεν χρειάζεται καν να πληρώνεις για να γυμνάζεσαι. Υπάρχουν άπειρα apps και σάιτ με ασκήσεις, όπως υπάρχουν ακόμη πιο άπειρα σάιτ με συμβουλές για δίαιτα.


Το πρόβλημα δεν είναι στη μέθοδο. Η μέθοδος είναι απλή, απλούστατη: μειώνεις το φαγητό. Το πρόβλημα είναι εντελώς αλλού. Στη σχέση που έχεις με το φαγητό. Τρως περισσότερο από όσο χρειάζεται. Γιατί; Αυτό είναι το μεγάλο, το μοναδικό και ουσιαστικό ερώτημα.


Πιστεύω ότι αν είναι να ξοδέψεις χρήματα σε κάτι, θα είναι πρώτα για διαιτολόγο.

__________________
4.

Αγαπητή, Α μπα. Σε διαβάζω τακτικά και θα ήθελα την γνώμη/συμβουλή σου σε ένα θέμα που με απασχολεί. Πρόσφατα μια φίλη που θεωρούσα πολύ καλή και στενή έμαθα πως σύντομα ετοιμάζεται να παντρευτεί, ωστόσο το θέμα δεν είναι αυτό αλλά το γεγονός οτι λίγο καιρό πριν απομακρύνθηκε απο μένα, πράγμα που έχει ξανακάνει στο παρελθόν κάθε φορά που εγώ ή κάποιος άλλος της έλεγε πράγματα που δεν της άρεσαν. Κι ενώ συνεχίζουμε να μην έχουμε ιδιαίτερη επαφή αλλά να μην είμαστε και μαλωμένες μαθαίνω απο αλλού οτι παντρεύεται και μετά έρχεται η ενημέρωση κι απο αυτήν. Νιώθω αδικημένη ως φίλη που με έκανε στην άκρη όταν εγώ το μόνο που ήθελα ήταν να τη βοηθήσω. Κι επειδή ξέρω πως θα πεις οτι η δράση φέρνει αντίδραση και εχεις δικιο, το προβλημα μου ειναι αλλού (γιατί εχω αποδεχτει πλεον πως αυτη η σχεση χαθηκε): πιάνω τον εαυτό μου να θέλει να χαλάσει (όχι εγώ, αλλά γενικά να χαλάσει) κάτι μεταξύ τους, για να αποδειχτεί πόσο επιπόλαια ήταν και πόσο λίγη που ξεγράφει με ευκολία ανθρώπους για τη πάρτη της. Ξέρω πως δεν είναι σωστό. Θελω να το αφησω πισω. Να πάψω να κάνω σκέψεις που με δηλητηριάζουν και να ασχοληθώ μόνο με τους ανθρώπους που νοιάζομαι και με νοιάζονται (ευτυχώς έχω και τέτοιους!), με τον σύντροφό μου και με τα πραγματα που με ευχαριστούν, όπως η δουλειά και τα χόμπυ μου.
Και κάτι τελευταίο. Πόσο εύκολο είναι να βγάλεις απο τη ζωή σου ανθρώπους του στενού φιλικού σου περιβάλλοντος, αποδεδειγμένα τοξικούς, μικρόμυαλους και συναισθηματικά βαμπίρ που αρέσκονται να βλέπουν τα τρωτά σου σημεία και να στα χτυπάνε, για να μη σκέφτονται τα τεράστια δικά τους προβλήματα και θέματα, όταν η παρέα είναι χρόνια κοινή και συγκεκριμένη και η πόλη που ζεις στην ουσία ένα μεγάλο χωριό? Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δηλαδή, επειδή κάποια σε έκανε πέρα, εύχεσαι να χαλάσει η σχέση της για να τιμωρηθεί. Εύχεσαι να δυστυχήσει, επειδή σε απέρριψε. Και δεν μιλάς για κάποιον εχθρό. Για μια κοπέλα που θεωρούσες κάποτε φίλη σου. Και μετά, αμέσως μετά, ρωτάς πώς θα βγάλεις τους 'τοξικούς' ανθρώπους από τη ζωή σου.


Η περιγραφή της ιστορίας, με τα λόγια που έχεις διαλέξει, στάζει πικρία, επιθετικότητα, συναισθηματική ματαίωση. Η πίκρα, Π, είναι οξύ. Οι σκέψεις που σε δηλητηριάζουν είναι δικές σου. Δεν σου τις έβαλε στο κεφάλι σου η πρώην φίλη. Μόνη σου δηλητηριάζεσαι.


Ο μόνος τρόπος για να μην κάνεις δηλητηριώδεις σκέψεις είναι να μην σε απορρίψει ποτέ, κανένας;


Η ζωή έχει μέσα της την απόρριψη. Αυτό το μαθαίνουμε από τον παιδικό σταθμό. Τσούζει, τσούζει πολύ, αλλά στην κλίμακα με τις δυσκολίες της ζωής, δεν μπαίνει καν στις δυσκολίες. Παραμένει στα καπρίτσια. Η σφοδρότητα με την οποία αντιμετωπίζεις κάτι πολύ συνηθισμένο, κάτι ακίνδυνο, με κάνει να αναρωτιέμαι τι θα ένιωθες αν κάποιος σου έκανε κάποιο σοβαρό κακό με τη θέληση του. Δεν αρέσουμε σε όλους. Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους. Δεν γίνεται να μας νοιάζονται όλοι. Πολύ λίγοι ανταποκρίνονται στα συναισθήματα μας. Μάθε όλα αυτά, και όταν καταφέρεις να τα ενσωματώσεις στην προσωπική σου φιλοσοφία, θα προκύψει το πώς αντιμετωπίζουμε τους «τοξικούς».

__________________
5.


Γειά σου α μπα και σ'ευχαριστω πολύ για το χρόνο σου. Είμαι απελπισμένη, απογοητευμενη και πληγωμένη. Δεν ξέρω που να απευθυνθω αλλά διαβάζοντας τη στήλη σου κατά καιρούς ενιωσα ότι ίσως είσαι εσυ ο κατάλληλος ανθρωπος να με συμβουλεύσει. Είναι πολύ δύσκολο για μενα να περιγράψω με λίγες λέξεις αυτό που μου συμβαίνει, νομιζω οτι δεν θα γίνω κατανοητή ή φοβάμαι πως θα σε "οδηγησω" να βγαλεις λάθος συμπεράσματα κι αυτό γιατί οι σκέψεις μου είναι εντελώς χαμένες. Λίγα πράγματα για μένα πρώτα... Δεν έχω σχεδον καθόλου εμπειρίες, μια σχέση είχα κάνει όλη κι όλη κι άργησα πολύ να βγω στη ζωή γιατί από τα 20 μου είχα ένα πρόβλημα υγείας το οποίο ξεπέρασα εντελώς στα 26 (29 τώρα) όπου άρχισα δειλά δειλά να ζω αυτά που ήθελα κ μπορούσα. Αυτός... Τον γνώρισα σε ένα dating app, μιλούσαμε χαλαρά, μετά λόγω κάποιων καταστάσεων αρχίσαμε να μιλάμε στο τηλέφωνο κι εκεί άρχισε το παιχνίδι. Μου κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον, με έκανε ή ίσως ήθελα να τον πιστέψω. Ούσα απογοητευμένη από προηγούμενες γνωριμίες κ διψασμένη ίσως να ζήσω πράγματα, αφέθηκα. Ήμασταν κ οι δύο εκτός έδρας για δουλειά. Μετά από ένα μήνα συνομιλίας λοιπόν έρχεται να με βρει, χαμός! Η καλύτερη βδομάδα της ζωής μου! Πριν τα φτιάξουμε, μου είχε πει ότι ήθελε σοβαρή σχέση, χωρίς να πω τπτ εγώ. Γενικά, έκανε πολλά πράγματα-πράξεις-που κανονικά δεν θα μου άφηναν κανένα περιθώριο να τον αμφισβητήσω. Όμως, έκανα μία κατινιά χωρίς να το σκεφτώ πολύ, από περιέργεια σκέφτηκα. Πριν καλά καλά μου πει ότι θα έρθει εδώ, είχα μπει από το λογαριασμό μιας φίλης μου κ του έστειλα μνμ απο εκείνη στο app. Δεν είχε πρόσβαση να της απαντήσει αλλά μόλις είδε στο mail του ότι κάποια του έστειλε μνμ μου το είπε, οπότε σκέφτηκα όλα καλά, ντροπή μου που έκανα τέτοιο πράγμα. Τελικά, χτες επέστρεψε Αθήνα και το ίδιο βράδυ της απάντησε κ μάλιστα της είπε ότι ψάχνει για σχέση (!) Ενώ παράλληλα μιλούσε κ σε μένα στο fb. Τον έχω ερωτευτεί, δεν μπορώ να πιστέψω ότι με κοροϊδεύει, είναι αδιανόητο για μένα. Σκέφτηκα ότι μπορεί να της έστειλε έτσι από περιέργεια ή ανδρικό εγωισμό που λέμε αλλά εμένα έχει κλονιστεί εντελώς η εμπιστοσύνη μου κ δεν ξέρω τι να κάνω. Τον θέλω πάρα πολύ, ξέρω ότι είμαι κι εγώ απαράδεκτη αλλά πλέον ή κατάσταση έχει ως εξής. Πιστεύω κατά βάθος ότι ειναι καλός, αυτός που μου δείχνει δλδ αλλά σίγουρα κάτι δεν τον καλύπτει για να το κάνει αυτό, έτσι δεν είναι; Κράτα ένα τελευταίο σε παρακαλώ, δεν είμαι άνθρωπος που τα κρατάει μέσα του, ειμαι πολύ ειλικρινής και αυθόρμητη αλλά και υπερβολικά καχύποπτη. Τι κάνω; Πως το διαχειρίζομαι εγώ και τι του λέω εκείνου; Κρέμομαι από τα σοφά και έμπειρα σου χείλη! Σ'ευχαριστώ όσο δεν φαντάζεσαι!

-Μαρία


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αχ, Μαρία.


Είδες τις αποδείξεις με τα μάτια σου ότι σε κοροϊδεύει, αλλά δεν πιστεύεις ότι σε κοροϊδεύει. Αυτό θα πει «δεν πιστεύω στα μάτια μου». Κάποια άλλη εξήγηση θα υπάρχει, όπως ότι κατά βάθος είναι καλός.


Δεν αμφιβάλλω ότι κάπου, σε κάποιο επίπεδο, είναι καλός. Όλοι σε κάποιο επίπεδο, βάθος, μήκος, πλάτος, καλοί είναι. Ούτε αμφιβάλλω ότι του αρέσεις. Το θέμα είναι ότι σε κοροϊδεύει. Σου είπε αυτά που ήθελες να ακούσεις, που είναι αυτά που οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να ακούσουν, ότι τις θέλουν για σχέση και όχι μόνο για σεξ, άρα έχουν αξία. Όλες οι πόρτες ανοίγουν, πόσο μάλλον για μια γυναίκα που όπως λες «ήταν διψασμένη». Είναι πολύ εύκολο να περάσεις ωραία όταν αφήνεσαι και πιστεύεις αυτά που σου λένε. Αυτά που μέτρησες ως «σημάδια» είναι μια εβδομάδα μέλιτος. Ένας άγνωστος ήταν, και εξακολουθεί να είναι.


Μην προσπαθείς να δικαιολογήσεις αυτό που κάνει. Κάτι δεν τον καλύπτει, οπότε; Δικαιολογείται να κοροϊδεύει; Όλους μας κάτι δεν μας καλύπτει. Κι εσένα κάτι δεν σε καλύπτει, αυτό σε κάνει να λες στους άλλους αυτό που θέλουν να ακούσουν για να περάσει το δικό σου;


Δεν θα είσαι η πρώτη που ερωτεύτηκε τον ακατάλληλο άνθρωπο, ούτε και η τελευταία. Το τι θα κάνεις εξαρτάται από το τι θέλεις. Θέλεις να συνεχίσεις το παραμύθι εν γνώσει σου; Θέλεις να τον ξεμπροστιάσεις και να φύγεις αφήνοντας πίσω σου συντρίμμια; Θέλεις να του πεις ότι τελικά δεν θέλεις σχέση, και να το κρατήσετε στο χαλαρό; Ξέρω τι θέλεις. Να μην ήταν όλα αυτά αλήθεια. Αλλά είναι. Όσο πιο γρήγορα το πάρεις απόφαση, τόσο το καλύτερο.


Σε παρακαλώ, σε θερμοπαρακαλώ, μην ψάχνεις βαθυστόχαστες εξηγήσεις για να ερμηνεύσεις την κακή του συμπεριφορά. Αν κάτι του λείπει και θέλει να αγαπάει πολλές και να τον αγαπάνε πολλές σε μια στρώση εξαπάτησης, αν δεν του έδωσε αγάπη η μαμά του όταν ήταν μικρός ή οτιδήποτε άλλο, να πάει να το λύσει με τον ψυχολόγο του. Δεν είναι δική σου δουλειά να τον αναλύσεις. Ανέλυσε τον εαυτό σου. Ρώτα τον. Τι θέλω; Τι πήρα; Πόσο με καλύπτει; Άρα, τι κάνω τώρα;

__________________

6.


Λενιο ειμαι 23 τελειωσα τωρα τν σχολη .δουλευω σε μια περιστασιακη δουλεια βραδυ η οποια ομως μου προσφερει πολυ καλες απολαβες.ο προβληματισμος μου ειναι ο εξής ηρθα σε επαφη με εναν οργανισμο που βοηθαει παιδακια κ σκεφτηκα να παω για εθελοντική εργασια για ενα διαστημα ,μαλιστα θα ειμαι κ στο λογιστιριο που ειναι κ το αντικειμενο μ κ ισως μαθω κ κατι. Ομως για αυτη μ τν αποφαση δν λαμβανω καλα σχολια απτους γονεις μου λεγοντας οτι βολευομαι στο βράδυ κ φν ψαχνω καμοια σοβαρη δουλεια κ κοιταω πως να φαω το χρονο .ποια ειναι η η γνωμη σου λενιο να ξεκινήσω τς συνεντευξης η να κανω για ενα διαστημα κατι που μπορει ν με βοηθήσει κ στο μελλον? Θα χαρω πολυ να λαβω απαντηση σου


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν οι πολύ καλές απολαβές καλύπτουν τα έξοδα σου και δεν επιβαρύνεις το σπίτι συνεισφέροντας (υποθέτω ότι μένεις με τους γονείς σου), μπορείς να ακούς τη γνώμη των γονιών σου βερεσέ. Αν ρωτάς επειδή πραγματικά αναρωτιέσαι μήπως έχουν δίκιο, η απάντηση είναι ότι για τον σχεδιασμό της ζωής σου ο μόνος που έχει δίκιο είσαι εσύ. Οι άλλοι, αν ξέρουν πάντα ποιο είναι το σωστό, ας αποδείξουν ότι τα κάνουν όλα σωστά στη δική τους ζωή.
Θα μπορούσες να κάνεις συνεντεύξεις, ή θα μπορούσες να κάνεις αυτό που κάνεις. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κάθεσαι, ότι δεν έχεις σχέδιο, ή ότι τα περιμένεις έτοιμα. Βάλε τον στόχο σου, και συνέχισε μέχρι να τον πετύχεις.

_________________
7.

Αγαπητή Α,μπά,

Ο μπαμπάς μου έχει καρκίνο στον πνεύμονα με μεταστάσεις στους λεμφαδένες και στα οστά. Η κατάστασή του είναι σοβαρή αλλά οι γιατροί δίνουν ελπίδες χάρη στο νεαρό της ηλικίας του. Η διάγνωση έγινε λίγους μήνες πριν οπότε όλο αυτό είναι σχετικά καινούριο για όλους. Η μαμά μου πάντα του ζητούσε να κόψει το τσιγάρο και μετά τη διάγνωση είχε την εντύπωση ότι το έκοψε. Λίγο καιρό πριν, πήγα να τους δω στο σπίτι τους και υποπτεύθηκα (έχω μύτη εγώω, ουφ ας πούμε και καμιά βλακεία) ότι καπνίζει. Εξοργίστηκα αρχικά, ένοιωσα προδομένη, ότι μας κοροιδεύει κανονικά, από τη μία να κάνει μαύρο χιούμορ για το ραντεβού του με τον Άγιο Πέτρο και να μας μαυρίζει τη ψυχή και από την άλλη να κλείνει μόνος του το ραντεβού. Μίλησα μαζί του και με καθησύχασε ότι δεν καπνίζει αλλά κάνει ότι καπνίζει όταν ζορίζεται πολύ. Μάλλον θέλησα να τον πιστέψω και το άφησα εκεί με μια νουθεσία και ένα μπράβο που το έκοψες. Μου έμεινε μια πικρία, ένοχες που ενώ ξέρω, δεν λέω τίποτα και το συμπέρασμα ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη ζωή του.
Σήμερα τους πήρα τηλέφωνο και μου απάντησε η μαμά μου κλαίγοντας ότι τον έπιασε να καπνίζει. Είχε τέτοιο πόνο και στενοχώρια το κλάμα της που μου σπάραξε τη καρδιά. Μου είπε πολλά αλλά το ρεζουμέ είναι ότι την πλήγωσε που ενώ εκείνη τον έχει πρώτη προτεραιότητα και έχει βάλει τον εαυτό της σε δεύτερη μοίρα, εκείνος σκέφτεται τόσο εγωιστικά. Της είπα και εγώ πολλά και το ρεζουμέ ήταν και πάλι ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και μπορούμε να βοηθήσουμε σε ένα βαθμό μόνο. Ομοίως και εκείνη πρέπει να έχει προτεραιότητα τον εαυτό της. Αναρωτιέμαι ωστόσο αν έκανα καλά, αν θα έπρεπε να διατηρήσω μια πιο ενωτική στάση που να εξηγεί την πλευρά του πατέρα μου (όπως τη φαντάζομαι εγώ) γιατί δικαιολογίες και αιτίες σίγουρα υπάρχουν. Τι λες;

-Μην καπνίζετε ρε παιδιά!


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η νικοτίνη δημιουργεί πάρα πολύ σοβαρή εξάρτηση. Η έλλειψη της δημιουργεί συμπτώματα στέρησης, ενίοτε πολύ έντονα. Κάποιες μελέτες λένε ότι το 90% των ανθρώπων που επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα, δεν τα καταφέρνουν. Το ποσοστό κυμαίνεται ανά μελέτη, αλλά είναι πάντα πολύ ψηλό. Αυτά δεν είναι δικαιολογίες, είναι η πραγματικότητα.


Κάποιος που δεν καπνίζει δεν μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για κάποιον να κόψει το κάπνισμα, και νομίζει ότι είναι σα να κόβει τη γλουτένη. Δεν είναι. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να σταματήσουν, και για να τα καταφέρουν, η μεγαλύτερη προϋπόθεση είναι μια: να το θέλουν με όλη τους την καρδιά.
Κι εδώ πάμε στην ερώτηση. Πολύ καλά έκανες. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, και μπορούμε να βοηθήσουμε σε ένα βαθμό μόνο. Η βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε τώρα δεν είναι η αστυνόμευση και τα κλάματα και η προσωπική ματαίωση. Όσο και αν είναι κατανοητή η αντίδραση της μητέρας σου, δεν είναι η ίδια η πρωταγωνίστρια της αρρώστιας. Ο πατέρας σου φανερά δεν μπορεί να το κόψει μαχαίρι. Συζητήστε μαζί του αν πραγματικά θέλει, και βρείτε έναν γιατρό που μπορεί να βοηθήσει ώστε να ξεκινήσει την απεξάρτηση συστηματικά και με μέθοδο.

87

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#3 Αυτό που θα πρότεινα και εγώ είναι η διατροφή, για αρχή και μετά γυμναστήριο ή τρέξιμο, παράλληλα! Δε καταλαβαίνω γιατί οι γονείς σου δε μπορούν να καταλάβουν ότι δε σε κάνει ευτυχισμένη το βάρος σου και δε σε βοηθάνε. Αλλά δε μπορείς να βασίζεσαι και σε εκείνους, έχεις μεγαλώσει πια. Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου. Πάρε της αποφάσεις σου και δήλωσε τες, χωρίς στεναχώρια, χωρίς κλάματα και με σιγουριά. #4 Ξέρετε μερικές φορές, πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί φίλοι και είμαστε ειλικρινείς και προσπαθούμε να βοηθήσουμε, αλλά τελικά δε βοηθάμε και πληγώνουμε τον άλλον. Ίσως λοιπόν, έφταιγε και ο τρόπος σου, που απομακρύνθηκε. #5 Όμορφη, μην απογοητεύεσαι και μη στεναχωριέσαι. Μπορεί να έκανες "κατινιά" όπως λες, αλλά σκέψου ότι αν δεν το είχες κάνει, δε θα το είχες καταλάβει ότι τέτοιος είναι. Αν δεν ήταν το μήνυμα της φίλης σου, θα ήταν αλληνής (που θα είναι και αλληνής προφανώς). Θα πρέπει επίσης να ξέρεις πως πολύ λίγες φορές άντρες που είναι μέλη σε dating apps, παραμένουν πιστοί (επ'αόριστον) σε κάποια που γνώρισαν μέσα από εκεί και αυτό γιατί τους δελεάζει πάντα αυτή η μεγάλη γκάμα από γυναίκες. Πάντα θα ψάχνονται. Μη περιμένεις μαζί σου να πράξει διαφορετικά επειδή σε έκανε να νομίζεις πως είσαι διαφορετική. Είσαι μία από τις χιλιάδες που γνώρισε εκεί μέσα με τη μόνη διαφορά πως μαζί σου πέρασε κάποιο χρόνο, που θα επιδιώξει να περάσει και με άλλες, με βάση τα δεδομένα. Σου προτείνω να του πεις τι έκανες και να τον στείλεις για τσάι. Θα καταλάβεις πολλά και από το τι θα ακολουθήσει.#7 Θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα να δεις breaking bad, για αρχή. Και θα συμφωνήσω με α,μπα. Επίσης θα σου πω να μην τον πιέζετε. Μη νομίζεις ότι εκείνος δεν έχει φρικάρει όσο δε πάει, το ότι ρισκάρει είναι μια αντίδραση καθαρά δική του. Μπορείτε να τον βοηθήσετε αλλά μην τον φρικάρετε τον άνθρωπο. Μπορεί να είναι λίγο επιπόλαιος, αλλά το ίδιο είστε και εσείς. Βγάλτε τα κλάματα και το δράμα και αντιμετωπίστε την κατάσταση δυναμικά. Βοηθήστε τον!
#4 Αμπα μου, σε ευχαριστώ για την απάντηση! Να ξεκαθαρίσω μόνο κάποια πράγματα, γιατί έχετε δίκιο να με κράζετε. Όταν κάποια στιγμή την πλησίασα να της πω ως φίλη τι με πειράζει στη στάση της μου είπε πως νιώθει πολύ τυχερή που έχει ένα άτομο σαν εμένα για φίλη, που την αγαπάει τόσο και είναι τόσο ειλικρινής μαζί της . Και μάλιστα τη ρώτησα κιόλας να μου πει αν απομακρύνθηκε επειδή θεωρεί τοξική τη παρουσία μου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το δω και να το αποδεχτώ (Αμπα νομίζω πως κι εσύ με βοήθησες σε αυτό). Μου το αρνήθηκε.Τέλος, δεν εύχομαι το κακό της φίλης μου (δεν ευχήθηκα ποτέ το κακό κανενός). Εννοούσα πως θα ήθελα απλώς να δει- μακάρι με τον πιο ανώδυνο γι αυτήν τρόπο- το λάθος της (λάθος κατά τη δική μου γνώμη πάντα!). Εγωιστικό, ναι. Και μικροπρεπές ίσως. Σίγουρα πάντως ανθρώπινο. Σας ευχαριστώ πάντως που μπήκατε στον κόπο να σχολιάσετε!ΥΓ: Έχει τελειώσει για μένα αυτή η σχέση με τη μορφή που είχε, καθώς για όλα αυτά και πολλά άλλα που για ευνόητους λόγους δε μπορώ να αναφέρω, δεν τη νιώθω πλέον όσο κοντά μου την ένιωθα. Είμαι πολύ εντάξει απέναντί της σε σημείο που κανείς δε φαίνεται να κταλαβαίνει οτι έχει συμβεί κάτι, αλλά δεν έχουμε καμία στενή και κατ ιδιαν επαφή. Η ίδια φαίνεται πως θέλει επαφή, αλλά δε ξέρει πως να τη ζητήσει. Τέλος,να πω πως το ίδιο έκανε, εκτός απο μένα, και με τις άλλες δύο πολύ πολύ καλές της φίλες.
Λυπάμαι,που ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασες την κατάσταση,με οδήγησε σε λάθος συμπεράσματα κι ενδεχομένως να σε στεναχώρησα.Χαίρομαι ωστόσο,που τα συμπεράσματά μου ήταν λάθος.
Εγώ φταίω! Στην προσπάθειά μου να μην πω πολλά και κουράσω, δεν έδωσα την εικόνα ολόκληρη, παραλείποντας πολλά σημαντικά στοιχεία. Πάντως και η Αμπα και εσείς με προβληματίσατε αρκετά. Όπως είπα όμως και στο αρχικό μήνυμα, οι σκέψεις που έκανα δε μου άρεσαν καθόλου και εκεί ακριβώς έγκειται και ο λόγος που απευθύνθηκα στη Λένα. Το θέμα είναι πως όλα είναι μια χαρά τώρα. Καλή συνέχεια και ευχαριστώ!
#1 Πω σκέφτηκα για λίγο πώς είναι να ζεις στο Αμέρικα και να τρως στη μάπα τον Τράμπ και με έπιασε πόνος.#4 Πολύ εύκολο να βγάλεις από τη ζωή σου τους ανθρώπους που περιγράφεις στην τελευταία παράγραφο. Είδες η φίλη σου, σε πέταξε από τη ζωή της ώσπου να πεις κύμινο. Προνοητική πάντως, κάτι ήξερε που δεν σου είπε για τον γάμο της και σε απομάκρυνε από τη ζωή της. Ξέρει να προστατεύεται από τους τοξικούς ανθρώπους. Μπράβο της! Όχι, μπράβο της. Γιατί δεν ασχολείσαι με την δίκη σου ζωή και να αφήσεις τον κόσμο στην ησυχία του; #5 Μαράκι μου, σε καλό σου βγήκε η κατινιά σου. Μη σου πω ότι μου έδωσες και ιδέα για τα προσεχώς. Γλίτωσες βρε, αρκεί να το καταλάβεις και να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Δεν σου αξίζει ο τύπος. Σου εύχομαι να βρεις ένα σύντροφο που να σε κάνει ευτυχισμένη και να σε αγαπάει πραγματικά.Εμείς εδώ θα είμαστε και θα χαρούμε με τα νέα σου.
Αγαπητή #7 δεν μπορώ να σου πω πως θα κόψει το κάπνισμα, αλλά ψάξε αν μπορείς πληροφορίες για το pembrolizumab. Ήδη χορηγείται σε ασθενείς στην Ελλάδα με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα για καρκίνους του πνεύμονα. Στο λέω από προσωπική εμπειρία. Ελπίζω να διαβάζεις τα σχόλια. Καλή δύναμη και κουράγιο.
Το πιο πιθανό είναι εκεί που ψάχνει να συναντήσει άντρες που φλερτάρουν με πολλές κι όποια κερδίσει το καλλιστείο του μυαλού τους, - δεν είναι κι απαραίτητο να είναι καθάρματα, επίσης εννοείται ότι δεν αποκλείεται να τους συναντήσει και αλλού, αλλά. Το είπα για να μην ταλαιπωρείται κι άλλο και για να μην στεναχωριέται , επειδή ήδη έχει περάσει πολλά (ένας Θεός ξέρει γιατί έπρεπε να τα περάσει).
#7 Εξαιρετικά σοβαρό θέμα.Θα πεις στον πατέρα σου ότι θα ενημερώσεις τον θεράποντα ιατρό του. Υπάρχουν ένα σωρό υποκατάστατα ,αν θέλει να προσπαθήσει να το κόψει.Έχει ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη και οριοθέτηση. Χρειάζεσαι κι εσύ στήριξη,να την αναζητήσεις.
"πλέον στα γυμναστήρια συχνάζουν τα τουμπανα και οι χαζογκομενες για επίδειξη και γενικά όλοι οι δήθεν πολύ σπάνια κάποιος να πάει γιατί έχει στόχο"Μου χτύπησε άσχημα αυτή η φράση. Δηλαδή για εσένα οποιος έχει αποκτήσει ένα καλογυμνασμένο σώμα είναι τούμπανο και οι γυναίκες αντίστοιχα χαζογκόμενες, οι σοβαροί άνθρωποι δεν πρέπει να ασχολούνται με το σώμα τους, μόνο οι ελαφρόμυαλοι. Επίσης, είτε το πιστεύεις είτε όχι, στόχο δεν έχουν μόνο οι υπέρβαροι στο γυμναστήριο.Συμφωνώ ότι η διατροφή είναι πάρα πολύ σημαντική στην απώλεια κιλών, αλλά χωρίς άσκηση δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Ή τουλάχιστον, δεν υπάρχει αποτέλεσμα που να διαρκεί. Δηλαδή ότι δίαιτα και να κάνεις, αν παίρνεις το ασανσέρ για έναν όροφο ή το αυτοκίνητο για 500 μέτρα, θα δυσκολευτείς πάρα πολύ. Όπως είπαν πολλοί σχολιαστές παραπάνω, είναι τρόπος ζωής
Και Χωρις ασκηση, μια χαρα αποτελεσμα υπαρχει στα κιλα. Η βοηθεια της ασκησης στην απωλεια ειναι ελαχιστη σε συγκριση με την διατροφη.Στα υπολοιπα εχεις πολυ διλιο. Κι εμενα μου χτυπησαν ασχημα οι χαζογκομενες και τα τουμπανα
Συμφωνώ, υπάρχει αποτέλεσμα χωρίς άσκηση στα κιλά. Αλλά στο πως δείχνει το σώμα μας τελικά, δεν παίζουν ρόλο μόνο τα κιλά αλλά και η σύνθεση του σώματος, τα ποσοστά λίπους-μυών-νερού. Επίσης, όσο γυμναζόμαστε, παράλληλα με τη διατροφή πάντα, χτίζουμε μυική μάζα η οποία ανεβάζει το μεταβολισμό και βοηθάει στο κάψιμο του λίπους.
Αν απλά μειώσεις τις θερμίδες χωρίς γυμναστική, τα κιλά που χάνεις είναι και μυικός ιστός. Άρα η αναλογία λίπους στο σώμα μπορεί να αυξηθεί. Αυτό μπορεί να έχει ελάχιστη σημασία για κάποιον που απλά θέλει να βάλει στενότερα ρούχα, αλλά από θέμα υγείας δεν είναι καλό. Πάντως γυμναστική δεν είναι μόνο το γυμναστήριο η το τρέξιμο. Αν βρεις ένα άθλημα (τέννις/ μπασκετ/κολύμβηση) ή χόμπι με έντονη δραστηριότητα (χορός/ ορειβασία/ geocaching/ scuba/ surf/ ψαροντούφεκο) που να το γουσταρεις, είναι πιο δύσκολο να το παρατήσεις.
#3 Βρε παιδιά, εσείς που ρίχνετε καταπέλτες τύπου "κόψε το φαγητό, τα άλλα είναι δικαιολογίες", θεωρείτε ότι τη βοηθάτε έτσι? Μπερδεμένο 20χρονο είναι, δείξτε λίγη επιείκεια.Κορίτσι, η λύση δεν είναι το να κόψεις απλώς το φαγητό. Αν το κόψεις (και εννοώ την υπερβολή, το να τρως όλη μέρα μόνο μαρούλι χωρίς λάδι), ο οργανισμός σου θα αντιδράσει μειώνοντας τις καύσεις, επειδή θα νομίσει ότι δεν υπάρχει τροφή. Που θα πει ότι θα ρημάξεις το μεταβολισμό σου. Χώρια τις βλάβες στην υγεία σου. Οπότε, μην αυτοσχεδιάζεις, μην υιοθετείς δίαιτες της μόδας που βρίσκεις στο ίντερνετ. Πήγαινε σε διατροφολόγο, ο οποίος θα σου φτιάξει ένα πλάνο στα μέτρα σου, για να χάσεις κιλά και να παραμείνεις υγιής. Αν δεν το σηκώνει η τσέπη σου, προσπάθησε να αποφύγεις λιπαρά, τηγανητά, ζάχαρη και αλκοόλ, εντάσσοντας στη διατροφή σου λαχανικά, φρούτα και πολύ νερό. Και να κοιμάσαι αρκετά, η έλλειψη ύπνου μας κάνει να τρώμε πιο πολύ και πιο ανθυγιεινά.Το βασικό όμως που θέλω να σου πω είναι ότι όλα αυτά είναι το κερασάκι. Η τούρτα είναι η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου. Αν τα παραπάνω κιλά σου δεν οφείλονται σε οργανικά αίτια (έχεις τσεκάρει ποτέ το θυρεοειδή σου?) και αν η διατροφή σας στο σπίτι δεν είναι επιβαρυντική, τότε μήπως το πρόβλημα λέγεται "συναισθηματική υπερφαγία"? Γράφεις για καταπιεστικούς γονείς, οπότε θα σου έκανε καλό να δεις έναν ψυχολόγο, για να βάλεις λίγο σε τάξη τα πράγματα μέσα στο κεφαλι σου. Διότι όση στέρηση φαγητού και γυμναστική κι αν εφαρμόσεις, αν δεν το κάνεις με ηρεμία και με αγάπη για σένα, λίγες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας.
Για τις δικσιολογιες το ειπα κι εγω.Δεν της ειπαμε να το κοψει. Της ειπαμε να το μειωσει η να βρει γιατι δεν θελει να το μειωσει.Εχει μεγαλη διαφορα.Ξερεις κανεναν να εχασε πολλα κιλα τρωγοντας ακριβως τα ιδια;
Κι εγώ μαζί σου Νενέ. Δεν νομίζω ότι κάποιος που σηκώνεται από το τραπέζι πεινασμένος μπορεί να το συνεχίσει αυτό για όλη του τη ζωή. Άσε που μειώνονται οι καύσεις, χάνεται μυϊκός ιστός και έτσι αυξάνεται η αναλογία λίπους κλπ. Πιστεύω μία επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο, ειδικό σε θέματα διατροφής, και μία σε ψυχολόγο να βοηθήσουν περισσότερο.
Δεν χρειαζεται να σηκωνεσαι πεινασμενος.Χρειαζεται να χορταινεις την πεινα σου με πολλα λαχανικα και να ειναι μετρημενα μονο αυτα που παχαινουν
Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται και επαναπρογραμματισμό ο εγκέφαλος: αν έχεις συνηθίσει τις Snickers (είναι εθιστικές, πανάθεμά τις), δεν κατεβαίνει το άτιμο το λάχανο, το τρως και σε τρώει. Αν και πιστεύω ότι αν κάνει τον κόπο να ψάξει, θα βρει υγιεινές και νόστιμες συνταγές. Αρκεί να μην είναι κολλημένος τύπου "θα φάω σήμερα 2 πιτόγυρα-απ-όλα κι αύριο θα ζήσω με σκέτο νερό".
#2 Θεσσαλονίκη καλή έιναι,δεν τρελάθηκα κίολας.Πολυ κακό για το το τίποτα.#3Φίλη μου,Το πρόβλημα σου είναι σαν της Σουζι.Τρως.Και ψεύδεσαι και τρως.Ολα τα υπόλοιπα είναι αλλά λόγια να αγαπιόμαστε.Κοψε το φαΐ asap και όλα θα φτιάξουν.#4Ο ίδιος άνθρωπος που με γοήτευσε,ο ίδιος άνθρωπος με απογοήτευσε.ΦΙλη μου,ΕΣΥ είσαι τοξική και θέλεις το κακό της(το γράφεις ξεκάθαρα εξάλλου)και γι'αυτο σε κάνει συχνάκις πέρα η φιλενάδα σου.Αλλαξε τροπάρι και θα δεις ποσό καλύτερα θα είναι όλα με τους υπόλοιπους φίλους σου.#7Φίλη μου,Τα πράγματα είναι απλά:γνωριστήκατε σε dating app και μέχρι να συναντηθείτε,υπερίσχυσε το suspense.Μολις όμως βρεθήκατε,αυτός δεν τρελάθηκε κιόλας μαζί σου.Καλως ή κακώς,δεν το εξετάζουμε,συνέβη όμως.Οσο πιο γρήγορα τον ξεχάσεις,τόσο πιο γρήγορα θα βρεις τον επόμενο, που θα τρελαθεί μαζ´ι σου.
#3 Έχω μια γνωστή που ήταν πάντα της υπέρβαρη. Στο σπίτι μαγείρευαν χάλια, όλα βαριά, τηγανητά, από ντελίβερι κλπ. Κάποια στιγμή πήγε να σπουδάσει κάτι με τεχνολογία τροφίμων (μπορεί και να το θυμάμαι λάθος, πάντως κάτι σχετικό με τρόφιμα) και μέρος της εκπαίδευσης ήταν η περιήγηση σε εργοστάσια και εργαστήρια τροφίμων και σνακ. Με το που είδε πώς παρασκευάζονται τα συσκευασμένα τρόφιμα και σνακ τα έκοψε όλα μαχαίρι! Ανακοίνωσε στους γονείς της ότι θα αναλάβει εκείνη το μαγείρεμα και ξεκίνησε να φτιάχνει υγιεινές, εύκολες συνταγές, έβαλε στη ζωή τους φρούτα και λαχανικά. Εννοείται πως κατάφερε να χάσει τα κιλά χωρίς να το καταλάβει, αλλά παράλληλα άλλαξε και την κατάσταση στην οικογένεια της, διεκδίκησε και κατάφερε πράγματα, πήρε την ευθύνη του εαυτού της και της ζωής της και σήμερα είναι όχι μόνο υγιής αλλά και μια κοπέλα με αυτοπεποίθηση.
#7 Αυτό που θα γράψω δεν θα σου αρέσει, αλλά μιλάω από εμπειρία. Ξεκίνησα νωρίς να καπνίζω και μέχρι τέλους κάπνιζα δυνατά τσιγάρα πριν από περίπου δέκα χρόνια. Δεν μου λείπει, δεν με ενοχλούν οι καπνιστές γύρω μου αν δεν μου φυσάνε τον καπνό στα μούτρα. Η εξάρτηση στο τσιγάρο δίνει ψυχολογική στήριξη και αυτό κυρίως θα πρέπει να εντοπίσει ο καθένας στον εαυτό του για να μπορέσει να το ξεπεράσει.Πράγμα πάρα πολύ δύσκολο για τον πατέρα σου στον πιθανό επικείμενο θάνατο που κρύβει η αρρώστια αυτή. Προσωπικά δεν θα επιβάρυνα δικό μου άνθρωπο με απαγορεύσεις, γιατί είναι δύσκολο, καλύτερα να συμφωνήσετε στον καπνό που θα φουμάρει ...... και ο τρόπος που θα τον εισπνέει ή και όχι. Νέες μελέτες έδειξαν ότι η μαριχουάνα βοηθάει στην μείωση του καρκίνου. Και επιπλέον θα έχει καλύτερη διάθεση που συνεπάγεται με ποιότητα ζωής. Ξέρω πως ακούγετε αυτό που γράφω αλλά μην υποτιμάς την ψυχολογία του ασθενή. Δεν βοηθάει το μη, μη, μη.
Santinity μου, άσχετο, αλλά πώς το έκοψες; Είμαι στη φάση να το μειώνω σιγά σιγά, αλλά μόλις γίνει μαλακία αυτόματα πιάνω τα τσιγάρα. Ακούω για ανθρώπους που το κόβουν μαχαίρι, δυστυχώς έχω ξεφύγει από αυτή την επιλογή.
Αγριομολόχα το κυριότερο είναι να μην πιέζεσαι.Γιαυτό και όρισα ημερομηνία, δεν θυμάμαι χρονολογία, μόνο ότι ήταν 14 Απριλίου, η πρώτη μέρα διακοπών μου. Έμεινα στο σπιτάκι μου, σε προστατευμένο περιβάλλων όπου δεν θα είχα στρες ή άλλα αναπάντεχα. Οπότε δεν είχα και δικαιολογία να κάνω τσιγάρο. Μέχρι την ημερομηνία που θα ορίσεις εσύ, καλά θα είναι να επεξεργάζεσαι κάθε τζούρα ..... Τα συμπεράσματα μου ήταν ό,τι η υποτιθέμενη ψυχολογική υποστήριξη που μου έδινε, περιοριζόταν σε ένα τσιγάρο την ημέρα, τα υπόλοιπα τα κάπνιζα από συνήθεια. Οπότε δεν είχα δικαιολογία στις διακοπές να χρειάζομαι τσιγάρο. Βρες μια απασχόληση για να ξεχνιέσαι. Α, και μην ξεχνάς να ανταμείβεσαι, πολύ σημαντικό! Καλύτερη ανάλυση και περισσότερες συμβουλές δίνει ο ο Allen Carr στο βιβλίο του 'μη καπνιστής'. Καλή επιτυχία :)
Υ.Γ. Η αποτοξίνωση της νικοτίνης διαρκεί μερικές μέρες, σε 48 ώρες επανέρχεται η γεύση και την δεύτερη εβδομάδα το πολύ να εμφανίζονται κάποιες δυσκολίες στον ύπνο. Πανεύκολα όλα, εκτός αυτό με την επαναφορά της γεύσης. Τον πρώτο καιρό έπρεπε να προσέχω να μην δαγκώσω κανένα από τα δάχτυλα μου .... επίσης ακόμα παλεύω να χάσω τα δέκα κιλά που μου στοίχισε (κλάψ).
Santinity, σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μου. Πάντα καταφέρνεις να μου δίνεις δύναμη και θετική ενέργεια. Είμαι πολύ χαρούμενη που επέστρεψα στην στήλη και στην μεγάλη παρέα της Λένας μας.rosa nera, δεν δοκίμασα κάποιο υποκατάστατο, απλώς μόλις ακούσω ότι κάποιος έκοψε το κάπνισμα, ρωτάω τον τρόπο. Αν έχεις να μου προτείνεις κάτι, θα το διάβαζα με μεγάλη ευχαρίστηση. Εκτός απο τα αντικαταθλιπτικούλια, τα παίρνω ήδη για άλλο λόγο.
#3 Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου και συμφωνώ με την Αμπα. Ένας εξειδικευμένος διαιτολόγος θα σε βοηθήσει πάρα πολύ να αντιληφθείς την σχέση σου με την τροφή που είναι και το βασικό θέμα που πρέπει να επεξεργαστείς με τον εαυτό σου. Επίσης και εγώ όταν έμενα με τους γονείς μου ετοίμαζα αρκετά γεύματα μόνη μου. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα σε βοηθήσει να οριοθετήσεις τον εαυτό σου και να μάθεις να σε φροντίζεις. Είσαι μπερδεμένη και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που γράφεις γιατί φάσκεις και αντιφάσκεις. Μπορείς να βρεις μία δουλειά μερικής απασχόλησης η οποία θα σε βοηθήσει να χρηματοδοτείς τις όποιες ανάγκες σου για άσκηση, να γίνεις πιο ανεξάρτητη και να γνωρίσεις κόσμο.Θεωρώ δε ότι η άποψη σου για τα γυμναστήρια είναι λανθασμένη και απορώ πως την έχεις σχηματίσει και αν έχεις πάει ποτέ σε κάποιο. Γιατί από την δική μου εμπειρία οι θαμώνες είναι όλων των ηλικιών και των σωματοτύπων. Για να βρεις το είδος της άσκησης που σου ταιριάζει και σε ευχαριστεί πρέπει να δοκιμάσεις.Πάντως, υπάρχουν άπειρα είδη άθλησης που δεν κοστίζουν ή κοστίζουν ελάχιστα, όπως το περπάτημα το τρέξιμο τα δημοτικά γυμναστήρια κτλ.#4 Όλους μας απορρίπτουν κάποια στιγμή στην ζωή μας και κάποιες φορές δεν μαθαίνουμε ποτέ τον λόγο. Πολύ μίσος χωρίς λόγο νομίζω. Το να βγάλεις κόσμο από την ζωή σου είναι εύκολο όπως καταλαβαίνεις. Το να φας την χυλόπιτα όχι.Το να αποδεχθείς τους άλλους και να δέχεσαι αυτό που μπορεί ο καθένας να δώσει λίγο ή πολύ επίσης όχι. Το να ξεκόψουν όλοι από ένα άτομο που κατά την άποψη σου δεν σου φέρθηκε καλά για δική σου συμπαράσταση όχι.# Δική σου η ζωή. Επεξεργάσου τις πληροφορίες και τις συμβουλές αλλά κυρίως άκου τον εαυτό σου!
#5# Είχα μια φίλη η οποία έκανε το εξής : σε κάθε καινούργια γνωριμία που την ενδιέφερε κ άρχιζε να δημιουργεί σχέση ,μας έβαζε κάτι περούκες εμένα κ μιας άλλης φίλης, μας έπαιρνε με το αμαξι μου (για να μην την καταλαβουν) και πηγαίναμε για παρακολούθηση εκεινες τις μέρες που ο γκομενος έλεγε τύπου "δεν θα βγω μωράκι μου σήμερα έχω δεκατα" ή "θα είμαι εκεί με κάτι φίλους" κλπ. Μου φαινόταν τρελη και την εκραζα τότε αλλά διασκέδαζα απίστευτα με τις ντεντεκτιβικες μας εξορμήσεις και δεν έχανα ευκαιρία να πηγαίνω μαζί της. Πλάκα πλάκα το τι είδαν τα μάτια μας δεν περιγράφεται. Έπεφτε τρελό δουλεμα από τους τύπους που και καλα θα καθοντουσαν μέσα κ την έπαιρναν για μια "γλυκια καληνύχτα" και μετά τους βλέπαμε να βγαίνουν από το σπίτι τους σενιαρισμενοι για έξοδο ! ή κάτι άλλους που ήταν κ καλά "έξω με φίλους" κ της τηλεφωνουσαν από τουαλετα καφετεριας να της πουν οτι "μου λειπεις πολυ" ενω αυτοι ήταν με γκομενα αγκαλια και εμείς απέξω να τους βλέπουμε!!!!!Τωρα όμως που το ξανασκεφτομαι, αληθεια αν δεν τους ειχε "πιασει στα πρασα" πόσο χρόνο θα είχε χάσει με όλους αυτούς που απλά την κορόιδευαν κ έπαιζαν μαζί της ? Οι περισσότεροι δε από αυτούς ήταν κ μανούλες στην εξαπάτηση, τι έρωτες, τι λόγια, τι δώρα ... για όσκαρ ερμηνειας μιλάμε. Το τρελό επίσης είναι ότι όταν τους ξεμπροστιαζε έκλαιγαν κ χτυπιοντουσαν κ την διεκδικούσαν !!! ...Αυτο ήταν που με φοβιζε περισσότερο από ολα... πόση ανισορροπία θεε μου. Όποιος ενδιαφέρεται πάντως τις περούκες τις έχω ακόμα, βάζω κ το αυτοκίνητο άμα λάχει. Έχω καιρό να γελάσω. (τι καραγκιόζιδες κυκλοφορουνε πράγματι. ...)
Σατανικό! Διασκέδασα πάρα πολύ με την ιστορία σου! Εγώ θυμάμαι με την κολλητή μου άλλη δουλειά δεν είχαμε, ακολουθούσαμε όποιον γούσταρε μετά το σχολείο, να δούμε που μένει, τι κάνει κλπ Βέβαια μιλάμε για Λύκειο, οπότε δεν γινόταν και κάτι, εμάς μας τρώγανε οι δρόμοι και ο εκάστοτε ''ωραίος'' κολακευόταν από την προσοχή!
#5Κλείσε του ραντεβού ως η φίλη σου και μόλις έρθει χαλαρός και αυποψίαστος ξεμπρόστιασε τον. Κι εσύ θα ξεθυμάνεις και αυτός θα πάρει ένα πολύτιμο μάθημα: δεν παίζουμε με τα αισθήματα των άλλων, γιατί είναι άνθρωποι και πληγώνονται όταν τους προδίδουμε. Δυστυχώς σου έτυχε ένα καθαρματάκι τώρα, αλλά πίστεψε με έχει και καλούς εκεί έξω, αρκεί να κάνεις χώρο. Διώξε τον παραμυθά και βρες κάποιον άλλο που να αξίζει τον χρόνο σου.
#4.Με τάραξε αυτή η ερώτηση.Αλήθεια.Δεν ξέρω τι θυμό πρέπει,να έχει συσσωρεύσει κάποιος μέσα του,ώστε να εύχεται την προσωπική αποτυχία ενός τρίτου και μάλιστα φίλου,για να λάβει ικανοποίηση.Άφησε τους άλλους και κοίτα,να γαληνέψεις λίγο την ψυχή σου.Η κολλητή μου λέει,ότι,αν είχαμε όλοι έναν σάκο του μποξ στο σπίτι,για να ξεδίνουμε πού και πού,αυτός ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.
3# Σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν τα γυμναστήρια curves. Είναι μόνο για γυναίκες και δεν έχουν καθόλου καθρέφτες. Διαφέρουν τα μηχανήματα τους και ο τρόπος άσκησης από τα υπόλοιπα γυμναστήρια, τελειώνεις δε το πρόγραμμα σου σε μισή ώρα. Και έφυγες. Μπες στο site τους. Ίσως σε βοηθήσει.
Μια που το ανέφερες και το πέρασε ο αγαπητός διαχειριστής, ξέρω από γνωστές μου ότι σε κάποια απ'αυτά κιόλας έχουν ψυχολόγο που σε βοηθάει με μίνι-συνεδρίες να πετύχεις τους στόχους σου. Μεγάλη καινοτομία για τα δεδομένα της Ελλάδας και ελπίζω να εξαπλωθεί αυτή η ολιστική προσέγγιση σε όλα τα γυμναστήρια!
@5Συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση της Λένας. Αν αποφασίσεις να τον ξεμπροστιάσεις να είσαι έτοιμη και για τη δική του αντίδραση. Ίσως έχει το θράσος να σε κατηγορήσει ότι αυτό που έκανες ήταν κατινιά κτλ. Μην μασήσεις και σε ξορκίζω μην το αφήσεις να βγεί λάδι αυτός και να νιώσεις εσύ ενοχές. Την αυτοκριτική σου σχετικά με την λάθος επιλογή σου να εμπιστευτείς τόσο γρήγορα κάποιον άγνωστο θα την κάνεις μετά ήρεμα και θα βγάλεις τα σωστά συμπεράσματα για σένα.