Το φετινό καλοκαίρι οι Βάκχες του Χρήστου Σουγάρη γέμισαν το Ηρώδειο, τηρουμένων των αποστάσεων και των μέτρων ασφαλείας, και καταχειροκροτήθηκαν. Η πρωτότυπη παράσταση έφερε τον αρχαίο μύθο σε μοντέρνο πλαίσιο τοποθετώντας τη δράση σε μία εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά. 


Επί σκηνής με τους ηθοποιούς βρέθηκε και ο Στέφανος Κορκολής, συνοδεύοντας στο πιάνο με τη μουσική που έγραψε για την παράσταση. Αυτή η σημαντική στάση στην περιοδεία των Βακχών που συνεχίζεται στην Αττική ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη δίψα του κοινού για καλό θέατρο. Οι Βάκχες συνεχίζουν τώρα στο θέατρο Βεάκη, στις 12 Σεπτεμβρίου. 

 

Ο θεός Διόνυσος φθάνει με ανθρώπινη μορφή στη Θήβα, πατρίδα της μητέρας του Σεμέλης, μαζί με τις Βάκχες που τον λατρεύουν για να επιβάλει τη λατρεία του. Ο εξάδελφός του Πενθέας, γιος της Αγαύης και ασκών την εξουσία στην πόλη, προσπαθεί να παρεμποδίσει τη νεόφερτη λατρεία, καταδιώκοντας τις μεταμορφωμένες από το θεό σε μαινάδες γυναίκες της Θήβας και συλλαμβάνοντας τον «μυστηριώδη ξένο» ως λάγνο διαφθορέα τους.

 

Η απόφασή του να μεταμφιεστεί σε γυναίκα για να τις κατασκοπεύσει σε ώρα έκστασης στον Κιθαιρώνα αποβαίνει μοιραία, αφού τον αντιλαμβάνονται και τον διαμελίζουν. Στις φρικαλεότητες πρωταγωνιστεί η ίδια του η μητέρα, που επιστρέφει στη Θήβα κρατώντας το κεφάλι του και νομίζοντας ότι έχει σφάξει ένα λιοντάρι...

 

Βραβευμένος με Κάρολος Κουν, ο Χρήστος Σουγάρης ανανεώνει τις Βάκχες τοποθετώντας την πλοκή μέσα σε μία παραμελημένη παιδική χαρά, όπου βασιλεύει ο νεαρός Πενθέας. Όταν εμφανίζεται ο Διόνυσος, ένας νέος θεός με τους πιστούς του που αρχίζουν να εδραιώνουν τη λατρεία του στον παρηκμασμένο χώρο, τα πάντα γύρω από τους δύο άντρες αποκτούν μία νέα, αχαλιναγώγητη πνοή.