Πρόγραμμα Παραστάσεων

Κάτω Σκηνή

Ένας Κάποιος Τέτοιος Βυσσινόκηπος
Η ομάδα Nunc παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Ένας Κάποιος Τέτοιος Βυσσινόκηπος».

Εμπνευσμένη από την παράσταση Quizoola! των Forced Entertainment και τον Βυσσινόκηπο του Αντόν Τσέχωφ, η ομάδα ξεκινά με ένα παιχνίδι ερωτοαποκρίσεων μεταξύ των ηθοποιών. Είτε είναι φιλοσοφικά, είτε παράλογα, είτε βαθιά προσωπικά, τα ερωτήματα αποκαλύπτουν στους ηθοποιούς το είδωλό τους, καθρεφτισμένο στους ήρωες του Βυσσινόκηπου. Tι μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να παραχωρήσει, για να διατηρήσει τον προσωπικό του βυσσινόκηπο; Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για να προφυλάξουμε…

 

Σκηνοθεσία: Μάρια Φλωράτου
Εικαστική Επιμέλεια: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Γκαρτζονίκας
Video trailer : Δανιήλ Οικονομέας
Ηθοποιοί: Θράσος Αρβανίτης, Μαριλένα Γερμανού, Ορφέας Γεωργίου, Μαριάννα Δεβετζή, Ελένη Ζαφείρη, Χριστίνα Πλατανιώτη

 

13/6 στις 21:00
14/6 στις 21:00
Διάρκεια 60’

 

DYSTOPIA: IL PARADISO

Η πρωταγωνίστρια είναι η ίδια φορέας της δυστοπίας  καθώς  πρόκειται για άτομο  με χρόνια νευρολογική νόσο. Τίποτα δεν ωραιοποιείται, τίποτα δε μένει κρυφό, όλα τίθενται ενώπιον του κοινού το οποίο καλείται να αποφασίσει αν η διάχυση ορίων, ανάμεσα σε πραγματικότητα και μυθοπλασία, επιτρέπει στο προσωπικό βίωμα να μεταμορφωθεί σε έργο τέχνης. Η σκηνοθεσία προβάλλει ως βασικό χαρακτηριστικό τη στατικότητα του σώματος, εν αντιθέσει με την εσωτερικευμένη διεργασία και ψυχική εξέλιξη.

 

Κείμενο / Ερμηνεία: Μαριάννα Παφίτη
Σκηνοθεσία / Εικαστική επιμέλεια:  Λούκας Ιωάννου
Μουσική Σύνθεση: Μαρία Ζαvνέτου
Κουστούμια: Ρομίνα Πολυμνίου
Φωτογραφία Αφίσας: Emre Soykan
Σχεδιασμός Αφίσας: Γιάννος Χριστοφόρου
Ευχαριστούμε την Έλενα Κοτασβίλι

 

14/6 στις 19:30
Διάρκεια 45’

 

Οι Καρέκλες \ Ευγένιος Ιονέσκο
(δημιουργία σε εξέλιξη/work in progress)

… αποκομμένος και απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, οραματίζεται το ρόλο του Μεσσία… ένα σχέδιο για τη σωτηρία της ανθρωπότητας… ένας προσκεκλημένος ρήτορας καλείται να μας βγάλει από το υπαρξιακό αδιέξοδο… ο κόσμος μας ακατανόητος… αναμονή για εξηγήσεις… κενές καρέκλες… κενό… και η γλώσσα του ρήτορα απροσπέλαστη…

 

Ο Διονύσιος Τσαφταρίδης προτείνει μια χορογραφική αφήγηση πάνω στη μεσσιανική αναζήτηση του νοήματος που εκπορεύεται από το υπαρξιακό άγχος. Το συναίσθημα του κενού και η αποκάλυψη του παραλόγου προσφεύγουν στην παρωδία, τη γελοιοποίηση, την απο-μίμηση… αντιμέτωποι με μορφές σύγκρουσης, που υποδεικνύουν ότι για να αντέξει κανείς την ανθρώπινη υπόσταση χρειάζεται πολύ θάρρος: απουσία, αφαίρεση, ακαθόριστος χωροχρόνος, αποδόμηση…

 

Πρωτότυπο κείμενο: Ευγένιος Ιονέσκο
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σύλληψη, Χορογραφία, Εικαστικό περιβάλλον: Διονύσιος Τσαφταρίδης
Ερμηνευτές: Μαριλού Ανδρίκου, Αφροδίτη Βερβενιώτη, Βάσια Κολλιού, Ασημίνα Ξηρού, Μαριάννα Ρούσσου, Δήμητρα Χαραλάμπους, Αλέξανδρος Ψυχράμης
Ερμηνευτές κειμένου / Ήχος: Ασημίνα Ξηρού, Αποστόλης Ψυχράμης

 

15/6 στις 21:00
16/6 στις 18:00
17/6 στις 18:00
Διάρκεια 70’

 

Πενθέας Κάθαρσις
Έργο βασισμένο στις Βάκχες του Ευριπίδη. Ο Πενθέας διαμελίζεται και ξανασυντίθεται κάθε φορά που επιθυμεί ο Διόνυσος. Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους: Για να «διασκεδάσει» και να «παίξει» ο Διόνυσος με τον ξάδερφό του, Πενθέα και να τιμωρηθεί ο Πενθέας για την ύβρι του προς το Βάκχο.

 

Ο σκηνοθέτης Διόνυσος δανείζεται 2 μαριονέτες από το κοινό για να ανεβάσει παράσταση-αναπαράσταση της σκηνής του θανάτου του Πενθέα στον ίδιο τον Πενθέα. Κεντρικό ερώτημα: Ποια η κάθαρση του Πενθέα για την ύβρι που έχει διαπράξει.

 

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Ομάδα “Dots”
Ηθοποιοί: Αναστασία Τζελέπη, Δανάη Σταματοπούλου

 

20/6 στις 21:00
21/6 στις 21:00
Διάρκεια 30’

 

Το Πείραμα να ζεις

Η παράσταση Το Πείραμα να ζεις αποσκοπεί να φωτίσει την από μηχανής θεά Μαρί Κιουρί ως ερωτική σύντροφο, μητέρα, κόρη, επιστήμονα, ιδεολόγο, φιλάνθρωπο και φυσιολάτρη που επέδειξε πάθος για κάθε στιγμή της ζωής.

 

Κείμενο: Αντιγόνη Κατσαδήμα
Σκηνοθεσία / Σκηνικά: Ομαδική σύλληψη και εκτέλεση
Μουσική: Αλέξανδρος Ναθαναήλ
Φωτογραφίες: Φρίντα Μπαλίτα
Ηθοποιοί: Ιωάννα Δαρμή, Ευθύμης Λιάτος, Άννα Μωραΐτου

 

22/6 στις 20:00
23/6 στις 18:00
24/6 στις 20:15
Διάρκεια 40’

 

slipLESS
Μια performance βασισμένη στο μυθιστόρημα «Μικρά Αγγλία» της Ιωάννας Καρυστιάνη, εκδόσεις Καστανιώτη.

Άνδρος, εποχή του Μεσοπολέμου. Η 20χρονη Όρσα είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα, θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Τί γίνεται όμως, όταν όλα ανατρέπονται;

 

Μέσα από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό διηγούμαστε την ιστορία των δύο αδερφών, της παράφορα ερωτευμένης και εσωστρεφούς  Όρσας και της δυναμικής γεμάτης  όνειρα Μόσχας. Τι μπορεί να σπάσει αυτόν τον αδερφικό δεσμό; Ένας άντρας; Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους; Και τα δύο; Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα και αν αυτές οι αδερφές  χάσουν κάποτε τα βήματα, πάλι στο τέλος μαζί θα χορεύουν.

 

Δραματουργία / Σκηνοθεσία / Ηθοποιοί : Σοφία Φραγγή, Αργιέττα Οκαλίδου
Επιμέλεια μουσικής: Παναγιώτης Μητσόπουλος

 

22/6 στις 22:00
23/6 στις 20:00
24/6 στις 22:15
Διάρκεια 25’

 

Στο Kουτί
Ένα πρωτότυπο Κοινωνικό Καλλιτεχνικό Πείραμα…

Τι μπορεί να συμβεί αν δυο ήρωες τοποθετηθούν σε μια χωροχρονικά απροσδιόριστη χώρα, μία διάταξη δυο γειτονικών κουτιών που διέπεται  από αυστηρά καθορισμένους κανόνες λειτουργίας και επικοινωνίας όπου κάθε παράβαση επιφέρει σμίκρυνση του κουτιού του παραβάτη… Ένας σύγχρονος Peter Pan και η Wendy του, είναι το πρώτο ζευγάρι ηρώων τοποθετούνται στην απροσδιόριστη αυτή χώρα.

 

Πρωτότυπη Ιδέα / Σκηνοθεσία: Ομάδα Dream Clinic.
Ηθοποιοί: Ανθία Διαμαντάρα, Στείσυ Λεονδή και  Γιαννής Οικονόμου.

 

27/6 στις 21:00
28/6 στις 21:00
Διάρκεια 30’

 

Ο εφευρέτης / Πήτερ Ουσπένσκυ
«Ο εφευρέτης» – είναι μια αλληγορία του σύγχρονου ανθρώπου που αντιμετωπίζει τις συνέπειες των θαυμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας – μιας διαβολικής τεχνολογίας..

 

Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
Εικαστική Επιμέλεια: Θεοδόσης Δαυλός
Ηθοποιοί: Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Ανδρομάχη Δαυλού, Γιώργος Ζυγούρης

 

29/6 στις 21:00
30/6 στις 18:00
1/7 στις 21:15
Διάρκεια 75’

 

Πάνω σκηνή

ΙΑΝ
«Πρόσωπο, αντικείμενο, γεγονός, λύση σε μια δύσκολη περίπτωση.»

Ένας από μηχανής Θεός που επέδρασε στο αρχαίο θέατρο, ανανεώνοντας τις έννοιες της πλοκής και τις δυνατότητες της σκηνικής παρουσίας. Στους αιώνες που ακολούθησαν οι θεοί έγιναν έκπτωτοι, κατέπεσαν και ταπεινώθηκαν. Το από μηχανής εύρημα παραχώρησε τη θέση του σε μια ανεξάντλητη ποικιλία λύσεων και σκηνογραφικών επιλογών. Ο Ίαν του ομώνυμου έργου  επιθυμεί να φτιάξει ένα σπουδαίο θέατρο, τα μικρά και τα μεγάλα γεγονότα τον λυτρώνουν. Σε αυτό το φεστιβάλ καλωσορίζουμε τον νέο τύπο ανθρώπου, θεό και μηχανή μαζί, έναν περίφημο deus homine που αρκεί για να καταλύσει θέατρα και ζωές.

 

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Απόστολος Θηβαίος
Ηθοποιός: Δημήτρης Παπαδόπουλος

 

8/6 στις 21:00
9/6 στις 18:00
10/6 στις 20:00
Διάρκεια 45’

 

Εκατό Χιλιάδες Φιλιά / Τζέημς Τζόυς

Μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη στις ερωτικές επιστολές του Τζέημς Τζόυς προς τη Νόρα. (1904-1927). Η παράσταση ξεδιπλώνει την γελοία, προκλητική, παραληρηματική αφήγηση πάνω στην πολυδιάστατη κι εξουθενωτική διαδικασία του έρωτα. Μια πάλη άνευ όρων και άνευ ορίων. Ένας αγώνας για να παραμείνει ο έρωτας στην ύψιστη μορφή του. Εξιδανικευμένος κι απεριόριστος.

 

Σκηνοθεσία: Πηνελόπη Φλουρή/Abnormal
Κοστούμια : Μαρία Καραθάνου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
Βίντεο- Φωτογραφίες: Τασού Παλισίδου
Μουσικός επί σκηνής: Αποστόλος Λαγαρίας
Ηθοποιοί: Πηνελόπη Φλουρή, Απόστολος Λαγαρίας

 

20/6 στις 21:00
21/6 στις 21:00
Διάρκεια: 30’

 

In a Painted Labyrinth
Μια χοροθεατρική παράσταση με βασικό ερευνητικό άξονα το δίπολο Παράδεισος- Κόλαση.

 

Σκηνοθεσία: Αγγελική Πουλημά
Χορογραφία: Κατερίνα Σπανού
Σκηνικά: Τάκης Βεκόπουλος
Μουσική και video art: Άντυ Δήμας
Ηθοποιοί και Χορευτές: Δέσποινα Χρυσικού, Γιάννης Μουζακίτης, Νίκος Μπουκουβάλας, Μαρία Ουίτσι Χατζή ,Κωσταντίνα Ραπτοπούλου, Έλενα Ζήκου, Δήμητρα Παπουρτζή, Ραφαέλα Πετράι, Μαγδα Κουστέρη, Μιχαήλ Κάλυβας. Δημήτρης Ανδρέας Χαλκίτος

 

22/6 στις 21:00
23/6 στις 18:00
24/6 στις 21:15
Διάρκεια 45’

 

Κυρίες της Γνώσης
Δύο κυρίες με όλη την κοσμική γνώση στα χέρια τους παραδίδουν ένα ανορθόδοξο μάθημα κανόνων ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς του ατόμου μέσα στην κοινωνία που καταλήγει σε μία σειρά αποκαλύψεων για την ανεξέλεγκτη φύση που όλοι κρύβουμε. Μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο «Οι κανόνες του σαβουάρ βιβρ στη σύγχρονη κοινωνία» του Jean-Luc Lagarce (εκδόσεις Άγρα, 2015).

 

Μετάφραση: Κώστας Κατσουλάρης
Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Σκηνικά / Κοστούμια: Βασιλική Σουρρή
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Ροβίθης
Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη
Φωτογραφίες / trailer: Odysseas Zafeiratos
Σύλληψη / Δραματουργία / Ερμηνεία: Χριστίνα Ροκαδάκη, Νεκτάριος Σμυρνάκης

 

27/6 στις 20:00
28/6 στις 20:00
Διάρκεια 30’

 

Και Πάλι Εδώ
Τί γίνεται όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας; Τί κάνουμε όταν η καθημερινότητά μας ανατρέπεται; Όταν η πολυπόθητη «διέξοδος» που ψάχναμε, απλά δεν υπάρχει; Μια κωμωδία για τις καταστάσεις που αδυνατούμε να χειριστούμε, για τις λύσεις που πιστεύαμε ότι θα έρθουν, για κάθε φορά που μάταια νομίζαμε πως είχαμε επιτέλους «σωθεί»,…και για τη βοήθεια που έρχεται τελικά από εκεί που δεν την περιμένεις! Ένα σύγχρονο, καινούργιο έργο που παρουσιάζεται εδώ για πρώτη φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ, σε μορφή προχωρημένου αναλογίου.

 

Κείμενο / Σκηνοθεσία / Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Μαρίζα Κλαουδάτου
Ηθοποιοί: Γιώργος Βούρος, Ονούφριος Ντοβλέτης, Άννα Παπαμάρκου, Γιάννης Σιαμσιάρης.

 

27/6 στις 22:00
28/6 στις 22:00
Διάρκεια 70’

 

Τα 3 Πρόσωπα της Εύας
Τα «Τρία Πρόσωπα της Εύας» περιγράφουν την ιστορία της Chris Costner Sizemore, της πρώτης -με ιατρική γνωμάτευση- γυναίκας με τρισχιζοειδή προσωπικότητα (διασχιστική διαταραχή ταυτότητας). Οι μορφές της ηρωίδας (Eva White, Eva Black, Jane) συνομιλούν μεταξύ τους εναλλάσσοντας ρόλους και προσωπικότητες. Απουσία των ψυχιάτρων Corbett H. Thigpen και Hervey M. Cleckley, τις καθοδηγεί το avatar που έπλασε η Chris, η Evelyn Lancaster σε ρόλο από-μηχανή θεού και μέσου αυτοανάλυσης.

 

(εμπνευσμένο από τα βιβλία “The Three Faces of Eve” των Hervey M. Cleckley & Corbett H. Thigpen και τα «The Final Face of Eve», “I am Eve” της Evelyn Lancaster)

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Έρευνα: Τόνια Τσαρούχα
Σκηνικά / Κοστούμια: Κλεοπάτρα Κούρτη
Ηθοποιοί: Ειρήνη Φαναριώτη, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Cynthia Mikkelsen

 

29/6 στις 21:00
30/6 στις 18:00
1/7 στις 21:15
Διάρκεια: 75’