Ιδομενέας ή Το βάρος της ιστορίας

Όπερα σε τρεις πράξεις του Β.Α.Μότσαρτ

LIFOTEAM 20.6.2018 | 00:00

Η Ομάδα Ραφή, από τα πιο δραστήρια σχήματα μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα, μετά την επιτυχία της κωμικής όπερας Μικάδο στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, συνεργάζεται με την Αμάλια Μπένετ, που σκηνοθετεί γι’ αυτήν το σπάνια παιγμένο αριστούργημα του Μότσαρτ Ιδομενέας.Ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης έχει αναλάβει τα σκηνικά και τα κοστούμια.


Γραμμένη το 1781, η όπερα Ιδομενέας αποτελεί το πρώτο ώριμο εγχείρημα του συνθέτη. Αντλώντας έμπνευση από την ποίηση του Μεταστάσιο και τον κομψό κλασικισμό του Γκλουκ, η υπόθεση του έργου έχει ως πλαίσιο την πτώση της Τροίας και τα πάθη του νεαρού βασιλιά τής Κρήτης Ιδομενέα. Θέμα της το χάσμα των γενεών στην αναμέτρησή τους με το παρελθόν και την ιστορία.

 

O Ρίχαρντ Στράους έκανε τη δική του μουσική διασκευή του έργου το 1931, ενώ ο σύγχρονος γερμανός ποιητής Ρόλαντ Σιμελπφένιχ έγραψε το 2008 το σκηνικό ποίημα Idomeneus. Ο μοτσάρτειος Ιδομενέας παρουσιάστηκε στην Ελλάδα από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο το 1955 και το 2011 σε κοντσερτάντε (μη σκηνοθετημένη) εκδοχή από το μουσικό σύνολο του Jérémie Rhorer.

ΠΟΤΕ20/06/2018 - 25/06/2018
ΠΟΥΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΠΕΝΙΖΕΛΩΝ
ΣκηνοθεσίαΑμάλια Μπένετ
ΠαίζουνΑναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Νικόλας Μαραζιώτης, Βαρβάρα Μπιζά, Δημήτρης Ναλμπάντης, Ελένη Σταμίδου κ.α.
Άλλοι συντελεστέςΜουσική διεύθυνση - διδασκαλία - ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου, Σκηνικά - κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης
Οδηγός Θεάτρου