Έντεκα Αθηναίες γυναίκες, υπό την καθοδήγηση του Σουηδού σκηνοθέτη και εικαστικού Μάρκους Ερν, σχηματίζουν μια μπάντα και βουτάνε στο έργο του Σοφοκλή παρουσιάζοντάς το μέσα από μια σειρά σκοτεινών και ατμοσφαιρικών θεατρικών installations.

 

Φέρνοντας στο επίκεντρο της σκηνής αυτό που συνήθως κρύβεται, το μακάβριο και το γκροτέσκο των τραγωδιών, πλησιάζουν τα έργα με άξονα το σώμα των ηρώων: Το σώμα που βιώνει την ιστορία και ισοπεδώνεται από αυτήν, πεδίο ακραίας βίας. Το σώμα του άρχοντα και του αδύνατου. Το σώμα του στρατιώτη. Τα σώμα του φιλόσοφου και του επαναστάτη.

 

Οι αίθουσες του Θεόφιλου Χάνσεν μετατρέπονται σε μια σκοτεινή αρένα, στην οποία η μπάντα των έντεκα γυναικών θα αναμετρηθεί με τις ακραίες στιγμές των ηρώων του Σοφοκλή, παρουσιάζοντας έξι διαφορετικές περφόρμανς.

 

Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το έργο είτε ζωντανά είτε ως video installation μέσα στο τοπίο που δημιούργησε η δράση της προηγούμενης μέρας.

Απροσδόκητες επιλογές σε σχέση με το έργο του Σοφοκλή μάς κάνουν να αναρωτηθούμε για τη σχέση μας με την τραγωδία σήμερα. Τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό σε ό,τι αφορά την παρουσίαση του αρχαίου δράματος; Πώς μπορούν έντεκα γυναίκες, μη επαγγελματίες ηθοποιοί, να αφεθούν σε μια ακραία εκφραστικότητα με όχημα αυτές τις ιστορίες; Τι σώζεται μέσα σε αυτά τα έργα από την ωμή, αιματοβαμμένη διάσταση του λαϊκού μύθου;

 

Παραστάσεις
Κυ 6 Μαΐου: Ηλέκτρα
Τρ 8 Μαΐου: Φιλοκτήτης
Πε 10 Μαΐου: Αίας
Σα 12 Μαΐου: Τραχίνιες
Δε 14 Μαΐου: Οιδίπους Τύραννος
Τε 16 Μαΐου: Αντιγόνη
 
Video Installation
Δε 7 Μαΐου: Ηλέκτρα
Τε 9 Μαΐου: Φιλοκτήτης
Πα 11 Μαΐου: Αίας
Κυ 13 Μαΐου: Τραχίνιες
Τρ 15 Μαΐου: Οιδίπους Τύραννος

 

Παράλληλη Δράση

Δευτέρα 7 Μαΐου | 19:00 | Στα αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά

 

Συζήτηση του κοινού με τους:
Markus Öhrn, Σκηνοθέτης
Γκέλυ Καλαμπάκα, Βοηθός σκηνοθέτη
Γιάννη Λεοντάρη, Σκηνοθέτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
τις έντεκα συμμετέχουσες ερασιτέχνες ηθοποιούς,

Συντονισμός: Ευθύμης Θέου, Ηθοποιός/Δραματουργός