Η φιλοσοφία του Senios εστιάζεται στο αθηναϊκόν ευ ζην. Φωτο: Κοσμάς Κουμιανός
Η φιλοσοφία του Senios εστιάζεται στο αθηναϊκόν ευ ζην. Φωτο: Κοσμάς Κουμιανός

 

Η οδός Καλαμιώτου στο κέντρο της Αθήνας έκρυβε μια γοητεία όταν ήμουν παιδί και συνόδευα τη μητέρα μου για να διαλέξει κάποιο ύφασμα από τα πολύχρωμα υφασματάδικα που λειτουργούσαν. Ένας χρωματιστός κόσμος, μαγικός. Οι όμορφες αυτές αναμνήσεις με τύλιξαν νοσταλγικά όταν βρέθηκα στο ολοκαίνουριο Senios, στον πεζόδρομο όπου κάποτε ήταν ένα μαγαζί με υφάσματα.

 

Η φιλοσοφία του Senios εστιάζεται στο αθηναϊκόν ευ ζην. Όμορφος χώρος, διακοσμημένος με γούστο. Το βλέμμα μου ταξιδεύει στην εντυπωσιακή μπάρα με το σομόν μάρμαρο, τον παλιό καθρέφτη και τα βαρέλια σε πρώτο πλάνο. Ξύλινο δάπεδο, μωσαϊκό σε μια πλευρά του τοίχου και στο κέντρο της σάλας ένα μαρμάρινο μοναστηριακό τραπέζι. Αισθητική από τη γοητεία της παλιάς Αθήνας με σύγχρονη ματιά. Η ομάδα του Clumsies θέλησε να αναβιώσει την ατμόσφαιρα των περασμένων χρόνων και να τη συνδέσει με τη ζωντάνια του σήμερα σε έναν αστικό καφενέ. Μαύρα μαρμάρινα τραπέζια έχουν απλωθεί στον πεζόδρομο κάτω από τον πλάτανο με θέα τα πολύχρωμα τόπια που φιγουράρουν έξω από τα υφασματάδικα.

 

Φωτο: Κοσμάς Κουμιανός
Φωτο: Κοσμάς Κουμιανός

 

Το ευγενικό προσωπικό, ντυμένο με τα παλιά κλασικά ελαφριά σακάκια, αναλαμβάνει να σε ξεναγήσει στους καταλόγους με τους καφέδες, τους χυμούς, το breakfast, τους μεζέδες, τα κυρίως πιάτα και τα γλυκά. Στην κάρτα του πρωινού τα αυγά έχουν μεγάλο μερίδιο σε ενδιαφέρουσες παρασκευές, όπως αυγό ψητό στη θράκα με σουτζούκι, καπνιστή ντομάτα, γιαούρτι και κρίθινες παξιμάδες (€8), αλλά θα βρεις και ζυμωτό ψωμί για να αλείψεις τη σπιτική μαρμελάδα. Τα προϊόντα μικρών παραγωγών από διάφορα μέρη της χώρας και η φρεσκάδα των εποχικών υλών πρωταγωνιστούν στην κουζίνα.

 

Ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης μαγειρεύει με πάθος γεύσεις οικείες με μια σύγχρονη ματιά. Η σαρικόπιτα –που το σχήμα της θυμίζει σαρίκι– γεμίζεται με βολάκι Τήνου και φέτα, τηγανίζεται σε λάδι, σερβίρεται σε ξύλο κοπής και συνοδεύεται με μέλι και μαυροκούκι (€8). Χορταστική και απολαυστική μερίδα, όπου το αλμυρό με το γλυκό ισορροπούν νόστιμα. Καλοφτιαγμένες είναι και οι πατάτες φούρνου που ενισχύονται με πηχτόγαλο Κρήτης, μια πρέζα ανθό αλατιού και ευωδιαστό δεντρολίβανο (€6).

 

Η εντυπωσιακή μπάρα με το σομόν μάρμαρο, με τον παλιό καθρέφτη και τα βαρέλια σε πρώτο πλάνο. Φωτο: Κοσμάς Κουμιανός
Η εντυπωσιακή μπάρα με το σομόν μάρμαρο, με τον παλιό καθρέφτη και τα βαρέλια σε πρώτο πλάνο. Φωτο: Κοσμάς Κουμιανός

 

Τα έξι κυρίως πιάτα του καταλόγου με την πρώτη ανάγνωση βάζουν τους σιελογόνους σε έντονη λειτουργία. Πήραμε γεύση από παράδοση με «γκόκλιες» με καμένο κατσικίσιο βούτυρο, ξινομυζήθρα και φύλλα δυόσμου (€8). Ήρθαν σε βαθύ μπολ με μπόλικο βούτυρο, αρκετά «ζωντανές», με αποτέλεσμα να φρενάρουν την όρεξή μας. Οι φρέσκες μπίρες από την καινούργια ζυθοποιία Αναστασίου στο Χαλάνδρι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και υποστήριξαν όμορφα το φαγητό.

 

Οι φίλοι των επιδορπίων μπορούν να επιλέξουν γαλατόπιτα Σένιος, μπαμπά και πορτοκαλόπιτα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίστα με τα κοκτέιλ που έχουν έντονο άρωμα Ελλάδας και υπόσχονται να σας εκπλήξουν, όπως και η λίστα «Κατρούτσο», με προτάσεις αποσταγμάτων από τα βαρέλια όπου παλαιώνουν. Σε κατρούτσο έρχεται και ο λογαριασμός.

 

Φωτο: Κοσμάς Κουμιανός
Φωτο: Κοσμάς Κουμιανός

 

Info: Senios, Καλαμιώτου 15, Αθήνα, 210 3318778