Η μακαρονάδα με γαρίδες και όστρακα (€14,50) είναι πληθωρική και γευστική.
Η μακαρονάδα με γαρίδες και όστρακα (€14,50) είναι πληθωρική και γευστική.

 

Ο Στέλιος Λιοφάγος έχει γράψει εδώ και τριάντα χρόνια άπειρα χιλιόμετρα πίσω από τον πάγκο πολλών επιτυχημένων ουζερί σε διάφορα σημεία της Αθήνας και όχι μόνο.

 

Από την Καισαριανή στη Θεμιστοκλέους και από την Ηλιούπολη στη Βυτίνα, η κουζίνα του Ναξιώτη ψαρομάγειρα έβγαζε πάντα μεζέδες που ξεχείλιζαν από νοστιμιά και προσωπική φροντίδα, γιατί ο Στέλιος, στα μαγαζιά που έστηνε κατά καιρούς, έχοντας και την ευθύνη της κουζίνας, ήθελε να σε κάνει να αισθάνεσαι πραγματικά σαν στο σπίτι σου.

 

Πάντα με το χαμόγελο και την καλή κουβέντα εναπόθετε το αχνιστό –βγαλμένο συνήθως από το θαλασσινό ρεπερτόριο– πιάτο στο τραπέζι, περιγράφοντας την προέλευση της πρώτης ύλης αλλά και το μαγείρεμά της στην κουζίνα με τα συνοδευτικά, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για το πόσο αγαπούσε αυτό που έκανε ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Με αυτήν τη διάθεση πήγα και στο πιο πρόσφατο στέκι του Στέλιου και οι προσδοκίες μου δεν διαψεύστηκαν, το αντίθετο μάλιστα.

 

Ο Στέλιος έστησε το Ταξίδι Αλαργινό σε έναν συνοικιακό δρόμο στον Βύρωνα με σκοπό καταρχάς να διαθέτει από κει εξαιρετικά προϊόντα, πρώτα απ’ όλα από την πατρίδα του, τη Νάξο.

 

Σε έναν μικρό χώρο, εκτός από τα ράφια και το ψυγείο με τη βιτρίνα που είναι γεμάτο με ναξιώτικα γαλακτοκομικά, τοποθετήθηκαν και λίγα τραπέζια για όποιον ήθελε να δοκιμάσει επιτόπου τα προϊόντα με τη συνοδεία τσίπουρου.

 

Το Ταξίδι Αλαργινό είναι ζεστό και φιλόξενο, αφού, αν και καινούργιο, σε πείθει ότι βρίσκεται στη θέση του και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Στο μενού παίζουν ψάρια και θαλασσινά, αλλά και τα ναξιώτικα προϊόντα έχουν καλό μερίδιο.

 

Φρέσκες γαρίδες, αποφλοιωμένες και όμορφα περασμένες από το τηγάνι.
Φρέσκες γαρίδες, αποφλοιωμένες και όμορφα περασμένες από το τηγάνι.

 

Από τη λίστα με τα φημισμένα τυριά της Νάξου πήραμε καλή γεύση με τη γραβιέρα με τα βότανα (€5,50). Η μικρή σαλάτα τράτα (€8) με μαρούλι, ρόκα, ραπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, ντοματίνια, κάππαρη και πιπεριές τουρσί ξεχείλιζε φρεσκάδα.

 

Από τα μεζεκλίκια της γης, η τυρόπιτα με γραβιέρα Νάξου, λίγο παστουρμά και τραγανό φύλλο είναι απολαυστική (€8).

 

Τα ράφια και το ψυγείο με τη βιτρίνα είναι γεμάτα με ναξιώτικα γαλακτοκομικά.
Τα ράφια και το ψυγείο με τη βιτρίνα είναι γεμάτα με ναξιώτικα γαλακτοκομικά.

 

Τη σκυτάλη πήρανε οι νοστιμιές της θάλασσας με φρέσκες γαριδούλες αποφλοιωμένες και όμορφα περασμένες από το τηγάνι, που τρώγονται σαν στραγάλια (€8).

 

Το πιάτο-καμάρι του Στέλιου είναι η μακαρονάδα με γαρίδες και όστρακα (€14,50), που είναι πληθωρική και γευστική. Το Ταξίδι Αλαργινό εύκολα γίνεται το στέκι σου.