Μικρά Ασία: Ό,τι ακριβώς φαντάζεστε για τη γευστική κουλτούρα της Ανατολής

Φύλλο γιουφκά σε υπέροχα ανατολίτικα τυροπιτάκια, φρέσκος παστουρμάς, Άντανα κεμπάπ σε μπακιρένιο σκεύος...

25.10.2017 | 16:00
Μικρά Ασία: Ό,τι ακριβώς φαντάζεστε για τη γευστική κουλτούρα της Ανατολής
Εδώ θα φας αυθεντική κουζίνα που θα σου συστήσει την κουλτούρα της Ανατολής.

 

Η Μικρά Ασία με τις ανατολίτικες γεύσεις έχει διαγράψει μια νόστιμη πορεία πολλών χρόνων στην πλατεία Αμερικής. Τη σκυτάλη στις αυθεντικές ανατολίτικες γεύσεις παίρνουν τώρα τα παιδιά του ζευγαριού των Κούρδων που έκανε την αρχή, ανοίγοντας ένα καινούργιο μαγαζί στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι. Η φιλοσοφία είναι «όλα ψημένα στα κάρβουνα» και χρειάζεται μαεστρία που, όπως όλα δείχνουν, διαθέτει η νέα γενιά. Ο χώρος είναι μικρός κι έχει ανοιχτή ψησταριά-κουζίνα, λίγα τραπέζια ντυμένα με κόκκινα τραπεζομάντιλα και κόκκινες καρέκλες. Το παλιό τουβλάκι στους τοίχους, οι αρμαθιές με τα σκόρδα που κρέμονται και τα παραδοσιακά μπακιρένια σκεύη δίνουν τον τόνο στη διακόσμηση.

 

Εδώ θα φας αυθεντική κουζίνα που θα σου συστήσει την κουλτούρα της Ανατολής. Ξεκινάς από τα κρύα ορεκτικά με εσμέ (€3,80) που έρχεται καλοφτιαγμένη, με ψιλοκομμένη ντομάτα, καυτερή πιπεριά και κρεμμύδι να μπλέκουν σε ένα νόστιμο και πικάντικο σύνολο που απολαμβάνεις με την ψητή πίτα. Γευστική και η καπνιστή μελιτζανοσάλατα (€3,80) ενισχυμένη με πιπεριά και λίγο σκόρδο που δεν είναι ενοχλητικό και δεν σκεπάζει τη γεύση της μελιτζάνας. Τα ανατολίτικα τυροπιτάκια (€4) γίνονται με φύλλο γιουφκά που αγκαλιάζει τη γέμιση του λευκού τυριού και ψήνονται στα κάρβουνα. Όταν όμως δοκιμάσεις τη λεπτή πίτα Καισαρείας που επίσης φτιάχνεται με φύλλο γιουφκά, καλής ποιότητας παστουρμά, τυρί και ντομάτα και ψήνεται στη σχάρα θα κολλήσεις με την πικάντικη γεύση και το πιο πιθανό είναι να παραγγείλεις μια ακόμη μερίδα (€4). Το ισκεντέρ κεμπάπ (€8) έρχεται σε πιατέλα με ψιλοκομμένο ντονέρ μοσχαρίσιο, από πάνω γιαούρτι, στην κορυφή ψημένη πιπεριά κέρατο και δίπλα ροδέλες ντομάτες (€8). Πληθωρικό, χωρίς να βαραίνει, γευστικό και ισορροπημένο. Το Άντανα κεμπάπ σερβίρεται σε μπακιρένιο σκεύος, όπου το κεμπάπ συνοδεύεται από ντομάτες και πιπεριά ψημένα, ρύζι, μαρούλι ψιλοκομμένο και κρεμμύδι πασπαλισμένο με σουμάκ (€8). Σωστά ψημένο, ζουμερό, αρωματικό, από τα μπαχάρια του τρώγονται με ευχαρίστηση. Όλα βγαίνουν από τα κάρβουνα, ακόμα και το γλυκό κιουνεφέ (€5). Καλό είναι να το παραγγείλετε από την αρχή, γιατί χρειάζεται μισή ώρα για να ψηθεί. Βράδυ καθημερινής και το μαγαζί είναι γεμάτο τόσο στη σάλα όσο και έξω στα τραπεζάκια που βρίσκονται στην πλατεία. Το νόστιμο φαγητό που συνοδεύεται και από καλές τιμές αμέσως το… μυρίζεται ο κόσμος.


Μικρά Ασία, πλατεία Μεσολογγίου 2-4, Παγκράτι, 210 3300733

Πλατεία Μεσολογγίου 2-4
210 3300733
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Δυο ελληνικές σκορδαλιές για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου

Δυο ελληνικές σκορδαλιές για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου

TwoMinutes Angie |