Ο πεζόδρομος της Ευφορίωνος στο Παγκράτι ζωντάνεψε πάλι με την άφιξη του ιταλικού εστιατόριου Cupola, εκεί όπου παλιά στεγαζόταν το γνωστό μας Cucina Povera. Όποιον Έλληνα και να ρωτήσεις αν αγαπάει την ιταλική κουζίνα θα απαντήσει πως θα μπορούσε να τρώει κάθε μέρα ζυμαρικά. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ξεφυτρώνουν τα ιταλικά μαγαζιά σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Ο παραδοσιακός θολωτός ξυλόφουρνος που διαθέτει το εστιατόριο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το όνομά του, αφού «cupola» στα ιταλικά σημαίνει «θόλος».

 

Εδώ τα ηνία της κουζίνας έχει αναλάβει ο ιταλός σεφ Stefano Rossi που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη χώρα μας. Επέλεξε να βάλει στο μενού συνταγές «από τη Βερόνα, που είναι ο τόπος καταγωγής μου, το Μπάρι και τη Νάπολη. Είναι συνταγές πειραγμένες και τα ριζότι που φτιάχνω είναι σε δικές μου ιδέες. Η πίτσα είναι αυθεντική ναπολιτάνικη και ψήνεται σε φούρνο με ξύλο, όπως ακριβώς στην πατρίδα της». Η σάλα του ισογείου είναι διακοσμημένη σε λιτό, μοντέρνο ύφος, με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί στα έπιπλα. Ίσως το πιο γοητευτικό σημείο του χώρου είναι η μπάρα με τα σκαμπό μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα που προσφέρει θέα στη μαγειρική δράση. Από το μικρό aperitivo bar βγαίνουν κοκτέιλ που έχουν την υπογραφή του bartender Σπύρου Κερκύρα και πριν ξεκινήσετε το φαγητό σας μπορείτε να υιοθετήσετε την ιταλική συνήθεια, απολαμβάνοντας ένα Negroni με βερμούτ αρωματισμένο με φρούτα του δάσους.

 

 

 

Η πίτσα είναι το δυνατό σημείο του μενού, αν κρίνω από τις παραγγελίες στα περισσότερα τραπέζια. Η ναπολιτάνικη πίτσα έχει απλή λεπτή ζύμη, σαν χαρτί, και ψήνεται στον ξυλόφουρνο σε 30’’. Όλο το παιχνίδι παίζεται στην ποιότητα, στην ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και στις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν. Η κλασική πίτσα Μαργαρίτα (€12) σερβίρεται πάνω σε ξύλο και ακολουθεί την αυθεντική συνταγή με Μozzarella di bufala και σάλτσα από ντοματάκια San Marzano και φύλλα βασιλικού. Τα καλά υλικά αποκαλύπτονται αμέσως στη γεύση. Η ζύμη είναι νόστιμη, αλλά μην την περιμένετε τραγανή – απορροφά γρήγορα την υγρασία της ντομάτας. Στη λευκή εκδοχή της η πίτσα Napoli με μοτσαρέλα, grana padano, ντοματίνια και βασιλικό (€13) είναι πιο απολαυστική και εκφράζει απόλυτα το στυλ της ναπολιτάνικης πίτσας.

 

Τα φρέσκα νιόκι έρχονται τηγανητά και ενισχύονται με γκοργκοντζόλα και καβουρντισμένο κουκουνάρι (€12). Αν και το συγκεκριμένο τυρί έχει γευστική δύναμη, στο συγκεκριμένο πιάτο δεν «ακούγεται». Δοκιμάσαμε το απλό σπαγγέτι aglio, olio και peperoncino (€7), ένα πιάτο που ακριβώς επειδή θεωρείται απλό προδίδει πιο εύκολα τις ικανότητες της κουζίνας. Ήρθε σωστά βρασμένο, με την πάστα να αποκαλύπτει ωραία γεύση, αλλά στεγνό. Το ριζότο με μπάλες ξινόμηλο και τυρί Ταλέτζιο (€12) δεν κρατά τις ευαίσθητες ισορροπίες των υλικών, με αποτέλεσμα το τυρί να κυριαρχεί σκεπάζοντας όλες τις γεύσεις. Τα πιάτα που προτείνει το Cupola είναι casual και φροντίζει να διατηρεί μια καλή ποιότητα. Ο σεφ Stefano Rossi, αν και Ιταλός, μάλλον είναι επηρεασμένος από την πολύχρονη παραμονή του στη χώρα μας κι έτσι έχει φέρει τις ιταλικές συνταγές πιο κοντά στα ελληνικά γούστα. Η κάρτα των κρασιών στην πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι είναι στημένη από βαθύ γνώστη του κρασιού. Ο οινοχόος Γιάννης Μακρής προτείνει ενδιαφέροντα κρασιά από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα, εξηγώντας ό,τι αφορά τη μύτη, το στόμα και την επίγευσή τους.

 

 

 

 

 

Cupola, Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 211 4117444