Το Τσουζερί στην Αργυρούπολη ξέρει τι είναι ο καλός μεζές!

Δοκιμάσαμε τα εντυπωσιακά πιάτα του Πέτρου Κεφάλα

14.11.2016 | 13:08
Το Τσουζερί στην Αργυρούπολη ξέρει τι είναι ο καλός μεζές!
Το μενού, έξυπνα στημένο: λίγες προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πίτες, αλοιφές με θαλασσινά, μικρά και μεγάλα πιάτα, σαλάτες και θαλασσινά.

 

«Τσουζερί» είναι το όνομα του ολοκαίνουριου μεζεδοπωλείου που άνοιξε στην Αργυρούπολη, στην οδό Γερουλάνου, στον δρόμο όπου, με εξαίρεση τη Γλυφάδα, υπάρχει ίσως η μεγαλύτερη συγκέντρωση εστιατορίων στα νότια προάστια. Σε αυτή την ανταγωνιστική γειτονιά το Τσουζερί επιδιώκει να βρει και να εδραιώσει τη θέση του έχοντας ως αρωγό στην προσπάθεια αυτή δύο στοιχεία: τους ανθρώπους που το έφτιαξαν και τα ενδιαφέροντα πιάτα που βγάζει η κουζίνα του.

 

Δημιουργοί του είναι τα αδέλφια Γιώργος και Πάνος Παυλάκης, οι οποίοι έχουν στο ενεργητικό τους το πολύ επιτυχημένο εγχείρημα του Σούμα Κολοκύθι, ενός εστιατορίου που άνοιξαν πριν από δύο χρόνια στη Δάφνη, σε μια γειτονιά μακριά από τις «πιάτσες» του φαγητού, το οποίο δικαίωσε τις προσδοκίες τους ποιοτικά αλλά και εμπορικά. Στην κουζίνα του νέου μαγαζιού μαγειρεύει ο Πέτρος Κεφάλας, που έχει δώσει πολύ καλά δείγματα από τη θητεία του στο Cinco. Τσουζερί, λοιπόν, και η ονομασία σε προδιαθέτει για το περιεχόμενο, αφού σε καλεί να δοκιμάσεις μεζέδες αλλά και να το... «τσούξεις» με ούζα, αποστάγματα, κρασί και μια ποικιλία από ελληνικές μπίρες. Ο χώρος είναι χαλαρός, άνετος, με βιομηχανικής αισθητικής διακόσμηση, άφθονο ξύλο και κουζίνα ανοιχτή σε πρώτο πλάνο.

 

Το Τσουζερί στην Αργυρούπολη ξέρει τι είναι ο καλός μεζές!
Ο χώρος είναι χαλαρός, άνετος, με βιομηχανικής αισθητικής διακόσμηση, άφθονο ξύλο και κουζίνα ανοιχτή σε πρώτο πλάνο.

 

Το μενού, έξυπνα στημένο, ακολουθεί τη φιλοσοφία του χώρου: λίγες προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πίτες, αλοιφές με θαλασσινά, μικρά και μεγάλα πιάτα, σαλάτες και θαλασσινά. Η ιδέα είναι να επιλέξεις κάποιο πιάτο που σερβίρεται μόνο του ή συνδυάζεται με κάποιο άλλο υλικό, που διαφοροποιεί και την τιμή του. Για παράδειγμα, μπορείς να δοκιμάσεις ωραιότατη φάβα με απαλή υφή (€4,10) ή να επιλέξεις τον συνδυασμό της, που σερβίρεται με χταποδάκι μαγειρεμένο με μαστίχα και γλυκά κρεμμύδια (€6,10). Οι μεζέδες, αν και κλασικοί, ακολουθούν μοντέρνα προσέγγιση τόσο στην αντιμετώπισή τους στην κουζίνα όσο και στην παρουσίασή τους. Οι πίτες που φιγουράρουν στον κατάλογο είναι ελκυστικές και δυσκολεύουν την επιλογή. Μεταξύ της μυκονιάτικης στριφτόπιτας και της μαραθόπιτας Άνδρου, τελικά υποκύψαμε στη γοητεία της δεύτερης, που ενισχύεται με πετιμέζι και είναι καλοφτιαγμένη, γευστική και ευωδιαστή (€4,10), τσουγκρίζοντας τα ποτήρια με σούμα από την Πάρο. Τη σκυτάλη παίρνει η καπνιστή μελιτζανοσάλατα που συνοδεύεται με σκουμπρί καπνιστό και πιπεριά Φλωρίνης που δανείζει τη γλύκα της στους δυνατούς πρωταγωνιστές του πιάτου (€4,40). Πετυχημένος ο συνδυασμός της ωραίας καπνισμένης μελιτζάνας με το σκουμπρί, ένας μεζές που θέλει τσίπουρο. Στο τραπέζι προσγειώνονται κολοκυθοκεφτέδες (€4,70) με φέτα και μάραθο και συνοδευτικό γιαούρτι, τηγανισμένοι σωστά, τραγανοί απέξω αλλά ζουμεροί και μυρωδάτοι στην καρδιά τους. Καλοφτιαγμένα έρχονται και τα μανιτάρια (€6,30) με οξύμελι, κουκουναρόσπορο και γκοργκοντζόλα, που τους χαρίζει ένταση και την πικάντικη γεύση της. Δοκιμάστε οπωσδήποτε πατάτες τηγανητές από το Νευροκόπι, πασπαλισμένες με άγρια ρίγανη και τριμμένη κεφαλογραβιέρα (€4,20). Αν και είναι πιάτο που θεωρείται απλό, μπορεί να προδώσει τις ατέλειες της κουζίνας. Οι πατάτες βγαίνουν τραγανές από το τηγάνι και τρώγονται απολαυστικά με το χέρι. Ωραίος ο συνδυασμός του ντάκου με κολοκύθι, ντομάτα από την Κρήτη, αβοκάντο και στην κορυφή χιονάτο ξύγαλο (€6,30). Οι καραβιδοουρές σαγανάκι (€7,90) με τεμπούρα, περασμένες από τηγάνι διακριτικά, συνοδεύονται με σάλτσα ντομάτας, πάπρικα και μους φέτας και τρώγονται με ευχαρίστηση. Η λίστα με τα μεγάλα πιάτα, όπως σιουφιχτά με μοσχαρίσια μάγουλα και ντομάτα ή κότσι αρνιού με κριθαράκι, δεν ταιριάζει στη λογική του μεζέ για να συνοδεύσεις ούζο ή τσίπουρο, μπορεί όμως να καλύψει τις ανάγκες κάποιου πολύ πεινασμένου. Η λίστα με τα τσίπουρα έχει αρκετές προτάσεις, αλλά εκείνη με τα ούζα έχει περιθώριο να ενισχυθεί. Καλές είναι οι επιλογές σε μπίρες από μικροζυθοποιίες. Τα επιδόρπια μπαίνουν σε βαζάκι, όπως η πορτοκαλόπιτα με χειροποίητο φύλλο και παγωτό καϊμάκι. Στο Τσουζερί θα αισθανθείς φιλόξενα και θα περάσεις όμορφα.

 

Το Τσουζερί στην Αργυρούπολη ξέρει τι είναι ο καλός μεζές!
Η καπνιστή μελιτζανοσάλατα συνοδεύεται με σκουμπρί καπνιστό και πιπεριά Φλωρίνης.

 

Τσουζερί, Γερουλάνου 96, Αργυρούπολη, 210 9637590

 

Γερουλάνου 96
21 0963 7590
 
 
 
 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Ζωή Παρασίδη |