Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ;

Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ; Facebook Twitter
9 υποψηφιότητες για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: Hell or High Water, Lion, Hacksaw Ridge, Manchester by the Sea, La La Land, Moonlight, Hidden Figures, Arrival, Fences
0

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Το Moonlight είναι αναπάντεχο, συγκινητικό, έργο καρδιάς με αξιοθαύμαστο έλεγχο στην τεχνική και την έκφραση. Το ιδανικό συμπλήρωμα του τέλειου La La Land.

Τάσος Μελεμενίδης

Η ψήφος μου στο Moonlight. Όχι για το ποιηματάκι «τώρα με τον Τραμπ», αλλά γιατί η ζωή για τις μειονότητες στις ΗΠΑ ήταν πάντα δύσκολη και ο Τζένκινς την παρουσιάζει γενναία, χωρίς να εκβιάζει τα συναισθήματά μας.

Μιχάλης Μιχαήλ

Σε έναν κόσμο χωρίς το La La Land, τα βραβεία Όσκαρ θα πήγαιναν στο Manchester by the Sea και το Moonlight. Δύο σημαντικές ταινίες που δεν προβλέπεται να ξεχαστούν σύντομα από όσους τις παρακολούθησαν. Μεγάλες ερμηνείες, αριστοτεχνική σκηνοθεσία, συγκλονιστικές ιστορίες. Κρίμα.

M. Hulot

Η αγαπημένη μου ταινία από τις υποψήφιες είναι μάλλον το Moonlight, αυτή θα ψήφιζα, γιατί με κάποιον τρόπο μου θύμισε το George Washington και το Killer of Sheep και δεν ήταν καθόλου αυτό που περίμενα όταν πήγα να τη δω. Ποιητική και τολμηρή, είναι μια ταινία που διαλύει στερεότυπα και μόνο καλό μπορεί να σου κάνει.

Άρης Δημοκίδης

Αν και το μυαλό μου λέει Moonlight (υπέροχο πραγματικά) η καρδιά μου λέει Arrival απλούστατα γιατί μου έμεινε περισσότερο. Το σύμπαν που έφτιαξαν, μέσα σ' αυτό το περίεργο διαστημόπλοιο, οι εξωγήινοι, οι τρόποι επικοινωνίας τους και ο καθηλωτικός ρυθμός με έκαναν να νιώσω πως είμαι κι εγώ εκεί.

Βασίλης Καψάσκης

Σε μία σκηνή προς το τέλος του Manchester by the Sea, o Λι (Κέσι Άφλεκ) και ο Πάτρικ (Λούκας Χέτζες) περπατούν σε έναν ασφαλτοστρωμένο, ανηφορικό δρόμο, πετώντας ο ένας στον άλλο μία μπάλα του μπέιζμπολ. Φορούν ακόμη τα ρούχα της κηδείας και βαδίζουν αργά, με φόντο τα γυμνά δέντρα και έναν βαρύ συννεφιασμένο ουρανό. Όταν η μπάλα φεύγει από τα χέρια τους και αρχίζει να κυλά στην κατηφόρα, ο θείος τού λέει απλώς να την αφήσει, αλλά ο 17χρονος πιτσιρικάς τρέχει και την αρπάζει. Για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, η οριστική παραίτηση που προκαλεί ένας αγιάτρευτος, ισόβιος πόνος αναμετράται με τη νεανική ορμή και τη θέληση να ζήσεις δίχως ν' αφήσεις ούτε μία στιγμή να πάει χαμένη. H χαμηλότονη (σ.σ. που λέει και ο Α.Δ), σχεδόν βουβή ερμηνεία του Κέισι Άφλεκ μοιάζει περισσότερο με φωτιά που σιγοκαίει, με αργή, ελεγχόμενη έκρηξη. Και σ' αρέσει, δεν σ' αρέσει, σου κάθεται στο στομάχι.

Χρήστος Παρίδης

Παρόλο που δεν έχω δει όλες τις ταινίες και θεωρώ ότι μου άρεσαν αυτές οι τέσσερις που είδα εξίσου, νομίζω ότι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας αξίζει να το κερδίσει το La La Land για τον απλούστατο λόγο ότι μοιάζει να έχει κερδίσει την καρδιά του μισού πλανήτη! Σαν μια ανάγκη όλων να βγουν στο ξέφωτο και να λουστούν από το φως. Και γιατί όχι; Μια υπέροχη και όμορφη ταινία, με απογειωτική μουσική, εκπληκτικούς πρωταγωνιστές, σκηνοθεσία που σφυρίζει με δεξιοτεχνία και σεβασμό στο είδος του μιούζικαλ, κινηματογραφικές αρετές, και απέραντη τρυφερότητα. Τι κι αν δεν έχει μεγάλα και βαθιά νοήματα; Η ζωή και ο κινηματογράφος δεν έχουν απαραίτητα ανάγκη τη μεγάλη τέχνη. Το παγκόσμιο κοινό που αγαπάει το Χόλιγουντ έτρεξε να αποδράσει μέσα στις σκοτεινές αίθουσες του κόσμου και «ψήφισε» La La Land.

Κορίνα Φαρμακόρη

Πολύ θα το χαιρόμουν αν φέτος κέρδιζε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το Moonlight. Ο Μπάρι Τζένκινς καταφέρνει να δώσει το πορτρέτο ενηλικίωσης ενός σύγχρονου «περιθωριακού» Αφροαμερικανού με δύναμη και τρυφερότητα, αποφεύγοντας τα συνηθισμένα κλισέ και τη συναισθηματική χειραγώγηση του θεατή. Εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχη μουσική, μια ποιητική ταινία που θα θυμόμαστε για χρόνια.

Μαρία Δρουκοπούλου

Αν και δεν έχω δει όλες τις υποψήφιες στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, η αγαπημένη μου είναι το Moonlight, γιατί είναι χαμηλών τόνων και χωρίς να προσπαθεί πολύ, όχι εμφανώς τουλάχιστον, καταφέρνει να φωτίσει την ομορφιά στα πιο σκοτεινά μέρη, εντός και εκτός ψυχής, δίνοντας το απαραίτητο «ύψος» σε καταστάσεις που αλλιώς προσπερνάς με αδιαφορία και θλίψη.

Ασπασία Δρίζου

Χαίρομαι που βλέπω να πληθαίνουν οι ταινίες με POC (people of color) χαρακτήρες γι' αυτό και ποντάρω στο Hidden Figures. Πολύ όμορφη, με τις πρωταγωνίστριες να δίνουν ρέστα σε κάθε διάλογο. Τόσο σκηνοθετικά όσο και ιστορικά, είναι μια μετρημένη ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να κουράζει ή να προσπαθεί να σου δημιουργήσει συναισθήματα με το ζόρι. Το γεγονός ότι είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα την κάνει ακόμα πιο απολαυστική!

Χριστίνα Γαλανοπούλου

Το Moonlight, εννοείται, που μαζί με το Manchester by the Sea επανέφεραν κάπως την ισορροπία, μέσα στον μιουζικαλίστικο χαμό (media-κό, κυρίως) που προκάλεσε το La La Land. Σενάριο με το βλέμμα καρφωμένο στην πραγματικότητα, σ' αυτό που ζούμε σήμερα, δηλαδή, σπουδαία φωτογραφία, ωραίες, δυνατές ερμηνείες.

Γιάννης Πανταζόπουλος

Το Manchester by the Sea είναι μια σπουδαία ταινία, ανθρώπινη και συγκινητική. Στα 137 λεπτά αυτού του υπέροχου φιλμ, βυθίζεσαι στον κόσμο του. Από την οικογενειακή ευτυχία στο απύθμενο πένθος, και από το τραγικό παρελθόν στο μοναχικό παρόν. Μια μοναδική ταινία για τα απρόσμενα της ζωής μας, τη διαχείριση της απώλειας, τον χώρο και τον χρόνο.

Φιλιώ Ράγκου

Το La La Land, εννοείται, παρόλο που αντιπαθώ τα μιούζικαλ. Αν και δεν έχω δει όλες τις ταινίες, για να είμαι ειλικρινής, έχω ξεχωρίσει το Manchester by the Sea λόγω της φο-βε-ρής ερμηνείας του Κέισι Άφλεκ, αλλά προτιμώ να κερδίσει το φαινομενικά «γλυκανάλατο» La La Land, γιατί έχει έρωτα, και μετά δεν έχει, έχει back-to-reality. Αξίζει το Όσκαρ ακριβώς επειδή δεν έχει το αναμενόμενο happy end.

Φιλίππα Δημητριάδη

Επιλέγω το Manchester by the Sea γιατί ήταν μια απόλυτα σπαραχτική ιστορία που δεν προσπάθησε να λυτρώσει τον τραγικό της ήρωα στο τέλος, δεν σκέφτηκε κάποιο σαχλό happy end για ελαφρύνει την ατμόσφαιρα και να μας κάνει να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο αύριο βγαίνοντας από την αίθουσα. Ρεαλιστική, δεν προσπαθεί να επουλώσει πληγές, που θα ήταν αδύνατο κλείσουν με κάποιο τέχνασμα. Ο Κέισι Άφλεκ σε παρασέρνει μαζί του στη βαθιά του απελπισία, όπως ακριβώς μας παρασέρνει η απόλυτη τραγικότητα της θνητής μας φύσης.

Νινέττα Γιακιντζή

Προσωπικά θα επιλέξω το Arrival, κυρίως γιατί θέλω να υπερασπιστώ την ταινία που άρεσε σε μένα και σε άλλους τρεις που ξέρω. Όλοι οι υπόλοιποι τη βρήκαν απαράδεκτη, χαρακτηρισμός που με βρίσκει εντελώς αντίθετη. Η Έιμι Άνταμς ήταν εξαιρετική (ίσως βέβαια στο Nocturnal Animals να μου άρεσε λίγο περισσότερο), το σενάριο πρωτότυπο και με έξυπνη ανατροπή και, κυρίως, επιτέλους μια ταινία με εξωγήινους που δεν τους παρουσιάζει σαν τέρατα που θέλουν να αφανίσουν την ανθρωπότητα!

Δημήτρης Κυριαζής

Φέτος θα ήθελα να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το Hell or High Water.

Ναταλία Κάππα

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποια είναι η αγαπημένη μου ταινία (δεν έχω δει και τις 9, άλλωστε), αλλά θα πω δυο πράγματα που θα με ευχαριστούσαν. Το πρώτο είναι να μην το πάρει το La La Land και το δεύτερο είναι να κερδίσει ένα διαφορετικού ύφους φιλμ, όπως για παράδειγμα το Moonlight, το Manchester by the Sea ή το Lion.

Αλέξανδρος Διακοσάββας

Το La La Land είναι πανέμορφο, μου κάρφωσε ένα χαμόγελο στο στόμα για ώρες (ίσως και για μέρες) και χαίρομαι που ο Σαζέλ, μετά το καταπληκτικό Whiplash, μάλλον θα γίνει ο νεότερος σκηνοθέτης στην ιστορία που θα τιμηθεί με Όσκαρ. Το Manchester by the Sea είναι ο Κέισι Άφλεκ και ο καθηλωτικός ρεαλισμός του. Το Moonlight είναι το sleeper hit που η Αμερική και ο κόσμος όλος είχε τεράστια ανάγκη για το 2016. Το Hell or High Water είναι η τέλεια ανανέωση στο είδος του γουέστερν, που ποτέ δεν περίμενα ότι θα μπορούσε να με κερδίσει. Όποια από αυτές τις 4 ταινίες -που μου άρεσαν σχεδόν εξίσου- κι αν κέρδιζε το μεγάλο βραβείο φέτος, θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος, κάτι που έχει να μου συμβεί 17 χρόνια, από τη νίκη του American Beauty το 2000. Ωστόσο, εγώ θα το έδινα στο Arrival. Ο Βιλνέβ είναι για μένα ένας από τους μεγάλους του 21ου αιώνα, η σχετικότητα και η φύση του χρόνου είναι ίσως οι πιο δύσκολες έννοιες στην απόδοσή τους στο σινεμά και το mindfuck (το σωστό, όχι το αναίτιο - βλέπε ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν) που μου έπαιξε αυτή η ταινία, με συγκλόνισε.  

Μη χάσετε και φέτος, αποκλειστικά στα Novacinema, μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).

Oscars News
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προγνωστικά Όσκαρ 2017: Κάτι άλλο εκτός από το "La La Land"; Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο

Oscars News / Προγνωστικά Όσκαρ 2017: Κάτι άλλο εκτός από το "La La Land"; Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο

Τι «βλέπουν» τα γραφεία στοιχημάτων ως απάντηση στη φαινομενικά απλή ερώτηση και τι πραγματικά θα είχε πράξει η Ακαδημία, αν φέτος ήθελε να κάνει τη διαφορά
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Οθόνες / Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης χρηματοδότησε μόνος του την παραγωγή του φιλόδοξου “Megalopolis” που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες σε κλειστό κύκλο επιφανών εκπροσώπων του Χόλιγουντ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή της με τα μεγάλα στούντιο
THE LIFO TEAM