Μουσική αλληλογραφία: Γιώργος Σαραντάρης-Μελισσάνθη

Ο Κώστας Μάκρας μελοποιεί ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη και η Νεφέλη Λιούτα της Μελισσάνθης.

LIFOTEAM 24.1.2020 | 00:00

Για δεύτερη χρονιά, στη «Μουσική Αλληλογραφία» παρουσιάζεται μια υποθετική μελωδική συνομιλία μεταξύ δύο ποιητών, μέσα από μελοποιημένα καινούρια τραγούδια, στο πλαίσιο του κύκλου Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση.

 

Η έμπνευση για την εργασία αυτή εστιάζεται στην ιδιαίτερη σχέση του Γιώργου Σαραντάρη με την ποιήτρια Μελισσάνθη (Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη). Το έναυσμα για την ανάθεση αυτών των τραγουδιών, στο πλαίσιο της ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ, ήταν η ίδια η ποίηση, έχοντας ως επίκεντρο τη θέση της γυναίκας στην ποίηση του Σαραντάρη, σε συνδυασμό με τον καταγεγραμμένο έρωτά του για την ποιήτρια.

 

Η «ερωτική» σχέση των δύο ποιητών αποτυπώνεται σε επιστολές τους, μάρτυρες μιας «ερωτικής φιλίας», η οποία, τουλάχιστον για τον Σαραντάρη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σε μία από τις επιστολές του, μετά από μια προσπάθεια της Μελισσάνθης να διακόψει την τόσο στενή επικοινωνία, ο Σαραντάρης γράφει «αν πάψω να σε δω, θα βλέπω το τίποτα μπροστά μου».

 

Δύο νέοι συνθέτες, ο Κώστας Μάκρας και η Νεφέλη Λιούτα, μελοποιούν- σκιαγραφούν με τα τραγούδια τους έναν υποθετικό διάλογο αυτής της «ερωτικής φιλίας». Ο Κώστας Μάκρας μελοποιεί ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη και η Νεφέλη Λιούτα της Μελισσάνθης. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Απόστολος Κίτσος και η Νεφέλη Λιούτα, αντίστοιχα.

ΠΟΤΕ24/01/2020 - 24/01/2020
ΠΟΥΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Οδηγός Μουσικής