Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και οι Latinitas Nostra, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, παρουσιάζουν στο αθηναϊκό κοινό τα τρία διασωθέντα Αναγνώσματα του Σκότους του De Lalande.


Από τα πιο ιδιωματικά είδη φωνητικής μουσικής του μπαρόκ, τα Αναγνώσματα του Σκότους αποτελούσαν μέρος των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στη Γαλλία. Βασισμένα στους Θρήνους του προφήτη Ιερεμία, εξελίχθηκαν από την πολυφωνική τους μορφή, στην όψιμη Αναγέννηση, σε κατεξοχήν σολιστικά έργα.

 

Ισορροπώντας στη θρησκευτική κατάνυξη και έναν καθόλα κοσμικό αισθησιασμό, ο Μισέλ Ρισάρ ντε Λαλάντ μας άφησε τρία Αναγνώσματα, που οι δύο ανήλικες τότε κόρες του τραγουδούσαν για την προσωπική ευχαρίστηση του Λουδοβίκου ΙΔ΄, δίνοντας δείγματα μιας τέχνης που έκανε όλο το Παρίσι να παραμιλάει.

 

Ο κόσμος της πρωτεύουσας, στερημένος διασκεδάσεων από την αρχή της Σαρακοστής, συνέρεε στις εκκλησίες για να παραστεί στο «θέατρο» της ολονυχτίας. Θέμα των Αναγνωσμάτων, ο θάνατος, η απώλεια, η παρακμή, και η πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 587 π.Χ. ως μεταφορά για την πτώση του ανθρώπου και τη σταύρωση.