Το Ελληνικό Σχέδιο, συνεχίζοντας να επενδύει σε ένα ευρύ φάσμα δημιουργικής αναζήτησης, παρουσιάζει για μία ακόμη χρονιά «Συμφωνικές Μινιατούρες» του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

 

Οι 14 νέες «Συμφωνικές Μινιατούρες» παρουσιάζονται ως σύνολο με τίτλο «Οι Πλανόδιοι των Ονείρων». Η ιδέα ενός μουσικού έργου μικρής διάρκειας και φόρμας για μεγάλο ορχηστρικό σύνολο εμπεριέχει το οξύμωρο. Ο όρος «συμφωνική μουσική» παραπέμπει συνήθως σε μουσική μεγαλύτερης φόρμας για ορχήστρα και, συνεπώς, μεγάλης διάρκειας. Η πρόταση στον συνθέτη για τις Συμφωνικές Μινιατούρες, δηλαδή για μουσική με μικρότερη διάρκεια και φόρμα για μεγάλο ορχηστρικό σύνολο, ήταν μια πρόκληση/πρόσκληση για δημιουργία έξω από τις κλασικές φόρμες.

 

«Οι Συμφωνικές Μινιατούρες προκύπτουν από στιγμές απειθαρχίας, αναρχίας και αντίστασης του μυαλού στη διαδικασία σύνθεσης ενός άσχετου, μεγαλύτερου και χρονοβόρου έργου» επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Ως σπαράγματα από ακυρωμένες επιθυμίες που ξετρυπώνουν λαθραία μέσα σε άσχετες συνθέσεις και σε πιάνουν στον ύπνο».

 

Τη συνδετική γραμμή μεταξύ των μουσικών μερών με λέξεις αναζητεί ο συνθέτης και προτρέπει το κοινό να μοιραστεί μαζί του την ακρόαση και να προτείνει τη δική του ιστορία.