Royal Bopsters/ Sheila Jordan/ George Kontrafouris Trio

Πέντε κορυφαίες φωνές της διεθνούς jazz σκηνής απογειώνουν την τέχνη του vocalese.

LIFOTEAM 15.2.2019 | 00:00

Οι εκπληκτικοί masters του vocalese Royal Bopsters, ένα από τα σημαντικότερα vocal σχήματα της jazz, έρχονται από τη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην jazz σκηνή της πόλης. Μαζί τους η μοναδική Sheila Jordan. Πέντε κορυφαίες φωνές της τζαζ μαζί στην σκηνή του Half Note.

 

Το project των Royal Bopsters δημιουργήθηκε από την jazz vocalist Amy London και τον τενόρο vocalist Darmon Meader, ενορχηστρωτή των New York Voices. Στην ουσία του το φωνητικό σχήμα των Bopsters γεννήθηκε από την ανάγκη να συνεχιστεί η παράδοση των θρυλικών φωνητικών συγκροτημάτων όπως οι Lambert, Hendricks & Ross της δεκαετίας του ΄50, των Swingle Singers της δεκαετίας του '60 και των καταπληκτικών Manhattan Transfer της δεκαετίας του '70.

 

Οι London και Meader συνάντησαν την σπουδαία alto vocalist Holli Ross και τον μπάσο τραγουδιστή κι ενορχηστρωτή Dylan Pramuk ξεκινώντας έτσι το σχήμα ενώ αργότερα ο vocalist, τρομπονίστας κι ενορχηστρωτής Pete McGuiness αντικατέστησε τον Meader.

 

Μεγάλες πηγές έμπνευσης για το κουαρτέτο ήταν ο πολύ καλός φίλος της Amy London, 6 φορές υποψήφιος για Grammy, Mark Murphy που αν και στην δύση της καριέρας του, συμμετείχε κι αυτός στην πρώτη ηχογράφηση του σχήματος. Ακόμη ο βραβευμένος με πολλά Grammy JonHendricks με την Annie Ross, ο μεγάλος Bob Dorough (και δημιουργός του "Schoolhouse Rock") αλλά και η Sheila Jordan. Η Sheila Jordan μάλιστα έγινε και η συνεργάτης τους. Γεννημένη το 1928 η Jordan μαθήτευσε κοντά στον LennyTristano και τον Charles Mingus.

 

Η θρυλική αυτή καλλιτέχνης που ήταν συνεπαρμένη από την μουσική του Charlie Parker, του ζήτησε να γράψει στίχους και να τραγουδήσει την μουσική του και το κατάφερε. Μάλιστα συνδέθηκε φιλικά με τον "Bird" στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενώ γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με τον Duke Jordan, πιανίστα του Parker.

 

Φήμες μάλιστα λένε ότι το περίφημο "Chasin the Bird" του Parker, γράφτηκε για εκείνη. Αργότερα συνεργάστηκε με τον George Russell, με τον φοβερό πιανίστα Steve Kuhn, με τον Lee Konitz, τον Roswell Rudd, την Carla Bley, τον SteveSwallow και πολλούς άλλους.

 

Η Sheila Jordan για σχεδόν 70 χρόνια αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες και πιο εκλεκτικές φωνές της jazz διαχρονικά, επιλέγοντας να δουλέψει πάντοτε με project που την ενδιαφέρουν. Ακόμη και τώρα στο 91ο έτος της ηλικίας της, η Jordan δεν σταματά ούτε λεπτό να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, να παίζει, να διδάσκει και να καταπλήσσει το κοινό με την μουσικότητα και την φωνή της.

 

Μαζί με τους Royal Bopsters και τη Sheila Jordan στη σκηνή του Half Note θα εμφανιστεί και το trio του πιανίστα και οργανίστα Γιώργου Κοντραφούρη. Ο κορυφαίος μας μουσικός, που συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ διεθνώς θα έχει μαζί του τους εξαιρετικούς Ντίνο Μάνο στο μπάσο και Σπύρο Παναγιωτόπουλο στα τύμπανα.

ΠΟΤΕ15/02/2019 - 18/02/2019
ΠΟΥHALF NOTE JAZZ CLUB
Οδηγός Μουσικής