«Το Βιβλίο των Ωδών»: Η τέχνη του δυτικού μιούζικαλ συναντά το ομηρικό έπος της Ανατολής

Το Βιβλίο των Ωδών περιλαμβάνει 305 έργα διαφόρων ποιητών που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται το ανατολικό ομηρικό έπος.

The LiFO team, 26.9.2019 | 17:35

Το δυτικό μιούζικαλ και το κινέζικο έπος Βιβλίο των Ωδών συναντήθηκαν σε μια εξαιρετική παράσταση που βασίζεται στο ποίημα «Επιστροφή μετά τον πόλεμο», η οποία έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, παρουσία σημαντικών επισήμων και καλεσμένων.

 

Το Βιβλίο των Ωδών είναι για την ανατολική ιστορία ό,τι τα έπη του Ομήρου για τον δυτικό πολιτισμό. Βασισμένο σε λαϊκές ιστορίες, αποτελεί μια συλλογή από έργα λαϊκών βάρδων αλλά και ένα αριστούργημα της δημιουργικότητας του λαού, όπου αναφέρονται έντονα οι κοινωνικές μορφές, οι ιδέες, οι θρησκευτικές δραστηριότητες, η ποιμαντική καλλιέργεια και τα έθιμα εκείνης της εποχής με μια μυθολογική αύρα.

 

Το σημαντικό αυτό έργο τραγουδά για τις όμορφες πλευρές της ζωής, όπως η αγάπη και η εργασία, αλλά αντανακλά και τη νοσταλγία, τη δυσαρέσκεια και την οργή του λαού εναντίον της καταπίεσης και του εκφοβισμού.

 

Το Βιβλίο των Ωδών περιλαμβάνει 305 έργα διαφόρων ποιητών που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται το ανατολικό ομηρικό έπος, αφού μοιράζονται την ίδια περίοδο δημιουργίας, το ίδιο κειμενικό είδος και την ίδια σημαντική ιστορική αξία.

 

Το μιούζικαλ Επιστροφή μετά τον πόλεμο βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του έπους και αποτελεί το πρώτο του είδους του που μεταφέρει στη σκηνή κάποιο έργο από το Βιβλίο των Ωδών, και μάλιστα μέσα από την τέχνη του δυτικού μιούζικαλ.

 

«Το Βιβλίο των Ωδών»: Η τέχνη του δυτικού μιούζικαλ συναντά το ομηρικό έπος της Ανατολής
Φωτο: Papadakis Press

 

Την πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών του παραδοσιακού Κινεζικού Μεσοφθινοπωρινού Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. κ. Zhang Qiyue, πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, ο κ. Yu Zenggang, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.), και η κ. Ειρήνη Νταϊφά, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού, με την εποπτεία και τον συντονισμό της Δ/νσης Πολιτισμού του δήμου Πειραιά.

 

Η παράσταση που παρουσιάστηκε με την υποστήριξη του ΟΛΠ και της COSCO Shipping Group συμβολίζει τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ δύο πολιτισμών που αγαπούν την ειρήνη και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους θεατές με αλληγορικά μηνύματα.

 

Η παράσταση αποτελεί παραγωγή της Sino-Saint Culture Industrial Investment Co. Ltd και παρουσιάστηκε στην Ελλάδα από την China Arts and Entertainment Group Ltd. Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα και του Δήμου Πειραιά.