Η Αλίκη Δανέζη Knutsen σκηνοθετεί στο «Θησείον - Ένα θέατρο για τις τέχνες», σε δική της μετάφραση, το πολυσυζητημένο έργο του Αυστριακού Άρτουρ Σνίτσλερ «Reigen - Δέκα διάλογοι για το Σεξ», που έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τον τίτλο «Το Γαϊτανάκι του Έρωτα».

 

Ένα έργο για το σεξ και τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις που αλλάζουν μορφή, μέσα από τις ιστορίες δέκα ζευγαριών. Όλους τους ρόλους υποδύονται η Δανάη Σκιάδη και ο Νίκος Πουρσανίδης, μέσα από ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων και συνεχών εναλλαγών.

 

Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Αμερικανός μουσικός και ηγέτης του avant garde συγκροτήματος Tuxedomoon, Blaine Reininger. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου.

 

Μια περίτεχνη σκυταλοδρομία ερωτικών συνευρέσεων, όπου οι ήρωες κινούνται πέραν της κοινωνικής τους θέσης και της οικονομικής και οικογενειακής τους κατάστασης, δημιουργώντας ένα κύκλο διαδοχικών ιστοριών, που σκιαγραφούν το πορτρέτο μιας ολόκληρης κοινωνίας.

 

Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση «Reigen - Δέκα διάλογοι για το Σεξ» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον
Φωτο: Bill Georgoussis

 

To «Reigen» γράφτηκε το 1897, εκδόθηκε το 1903 και στη συνέχεια απαγορεύτηκε ως προκλητικό και αιρετικό. Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να ανέβει για πρώτη φορά στη σκηνή. Ακόμα και ο Φρόιντ παραδέχθηκε πως ο Σνίτσλερ, «καίτοι δεν διέθετε τα επιστημονικά εργαλεία, έψαυσε τα μύχια της σεξουαλικότητας».

 

«Γραμμένο στη Βιέννη του 1900, το "Reigen" είναι ένα έργο για το σεξ που παράλληλα φωτίζει τις πολλαπλές πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Πολλά έργα αφορούν το σεξ, όμως λίγα το έχουν στο επίκεντρο της πλοκής τους.

 

Σαν ένας Άντρας και μια Γυναίκα να βρίσκονται σε ένα ερωτικό παιχνίδι ρόλων, να αποκαλύπτουν και δοκιμάζουν τις πολλαπλές τους "όψεις" σε διαφόρους συνδυασμούς μεταξύ τους, να προβληματίζονται για τις έννοιες της ζωής, της αγάπης και της ευτυχίας.

 

Ο νάρκισσος, η γυναίκα αντικείμενο, η άπιστη σύζυγος, ο αποστασιοποιημένος διανοούμενος, η πόρνη, ο ορμητικός νεαρός και αρκετοί άλλοι χαρακτήρες, στροβιλίζονται σε έναν χορό ερωτικής επιθυμίας και στη συνέχεια, παγιδευμένοι από τις κοινωνικές και ηθικές επιταγές, ψάχνουν απεγνωσμένα να δώσουν νόημα σε αυτό που έχει συμβεί, ζητώντας όρκους αγάπης και αφοσίωσης.

 

Εκπληκτικό στοιχείο, για ένα έργο γραμμένο στη Βιέννη στις αρχές του 20ού αιώνα, ότι οι χαρακτήρες συχνά βγαίνουν έξω από τα στερεότυπα συμπεριφοράς και προσδίδουν στο έργο τον ανατρεπτικό και συχνά κωμικό χαρακτήρα του, ενώ παράλληλα εξερευνούν, με ένα βαθιά ψυχολογικό τρόπο, την πολυπλοκότητα των σχέσεων και της ίδιας της ύπαρξης τους», σημειώνει η Αλίκη Δανέζη Knutsen.

 

Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση «Reigen - Δέκα διάλογοι για το Σεξ» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον
Φωτο: Bill Georgoussis

 

Συντελεστές:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen

Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης

Μουσική: Blaine Reininger

Κίνηση: Στέλλα Δημητρακοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Πολυχρονάκη

Βοηθός σκηνογράφου: Γεωργίνα Γερμανού

Διεύθυνση παραγωγής: Βάσια Υφαντή

Βοηθός παραγωγής: Aναστασία Γεωργοπούλου

 

Πρωταγωνιστούν: Δανάη Σκιάδη, Νίκος Πουρσανίδης

 

Info

Reigen - Δέκα διάλογοι για το Σεξ

Θησείον - Ένα θέατρο για τις τέχνες

Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)

Πρεμιέρα: Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρ. 19:00, Σάβ.-Κυρ. 21:15

Εισιτήρια: Παρασκευή: 12 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ / Σάββατο και Κυριακή: 15 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ

Οδηγός Θεάτρου