Το «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» είναι μια αισιόδοξη παράσταση για την ομορφιά του τέλους και τη σπουδαιότητα της αρχής

Στόχος είναι η πρωτοβουλία αυτή να ενθαρρύνει τον διάλογο και να χαράξει ακόμη ένα μονοπάτι προς την κοινωνική ευαισθητοποίηση

LIFOTEAM 18.9.2018 | 11:00

Στην αίθουσα αναμονής κάποιου αεροδρομίου και με αφορμή την καθυστέρηση της πτήσης τους, πέντε ηλικιωμένοι επιδίδονται σε ένα περίτεχνο γαϊτανάκι αναμνήσεων, ξεδιπλώνοντας τις ζωές μιας ολόκληρης γενιάς μέσα από τη δουλειά, τα ταξίδια, τους μεγάλους έρωτες και τα παιδικά τους χρόνια, παραθέτοντας εναλλασσόμενες εικόνες γεμάτες από το χρόνο που έφυγε, μα και γι' αυτόν που μένει.

 

Το «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» είναι μια αισιόδοξη παράσταση για την ομορφιά του τέλους και τη σπουδαιότητα της αρχής, για την καθημερινότητα της άνοιας και την ανάγκη για επικοινωνία.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από γόνιμες συνεργασίες και την πολύτιμη στήριξη Κοινωφελών Οργανισμών, η εταιρεία υλοποιεί ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας για ανθρώπους που φιλοξενούνται σε γηροκομεία.


Το 2016 ξεκίνησαν να πραγματοποιούν με δική τους πρωτοβουλία μία πιο ενδελεχή έρευνα στις ιστορίες που έχουν να διηγηθούν οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στα γηροκομεία, ψήγματα μιας Ελλάδας που αφήνουμε πίσω μας.

 

Αυτό το σύγχρονο μουσείο ιστορίας επέλεξαν να διατηρήσουν, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό άγραφων ιστοριών που ζουν πίσω από την καταγεγραμμένη ιστορία μεταφέροντας στη θεατρική σκηνή αυτούσιες τις μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων δίνοντάς τους βήμα, σε ένα αφιέρωμα στα χρόνια που πέρασαν και στις απλές καθημερινές στιγμές που τόσο εύκολα προσπερνάμε.

 

Το «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» είναι μια αισιόδοξη παράσταση για την ομορφιά του τέλους και τη σπουδαιότητα της αρχής

 

Αυτό που καθιστά το συγκεκριμένο εγχείρημα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι που μοιράστηκαν μαζί τους τις ιστορίες και τις σκέψεις τους βρίσκονται σε ανοϊκές καταστάσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.


Μέσα από την παράστασή τους, προσεγγίζουν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα της στερεοτυπικής εικόνας που έχουμε για την Τρίτη Ηλικία σε μια προσπάθεια να την απενοχοποιήσουν και ταυτόχρονα να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη για τις εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, ένα πεδίο για το οποίο η ορθή ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα. Η παράσταση ενέχει όλα τα κωμικά στοιχεία και το χιούμορ με το οποίο οι ηλικιωμένοι μπόλιασαν τις ιστορίες που διηγήθηκαν και αφήνει μία γεύση γόνιμου προβληματισμού και αισιοδοξίας.

 

Με όχημα τη δύναμη που έχει το θέατρο να ευαισθητοποιεί και να δημιουργεί κοινωνικό αντίκτυπο, στόχος είναι η πρωτοβουλία αυτή να ενθαρρύνει τον διάλογο και να χαράξει ακόμη ένα μονοπάτι προς την κοινωνική ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

 

Δείτε το trailer της παράστασης:

 


Η παράσταση υλοποιείται με δωρεά από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, καθώς και την υποστήριξη των πρότυπων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» και «Νέα Θάλπη» και την πολύτιμη συμβολή των Διευθυντών τους, καταξιωμένων Ψυχολόγων/Γεροντολόγων Δρ Κωστή Προύσκα και Δρ Δημήτρη Καμπανάρο. Επιπλέον, η παράσταση χαίρει της υποστήριξης της FIX Hellas, της Οινοποιίας Ainos Wines και της ελληνικής εταιρείας αναψυκτικών και χυμών Λουξ.


Το έργο «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» θα παρουσιαστεί στο «Θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες», τη διοικητική και καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου αναλαμβάνουν για τη θεατρική σεζόν 2018-2019, η καλλιτεχνική εταιρεία "Μυθωδία" (Νικορέστης Χανιωτάκης, Γεράσιμος Σκαφίδας και Ισιδώρα Δωροπούλου) και η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου.

 

Το «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» είναι μια αισιόδοξη παράσταση για την ομορφιά του τέλους και τη σπουδαιότητα της αρχής

 

Ταυτότητα της παράστασης

Τίτλος: Μενεξέδες και Ζουμπούλια (Μια παράσταση γι' αυτό που μένει)

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Νότης Παρασκευόπουλος

Κατηγορία Έργου: Κοινωνικό

Κίνηση: Γιάννης Πολύζος

Σκηνικά: Μυρσίνη Μανέτα

Επιμέλεια Κοστουμιών: Κωνσταντίνα Μαλτέζου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Ζαΐρης

Κατασκευή Κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη

Κατασκευή Σκηνικού: Γεράσιμος Μαλτέζος

Φωτογραφίες-Βίντεο: Γιώργος Χαρίσης

Οπτική Επικοινωνία: Νίκος Γαζετάς

Οργάνωση Παραγωγής: seveneleven ομάδα θεάτρου

Ηθοποιοί: Γιάννης Αννούσης, Μαρίνα Κουτρούμπα, Μάνος Κωστής, Κωνσταντίνα Μαλτέζου, Πετρούλα Μαντζουκίδου, Τάσος Τζιβίσκος

Χώρος: Θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες

Τουρναβίτου 7, Ψυρρή

Κρατήσεις: 210 3255444 & 693 6159929

 

• Προπώληση Εισιτηρίων www.ticketservices.gr/event/theatro-thiseion-meneksedes-kai-zoumpoulia/

 

Πρεμιέρα: Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ) ώρα 20.00

Παραστάσεις: Από 24 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 19:00 για 10 μόνο παραστάσεις.

Διάρκεια: 75 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€

Μαθητικό/Φοιτητικό, Πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, άνω των 65, Ανέργων: 10€